به جای افزایش صادرات، واردات را افزایش داد

صنعت حمل و نقل آنلاین: در ترکیه کسری کل 12ماهه تجارت خارجی که در ماه‌های آغاز کاهش نرخ بهره بین 43 الی 44 میلیارد دلار بود با اینکه نرخ ارز به‌طور بی‌سابقه افزایش یافت؛ در آغاز 6 ماهه دوم از مرز 71 میلیارد دلار گذشت.

این کسری بنا به آمارهای منتشر شده و اعلام وزارت بازرگانی ترکیه در ماه ژوئن به 76/4 میلیارد دلار رسید و با میانگین تقریبی 10درصد در هر ماه در 8 ماه کسری تجاری 75 درصد افزایش یافت.

Özkül اقتصاددان معتقد است: این امر نادرستی سیاست اقتصادی دولت اردوغان را با توجه به آمار و ارقام و شاخص‌های اقتصادی نشان می‌دهد.

با توجه به‌اینکه افزایش نرخ ارز صادرات را افزایش می‌دهد و نیز با این افزایش نرخ ارز واردات کاهش پیدا می‌کند و کسری حساب جاری را می‌بندد، ولی در ترکیه افزایش نرخ ارز نتیجه معکوس داشته است.

 

بیشتر بخوانید:

تورم ترکیه از ۵۰ درصد گذشت

انتقاد اوزترک از سیاست‌های اقتصادی اردوغان

افزایش ریسک هزینه‌های بدهی خارجی ترکیه

۷۰ درصد واردات ترکیه کالای واسطه‌ای است

 

واردات ترکیه در 5 ماه گذشته با درصدی قریب به 41درصد (رقم صحیح آن 40/82 درصد) بوده و صادرات که باید افزایش چشمگیر داشته باشد نسبت به ماه‌های مشابه سال قبل 20/36 درصد افزایش نشان می‌دهد یعنی درصد افزوده واردات 2 برابر صادرات است.

با اینکه تاثیر قیمت انرژی در این درصدها بسیار حائز اهمیت است ولی تراز تجارت خارجی به‌نظر Özkül در نگاهی به درصدهای صادرات به واردات بسیار وخیم است.

در حوزه محصولات غذایی واردات ترکیه به 42/4 درصد و صادرات به 29 درصد افزایش یافته است.

در این میان واردات فرآورده‌های گیاهی و حیوانی با افزایشی برابر با 27/20 مواجه بود در حالی‌که صادرات محصولات گیاهی – حیوانی 15/02 درصد افزایش داشته است و کسری صادرات نسبت به واردات در 5 ماه گذشته قریب به 3 میلیارد دلار بوده است.

این کسری در حوزه منسوجات و پوشاک نیز مشهود است و افزایش واردات اقلام و مواد اولیه منسوجات و پوشاک به رقم 47/95 درصد و افزایش صادرات منسوجات اعم از پارچه، رو مبلی و انواع پوشاک زنانه، مردانه و به‌طور کلی ملبوس به رقمی برابر با 17/92 درصد رسیده است.

 

دکتر سیدجلال ابراهیمی

مدیر مرکز پژوهش و تحقیقات ایران و ترکیه

لطفا نظرات خود را به ایمیل s.jalalebrahimi@yahoo.com  ارسال فرمایید.

تازه‌های کسب و کار

از چانه‌زنی تا مطالبه‌گری

این روزها که آقای مسعود پزشکیان و شورای راهبردی ایشان به سرپرستی جواد ظریف در تکاپوی انتخاب وزرا هستند، سهم‌خواهی و لابی‌گری به شکل‌های مختلف