سرعت گرفتن متروی تهران با فناوری های تولیدی جهاد دانشگاهی

صنعت حمل و نقل آنلاین: تفاهم نامه همکاری دو جانبه میان جهاد دانشگاهی و شرکت راه آهن شهری تهران و حومه(مترو) در راستای بهره برداری، توسعه تجهیزات، بومی سازی فناوری مرتبط و حمایت از ساخت داخل در حوزه حمل و نقل ریلی منعقد شد.

این تفاهم‌نامه همکاری دوجانبه بین جهاددانشگاهی و شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه (مترو) روزدوشنبه ۲۳ مهرماه با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی و محسن پورسیدآقایی، معاون حمل‌ونقل ترافیک شهرداری تهران و همچنین مهندس علی امام، مدیرعامل شرکت مترو تهران و حومه در دفتر معاونت حمل و نقل ترافیک شهری شهرداری تهران منعقد شد.

با توجه به لزوم توسعه همکاری حوزه صنعت ریلی با مراکز علمی و پژوهشی در حوزه ساخت و دست‌یابی به دانش فنی تجهیزات و ادوات مرتبط با این صنعت در بخش‌های تجهیزات، تاسیسات و ابنیه و ناوگان و سیستم رانش واگن‌های مترو به‌منظور بومی‌سازی فناوری‌های مرتبط به‌همراه ایمنی بالا و استانداردهای معتبر و بین‌المللی با هدف کمک متقابل و موثر در رفع نیازهای فنی و تخصصی این صنعت به‌صورت همکاری‌های برنامه‌ریزی‌ شده، از جمله محورهای این تفاهم‌نامه به شمار می‌رود.

موضوع این تفاهم‌نامه شامل همکاری در زمینه‌های فناوری‌های مرتبط با سیستم رانش واگن‌های مترو، سیستم‌های کنترل تردد و دسترسی (گیت)، سیستم علائم و ارتباطات (سیگنالینگ)، ساخت تجهیزات فلزی مورد نیاز صنعت مترو (چرخ، ریل، قطعات ترمز و…)، طراحی و ساخت سیستم‌های کنترلی واگن و تجهیزات تعمیراتی ناوگان تجهیزات برقی، پست‌های RS و LPS همچون رکتی‌فایر و کلیدهای LFCB بوده است.

همچنین اهداف این تفاهم‌نامه عبارت از همکاری در زمینه متقابل در ساخت سیستم رانش کامل واگن‌های مترو از طریق انتقال تکنولوژی از شرکت‌های معتبر خارجی، همکاری متقابل در زمینه ساخت سیستم ملی رانش کامل واگن‌های مترو و انجام آزمایش‌های مورد نیاز و اخذ گواهی‌نامه از آزمایشگاه های معتبر مورد تأیید شرکت مترو، همکاری برای ارتقای سطح علمی و ارایه آموزش‌های متناسب با سطح علمی و تجربه نیروهای فنی و تخصصی شرکت مترو، کمک به انتقال و رسوب دانش فنی در مورد تجهیزات پست‌های RS و LPS، ساخت تجهیزات فلزی مورد نیاز از جمله چرخ، ریل، قطعات ترمز و…، بومی‌سازی و ساخت تجهیزات مورد نیاز ایستگاه‌های مترو و تجهیزات تعمیرگاهی بوده است.

رئیس جهاد دانشگاهی در مراسم انعقاد تفاهم‌نامه همکاری دو جانبه بین جهاد دانشگاهی و شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه(مترو) گفت: چنانچه توسعه ساخت تجهیزات مترو در داخل محقق شود، می‌توان از این فرصت برای انتقال فناوری استفاده کرد،‌ به شرط آنکه در این انتقال از انجام کار حمایت شود.

حمیدرضا طیبی در این مراسم با بیان اینکه صنعت حمل و نقل ریلی نقش مهمی در توسعه و پیشرفت کشور داشته و بویژه در حوزه شهری از سرعت توسعه خوبی برخوردار است، گفت: ۹ کلانشهر در حال ایجاد خطوط مختلف مترو هستند که علاوه بر خدمات حمل و نقل شهری و جابجایی مسافر اثرات مثبتی همچون کاهش تصادفات، کاهش آلودگی هوا و غیره را به دنبال دارد.

وی کسب دانش فنی طراحی و ساخت تجهیزات مورد نیاز این صنعت را موجب ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی دانست و افزود: با توسعه ساخت داخل، امکان صادرات به کشورهای همسایه یا همسو با جمهوری اسلامی ایران فراهم می‌شود.

رئیس جهاد دانشگاهی اضافه کرد: با توجه به مجموعه تخصص‌های مرتبط با صنعت ریلی و کارهایی که در این حوزه انجام داده‌ایم، همکاری با شرکت راه‌آهن شهرداری تهران و حومه (مترو) را در دستور کار قرار دادیم.

طیبی خاطرنشان کرد: برخی از این فناوری‌ها به صورت موردی تجاری‌سازی شده بود، اما اینکه در پروژه‌ها مورد استفاده قرار گیرند،‌ مستلزم گذر زمان بوده است.

وی افزود: با مدیریت جدید در سازمان شهرداری تهران و حومه علاقه‌مندی به توسعه توان داخل این صنعت پیدا شد و به امضای تفاهم‌نامه این سازمان با جهاد دانشگاهی انجامید.

رئیس جهاد دانشگاهی سفارش‌محور بودن و امکان تولید انبوه صنعتی تجهیزات مترو را یادآور شد و اظهارکرد: با توجه به توان علمی و فناورانه خوبی که در کشور وجود دارد، فرصت خوبی برای انتقال فناوری فراهم شده،‌ به شرط آنکه در این انتقال از انجام کار نیز حمایت شود.

طیبی، تهران را دارای مرجعیت خاص نسبت به سایر کلان شهرها دانست و گفت: در صورتی که در متروی تهران از این تجهیزات استفاده شود، متروی سایر شهرها نیز با اطمینان خاطر از آن‌ها استفاده خواهد کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات ما نبود آزمایشگاه مرجع برای کنترل کیفیت در کشور است که در این مورد کارفرما نظر مثبتی به انجام تست‌های محیطی کنترل کیفیت از سوی جهاد دانشگاهی دارد.

تفاهم‌نامه همکاری دو جانبه جهاد دانشگاهی و شرکت راه آهن شهرداری تهران و حومه (مترو) امروز با حضور دکتر حمیدرضا طیبی و مسئولان شرکت راه آهن شهرداری تهران و حومه در زمینه‌های فناوری‌های مرتبط با سیستم رانش و واگن‌های مترو،‌ سیستم‌های کنترل تردد و دسترسی (گیت)، سیستم علائم و ارتباطات، ساخت تجهیزات فلزی مورد نیاز صنعت مترو، طراحی و ساخت سیستم‌های کنترل واگن و تجهیزات تعمیراتی ناوگان منعقد شد.

آنهایی که علاقمند به واردات هستند ما را از این کار می‌ترسانند

رئیس جهاد دانشگاهی در حاشیه این مراسم نیز در جمع خبرنگاران حاضر شده و از دستیابی کامل به ساخت تجهیزات مترو تا پایان سال آینده خبر داد و خاطر نشان کرد: تضمین استانداردهای ساخت این تجهیزات از طریق تست‌های کنترل کیفیت صورت گرفته و مورد تایید کارفرما خواهد بود.

طیبی با اشاره به اینکه در تفاهم نامه فوق قید شده تجهیزات باید براساس استانداردهای مورد قبول کارفرما (شرکت مترو) ساخته شود، از موافقت کارفرمای این تفاهم نامه با انجام تست‌های کنترل کیفیت از سوی جهاد دانشگاهی خبر داد و گفت: در این زمینه براساس استانداردهای مورد تایید کارفرما عمل می‌کنیم و هیچ مشکلی در زمینه ساخت تجهیزات نداریم.

وی تشریح کرد: برای این منظور نیازمند ایجاد بار بر روی دستگاه و شبیه سازی مسافران هستیم. پس از آنکه این استانداردها مورد تایید کارفرما قرار بگیرد می‌توانیم این تجهیزات را مورد استفاده قرار دهیم.

رئیس جهاد دانشگاهی خاطر نشان کرد: آنهایی که علاقه‌مند به تداوم واردات مربوط به این تجهیزات هستند ما را می‌ترسانند و توان مهندسی کشور را زیرسوال می‌برند. این در حالی است که در سال ۸۹ یا ۹۰، رکتی فایر ساختیم اما زمان بهره برداری از آن طولانی شد.

طیبی از انجام شدن تست‌ها در این زمینه و ساخت گیت‌های تردد، سیستم رانش در یک مدل آزمایشگاهی و مدل صنعتی کوچک خبر داد و افزود: با توجه به حجم و تعداد تجهیزات مورد نیاز توسعه ساخت تجهیزات در داخل به لحاظ اقتصادی به صرفه بوده و می‌تواند ما را به مرجع این موضوع در منطقه تبدیل کند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد با قول مسئولان شرکت راه‌آهن شهرداری تهران و حومه (مترو) تا پایان سال آینده دستیابی کامل به تکنولوژی ساخت این تجهیزات محقق شده و تعداد زیادی از آنها ساخته شود.

 

جزئیات قرارداد مترو با جهاد دانشگاهی در زمینه تامین قطعات

مدیرعامل شرکت مترو تهران جزئیات تفاهم نامه با جهاد دانشگاهی را تشریح کرد:

علی امام در مراسم امضای تفاهم‌نامه فی‌مابین جهاد دانشگاهی و شرکت مترو با بیان اینکه برای ما افتخار است که این تفاهم‌نامه بین جهاد دانشگاهی و مترو تهران در راستای تامین قطعات و تجهیزات به امضا رسیده است، گفت: جهاد دانشگاهی شجره طیبه و فرزند انقلاب است که خیرات این مجموعه علمی در کل کشور نمایان شده است.

وی با بیان اینکه با استقرار مدیریت جدید شهری، اتکا به توان داخلی در دستور کار قرار گرفت و جهاد دانشگاهی اعلام آمادگی کرد که می‌تواند در تامین و ساخت تجهیزات و قطعات مترو کمک کند، گفت: جهاد دانشگاهی با صنایع مختلف، دانشگاه‌ها و مراکز علمی متعدد ارتباط دارد و می‌تواند پاسخگوی نیاز ما در صنعت مترو باشد.

مدیرعامل شرکت مترو تهران با بیان اینکه تحریم‌های ظالمانه علیه ایران موجب شد که به استفاده از توان و اتکای تولیدات داخلی را در دستور کار قرار دهیم، گفت: همکاری مترو و جهاد دانشگاهی در زمینه‌هایی همچون سیستم رانش واگن‌های مترو، گیت‌ها، سیگنالینگ، ساخت تجهیزات فلزی مورد نیاز صنعت مترو، پست‌های RS، تجهیزات برقی و… است.  همچنین بومی‌سازی و ساخت تجهیزات  مورد نیاز ایستگاه‌های مترو و تجهیزات تعمیرگاهی ناوگان، منطبق بر استانداردهای معتبر بین‌المللی نیز جزو مفاد این تفاهم‌نامه خواهد بود.

این تفاهم‌نامه فی‌مابین امام – مدیرعامل شرکت مترو تهران، طیبی – رییس جهاد دانشگاهی و پورسیدآقایی – رییس هیات مدیره مترو و معاون حمل و نقل شهرداری تهران به امضا رسید.

 

مطالب رپورتاژ