فاطمه اسمعیلی[1]
حمید علیپور صبحی[2]،
محمود فخرائی گشتی[3]،
فرزانه نظری زاده[4]
صنعت حمل و نقل آنلاین: امروزه دستیابی به رشد اقتصادی از طریق ارتقای بهرهوری از مهمترین اهداف اقتصادی کشورها به شمار میرود. مصادیق بهرهوری به طور صریح و ضمنی در برنامه های توسعه اقتصادی در نظر گرفته میشود. بهرهوری عوامل تولید و خدمات به همراه هزینهی آن، از عوامل تعیین کننده قیمت نهایی است. افزایش بهرهوری زیرساختهای توسعهی کشور علی الخصوص راهآهن منجر به توسعهی پایدار در کشور میشود؛ لذا در این مقاله سعی شده راهکارهایی در راستای افزایش بهرهوری در حوزهی نیروی کشش، ناوگان (واگن مسافری) و خط در بخش مسافری ارائه شود.
اهمیت مقولهی بهرهوری
بهرهوری مقوله جدیدی است که با توجه به محدود بودن منابع، نوآوری، قیمت تمام شده به شدت مورد توجه میباشد. یکی از عوامل مهم در حیات شرکت ها در بازار امروز قیمت تمام شده است. قیمت نهایی کالا و خدمات در بازار امروز تابعی از بهرهوری است. اگر بهره وری شرکتهای حاضر در بازار رقابتی کنونی کاهش یابد، این امر باعث افزایش استفاده از منابع محدود نیروی کار شده و افزایش قیمت کالا و خدمات را به دنبال خواهد داشت. افزایش قیمت کالا و خدمات باعث خروج شرکت از چرخهی رقابت در بازار کالا و خدمات شده و در نهایت باعث ضعف و انحلال شرکت ها میشود.. در سالهای آغازین هزاره سوم، کشورهای جهان سعی دارند که سهم بیشتری از تجارت جهانی را به خود اختصاص دهند. برای نیل به این هدف باید بتوانند توان رقابتپذیری خود را افزایش دهند و این امر جز از طریق ارتقای بهرهوری امكانپذیر نخواهد بود. بررسی سهم رشد بهرهوری کل عوامل تولید در رشد اقتصادی در کشور های توسعه یافته یا در حال گذار بیانگر این واقعیت است که در دو دهه گذشته در این کشورها سعی شده سهم عمدهای از رشد اقتصادی از طریق رشد شاخصهای بهرهوری کل عوامل تامین شود.
تعریف بهرهوری
بهرهوری یک مفهوم جامع و به معنای اثر بخشی و کارآیی است. بهره وری، نسبت میان مقدار کالا و خدمات تولید شده (برون داد) و میزان منابعی که برای تولید آنها مورد استفاده قرار گرفته (درون داد) است را مورد بررسی قرار میدهد. در این تعریف منابع شامل همه منابعی که برای مدیران قابل دسترسی هستند (اعم از نیروی انسانی، سرمایه، مواد خام تولیدی، زمان، علم و فنّاوری های نوین و…) است. به عبارت دیگر انسان با در نظر گرفتن محدودیتهای موجود، بهترین روش را در انجام کارهای روزمره خود انتخاب میکند تا علاوه بر تحقق حداکثری اهداف، کمترین منابع را مصرف کرده و یا حداقل اتلاف منابع را داشته باشد.بهرهوری به عنوان مفهومی جهت کسب نتیجه بهتر است و ارتقاء آن، یعنی بهتر زیستن و کیفیت بالاتر زندگی. بعضی مواقع مفاهیم بهرهوری کارایی و اثربخشی با یکدیگر اشتباه میشوند. لذا لازم است هر یک از این مفاهیم به وضوح مشخص شده و وجه تمایز آنها تعیین شود.
کارایی: عبارت است از نسبت تولید کالاها یا خدمات نهایی به منابع به کار رفته در آن. در اینجا کارایی تنها به افزایش کمی تولید و یا عملکرد توجه دارد. با این حال، این مفهوم از بهرهوری و شیوه اندازهگیری، میزان دستیابی به اهداف مطلوب یا مورد نظر را اندازه نمیگیرد.
اثربخشی: بر خلاف کارایی روشی است که چگونگی تحقق اهداف را میسنجد. این مقیاس، اثرات برنامه را بر جامعه کمی کرده و مشخص میکند که آیا برنامه از نهادها یا منابع برای نایل شدن به اهداف استفاده بهینه کرده یا نه.
بهرهوری: بهرهوری ترکیبی از کارایی و اثربخشی است. اثربخشی با عملکرد مرتبط است در حالیکه کارایی با استفاده مفید از منابع ارتباط دارد. با توجه به مطالب پیش گفته، میتوان تعریف دیگری از بهرهوری ارائه داد که مفهوم آن را بهتر و رساتر بیان میکند و در واقع بهرهوری معیاری است که موارد زیر را شامل میشود:
1- میزان تحقق اهداف و نتایج مورد انتظار
2- چگونگی استفاده کارا از منابع جهت تولید کالا یا ارائه خدمات
3- مقایسه آنچه به دست آمده با آنچه امکان داشته است
بطور خلاصه میتوان بهرهوری را به حداكثر رساندن استفاده از منابع، نیروی انسانی و تمهیدات به طریق علمی به منظور كاهش هزینهها و رضایت كاركنان، مدیران و مصرفكنندگان دانست.
بهرهوری راهآهن
راهآهن یکی از مهمترین عوامل در رشد اقتصادی یک کشور محسوب میشود. با توجه به مزایای حمل و نقل ریلی، از جمله کاهش مصرف سوخت، کاهش آلودگی هوا، کاهش سوانح جاده ای و … بهرهوری در این حوزه علاوه بر رونق بخشهای اقتصادی مرتبط با راهآهن به افزایش اقبال عمومی جهت استفاده از این شیوهی حمل و نقل میشود. در ایران متاسفانه به دلیل ارزان بودن قیمت سوخت خصوصا گازوئیل همچنان عمده حمل و نقل بار و مسافراز طریق جاده صورت گرفته و علاوه بر افزایش ترافیک جادهای باعث افزایش آلودگی هوا، افزایش مصرف سوخت، افزایش تلفات جادهای، تحمیل هزینههای سرسامآور درمانی که به دولت و بیمهها و … میگردد. تا زمانی که قیمت سوخت به عنوان اصلی ترین بازیگر در حوزهی حمل و نقل واقعی نگردد تلاشهای دولت به منظور تغییر اولویت مشتریان سیستمهای حمل و نقل موثر نبوده و سرمایهگذاری های دولت در این بخش موثر نخواهد بود. یکی دیگر از عواملی که نقش اثر گذار در زمینه تغییر اولویت شیوهی حمل و نقل خصوصا فعالین اقتصادی و سرمایهگذاران در حوزه حمل و نقل ریلی میگردد بهرهوری است. از عواملی که میتواند نقش موثر در افزایش جذب تقاضا برای حمل و نقل ریلی داشته باشد عبارتند از :
زمان، قیمت، امنیت و سهولت در دسترسی به مراکز تولیدی و صنعتی ، بازار مصرف ، بنادر و …
راهآهن به عنوان یکی از اصلیترین زیرساختهای اقتصادی میتواند نقش موثری در حوزه حمل و نقل داشته باشد. با توجه به محدودیت منابع به منظور سرمایهگذاری در توسعه ی خط، نیروی کشش و ناوگان، افزایش بهره وری در این حوزهها علاوه بر کاهش اثرات مخرب حمل و نقل جاده ای باعث افزایش سهم این بخش در بازار حمل و نقل میشود. از طرفی افزایش در آمد در این بخش باعث افزایش سرمایهگذاری بخش خصوصی در این حوزه شده و دولت میتواند با کاهش هزینههای تحمیلی ناشی از حمل و نقل جادهای (یارانه سوخت، خسارات ناشی از سوانح جاده ای و …) با اعطای تسهیلات ارزانقیمت به تشویق سرمایهگذاران جهت فعالیت بیشتر در این حوزه بپردازد.
بهرهوری در بخش مسافری راهآهن
بخش مسافری یکی از حساسترین بخشها در حمل و نقل ریلی بوده و با توجه به هزینهی بالا در این حوزه عموما فعالین در آن با زیان مواجه بوده یا حداکثر در نقطهی سر به سر قرار دارند. این امر دلایل مختلفی داشته که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمبود و فرسودگی ناوگان، ترافیک بالای خط( خطوط مشترک قطارهای باری و مسافری) و کمبود نیروی کشش
با توجه به سیاستهای دولت مبنی بر افزایش جذب سرمایهگذاری در حوزهی حمل و نقل ریلی توسط بخش خصوصی میبایست با افزایش بهره وری شبکه حمل و نقل ریلی، با کاهش هزینهها این حوزه را سود آور و سرمایهگذاران را نسبت به ورود به این بخش ترغیب کرد و باعث رونق در این بخش شد.
بهرهوری در حوزههای زیر حائز اهمیت است:
بهرهوری در حوزهی ناوگان، بهرهوری در حوزهی کشش و بهرهوری در حوزهی خط
بهره وری در حوزهی کشش
لکوموتیو به عنوان نیروی محرکهی راهآهن بوده و با توجه به سرمایهبر بودن آن و تحریم، در این حوزه با تنگناهایی مواجه بوده و یکی از عواملی که باعث جلوگیری از رشد قطارهای مسافری میشود کمبود نیروی کشش است. از دیگر عواملی که باعث ایجاد تنگنا در حوزهی نیروی کشش میشود، عبارتند از:
الزام به تردد دیزل زیمنس در محور خراسان، الزام به محدودیت وزن دیزل زیمنس و الزام به واگذاری دیزل زیمنس به بعضی از قطارها با توجه به تامین برق توسط دیزل زیمنس
در محور خراسان با توجه به استقرار سیستم ATC و سرعت 140 کیلومتر بر ساعت، الزاما قطارها میبایست توسط دیزل زیمنس حمل شوند. همچنین محدودیت اعمالشده برای دیزلهای زیمنس باعث میشود که برای قطارهای با وزن بالا از دوبل دیزل زیمنس استفاده شده که این امر اولا باعث افزایش دیزل مصرفی شده ثانیا با توجه به محدودیت طول قطار باعث کاهش بهرهوری دیزل میشود. پیشبینی دیزل ذخیره در طول مسیر عامل دیگری است که به محدودیتهای موجود میافزاید. یکی دیگر از این عوامل کافی نبودن تعداد ناوگان شرکت مالک برای تشکیل قطار بوده که این امر نیز باعث میشود با قطارهایی روبرو شویم که تعداد واگنهای آن کمتر از تناژ قابل حمل لکوموتیو بوده (تهران – سمنان ، تهران – قم و … ) و باعث کاهش بهره وری نیروی کشش میشود که این امر سبب افزایش تعداد دیزلهای در سیر گشته و با کاهش دیزل مواجه میشود.
راهکارها
با توجه به مطالب عنوانشده فوق به نظر میرسد راه کارهای زیر جهت افزایش بهرهوری دیزل افزایش یافته و بدون افزایش تعداد دیزل، تعداد قطارها و مسافرین جابجا شده افزایش یابد. این راهکارها عبارتند از :
- تا حد امکان از اعزام قطارها با ظرفیت کمتر از توان جابجایی دیزل خودداری شده و با انجام برنامهریزی حداکثر استفاده از توان قابل حمل دیزل صورت پذیرد.
- محدودیت اعمال شده برای تناژ دیزلها مجددا مورد بررسی قرار گرفته تا در صورت امکان این محدودیت کاسته شده و بهرهوری دیزلها را افزایش دهیم ( گاها در بعضی موارد به دلیل حدودا 5 تن افزایش تناز قطار باعث کاهش یک سالن از سازمان قطار میشود.)
- محدودیت اعمال شده برای طول قطارها مجددا مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به طول سکوی ایستگاههای تشکیلاتی خصوصا در محور خراسان با افزایش طول قطارها نسبت به افزایش تعداد واگن ها اقدام کرده و به این ترتیب باعث افزایش تعداد واگن های حمل شده و افزایش بهرهوری دیزل شود. (در برخی از قطارهایی که با دوبل دیزل حمل میشوند به دلیل محدودیت طول قطار اضافه نمودن واگن به این قطارها منع مقرراتی دارد)
بهرهوری در حوزهی ناوگان
واگن یکی دیگر از ارکان مهم در صنعت حمل و نقل ریلی است و با توجه به سرمایهبر بودن آن لازم است که بهرهوری آن را افزایش داده تا زمان بازگشت سرمایه کوتاه شده و سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در این بخش، تشویق شوند. یکی از مواردی که باعث کاهش بهرهوری واگن میشود ضریب اشغال پائین قطار میباشد. به عبارت ساده تر در صورت سیر یک واگن به صورت خالی هزینههایی ناشی از سیر به واگن (چرخ و محور، سیستم ترمز، سیستم تعلیق و …) تحمیل شده و این در حالی است که به علت خالی بودن واگن این هزینهها جبران نمیشود و این امر باعث کاهش بهره وری واگن میشود. از طرف دیگر با توجه به موقعیت جغرافیایی شبکهی ریلی ( منطقهی کوهستانی، کویری و …) و همچنین مشخصات فنی واگنها به نظر میرسد سیر واگنها در مسیر نامطلوب (مغایر با مشخصات فنی واگن) باعث افزایش استهلاک واگن و کاهش بهرهوری آن میشود. اعزام واگنهایی که سیستم تامین برق آنها از طریق دینام است در مناطق گرمسیری در فصل گرما علاوه بر عدم تامین تهویه مناسب باعث کاهش تقاضای سفر میشود. ضمنا با توجه به فشار مضاعف به سیستم تهویه باعث افزایش استهلاک آن شده و در نهایت با افزایش هزینههای تعمیراتی آن باعث کاهش بهرهوری واگن میشود. همچنین یکی از عمده خرابیهایی که در واگنهای دینامی در مسیرهای پرسرعت (محور خراسان) مشاهده شده خرابی و بریدن میل گاردان ( رابط انتقال نیرو از گیربکس سر محور به ژنراتور) است که این خرابی عموما ناشی از قرار گرفتن در مسیرهای با سرعت بالا است. تنوع واگنهای موجود در شبکه حمل و نقل ریلی باعث شده که هزینه تعمیر و نگهداری آن افزایش یابد. تنوع قطعات، نیاز به تامین قطعات یدکی متنوع در ایستگاههای تشکیلاتی جهت تعمیرات پیشبینی نشده در طول مسیر و … باعث شده که هزینه ی تعمیر و نگهداری واگنها افزایش یافته و افزایش هزینه باعث کاهش بهرهوری واگن شود.
راهکارها :
- به منظور جلوگیری از سیر خالی واگنها میبایست با هماهنگی صورتگرفته با حوزهی فروش از اعزام واگنهای خالی جلوگیری شود. این امر مستلزم مانور واگنها در ایستگاه مبادی حرکت بوده و با توجه به ترافیک بالا در ایستگاه تهران و مشهد لازم است یک ایستگاه گار خارج از ایستگاه اصلی پیشبینی شده تا مانور قطارها باعث افزایش حجم ترافیک در ایستگاه اصلی نگردد.
- حتیالامکان در اعزام قطارها در مسیرهای مختلف به مشخصات فنی واگنها توجه شود به عنوان مثال از واگنهای با سیستم تامین برق ژنراتور در مسیر های دارای بازهی دمایی حداکثر 30 درجه سانتیگراد و سرعت حداکثر 120 کیلومتر قرار گیرد تا علاوه بر رضایت مسافرین، هزینهی تعمیر و نگهداری آن کاهش یابد.
- در صورت امکان از تنوع واگنهای موجود در شبکه حمل و نقل ریلی کاسته شده تا علاوه بر افزایش سرعت تعمیرات از هزینههای ناشی از تامین قطعات مختلف برای واگنهای متنوع کاهش یابد.
- اختصاص واگنهای یکسان به هر مسیر از دیگر راهکارهای افزایش بهره وری واگن است. عدم آشنایی احتمالی پرسنل تعمیراتی مستقر در پست بازدیدهای مسیر، لزوم دپوی قطعات یدکی مورد نیاز واگنهای متنوع که در یک مسیر تردد میکند. که این امر باعث افزایش هزینه شرکتهای مالک قطارها شده و باعث کاهش بهرهوری در حوزه واگن میشود.
- لحاظ نمودن عامل سرعت همراه با ایمنی بالا در خرید واگنهای جدید (به جهت پویایی در شبکهی ریلی از ورود واگنهای سرعت پایین به شبکه جلوگیری شود)
بهرهوری در حوزهی خط
یکی دیگر از ارکان اصلی حمل و نقل ریلی خط است. با توجه به این مطلب که هزینه احداث خط بسیار بالا بوده بهرهوری آن بسیار حائز اهمیت است. در حال حاضر، بهرهبرداری از شبکه ریلی عمدتاً به شیوه سنتی صورت میگیرد، بهطوریکه در محور شمال از میله راهنما برای نشان دادن وضعیت بلاکها (فاصله بین ایستگاهها که فقط یک قطار اجازه تردد در آن را دارد) استفاده میشود. این امر باعث کاهش سرعت عبور قطارها شده و با افزایش زمان اشغال خط باعث کاهش بهرهوری خط میشود. یکی دیگر از عواملی که باعث کاهش بهرهوری در حوزهی خط، طول بلاکهای حد فاصل ایستگاهها است که این امر در مسیرهای یک خطه بیشتر محسوس میباشد. طول بلاکها در شبکه ریلی کشور به ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر میرسد یعنی حداقل فاصلهای که باید دو قطار برای تردد در یک محور از هم داشته باشند۳۰ کیلومتر است با توجه به حداکثر سرعت مجاز برای قطارهای باری و مسافری زمان اشغال بودن بلاکها متفاوت میباشد. این در حالی است که در صورت تراکبندی بلاکها طول بلاکها را کاهش و زمان اعزام قطارها کاهش مییابد. با تراکبندی بلاکها علاوه بر افزایش ظرفیت خطوط بدون احداث خطوط جدید بهرهوری خطوط را افزایش میدهیم. این امر زمانی مثمر ثمر خواهد بود که بطور هم زمان خرابیهای لکوموتیو و سیستم علائم کاهش یابد. برنامهریزی قطارها باید به صورتی انجام شود که در زمانهای اوج تقاضای سفر حداکثر استفاده از ظرفیت خطوط ریلی صورت گرفته و در زمان کاهش تقاضای سفر ظرفیت خطوط در اختیار قطارهای باری قرار گرفته تا همزمان به توسعهی حمل و نقل بار نیز در شبکهی ریلی کمک شود؛ ضمنا زمان کافی به حوزهی تعمیر و نگهداری خطوط داده شده تا با تعمیر و نگهداری به موقع باعث کاهش خرابی خطوط و ترافیک ناشی از آن در شبکه ریلی شود. از عوامل موثر در کاهش بهرهوری خطوط سوزنهای نصب شده در مسیر پرسرعت (محور خراسان) و در مسیر های دیگر است. یکی از عوامل کاهش سرعت قطارها خصوصا از ایستگاه هایی که قطارها به صورت عبوری از آن عبور میکنند سوزنهای نصب شده در مسیر است به قسمی که قطار طول بلاک را با سرعت بالا (140 کیلومتر) طی نموده ولی به هنگام عبور از ایستگاه ملزم به کاهش سرعت (80 کیلومتر) شده که این امر باعث کاهش سرعت عملیاتی و افزایش زمان سیر قطارها و در نهایت کاهش بهره وری خطوط ریلی میشود.یکی دیگر از عواملی که باعث کاهش بهرهوری خطوط میشود گلوگاههای موجود در شبکه ریلی بوده که به علت تعدد قطارهای باری و مسافری باعث ایجاد ترافیک مسیر شده و زمان اشغال خطوط را افزایش داده و بهره وری خطوط را کاهش میدهد. از جملهی این موارد میتوان به محدوده حد فاصل شوراب تا بادرود نام برد که با توجه به ترافیک مسیر ناشی از تردد بالای قطارهای باری و مسافری در آن باعث ایجاد گلوگاه در این منطقه شده و علاوه بر توقف بالای قطارهای باری و مسافری در آن باعث کاهش بهرهوری خطوط میشود؛ این در حالی است که در صورت احداث خط دوم در این مسیر علاوه بر کاهش ترافیک بهرهوری خطوط فعلی را افزایش و از ظرفیت ایجاد شده برای افزایش قطارهای مسافری در این مسیر اقدام کرد.
راهکارها
جهت افزایش بهرهوری در حوزه ی خط به نظر میرسد راهکارهای زیر ضروری به نظر میرسد:
- مجهز نمودن مسیرهای ریلی باقیمانده به سیستم علائم الکتریکی CTC
- مجهز نمودن کلیه خطوط ریلی به سیستم تراکبندی همانند محور خراسان جهت افزایش ظرفیت خطوط (بدون ایجاد خطوط جدید که نیاز به سرمایه گذاری کلان دارد)
- ایجاد خطوط دوم در گلوگاههای موجود در شبکه ریلی که باعث کاهش ترافیک مسیر ناشی از تردد قطارهای باری شده و علاوه بر افزایش بهرهوری خطوط موجود باعث ایجاد ظرفیت جهت افزایش قطارهای مسافری میشود.
- تعویض سوزن خطوط اصلی موجود در شبکه ریلی با سوزنهای سنگین جهت افزایش سرعت قطارها در ایستگاه هایی که قطار ها بصورت عبوری از آنها عبور میکنند.
نتیجهگیری
عواملی همچون کاهش زمان، کاهش هزینه، افزایش ایمنی و دسترسی آسان و سریع میتوانند نقش موثری در افزایش جذب تقاضا برای حمل و نقل ریلی داشته باشند. با افزایش بهرهوری در حوزهی ناوگان، کشش و خط به طوری که در بخشهای بالا ذکر شد، افزایش جذب سرمایهگذاری در حوزهی حمل و نقل ریلی توسط بخش خصوصی رونق گرفته و باعث کاهش هزینهها در این حوزه و سودآور نمودن آن و ترغیب سرمایهگذاران در این بخش میشود. همچنین با پیشرفت این صنعت و همه گیر شدن سفر های ریلی و سوق جامعه به سمت مسافرت با قطار از مزایای بسیاری همچون کاهش آلودگی هوا، کاهش ترافیک در جادههای بین شهری و حتی کلان شهر ها، کاهش میزان رخداد حوادث جادهای و غیر قابل جبران، کاهش مصرف سوختهای فسیلی، کاهش هزینههای مصرفی (مانند هزینه استهلاک خودرو) و … بهرهمند میشویم.
6- منابع
- مدیریت منابع انسانی و روابط کار، نگرشی راهبردی، ناصر میر سپاسی، تهران: شروین، 1376.
- . آشنایی با مدیریت بهرهوری، غلام رضا خاکی، تهران: کانون فرهنگی ـ انتشاراتی سایه نما، 1376.
- . Employee motivation, Motivation in the wor
- kplace
1 -کارشناس برنامه ریزی و کنترل، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران
2 -رئیس گروه برنامه ریزی و تحلیل سیر قطارهای مسافری، شرکت راه آهن آهن جمهوری اسلامی ایران
3 -کارشناس مسئول برنامه ریزی و نظارت بر کنترل، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران
4-کارشناس برنامه ریزی و کنترل، شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران