گفت و گو با دبیر انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته

صنعت حمل و نقل آنلاین: صنعت حمل‏ و نقل دریایی، بزرگترین صنعت بین‏ المللی در جهان است و هم اکنون بیش از 2.5 میلیون نفر در این صنعت مشغول به کارند. رکود در بازارهای جهانی، وجود مازاد ظرفیت و افزایش قیمت سوخت از مهم­ترين چالش­هاي امروز صنعت حمل و نقل دریایی است که در سال های اخیر موجب افت شدید نرخ­ها در مسیرهای اصلی، به ویژه آسیا و اروپا شده است. موضوع حمل ونقل دريايي به دلیل تاثیرگذاری آن بر قیمت تمام شده کالا در کشورهای در حال توسعه جایگاه ویژه یافته و توجه به آن در عرصه فعلی تجارت آزاد و محیط کاملاً رقابتی موجود در میان صاحبان صنایع و مواد اولیه، نقشی حیاتی دارد. در چنین شرایطی اعمال خواسته یا ناخواسته هرگونه وقفه یا ایجاد هزینه­های غیرضروری در چرخه حمل ونقل دریایی کالا می­تواند منجر به حذف بسیاری از فعالان در بخش واردات و صادرات شود به گونه ای که دیگر قادر به حفظ حاشیه درآمدها نخواهند بود و از چرخه فعالیت خارج خواهند شد. به سخن دیگر، هر چند فعالان این بخش ازحمل ونقل کشور در دل چالش­ها و مشکلات متعدد در سامان دادن به نظام حمل و نقل دریایی نقش آفرین هستند و حیات و معیشت خود و کشور را درساحل و آب می­جویند، اما خود نیز پا در آب هستند و اتکا به جایی ندارند و آن­گونه که باید، حمایت­های لازم از آنان صورت نمی­گیرد. دلایل این وضعیت و نیز نقش انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته در برخورد با این مشکلات را با”مسعود پل مه”، دبیر این انجمن که درعین حال ریاست فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران را نیز بر عهده دارد در میان گذاشتیم:

 

ابتدا بفرمائید نقش انجمن­ها را به عنوان نهادهای مدنی حمل ونقل درتعامل با وزارت راه و شهرسازی و پیشبرد امور صنفی چگونه ارزیابی می­کنید؟

در دولت دوازدهم، تغییرات مثبتی را در رویکرد و مواجهه­ی وزارت راه و شهرسازی با بخش خصوصی شاهد بوده­ایم. طی یک سال گذشته و با راه­اندازی معاونت حمل ونقل، وزن قابل توجهی به انجمن­های صنفی و بخش خصوصی داده شده است. خوشبختانه در حوزه ترانزیت، به ویژه در ترانزیت سیگار، شورایعالی هماهنگی ترابری ورود محکم و جدی داشت و به وظایف قانونی خود به صورت کامل عمل کرد. این موضوع بسیار مهم و درخور تقدیر است و بارقه امیدی در احیاء ترانزیت تلقی می­شود. امیدواریم این روند در آینده نیز تداوم داشته باشد. مبحث بارنامه سراسری نیز یکی از نقاط مغفول مانده صنعت حمل و نقل کشور است. اگر به این مسئله توجه شایسته شود، شاهد کاهش زمان حمل و هزینه مبادلات کالا خواهیم بود. بارها این تقاضا را به اشکال مختلف از گمرک، وزارت اقتصاد و دارایی و سایر نهادهای مرتبط مطرح کرده­ایم اما آنها این خواسته را معطوف به ترانزیت داخلی می­کنند. این درحالی است که ترانزیت داخلی دردی از این روندی که به آن نیاز مبرم داریم، دوا نمی­کند.

انجمن شما در فرایند حمل و نقل دریائی و عملیات بندری چه نقشی را ایفا می­کند؟

انجمن، 65 سال قدمت و بالغ بر 270 عضو در حوزه­های فعالیتی خدمات دریایی و بندری دارد که اگر یک درصد را برای جلوگیری از خطا در نظر بگیریم، 99 درصد فعالیت­های تجارت بین­المللی کشور که در حوزه دریا و بندر صورت می­گیرد، حاصل مدیریت و اجرای اعضاء انجمن هستند. خدماتی که انجمن در حوزه صنفی، تخصصی و کسب و کار ارائه می­دهد، بسیار گسترده است. انجمن در ابتدا به مدیریت و ساماندهی حوزه کسب و کار دریا و بندر و از سوی دیگر، به خدماتی که موجب توانمندسازی فعالیت­های اعضاء می­شود، توجه ویژه­ای دارد. یکی از فعالیت­های انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته، موضوع مشاوره­های حقوقی است. در این زمینه، مرکز داوری و حل اختلاف را دایر کرده­ایم که اعضاء با شرط داوری انجمن، تفاهم­نامه کاری و قراردادهای تجاری را امضا می­کنند و در صورت بروز اختلاف یا نیاز به مداخله برای تفسیر از مفاد کاری، انجمن داوری اختلافات احتمالی را متقبل می­شود و رای می­دهد. اخیراً نیز موفق شدیم که مجوز تأسیس اولین شعبه­ی شورای حل اختلاف تخصصی در حوزه­ی بندر و دریا را از قوه قضاییه کسب کنیم که این اقدام را گامی در راستای تأسیس دادگاه و شعبات مستقل دریایی تلقی می­کنیم. در همین راستا، در حوزه امور مالیاتی و تأمین اجتماعی، خدمات مشاوره رایگان را داریم که درصورت بروز مشکلاتی بین اعضاء و سازمان­های موصوف، حمایت­های معنوی و قانونی از سوی انجمن صورت می­گیرد.

ترکیب اعضاء انجمن از نظر دولتی و بخش خصوصی چگونه است؟ و با چه مشکلاتی رو در رو هستند؟

در حوزه­ی دریا و بندر، بیشتر شرکت­های عضو، خصوصی تلقی می­شوند ولی همچنان اعضائی هم داریم که اصطلاحاً خصولتی (نیمه دولتی و نیمه خصوصی) یا وابسته نام دارند (یعنی وابسته به شرکت بازنشستگی برخی از سازمان ها و یا ….. هستند). مشکلات را می­توانیم از لحاظ زمانی به دو مقطع قبل از توافق برجام و بعد از توافق برجام تقسیم کنیم. در گذشته و در دوران تحریم، بسیاری از خطوط کشتیرانی دنیا، علاوه بر اینکه سرویس­های کشتیرانی خود را به ایران قطع کرده بودند، امکان و اجازه انتقال کالا توسط کانتینرهایی که تحت تملک آنها و به نام آنها بود را نیز از ما سلب کردند. در نتیجه، هیچ کدام از خطوط کشتیرانی خارجی که به مفهوم یک کریر دریایی بین المللی تلقی می­شدند، خدمات انتقال کالا به ایران را تدارک نمی­دیدند. این شرکت­های ایرانی بودند که با تمهیداتی برای انتقال کالا و در واقع دور زدن تحریم ها فعالیت­هایی انجام دادند که بعضاً منتهی به بلک لیست شدن اعضای ما شد. در نتیجه، به استثناء عملکرد کشتیرانی جمهوری اسلامی که بخشی از واردات و صادرات را مدیریت می­کرد، یکی دیگر از شیوه­های  متداولی که کالا را به  کشور منتقل می­کرد، انتقال کالا به کشور ثالث بود. به طور مثال، امکان انتقال کالا از استرالیا به ایران میسر نبود و به همین دلیل کالا ابتدا به عمان می­رفت و تخلیه می­شد و صادرات همان کالا به ایران توسط شناورهای کوچک صورت می­گرفت. اولین اتفاقی که در این رهگذر صورت می­گرفت این بود که هزینه­ی تمام شده­ی کالای ما افزایش پیدا می­کرد. به گونه­ای که ما در دوران تحریم تا حدود 7 هزار دلار کرایه برای حمل کانتینر پرداخت می­کردیم که بسته به نوع و سایز کانتینر و شرایط حملی که به وجود می­آمد، هزینه­ها تغییر می­کرد و البته در مقطعی این رقم افزایش یافت. در یک مقطع زمانی به دلیل سوء مدیریت و سوء استفاده از تنگناهای عملیاتی دریافت کانتینر خالی از مبداء چین مستلزم پرداخت مبالغی تا دو هزار و 500 دلار شد.

یکی دیگر از موضوعاتی که برای ما ایجاد چالش می­کرد، به ویژه برای کشتی­هایی که پرچم جمهوری اسلامی ایران را داشتند، سلب ارائه پوشش­های بیمه­ای توسط پی.اند.آی کلاب­های بین­المللی بود. از شروط و ضوابط مشخص و ضروری یک کشتی برای دریانوردی، ابتیاع پوشش­های بیمه­ای معتبر است. وقتی یک شناور فاقد این مزیت باشد، بندر مبدأ یا مقصد، اجازه حرکت یا ورود کشتی را نمی­دهد. در مقطعی ما با عدم ارائه این خدمت مواجه شدیم. در این موقعیت، شرکت­های کشتیرانی ایران از حرکت باز ایستادند، صرف نظر از اینکه برخی از بنادر اساساً اجازه تردد شناورها با پرچم ایران را نمی­دادند.

لغو تحریم­ها، چه کمکی به توسعه و بهبود وضعیت حمل و نقل دریایی ما کرد؟

خوشبختانه بعد از لغو تحریم­ها، موضوع کشتیرانی 180درجه تغییر کرد و اولین گشایش اقتصادی متوجه دریا شد به گونه­ای که تمام خطوط کشتیرانی مشتاقانه و پیشتازانه سرویس­های خود را با ایران برقرار کردند.

در نتیجه، با توجه به این موضوع که پی.اند.آی کلاب­ها، محدودیت­ها و تحریم­هایی را که متوجه ناوگان ایرانی بود را برطرف کردند و با فعالیت مجدد خطوط کشتیرانی­های خارجی نرخ حمل به شدت کاهش پیدا کرد تا جایی که 7 هزار دلار به 600 دلار کاهش یافت و هم اکنون در حوزه حمل و نقل دریایی، دیگر از کشور ثالث استفاده نمی­کنیم. حوزه دریایی ما برای اینکه بتواند اقتدار خود و پرچم جمهوری اسلامی را در دریا حفظ کند باید بتواند از مزیت­های رقابتی بهره­مند شود، افق و چشم­انداز را از بنادر ایران به بنادر بین­المللی معطوف کند و به نوسازی ناوگان بپردازد. برای این نوسازی باید تامین مالی شود. اما سیستم بانکی کشور به دلایل مدیریتی، این امکان را ندارد. بانک­های ما در واقع بنگاه­دار هستند تا مجموعه­های مالی حمایت­گر.

اساساً سیستم بانکی ایران، با قوانین و ساز و کارهای موجود، آیا توانایی آن را دارد که در عرصه­ی حمل و نقل ورود پیدا کند؟

سیستم بانکی ما به دلیل عدم شناخت صحیح از حوزه­ی دریا و همچنین عدم ثبات نرخ سود، شرایط نامطلوب تضامنی در مواجه با رویکرد بین المللی، از تامین مالی بخش دریایی سرباز می­زند، یا در نهایت ضوابطی را برای تامین مالی لحاظ می­کند که این ضوابط فاقد توجیه اقتصادی و تامین مالی از داخل است. حوزه­ی کسب و کار دریا در ایران جزو بخش خدمات و بازرگانی محسوب می­شود که این بخش بالاترین رقم سود و بهره تسهیلات بانکی را به خود اختصاص می­دهد. اگر سود 26 درصدی را برای ساخت یک کشتی در نظر بگیریم (که البته سود تسهیلات آن بالاتر  است)، با فرمول­هایی که برای کارمزد و سایر هزینه­ها در نظر می­گیرند، این عدد به 37 درصد می­رسد. نٌرم سود بین­المللی برای خرید یا ساخت کشتی، حداکثر یک به اضافه لایبر است. لایبر را معمولا 45/1 % درنظر می­گیرند که در بدترین شرایط به دو درصد می­رسد. در ایران برای ساخت کشتی، شرکت خصوصی باید20 تا 40 درصد ارزش تمام شده کالا را به عنوان آورده داشته باشد. درصورتی که نٌرم بین­المللی 5 درصد است که آن 5 درصد هم به شیوه­های مختلف تأمین مالی می­شود. در واقع بعد از تعیین صلاحیت مالی، فنی و مدیریتی، اگر شخص حقوقی یا حقیقی بخواهد در حوزه­ی دریا ورود پیدا کند، وجهی از آن فرد در چرخه کار دریافت نمی­شود.

به نظر شما، آیا تأمین مالی باید از کشورهای دیگر صورت بگیرد و کشتی ­سازی در داخل انجام شود؟

مطمئناً هیچ­وقت چنین پیشنهادی را نمی­دهم، زیرا مشکلات محدود به تأمین مالی نیست! کشتی­سازی ما در داخل با مشکلاتی مواجه است. اگر قرار باشد به صورت تجاری به موضوع کشتیرانی و کشتی­سازی نگاه کنیم، صنایع کشتی­سازی ما مشکلات عدیده­ای دارد و تا آنها رفع نشود بعید می­دانم نتیجه مطلوبی در پی داشته باشد. زمانی که کارخانه کشتی­سازی، مواد اولیه­ی ساخت یک یا چند کشتی را در اختیار نداشته باشد، مجبور می­شود بعد از دریافت سفارش، اقدام به تأمین آن کند. بخشی از این مواد می­بایست براساس سفارش ساخت یک کشتی معین ساخته شود و بخشی دیگر مشترک است. به این ترتیب که اگر قرار باشد یک کشتی با یک مشخصه­ی خاص در کشور ساخته شود باید موتور، گیربکس، ژنراتور و … برای همان کشتی خاص ساخته  شود.  بعضاً یک سال طول می­کشد که یک قطعه آماده شود. حال اگر کشتی­ساز توان مالی لازم نداشته باشد تا مواد اولیه  مشتمل بر ورق، الکترود و سایر اقلام فلزی ساخت را تأمین کند، معطل وام بانکی خواهد بود. به همین خاطر ساخت یک کشتی که 9 تا 15 ماه طول می­کشد، در ایران 10 سال طول می­کشد.

بر این اساس نمی­توانیم کشتی­سازی داخلی داشته باشیم؟

من نمی­گویم که نباید کشتی­سازی داخلی داشته باشیم، بلکه برای تحقق کشتی سازی باید پیش نیازهایی را آماده کرد. خوشبختانه از لحاظ فنی، مهندسی و منابع انسانی کمبودی وجود ندارد. کارخانه­ها نیروهای توانمند و تجهیزات ساخت را در اختیار دارند ولی در حوزه­ی تأمین مالی و مدیریت واحد هنوز ضعیف هستیم. کشتی­سازی­هایی که می­توانند در ایران کشتی­هایی با سایز بزرگ بسازند، کارخانه­های دولتی­اند. مفهوم دولتی این است که هرگونه توافق و تعهد، فاقد ضمانت اجراست. زمانی که مدیر یک کارخانه در برابر کاری که انجام می­دهد مسئولیت و ضمانت اجرایی نداشته و پاسخگو نباشد و در قبال امضایی که می­کند، مسئولیت حقوقی و کیفری نداشته باشد و به راحتی با صدور یک نامه تغییر سمت می­دهد، کشتی که باید طی دو سال ساخته شود، ظرف 10 سال ساخته می­شود. اگر تمام خانه­های این پازل را به گونه­ای تأمین کنیم که بانک، مدیریت صنعتی، بازرگانی و منابع انسانی در کنار کشتی­ساز باشند و عوامل بازدارنده مانند تعرفه­های گمرکی، تأمین اجتماعی، مالیات، دیگر مخل و مانع نباشند، آن زمان این موقعیت وجود دارد که ظرف مدت کوتاه، یک کشتی با المان­های اقتصادی موفق و پویا ساخته و وارد بازار شود.

آیا کشورهای دیگر نیز حق پرچم را دارند؟

در کشورهای دیگر، حق پرچم با این مفهوم که ما از آن یاد می­کنیم وجود ندارد. ولی در رویکرد حمایتی از تولید و اقتصاد در هر کشوری شرایط خاصی وجود دارد که در یک مقطع زمانی از این ابزار استفاده می­کنند. در سال 73 این قانون تصویب شد، شرایط و اقتضائات سیاسی و اقتصادی آن زمان ایجاب می­کرد که این قانون وضع شود. ولی در حال حاضر، ادامه این روند، ضد رقابتی و تنها موجب افزایش قیمت تمام شده کالاهای مصرفی و تولیدی است و در واقع منتهی به افزایش تورم می­شود. این موضوع با  شعارهای دولت دوازدهم مبنی بر شفاف­سازی اقتصاد، ایجاد رقابت سالم، رعایت حقوق شهروندی و … مغایرت دارد. امیدواریم که توجه ویژه­ای به این مطلب بشود. در عین حال حمایت از ناوگان ایرانی ضروری ولی الزاماً نباید به این شیوه صورت پذیرد. مشابهات متعدد بین­المللی داریم که با الگوبرداری صحیح و بومی­سازی آن می­توان هم اقتصاد ملی را حمایت کرد و حمل ناوگان تحت پرچم جمهوری اسلامی را تقویت و توانمند کرد. متأسفانه این عوارض با عنوان حمایت از ناوگان ایرانی و یا ملی اخذ می­شود در حالیکه تا امروز هیچ یک از دولت­ها سندی دال بر تخصیص ریالی از این وجوه به ناوگان تحت پرچم کشور ارائه نداده­اند. ما اعتقاد داریم حتی اگر اخذ این هزینه واقعاً از منظر حمایتی است (که نیست)، نباید به بهای حمایت از یک جزء تجاری، کل اقتصاد ملی را اعم از مصرف و تولید جریمه کرد. ما می­توانیم با تغییر مکانیزم اجرایی و با دید جامع­نگری، تمام ارکان را در یک سبد حمایتی مورد توجه قرار دهیم و به قولی این فرمول برد برد تدوین شود.

🎁 به دوستان خود کتاب نفیس هدیه دهید

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره جدید ماهنامه صنعت حمل و نقل

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

نسخه دیجیتالی مجله بین المللی اکسپلور ایران

تازه‌های کسب و کار

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران