صنعت حمل و نقل آنلاین: گردشگری سلامت و به ویژه شاخه گردشگری پزشکی، یکی از بارزترین مصادیق اقتصاد مقاومتی و راه برون رفت صنعت گردشگری ایران از رکود و محدودیتهای زیرساختی، فرهنگی و سیاسی است. اکنون گردشگری ایران در حالی از برخی محدودیتهای فرهنگی، سیاسی، امنیتی و حتی زیرساختی رنج میبرد که برخی از انواع گردشگری، اساسا این محدودیت ها و حساسیت ها را با خود همراه ندارد.
از طرفی توسعه گردشگری با رویکرد نگاه به غرب، یک سری محدودیتهای زیرساختی را به همراه دارد ضمن اینکه به دلیل علایق و سلایق توریست غربی، در ایران صرفا 5 استان و شهر و کمتر از50 هتل و 4 تا 6 ماه از سال در این مدل توسعه، نقش ایفا میکنند که البته این محدودیتها ناشی از نوعی نگاه سنتی، محدود و پراکنده فعالان و برنامهریزان حوزه گردشگری است.
در حالیکه توسعه گردشگری با رویکرد نگاه به شرق، علاوه بر کاهش حساسیتهای فرهنگی، سیاسی، امنیتی، زیرساختهای مورد نیاز را تا حد زیادی داراست. ضمن اینکه همه ایران و اغلب شهرها و حتی روستاها و صدها مرکز اقامتی با سطوح درجهبندی مختلف و در تمام طول سال میتواند در این دیدگاه توسعهای، نقش ایفا کند.
گردشگری ایران، در حالی از کمبود هتل و ظرفیت اقامتی در مقاصد سنتی مانند تهران، اصفهان، شیراز و برخی شهرهای تاریخی رنج میبرد که از آن طرف صدها هتل و مرکز اقامتی در بیش از 25 استان کشور از خالی بودن هتلها در رنج و فشار اقتصادی هستند.
همین کمبود و تناقض و عدم توزیع مکانی مناسب در سایر حوزهها، از جمله در حمل و نقل هوایی نیز مشاهده میشود. به نحوی که ظرفیت مسافری و گردشگرپذیری خطوط حمل و نقل هوایی در مسیرهای منتهی به مقاصد سنتی گردشگران ورودی با کمبود و یا فشار مواجه است، در حالی که استانهای غیر مقصد دقیقا مشکلی برخلاف این دارند.
در رویکرد نگاه به شرق در توسعه گرشگری که در قالب رسالهای در حال تدوین و نگارش است ابعاد متعددی از این رویکرد بررسی میشود و طرحها، پروژهها و ایدههای مختلفی منطبق با اسناد بالادستی و همخوان با کمیت و کیفیت اجزاء و ارکان صنعت گردشگری کشور ، احصاء شده است که میتوان به طور مثال به طرح گردشگری سلامت و گردشگری پزشکی به عنوان یکی از
دهها طرح عملیاتی و اجرایی با رویکرد نگاه به شرق در توسعه گردشگری ایران اشاره کرد.
گردشگری سلامت و شاخه پربازده و آماده به لحاظ زیرساخت آن، یعنی گردشگری پزشکی از این جهت یک راهکار اثر بخش در برون رفت از رکود و محدودیتهای خودساخته و خودخواسته است که در اغلب بررسیها و مطالعات بازار و سنجش کمی و کیفی حجم و اندازه بازارهای جدید، معطوف به شرق است. در عین حال که ظرفیتهای خوبی هم در جذب گردشگری پزشکی از غرب وجود دارد.
در گردشگری پزشکی فقط 5 استان، 50 هتل و چند ماه از سال درگیر طرح نخواهد بود. بلکه در رویکرد نگاه به شرق، همه کشور و صدها مرکز اقامتی با سطوح مختلف درجهبندی میتوانند مشمول اجرای طرح باشند.
اقدامی که در گروه گردشگری پزشکی سازمان تامین اجتماعی در حال شکلگیری و برنامهریزی است بر اساس سیاست پرهیز از اقدامات سنتی محدود و پراکنده و با نگاه به شرق و به ویژه به کشورهای همسایه و با تعریف یک پروژه ملی با به کارگیری
ظرفیتهای موجود و البته خالی کشور برنامهریزی شده که در فاز نخست، 15 استان کشور را درگیر طرح خواهدکرد. برخی از این استانها نه تنها مانند اصفهان و شیراز با کمبود ظرفیت اقامتی و خدمات سفر و حتی درمانی مواجه نیستند بلکه با ظرفیت خالی در اغلب ماههای سال دست به گریبان هستند.
همچنین علاوه بر توزیع مکانی و توسعه مقاصد و استفاده از تعداد بیشتری از مراکز اقامتی کشور، برخلاف گردشگری سنتی که از غرب به دنبال توریست است، فصول پیک و محدودیت زمانی سفر ندارد و به دلیل هدفی که از سفر وجود دارد، همه طول سال
میتواند فصل پیک گردشگری پزشکی باشد. به این ترتیب توزیع زمانی مناسبی انجام میشود.
در گردشگری پزشکی، فعالان بخش خصوصی به جای رقابت فرسایشی بر روی بازارهای محدود و مقاصد سنتی، بازار بزرگتری را پیش روی خود دارند که به دلیل نوپا بودن، فرصت حضور و رقابت برای تعداد بیشتری از فعالان گردشگری فراهم است. این درحالی است که بیش از 3000 دفتر خدمات مسافرتی ایران، بنا به دلایل مختلف با 50 دفتر خدمات مسافرتی که در حوزه ورود گردشگران خارجی فعال هستند توان رقابت ندارند. بنابراین گردشگری پزشکی، فرصت جدیدی را برای فعالان صنعت گردشگری به ویژه این تعداد دفاتر خدمات مسافرتی فراهم میکند.
بنابراین میتوان طرح گردشگری پزشکی سازمان تامین اجتماعی را از جمله طرحهای هوشمندانه، فنی، به موقع، حساب شده و با قابلیتهای اجرایی و اقتصادی مناسب در حوزه صنعت گردشگری دانست.
ضمن اینکه، کارشناسان اقتصاد درمان و متخصصان حوزه پزشکی ظرفیتهای درمانی و پزشکی کشور را یک مزیت نسبی در
رقابتهای منطقهای و در برخی فیلدهای درمانی، در رقابتهای جهانی میدانند.
بنابراین امید است همزمان با رشد فعالیتهای مرتبط با حوزه گردشگری سلامت و شاخه پزشکی آن، سازمانهای متولی و
برنامهریزان کشور با تدوین سازوکارهای مناسب اعم از قوانین، ایجاد زیرساختهای تکمیلی، آموزش، تدوین فرآیندها و روشها، تسهیل خدمات سفر اتباع خارجی، معرفی ظرفیتهای درمانی، اقدامات دیپلماتیک و اولویت بخشی به این شاخه از گردشگری، بتوانند مسیر همواری را پیش روی مجریان و فعالان این حوزه قرار دهند. برخلاف اغلب انواع گردشگری که رقبای منطقهایمان، گوی سبقت را ربودهاند در این حوزه بتوان از فرصتهای فرهنگی و اقتصادی بهره برد.