نگاهی به وضعیت حمل و نقل دریایی کشور

حمل و نقل دریایی یکی از مهم ترین بخش­هایی است که از دیرباز مورد توجه همه فعالان اقتصادی ( خرد و کلان) بوده است. بسیاری از دولت ها و شرکت­های کوچک و بزرگ جهانی و منطقه­ای از طریق آب­های بین­المللی به تجارت و تبادل کالا و ارایه خدمات می­پردازند و عده کثیری از فعالان صنعت حمل و نقل در قسمت آبی و دریایی به کار و خدمت مشغولند. حدود 90 درﺻﺪ از ﺗﺠﺎرت ﺟﻬﺎﻧﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺘﯿﺮاﻧﯽ  اﻧﺠﺎم ﻣﯽ­ﺷﻮد. ﮐﺸﺘﯿﺮاﻧﯽ ﮐﺎرآﻣﺪﺗﺮﯾﻦ و ﻣﻘﺮون ﺑﻪ ﺻﺮﻓﻪ­ﺗﺮﯾﻦ روش ﺣﻤـﻞ و ﻧﻘـﻞ ﺑﯿﻦ­اﻟﻤﻠﻠﯽ ﮐﺎﻻ اﺳﺖ ﮐﻪ اﻣﮑﺎن ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﻗﺎﺑﻞ اﻋﺘﻤﺎد و ﮐﻢ ﻫﺰﯾﻨﻪ ﮐﺎﻻ در ﺳﺮاﺳﺮ ﺟﻬﺎن را ﻓﺮاﻫﻢ می­کند، ﺗﺠﺎرت را ﺗﺴﻬﯿﻞ ﮐﺮده و ﺑـﻪ اﯾﺠـﺎد رﻓـﺎه ﺑﺮاي کشورها، اقوام و ملیت­های ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮐﻤﮏ ﻣﯽ­ﮐﻨﺪ.
امنیت جهانی غذا و انتقال مواد خوراکی و آشامیدنی به روش­های مطمئن و استاندارد با کشتیرانی بین­المللی رابطه مستقیمی دارد. حمل و نقل دریایی به تامین، تحویل و عرضه حامل­های انرژی (سوخت­های فسیلی و مشتقات آن) می­پردازد و از مهم­ترین عوامل به تپش درآوردن قلب تجارت و تولید جهانی است.
در هر حال حمل و نقل دریایی صرفا یک گزینه دم­دستی نیست؛ یک صنعت پویا، سودآور و اشتغال­زا است که بدون آن رشد اقتصادی و توسعه پایدار اجتناب ناپذیر است.

در کشور ما هم از گذشته­های دور تاکنون استفاده از انواع شناورها در بستر رودها و پهنه­های آبی رایج بوده و افراد زیادی در مشاغل گوناگون و مرتبط مانند ماهیگیری، لنج­سازی، تعمیرات، حمل بار، مسافر و انتقال سوخت فعالیت می­کنند.
بیش از نیم قرن پیش (سال 1346 خورشیدی) فصل جدیدی از فعالیت­های دریایی آغاز شد و با تاسیس سازمان کشتیرانی در این سال افق تازه­ای پیش روی این حرفه دیرپا گشوده شد. اکنون پس از سپری شدن 52 سال از تشکیل و سازمان­یافتگی حمل و نقل دریایی به صورت اصولی و کارآمد و کسب رتبه سیزدهم دنیا در سال­های اخیر به دلایل عمده از جمله فضای رقابتی در حوزه توسعه بنادر داخلی و منطقه­ای دستخوش تغییر و تحول شده است. این تغییر و تحول هم شامل مزیت­ها بوده و هم چالش­هایی را برای این بخش به وجود آورده است.
بخش حمل و نقل دریایی ایران همواره با بهره‌گیری از پتانسیل­هایی نظیر داشتن ۵۸۰۰ کیلومتر مرز ساحلی در استان‌ها و جزایر جنوبی و شمال کشور و با اتکا به ظرفیت‌ها و توان عملیاتی بنادر بازرگانی و ناوگان حمل و نقل دریایی خود با جا به جایی بیش از ۹۰ درصد از کالاهای مربوط به تجارت خارجی کشور، نقشی حیاتی، پررنگ، منحصربه فرد و غیرقابل جایگزینی را در صحنه اقتصاد ملی و منطقه‌ای و تجارت خارجی کشور ایفا کرده است.

تا پایان سال 1396 بیش از 200   فروند ناوگان اقیانوس­پیما در ناوگان ایران به ثبت رسیده است، همچنین کشورمان صاحب پنجمین خط نفتکش دنیا با 46 فروند انواع شناورها و صاحب بزرگ­ترین ناوگان تجاری دنیا، با 160 فروند است.

🎁 به دوستان خود کتاب نفیس هدیه دهید

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره جدید ماهنامه صنعت حمل و نقل

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

نسخه دیجیتالی مجله بین المللی اکسپلور ایران

تازه‌های کسب و کار

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران