صنعت حمل و نقل آنلاین: مهندس سعید رسولی عضو هیأت مدیره شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در جمع خبرنگاران از تعیین نرخ ارزش افزوده برای شرکتهای حمل و نقل ریلی مسافری و باری با نرخ صفر درصدخبر داد و تصریح کرد که این نرخ از زمان ابلاغ این قانون قابل اجرا خواهد بود. عضو هیأت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به حکمی که توسط معاون حقوقی ریاست جمهوری اعلام شده میزان نرخ ارزش افزوده برای شرکتهای حمل و نقل ریلی را صفر ریال ذکر کرد و افزود میبایستی مبالغی را که سازمان مالیاتی کشور از زمان تصویب بند 24 و 25 برنامهی ششم توسعه از این شرکتها دریافت کرده مسترد کند. میزان دریافتی ارزش افزوده توسط سازمان مالیاتی کشور از شرکتهای حمل و نقل ریلی بالغ بر 9 درصد بوده است.
مهندس سعید رسولی عضو هیأت مدیره شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران از تعیین نرخ ارزش افزوده برای شرکتهای حمل و نقل بار و مسافری در کشور خبر داد و خاطرنشان کرد: با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی ا جرای برنامهی ششم توسعه در بخش حمل و نقل که در بندهای 24 و 25 این سیاستهای 80 بندی به توسعهی حمل و نقل ریلی توجه و تأکید کرده بودند و موضوع ایجاد مزیت رقابتی برای حمل و نقل ریلی در بند 24 و هم موضوع مهم اتصال مراکز عمدهی بار به شبکه ریلی در بند 25 و همینطور توسعهی ترانزیت که دولت نیز اهتمام داشت در برنامه ششم احکامی برای حمایت از حمل و نقل ریلی به مجلس پیشنهاد کرد. مجلس شورای اسلامی با عنایت خاص به پیشنهادات دولت رسیدگی کرد و علاوه بر تصویب این بند، بندهایی را نیز اضافه کرد که یکی از این احکام که به نظر میرسید در ایجاد مزیت رقابتی میتواند خیلی موثر باشد موضوع محاسبهی مالیات بر ارزش افزوده خدمات حمل و نقل ریلی بر مبنای نرخ صفر بود که در بند ب ماده 52 و قانون برنامهی ششم این ماده به تصویب رسیده بود. در زمان اجرایی شدن برنامه ششم تا شهریور سال جاری در مورد اجرای این بند اختلاف نظر وجود داشت و ابهاماتی در جهت اجرایی شدن این حکم داشتند. طی جلسات متعددی که با رییس سازمان امور مالیاتی و کارشناسان این سازمان برگزار شد همچنین بحثهایی نیز در کمیسیونهای مجلس صورت گرفت در نهایت منتج به نتیجهی روشنی نشد و بر همین اساس طبق تکلیف قانونی که عهدهدار بودیم از معاونت حقوقی ریاست جمهوری که مسوولیت قضاوت و داوری بین دستگاههای دولتی را عهدهدار هستند تقاضا کردیم این عضو هیات مدیره شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه نهایتاً در انتهای شهریور ماه سال جاری رای معاونت حقوقی صادر و ابلاغ شد تأکید کرد: این حکم اشارهایی به زمان اجرا نکرده ولی طبق قانون از شروع برنامهی ششم توسعه قابل اجرا خواهد بود زیرا قانون سند بالادستی محسوب میشود و معاونت حقوقی ریاست جمهوری ابهامات آن را برطرف کرده است. بنابر این استنباط ما اینست که از زمان اجرای برنامهی ششم این حکم قابلیت اجرا دارد.
مهندس رسولی از صدور رای معاونت حقوقی ریاست جمهوری مبنی بر نرخ ارزش افزوده برای بخش حمل و نقل ریلی باری ومسافری خبر داد و افزود: معاون حقوقی ریاست جمهوری به ابهامات پیش آمده برای نرخ ارزش افزوده پاسخ داد و تصریح کرد که نرخ این ارزش افزوده صفر خواهد بود. از جمله ابهامات یکی این بود که تعریف نرخ صفر در قانون مالیات ارزش افزوده وجود ندارد و چون قانونگذار بر اجرای نرخ صفر تأکید کرده است و سازمان امور مالیاتی آن را غیرقابل اجرا میدانستند معاونت حقوقی رییس جمهوری با صراحت گفتند که در قانون نرخ صفر در مالیات مستقیم وجود دارد و این تعریف برای مالیات ارزش افزوده هم قابل اجرا است. در مورد خدمات حمل و نقل ریلی نیز مجدداً مناقشه وجود داشت که شامل چه بخشهایی خواهد شد که معاونت حقوقی ریاست جمهوری تصریح کرد که این قانون در خصوص خدمات حمل و نقل ریلی بنحو مطلق ذکر شده است و شامل حمل و نقل ریلی باری و مسافری خواهد بود. در انتهای این حکم معاون حقوقی رییس جمهور اشاره کرده که طبق تبصره 2 ماده 146 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم اعتبار مالیاتی ارزش افزوده قابل استرداد خواهد بود. امید است با اجرایی شدن این حکم بالغ بر 9 درصد هزینه مالیات ارزش افزودهایی که از شکرتهای حمل و نقل ریلی و همهی فعالین در بخش دریافت شده از سبد هزینههایشان کاهش یابد و طبیعتاً این حرکت همسو با مزیت رقابتی بخش ریلی محسوب می شود.
عضو هیأت مدیره راه آهن: تأکید بر اینکه حمل و نقل ریلی مسافری و باری هیچگونه رقابتی با سایر شقوق حمل و نقل به ویژه حمل و نقل جادهایی ندارد گفت: آنچه که مهم است حمل و نقل کالا و مسافر به بهترین شکل ممکن است و در جایی که ریل وجود دارد و ظرفیت آن اجازه می دهد از ظرفیت های ریلی استفاده می کنیم و تلاش میکنیم این ظرفیتها را افزایش دهیم و جایی هم که به لحاظ فنی و اجرایی امکان حمل و نقل ریلی وجود ندارد بایستی حمل و نقل جادهایی صورت پذیرد و بنابر این هیچ گونه رقابت منفی با جاده وجود ندارد و ریل و جاده مکمل یکدیگر هستند. از سوی دیگر احکام دیگری در برنامهی ششم در خصوص ایجاد مزیتهای ریلی وجود دارد که به سرنوشت همین حکم دچار شده که امیدواریم با توجه به تجربهی مثبتی که در مورد این حکم داشتهایم بتوانیم آن احکام را نیز به مرحلهی اجرا درآوریم.