صنعت حمل و نقل آنلاین: سوت قطار در حالی در میان درختچههای انبوه ورس روستای ورسک و کوههای رفیع و سختگذر عباسآباد طنینانداز شد که “لادیسلاوس فون رابسویچ”، مهندس اتریشی سازنده پل ورسک به همراه خانوادهاش به دستور رضاشاه در زیر پل قرار گرفته بودند، تا عبور نخستین قطار از روی این خط ریلی آزمایش شود. تردد نخستین قطار درست در پنجم اردیبهشتماه سال 1315 در روز افتتاح رسمی پل اتفاق افتاد. پروژهای که عملیات ساخت آن در آبانماه 1313 آغاز شده بود و یک سال و نیم بعد به بهرهبرداری رسید.
روستای کوهستانی ورسک در آن زمان 20 خانوار جمعیت داشت. روستایی که در فاصله 45 کیلومتری از بخش جنوبی شهرستان زیرآب قرار دارد و 85 کیلومتر از شهرستان قائم در محور فیروزکوه دور است. این روستا دو هزار و 140 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
در نمایی دیگر در منطقه شورآب و در مسیر گردنه “گدوک” کوههای بزرگ و سنگی بسیار تماشایی وجود دارد که سه ریل موازی مشهور به سه خط طلای پل ورسک را در دل خود جای داده است. دلیل شهرت این بخش به سه خط طلا، اهمیت و ارزشمندی آن برای ایرانیان و دلیل ساخت آن به صورت سه پله، شیب تند و سختی مسیر است.
برای دیدن مناظر زیبا و دیدنی منطقه شورآب اگر در مسیر تهران به مازندران، 17 کیلومتر از میدان شهرستان فیروزکوه دور شوید، وارد یک جاده فرعی میشوید که ادامه آن به یکی از جاذبههای گردشگری طبیعی به نام «چشمه آب گدوک» میرسد. «آبشار شورآب» در جهت راست این مسیر است. در قسمت بالای این آبشار، ریل قطار و در آن طرف ریل، روستای «شورآب»، دیده میشود.
مهندسان سازنده پل ورسک در آن زمان برای جلوگیری از طغیان احتمالی رودخانه ورسک تونلی را در زیر رودخانه احداث کردند که طولانیترین تونل ایران است و دو هزار و 887 متر طول دارد. تونل گدوک در مسیر راهآهن مازندران و در نزدیکی روستای گدوک قرار دارد و قطار آن را در مدت ۳ دقیقه و بیست ثانیه طی میکند، این تونل با ۵۶۰ سانتیمتر عرض و ۶۰۰ سانتیمتر ارتفاع از عریضترین تونلها در میان تونلهای راهآهن در ایران است.
هانس ناتر، سرپرست مهندسان این پل بود که در سال ۱۳۱۸ از خدمات وی برای نقش مثبت و سازندهاش در ساخت پل ورسک تقدیر شد. هانس ناتر بعد از جنگ دوم جهانی سه بار به ایران مراجعت کرد و کتاب خاطرات خود را در سال ۱۳۵۰ با نام «خاطرات یک مهندس دانمارکی» چاپ کرد که طرح جلد کتابش نمایی از پل ورسک بود. “والتر اینگر” اتریشی یکی دیگر از مهندسان این پروژه بزرگ بود که در جریان آن پروژه فوت کرد و جسد وی را به زادگاهش منتقل نمیکنند و در قبرستان ورسک با سنگ چینیای که توسط اهالی ورسک ساخته شده، دفن میکنند.
نقاشی سفید ورسک
شهریورماه سال 1320 هر 25 دقیقه یکبار سوت قطاری با محموله ادوات نظامی و تسلیحات و با سرعت زیاد از پل ورسک رد میشد و راه خود را به دریای خزر باز میکرد. این محمولهها تجهیزات ارتش متفقین بود که برای جلوگیری از شکست اتحاد جماهیر شوری در برابر پیشروی ارتش آلمان از بندر شاهپور(امام خمینی) به حرکت در میآمد و در انتهای مسیر به بندر شاه(ترکمن) در گرگان میرسید. روزانه 75 قطار پر از ادوات نظامی از این مسیر تردد میکرد و در همین زمان بود که پل ورسک با نقاشی حسینعلی شمشیری سفیدپوش شد.
آنچه سبک معماری پل ورسک را از دیگر سازههای ریلی متمایز میکند عدم استفاده از هیچ گونه سازه فلزی در ساخت آن است. این پل با ابزارآلات ساده دینامیت، دریل دستی و از ملات سیمان، شن شسته شده و آجر ساخته شد.
«پل پیروزی»، لقبی است که در طی جنگ جهانی دوم از سوی «چرچیل»، نخستوزیر وقت کشور انگلیس به پل ورسک، داده شد و در تیرماه سال ۱۳۲۴ هجری خورشیدی با پیشنهاد وزارت راه وقت ایران، به پل پیروزی تغییر نام یافت.
این شاهکار مهندسی ایران در مهرماه 1356 ثبت ملی شده و با قرارگیری در ارتفاع 110 متری به عنوان مهمترین اثر سازهای ایران در کتاب گینس به ثبت رسیده است.
حجم پل ورسک ۴۵۰۰ متر مکعب و طول کلی پل ۸۶ متر است و هزینه ساخت آن در آن زمان، بالغ بر ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال بوده است.
این سازه استراتژی ایران هم اکنون 82 ساله است و با اینکه 12 سال از زمان تضمین شرکت سازنده آن میگذرد اما همچنان محل تردد قطارهای مسافربری تهران ساری و تهران گرگان و نیز قطارهای باری و سوختی است.
رصد رفتار سازهای پل
معاون ساخت و توسعه راهآهن در این باره میگوید: تضمین پلها و سازهها را در ابتدای کار نمیتوان با محاسبات خاصی تخمین زد و اگر در گزارشهای مکتوب پل ورسک از تضمینی 70 ساله سخن به میان آمده به این معنی نیست که بیش از زمان تعیین شده نباید از این پل استفاده کاربردی داشته باشیم.
دکتر جبار علیذاکری میافزاید: برای ارزیابی وضعیت و تعیین پایداری پلها پروژه مانیتورینگ پلها به صورت عملی اجرا میشود که خوشبختانه همکاران دانشکده مهندسی راهآهن، دانشگاه علم و صنعت ایران و اداره کل سازههای فنی روی پل کار میکنند و تجهیزات لازم را از دو سال قبل برای ارزیابی عملکرد روی پل نصب کردهاند و رفتار سازهای پل را به صورت دائمی رصد میکنند.
رئیس دانشگاه علم و صنعت تاکید میکند: در مدت دو سالی که رفتار سازهای پل رصد میشود هیچ کدام از المانهای سازهای پل رفتاری غیرمتعارف نشان نداده است و بر این اساس این پل از بعد سازهای همچنان قابل استفاده است و عمر باقیمانده آن به مرحلهای نرسیده که موجب نگرانی مردم شود.
10 پل استراتژی ایران زیر پایش سلامتسنجی
معاون فنی زیربنایی راهآهن نیز در گفتوگو با خبرنگار ماهنامه صنعت حمل و نقل اظهار کرد: عمر مفید پلها به میزان استفاده و نحوه نگهداری سازه بستگی دارد و با توجه به اینکه ترافیک مسیر شمال ترافیک بالایی نیست و در واقع این مسیر پایان خط است و تازگی به ترکمنستان وصل شدهایم؛ از طرفی سرعت پایین مسیر به دلیل هندسه خط و قوسهای موجود و حجم و تعدد بار کم به عمر مفید این سازه اضافه خواهد کرد.
مازیار یزدانی میگوید: معمولا برای ساخت این گونه پروژهها و برای اینکه توجیه اقتصادی داشته باشد حجم بسیاری از ترافیک را در مسیر پلها در زمان ساخت آن پیشبینی میکنند که برای پل ورسک هم اینگونه بوده است.
وی می افزاید: دانشگاه علم و صنعت پروژه سلامتسنجی پلها را از سال 1393 برای پایش پلهای مهم کشور شروع کرد که با نصب سنسورهایی بر روی این پلها میزان تحرک پل را در زمان تردد قطار اعلام میکند و بر اساس گزارش یکساله عملکرد خوب و قابل قبولی در پل ورسک وجود دارد و با خیال راحت قابل استفاده و بهرهبرداری است.
معاون فنی زیربنایی راه آهن می گوید: در حال حاضر 10 پل مهم و استراتژیک ایران زیر پایش مداوم سلامتسنجی هستند که پل “قطور” که در مسیر راهآهن ایران و ترکیه در خوی ساخته شده، شباهت بسیاری از نظر عملکرد و سازه به پل ورسک دارد.
وی همچنین از قراردادهای نگهداری سازههای فنی در راهآهن خبر داد و گفت: این قراردادها از زمان بعد از ساخت هر سازه اجرایی میشود و مهندسانی با ما بر اساس این قراردادها همکاری میکنند که به صورت چشمی و ظاهری این سازهها را پایش میکنند.
معاون فنی زیربنایی شرکت راهآهن در پاسخ به این سوال که پیشبینی استفاده از این پل برای چند سال آینده است، میگوید: از آنجایی که برقیسازی تردد در مسیر شمال و افزایش تردد در این مسیر را در برنامه داریم. پیشبینی دقیق را بعد از عملیاتی کردن برقیسازی و اتصال به ترکمنستان تا ظرف یکسال آینده و بعد از بررسی نتیجه یک دوره دیگر از عملکرد پل خواهیم داشت و بر اساس آن تصمیمگیری لازم گرفته خواهد شد.
یزدانی گفت: آنچه در حال حاضر اهمیت دارد این است که تمهیدات مناسبی پیشبینی شده تا این پل همچنان از شرایط استاندارد برخوردار باشد.
فراز و فرودهای ورسک در گذر زمان
محمدرضا کامیاب، کارشناس حمل و نقل میگوید: اینگونه نیست که سالهای مشخصی را برای کارکرد پل و یا سازهای در نظر گرفت. در حقیقت پل نیز مثل اتومبیل میماند که وقتی که اتومبیل را با تعویض قطعات اصلی اورهال کردید، انگار دوباره عمر مفیدی جدیدی را برای این ماشین در نظر گرفتید یا اینکه مثلا لوکومیتو را 40 تا 50 سال بکار میبریم و در این مدت ممکن است پنج تا شش بار آن را اورهال کنیم. یعنی از پوسته ظاهری آن استفاده میکنیم اما قطعات و موتور جدیدی جایگزین میکنیم.
به گفته وی چنانچه مهندسان مربوطه تضمین میکنند که در اثر عوارض طبیعی، استفاده کارشناسی و درست و بارگذاری اصولی و صحیح روی آن تا مثلا 72 یا 82 سال دچار عارضهای نخواهد شد و اگر هر سال این پل مورد بازدید و رسیدگی فنی قرار بگیرد، که میگیرد. احتمال نشست، زنگزدگی، خوردگی در اثر سانحه از بین میرود و به حالت اولیه خودش بر میگردد و به همین دلیل است که پل ورسک مانند روز اول آماده بهرهبرداری با اطمینان خاطر است.
کامیاب با بیان اینکه پل ورسک در نقطه بسیار حساسی قرار گرفته، گفت: این پل با شیب و فرازهای بسیار تندی روبروست و قطار سنگین با دو و گاهی سه لوکوموتیو از روی آن رد میشود و بارها امتحان خود را پس داده و هنوز هم قابل استفاده است و قطعا این مرهون تلاش، رسیدگی و مراقبت اداره کل نواحی مربوطه و نظارت و بازدید مهندسان است.
این کارشناس حمل و نقل درباره تردد قطارهای باری بر روی پل ورسک، میگوید: هیچ راهآهنی صرفا و به صورت اختصاصی برای بار یا مسافر ساخته نمیشود مگر اینکه مثلا خطی ویژه برای معدنی باشد که خالی از سکنه است. خط آهن معمولاعمومی و سراسری و برای استفاده بار و مسافر است.
به گفته وی از آنجایی که در گذشته و در محدوده پل ورسک بار سنگینی به جز نفت نداشتهایم از آن استفاده محدودی شده است اما اکنون این خط ما را به شبکهای به ترکمنستان، قزاقزستان، روسیه و در واقع آسیانه میانه وصل کرده وضعیت مانند گذشته نیست و قطارهای سنگین باری بر روی آن تردد میکنند و احتمالا در آینده نیز بیشتر خواهد شد.
کامیاب میگوید: با توجه به توسعه راهآهن خطوط کشور و به دلیل اینکه این محور با تکنولوژی 8 دهه پیش ساخته شده و در واقع در شرایطی که شیب و فراز بسیار زیاد و مسیر طولانیتری نیز نسبت به مسیر جادهای دارد و از طرفی تردد قطارهای جدید و امروزی مستلزم خطهای سریعتر است طبیعی است که استفاده کابردی از آن در آینده کمرنگتر شود.
وی می افزاید: همچنان که در محور رشت قزوین چشم ما نظارهگر پلها و تونلهای متوالی و متعدد است قطعا دولت واریانتهای جدیدی را توی برنامه برای این مسیر در نظر دارد و طبیعی است این خط کمکم آنچنان که امروز مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده کابردی در آینده نداشته باشد به عنوان مثال فرض کنید اگر محور گرگان به گرمساربه شبکه سراسری وصل شود این خط موضوعیت خود را تا حدود زیادی از دست میدهد و از آنجا به بعد زمان نگهداشت پل برای گردشگری، بازدید و استفاده محلی خواهد بود.
تست دینامیکی بر روی پل ورسک
شروان عطایی، عضو هیئت علمی دانشکده راهآهن نیز میگوید: در سال 1393 تست موقت دینامیکی بر روی پل ورسک انجام شد و بر اساس آن یکسری آزمایشهای تکمیلی برای تعیین میزان مقاومت مصالح و تست دینامیکی و مطالعات لرزهخیزی صورت گرفت و در نهایت در سال 1395 در 10 نقطه از پل حسگرهای دائمی برای رصد دائمی پل نصب شد.
به گفته وی تضمین 70 ساله پل و یا هر سازه دیگری سخنی منطقی نیست چون اصولا هیچ گارانتی برای این پل یا هر اثر دیگری از طرف شرکت سازنده وجود ندارد ودر راه ریلی گارانتی و تاریخ مصرف معنا ندارد. تضمین زمانی صحیح است که سازنده این آثار در صورت استهلاک و یا گونه تغییر سازهای اثر حاضر به ساختن دوباره آن باشد.
سوتیترها
آنچه سبک معماری پل ورسک را از دیگر سازههای ریلی متمایز میکند، عدم استفاده از هیچ گونه سازه فلزی در ساخت آن است. این پل با ابزارآلات ساده دینامیت، دریل دستی و از ملات سیمان، شن شسته شده و آجر ساخته شد.
در حال حاضر 10 پل مهم و استراتژیک ایران زیر پایش مداوم سلامتسنجی هستند که پل “قطور” که در مسیر راه آهن ایران و ترکیه در خوی ساخته شده شباهت بسیاری از نظر عملکرد و سازه به پل ورسک دارد.
تضمین پلها و سازهها را در ابتدای کار نمیتوان با محاسبات خاصی تخمین زد و اگر در گزارشهای مکتوب پل ورسک از تضمینی 70 ساله سخن به میان آمده به این معنی نیست که بیش از زمان تعیین شده نباید از این پل استفاده کاربردی داشته باشیم.