رتبه­ چهارم ایران در اعزام و پذیرش مسافر

صنعت حمل و نقل آنلاین: بر اساس معیارها و مقررات ملی و بین­ المللی، خدمت­ رسانی مطلوب، ایمن و مطمئن در صنعت هوانوردی و حمل و نقل هوایی، راهبری، مدیریت، نگهداری و توسعه­ فرودگاه­ها، سامانه­های هوانوردی و مدیریت ترافیک هوایی کشور به عنوان مهم­ترین ارکان زیرساختی این صنعت در جمهوری اسلامی ایران بر عهده­ شرکت فرودگاه­ها و ناوبری هوایی ایران است که یکی از زیرمجموعه­های اصلی وزارت راه و شهرسازی محسوب می­شود. این شرکت در سال 1370 تاسیس شده و 114 راه هوایی به طول تقریبی 65 هزار کیلومتر و تعداد 54 فرودگاه فعال کشور را مدیریت می­کند. از این تعداد ۲۰ فرودگاه داخلی، 25 فرودگاه مرز هوایی و 9 فرودگاه بین­المللی با حدود 16 میلیون مترمربع فضای ترمینالی، باند و سطوح پروازی و90 میلیون مترمربع معابر، فضای سبز، پارکینگ و سایر فضاهای خدمات­دهی به مسافران است. با توجه به نقش و جایگاه مهم فرودگاه­ها در ارایه خدمات به مسافران گفتگویی با دکتر غلامحسین باقریان معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاه­ها و ناوبری­های ایران انجام شده است:

آیا برای توسعه بهتر و سریع­تر فرودگاه­های کشور به­دنبال جذب فایناس بوده­اید و در این رابطه توانسته­اید فاینانسی را جذب کنید؟

ما دارای دو نوع تجهیزات هستیم: یکی تجهیزات فرودگاهی و دیگری تجهیزات هوانوردی. در خصوص تجهیزات فرودگاه تاکنون برای جذب فاینانس اقدامی صورت نگرفته زیرا بخش اعظم این تجهیزات در داخل کشور تولید می­شود و طبیعی است که ما نیز در راستای تقویت و حمایت تولید داخل آنها را از تولیدکنندگان داخلی خریداری کنیم. اما در مورد تجهیزات هوانوردی تلاش شده تا با چند شرکت خارجی مذاکراتی صورت گیرد. یک شرکت فرانسوی موافقت کرده و به­زودی شرایط آنها مشخص خواهد شد. بنابراین برای تامین تجهیزات هوانوردی منعی برای تامین تجهیزات از طریق فایناس وجود ندارد و ما آن را در دستور کار قرار داده­ایم.

 چندی قبل دکتر مه­آبادی مدیرعامل شرکت فرودگاه­ها و ناوبری هوایی ایران اعلام کرد که حدود 250 میلیون دلار برای خرید تجهیزات هوانوردی کشور اختصاص یافته است. چه میزان از این تجهیزات وارد کشور شده و مابقی آنها در چه مقطعی وارد خواهد شد؟

بالغ بر یکصد میلیون دلار از این تجهیزات وارد و در فرودگاه­های مختلف نصب شده و در حال بهره­برداری است. باقی مانده این تجهیزات نیز مانند رادارها و تجهیزات مربوط به سیستم مرکز کنترل­ها که مبلغ هنگفتی باید به آن اختصاص یابد در مرحله تامین قرار دارد. شرکت فرودگاه­ها و ناوبری هوایی ایران مبالغ زیادی از شرکت­های هواپیمایی طلب دارد. در این ارتباط تعاملات مثبتی با آنها صورت گرفته اما تاکنون این بدهی­ها صفر نشده است. سیاست شرکت فرودگاه­ها و ناوبری هوایی ایران به گونه­ای بوده که هرگز در نظر نداشته­ایم برای وصول طلب­های خود به ایرلاین­ها فشار وارد کنیم. از سوی دیگر برخی شرکت­ها در این رابطه همکاری لازم را انجام نمی­دهند و این مساله موجب خواهد شد به ناچار بعضی از خدمات فرودگاهی را کاهش دهیم اما این خواسته­ ما نیست.

 فرودگاه­های کشور نسبت به فرودگاه­های دنیا به ویژه فرودگاه­های منطقه در چه جایگاهی قرار دارد؟

مطابق گزارش آماری که موسسه معتبر ACI اعلام کرده، ایران با 5/16 درصد رشد مسافر هوایی در بین کشورهای در حال توسعه به رتبه چهارم دست یافته است. همچنین فرودگاه بین­المللی مهرآباد تهران در بین فرودگاه­های بالای 15 میلیون مسافر که طی سال 2016 سریع­ترین رشد را داشته، رتبه­ چهارم را کسب کرده است.

با توجه به اینکه شاهد تاخیرات متعدد در پروازها هستیم، ممکن است بخشی از این تاخیرها به ایرلاین­ها و برخی هم به فرودگاه­ها ارتباط داشته باشد. توضیح دهید برای آن بخشی که به خدمات فرودگاهی باز می­گردد چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟

علت تاخیرها به عوامل متعددی بازمی­گردد که برخی مربوط به تغییرات آب و هوایی است و برخی هم مشکلاتی است که شرکت­های هواپیمایی با آن مواجه هستند. عمده مشکلاتی که فرودگاه­ در آن نقش دارد مربوط به بسته بودن باند نشست و برخاست است. به دلیل حجم بالای پروازها باند فرودگاه­ها  اشغال می­شود بنابراین هواپیماها مجبور هستند در صف پروازی قرار گیرند. باید تامین قطعات و تجهیزات را هم اضافه کنیم که با توجه به بررسی­های صورت گرفته اکثر تاخیرات هم به همین حوزه­ تامین قطعات باز می­گردد. در نهایت همه­ مجموعه­ پروازی در این تاخیرات نقش دارند که بر عهده­ سازمان هواپیمایی کشوری است. این سازمان می­تواند نقش هر یک از دست­اندرکاران پروازی را به طور شفاف اطلاع­رسانی کند. اما بدیهی است که ما به عنوان مسوول عملیات پروازی، تمام تلاش خود را انجام می­دهیم تا تاخیرات به حداقل کاهش یابد چرا که تاخیر باعث ازدحام مسافران در ترمینال­ها خواهد شد و این مساله در انجام امور فرودگاهی ایجاد اخلال می­کند و موجب تشدید شدن تاخیرها می­شود.

مدت­هاست که صحبت از احداث باند دوم در فرودگاه بین ­المللی مهرآباد است، روند احداث آن در چه مرحله­ای است و چه زمانی آماده بهره­برداری خواهد شد؟

طی چهل سال گذشته که باند 29 راست فرودگاه مهرآباد احداث شده و بهسازی مناسبی نیز طی این سال­ها بر روی آن صورت نگرفته دو سال پیش در حالی که دیگر قادر به استفاده از آن نبودیم، در جریان یک مناقصه، باندی بتنی احداث کردیم که بتوان در شرایط خاصی از آن استفاده کرد. برای احداث این باند حدود یکصد تا یکصد و ده میلیارد تومان هزینه شده است. هم اکنون در حال نصب سیستم روشنایی آن هستیم که امیدوارم طی ماه­های آینده مورد بهره­برداری قرار گیرد هر چند با همین وضعیت هم اکنون به طور موردی از آن استفاده می­شود. مساحت فرودگاه بین­المللی مهرآباد بالغ بر1800 هکتار است که از این مقدار حدود170 تا180 هکتار آن در اختیار شرکت فرودگاه­هاست. یعنی چیزی حدود۱۰ تا ۱۱ درصد. بنابراین در فرودگاه مهرآباد به شدت با کمبود فضای لازم برای پارک هواپیماها مواجه هستیم. در نتیجه برای شرکت­های هواپیمایی محدودیت قایل شده­ایم به این شکل که فقط تعداد اندکی هواپیما شب­ها در این فرودگاه پارک می­کنند. بر این اساس در حال مذاکره با فرمانده ارتش و نیروی هوایی هستیم که یک فضای90 هکتاری بلااستفاده را از آنها تحویل بگیریم و برای استفاده بهینه و ارایه خدمات با کیفیت­تر به مسافران فرودگاه مهرآباد کارسازی کنیم. با توجه به روند مذاکرات باید اشاره کنم که نظرات ارایه شده از سوی ارتش تا حدودی نظر موافق بوده است. گفتنی است هم اکنون برای ارایه خدمات مناسب­تر به مردم واقعا با مشکل مواجه هستیم.

 

تازه‌های کسب و کار