صنعت حمل و نقل آنلاین: توسعه مراکز اقامتی در پایتخت به دلیل گران بودن قیمت زمین از مسایلی است که سرمایه گذاران علاقمند به فعالیت در این حوزه اقتصادی را با مشکل کمبود نقدینگی مواجه کرده است و به همین دلیل به نظر میرسد که پایتخت 13 میلیون نفری ایران میتواند در آینده نزدیک شاهد احداث هتلهای انبوه باشد. با وجود آنکه رییس جمهور منتخب نوید توسعه گردشگری را با توجه به اشتغالزا بودن آن داده است، اما انجام کارهای اساسی در این زمینه نیازمند تلاش فراوان دستاندرکاران دولتی و خصوصی مرتبط با این بخش است. در زمینه وضعیت هتلهای تهران مصاحبهای با رجبعلی خسروآبادی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تهران داریم که در ذیل میخوانید:
تعداد اتاق هتلهای تهران طی چهار سال گذشته بیش از 25 درصد افزایش داشته است
به نظر شما چرا مراکز اقامتی در تهران در مقایسه با دیگر پایتختهای توریستپذیر از رشد کمتری برخوردار بوده است؟
براساس آمارهای رسمی اعلام شده، ورود گردشگران خارجی به کشور طی چهار سال گذشته به طور متوسط سالانه رشدی معادل 12.5 درصد داشته است که این میزان در مقایسه با دیگر کشورهای خاورمیانه که سالانه رشدی معادل سه الی چهار درصد دارند آمار قابل ملاحظهای محسوب میشود و نشان دهنده این است که گردشگری در ایران از آهنگ رشد خوبی برخوردار بوده است.
البته این نکته را هم باید اضافه کنم که در داخل کشور نیز به همین صورت بوده است و مسوولان برای توسعه صنعت گردشگری در کشور توجه نشان دادهاند تا از آن به عنوان یک مزیت نسبی برای بهبود اوضاع اشتغال و اقتصاد خانوادهها استفاده شود.
در ارتباط با توسعه مراکز اقامتی در تهران نیز نیازمند سرمایهگذاری هستیم که متاسفانه در این زمینه هنوز به نقطه مطلوب نرسیدهایم.
اما با وجود تمامی کاستیها باید این نکته را اضافه کنم که در سال 92 تعداد تختهای پایتخت بیش از 11 هزار بود که امروزه این میزان پس از گذشت چهار سال به 14 هزار تخت افزایش پیدا کرده است. در واقع رشدی معادل 25 درصد داشته که در نوع خود آمار قابل توجهی است. نکته مهم دیگر این است که احداث هتل موضوعی نیست که شما امروز اراده کنید و فردا هتل ساخته شود. طبیعتا ساخت یک هتل در کلانشهری همانند تهران چنانچه حتی همه نقدینگی آن نیز آماده باشد، برای دریافت تمام مجوزهای لازم باید مسیر طولانی را طی کند.
در هیچ نقطهای از تهران در طرح تفصیلی مکان مشخصی برای احداث هتل وجود ندارد، یعنی به این صورت نیست که ما منطقه خاصی را برای گردشگری و خصوصا احداث هتل تعیین کرده یا اختصاص داده باشیم و مشخص کرده باشیم که در این محدوده میخواهیم هتلهای بلندمرتبه با این سطح از میزان اشتغال داشته باشیم. به همین دلیل هتلهای تهران در مناطقی که
کاربریهای متفاوت اداری و مسکونی دارند احداث میشوند و هتلهای 4 یا 5 ستاره به دلیل قیمت بالای زمین در تهران و برای اینکه احداث آن توجیه اقتصادی داشته باشد، باید هزینه زمین را در طبقات یا تخت سرشکن کنند بنابراین قیمت هتل نیز افزایش پیدا میکند که همین مساله باعث حساسیت برخی از دستگاهها نسبت به افزایش قیمت هتلها میشود. این موضوع یکی دیگر از دلایل بیمیلی صاحبان سرمایه جهت ورود به این حوزه است. از سوی دیگر شاهد آن هستیم که بعضا مدت زمان ساخت هتل به دلیل بوروکراسی اداری به اندازهای طولانی میشود که سرمایهگذار از ساخت هتل منصرف میشود. به همین دلیل چنانچه علاقمند به توسعه مراکز اقامتی هستیم باید به سیاستهای عرضه و تقاضا نیز توجه داشته باشیم تا احداث هتل در کشور توجیه اقتصادی داشته باشد. یعنی آن که زمان که سرمایهگذار 2 تا 3 هزار متر زمین را به احداث هتل اختصاص میدهد، قیمت سنگینی را بر پروژه تحمیل میکند. از سویی دیگر برای بلندمرتبه سازی باید مسیر کمیسیون ماده 5 شهرداری را طی کرده تا مجوز ساخت طبقات بیشتری را دریافت کند. در نتیجه دریافت تمامی مجوزها نیازمند پروسه (زمان) طولانی است. ما هم اکنون طرحهایی داریم که تمامی مجوزها را دریافت کردند اما به دلیل برخی مسایل هنوز هتل ساخته نشده و مشکلات دیگری دارد. در ارتباط با احداث هتلها مباحث دیگری نیز و جود دارد و آن باز میگردد به ارایه خدمات گردشگری در حوزه شهری که متاسفانه ایجاد نشده است، به همین دلیل زمان زیادی برای تغییر کاربری باید صرف شود.
با توجه به مطالبی که مطرح کردید ما در آینده نزدیک نمیتوانیم شاهد رشد و توسعه مراکز اقامتی در پایتخت باشیم؟
چنانچه بتوانیم همین رشد 25 درصدی را در چهار سال آینده نیز ادامه دهیم میتواند توسعه مطلوبی باشد و چنانچه بخواهیم توسعه بیش از این میزان داشته باشیم، شاید اینگونه به نظر برسد که شناخت صحیحی از تهران نداریم. البته این نکته را نیز اضافه کنم که منظور من این نیست که کسی نمیخواهد در تهران هتل بسازد اما در واقع این بستر با آنچه قرار است اتفاق بیفتد فاصله دارد و بعضا این فاصله به انجام نشدن کار منتهی میشود. به همین دلیل باید استانداری، فرمانداری، شهرداری، میراث فرهنگی و اداره کل راه و شهرسازی دست به دست هم داده و با همکاری یکدیگر مناطقی از شهر را برای توسعه گردشگری انتخاب کنند.
در گزارشی خواندم که احداث یک هتل چهار ستاره معمولی در کلان شهرهای ایران نیازمند سرمایهای بیش از 200 میلیارد تومان است. به نظر شما ساخت هتلهای 4 و 5 ستاره نیازمند چه میزان نقدینگی است؟
به نظر من میزان هزینه لازم برای احداث هتل را نمیتوان به این صورت برآورد کرد. زیرا هر هتل بسته به نوع تجهیزات، ابنیه، نحوه ساخت و سیستمهایی که به کار میبرد میتواند سطح قیمتی یک تا سه برابری داشته باشد. منظورم این است که شاید یک سرمایهگذار هتلی را با 100 میلیارد تومان نقدینگی احداث کند اما چنانچه بخواهد آن را خیلی خوب و مدرن انجام دهد نیازمند آن باشد که نقدینگی خود را تا سه برابر افزایش دهد. از سوی دیگر باید مخاطب شناسی انجام دهیم و بدانیم چه خدماتی را به چه کسی میخواهیم ارایه کنیم که متاسفانه در این زمینه دقیق وارد نمیشویم. شاید بسیاری بر این باور باشند که هتل تنها یک ساختمان بزرگ است در صورتی که به این صورت نیست و این تنها نمایه آن است! آنچه که در بحث هتلداری مهم است میزان ارایه خدمات شماست. امروزه برخی از هتلهای قدیمی چنانچه نیروی انسانی فنی و ماهر یا تجهیزات مناسب نداشته باشند خیلی به صنعت هتلداری کمک نمیکنند.
احداث هتل مانند تولید یک ماشین نیست که به بازار عرضه شود بلکه یک سرمایهگذار از ابتدا باید بداند که مخاطب او چه کسی است و هتل را برای چه قشری از گردشگران میخواهد احداث کند. به طور مثال یک سرمایهگذار میخواهد هتلی را تنها برای گردشگران خارجی بسازد و سرمایهگذار دیگری علاقمند است برای گردشگران داخلی با امکانات ویژه و ارایه خدمات تجاری هتل احداث کند و فضای هتل و اتاقهای آن را به گونهای تعریف میکند که گردشگران علاوه بر استفاده از اتاق و خدمات الکترونیکی امکان استفاده از اتاقی به نام دفترکار و پذیرش شرکای تجاری و امکان گفتگو با آنان را داشته باشند.
به همین دلیل باید تاکید کنم که در تهران نمیشود هتل بیکیفیت ساخت زیرا سرمایهگذاری در این زمینه پاسخگو نخواهد بود. سرمایهگذاران مجبور به رقابتی کردن خدمات خواهند شد و این موضوع خود باعث افزایش هزینه است.
در حدود سه سال است که گروه هتلهای فرانسوی “آکور” اقدام به تجهیز دو هتل “نووتل” و “ایبیس”در کنار فرودگاه بینالمللی امام خمینی کرده است که در واقع اولین برند بینالمللی هتلسازی جهان است که پس از انقلاب در ایران فعالیت میکند. آیا میتوان نسبت به حضور دیگر برندهای بینالمللی در حوزه هتلداری امیدوار بود؟
بله. مدتی است تعدادی از گروههای زنجیرهای در حوزه هتلسازی به ایران سفر کرده و مذاکراتی را با وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان جذب سرمایهگذاری خارجی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دیگر بخشهای مرتبط انجام داده و نمونههایی را نیز که به آنان ارایه شده، بررسی کردهاند. حضور گروه هتلهای “آکور” در ایران نشان دهنده این موضوع است که برندهای
بینالمللی در حوزه هتلداری میتوانند در ایران حضور داشته و سرمایهگذاری کنند.
به نظر جنابعالی تهران قابلیت تبدیل شدن به یک مقصد گردشگری برای توریستهای بینالمللی را دارد؟
امروزه بخشی از فعالیتهای مرتبط با آمادهسازی، جداسازی، مرتب کردن و مرمت کردن ساختمانهای قدیمی و بافت تاریخی تهران، رسیدگی به موزهها و کاخ موزهها که مقاصد اصلی گردشگری در تهران هستند، کار شده است تا پایتخت تنها به عنوان یک شهر اداری، سیاسی و تجاری مطرح نباشد و جنبههای فرهنگی و گردشگری آن نیز ملموس باشد. طی چهار سال گذشته
برنامهریزیهایی نیز انجام شده است تا در ایام خلوت سال مانند نوروز که میزان اشغال هتلها در تهران پایین میآید، مردم برای سفر به تهران و همچنین تهرانگردی تشویق شوند که با استقبال خوبی هم مواجه شده است. اما چنانچه علاقمند باشیم به آن نقطه که شما به آن اشاره کردید برسیم، نیازمند زمان و کار بیشتر هستیم.
در پایان نیز میخواهم به این نکته اشاره کنم که مهمترین نکته در حوزه گردشگری، بخش پایداری در سیاستهای خارجی است. اگر نتوانیم تعامل خود را با دنیا افزایش دهیم طبیعتا در حوزه جهانگردی هم نمیتوانیم شاهد پیشرفت خاصی باشیم. بنابراین هرچه در سیاستهای خارجی موفق عمل کنیم و تعامل بیشتری با دنیا داشته باشیم، این تعامل فرصت خوبی فراهم میکند تا بتوانیم مراودات گردشگری بین ایران و دیگر کشورها را افزایش دهیم.
نگاهی به تاریخچه هتلهای پایتخت
داستان هتلها و مراکز اقامتی دست کمی از دیگر حوزههای اقتصادی ندارد و با وجود آن که علاوه بر ایجاد درآمد، از قدرت
اشتغالزایی بالایی نیز برخوردار است. گر چه به دلیل برخی مسایل طی چهار دهه گذشته رونق کمی داشته است و توسعه آن نیازمند سیاستهای حمایتی چند جانبه است. واقعیت این است که گردشگری علاوه بر ایجاد اشتغال و درآمدزایی بالا، ارتباط کاملا مستقیمی نیز با امنیت دارد. به همین دلیل به هنگام بروز جنگ یا حوادث غیرمترقبه در کشور تعداد گردشگران بینالمللی ورودی به آن کشور نیز اتوماتیکوار کاهش مییابد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و پس از آن 8 سال جنگ تحمیلی تعداد گردشگران بینالمللی ورودی به ایران نیز به شدت کاهش یافت و به دنبال آن رشد صنایع مرتبط با این حوزه نیز با کاهش چشمگیری مواجه شد. تهران در سال 1357 دارای160 مرکز اقامتی بود در صورتی که این میزان در سال 1383 پس از گذشت به 26 سال به 80 مرکز اقامتی مفید کاهش پیدا کرد زیرا تعدادی از هتلها پس از پیروزی انقلاب اسلامی و هشت سال جنگ تحمیلی به دلیل سودآور نبودن تغییر کاربری دادند.
طی این 26 سال تنها در سال 1376 به هنگام برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی در ایران بود که مراکز اقامتی مورد توجه قرار گرفت و وامهای آن هم با بهرههای بالا برای بازسازی جهت اقامت مهمانان بینالمللی به هتلداران تعلق گرفت و پس از آن نیز با بهبود فضای سیاسی در کشور و رسیدگی به وضعیت این بخش، مراکز اقامتی تا اندازهای مورد توجه مسوولان و مراکز
تصمیمگیری قرار گرفت. با افزایش تقاضای گردشگران بینالمللی برای ورود به ایران، توجه سرمایهگذاران برای برنامهریزی در این حوزه منعطف شد و ما از دهه 1380 با پدیدهای به نام هتل آپارتمان در تهران مواجه شدیم که امروزه از تقاضای نسبتا بالایی نیز برخوردار است و در کل کشور رشد قابل ملاجظهای دارد. به طوریکه افزایش تعداد هتل آپارتمانها طی یک دهه گذشته در شهرهای تهران، مشهد، اصفهان و شیراز نمونههای بارز توسعه سرمایهگذاری در این بخش هستند.
با وجود آن که مراکز اقامتی تهران از سال 1376 روند رو به رشدی را دنبال کرد اما همچنان به دلیل نبود نقدینگی لازم در کشور سرمایهگذاریهای چشمگیری در این حوزه صورت نگرفته است. به طوری که در پایتخت که دروازه ورودی به ایران محسوب
میشود، پس از گذشت نزدیک به چهار دهه، تنها دو هتل پنج ستاره اسپیناس و اسپیناس پالاس در تهران احداث شده است که تنها هتل اسپیناس پالاس در مقایسه با هتلهای پنج ستاره موجود در منطقه قدرت جذب مهمانان خارجی ویژه را دارد. به طوری که در سال 1394 به هنگام برگزاری اجلاس بینالمللی اوپک گازی ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در این هتل که با سرمایهگذاری بخش خصوصی احداث شده، به مدت دو روز اقامت داشته است.
نکته قابل توجه دیگر نبود برندهای بینالمللی هتلسازی در ایران است. یکی از مهمترین امتیازهای هتلهای زنجیرهای بینالمللی در کشورهای دیگر شبکه ارتباطی و بازاریابی آنان است که نقش بسزایی برای جذب گردشگران بینالمللی دارد.
در این زمینه نیز میتوان به گروه هتلهای “آکور” اشاره کرد که اقدام به تجهیز هتلهای”نووتل” و “ایبیس” در کنار ترمینال بینالمللی فرودگاه امام خمینی کرده است و برنامههای جدیدی را نیز در این زمینه بهخصوص در شهر مشهد در دست مطالعه و اجراء دارد.
اگرچه امروزه تعدادی از برندهای مشهور در حوزه هتلسازی جهان علاقمند به سرمایهگذاری در ایران هستند و پیشبینی
میکنند که بازار گردشگری ایران در آینده از رونق خوبی برخوردار خواهد بود اما به دلیل رفع نشدن کامل تحریمهای اقتصادی بهخصوص در حوزههای مالی هنوز در این زمینه وارد بازار ایران نشدهاند.