صنعت حمل و نقل آنلاین: نشست خبری اعلام بررسی حادثه نفتکش سانچی با حضور محمد راستاد معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، دکتر هادی حقشناس معاون امور دریایی، نادر پسنده، مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی و رئیس هیأت ایرانی رسیدگی به سانحهی سانچی، شهرام فرحبد مدیر بازرگانی شرکت ملی نفتکش و جمعی از اصحاب رسانه در سالن اجتماعات سازمان بنادر و دریانوردی برگزار شد. در این جلسه نادر پسنده رئیس هیأت ایرانی رسیدگی به سانحه نفتکش سانچی و کشتی فلهبر کریستال ضمن ارایه گزارش کامل و جامع از حادثه، 15 دقیقه قبل از سانحه تا لحظهی تصادف را برای حضار تشریح کرد. در این گزارش آمده که چینیها مدعی هستند سانچی حق تقدم را رعایت نکرده است اما ایران، بنگلادش و پاناما به طور مشترک بر این عقیده هستند که تغییر مسیر ناگهانی کشتی کریستال عامل اصلی حادثه بوده است.
مهندس محمد راستاد معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل بنادر و دریانوردی ضمن تشریح شرایط بررسی علل حادثه کشتی سانچی خاطر نشان کرد: در مجموع تعداد سه جلسه جهت بررسی این حادثه در شانگهای چین برگزار شد که مدت ده ساعت به طول انجامید و در این جلسات کمیتهی رسیدگی به سانحه سانچی متشکل از نمایندگان کشورهای ایران، پاناما، چین، هنگکنگ و بنگلادش جزء به جزء حادثه را بررسی کردند. در نهایت پس از چهار ماه کمیتهی بررسی نتیجه نهایی را جمعبندی و ارایه داده است. با توجه به اینکه تعداد ۳۰ نفر از خدمه نفتکش سانچی ایرانی و تعداد دو نفر دیگر نیز بنگلادشی بودند و از سوی دیگر نفتکش سانچی تحت پرچم پاناما قرار داشت و حادثه در آبهای کشور چین روی داده و مالکیت کشتی فلهبر CF کریستال نیز متعلق به هنگکنگ بوده است کمیتهایی برای بررسی کامل این حادثه با حضور نمایندگان این کشورها شکل گرفت.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی رسیدگی به سانحه کشتی سانچی و کریستال را بر مبنای فصل ۷ آیین نامه بینالمللی بررسی سوانح دریایی عنوان کرد و افزود: کشور ایران عضو کشورهای متعهد به کنوانسیون فوق است که بر همین اساس در کمیتهی رسیدگی به سانحه حضور داشتیم. البته کشور بنگلادش پیگیری موارد دو تبعهی خود را نیز به نمایندگان ایران واگذار کرد.امیدوارم گزارش نهایی سانحه کشتی نفتکش سانچی و فلهبر کریستال به شفاف شدن تمامی زوایای مربوط به این سانحه شود. البته باید تأکید کنم ارزیابی دقیق و فنی حادثه براساس مستندات موجود صورت گرفته و به نهایی شدن این گزارش توسط کشورهای ذینفع منجر شده است.معاون وزیر راه و شهرسازی خاطر نشان کرد اهداف بررسی سانحه سانچی مطابق با کنوانسیون «سولاس» صورت گرفته که بر نجات جان اشخاص بر روی دریا تأکید میکند و ادامه داد: توصیههای کمیتهی رسیدگی به سازمان بینالمللی دریانوردی IMO به عنوان مرجع دریایی و قانونگذاری منعکس شده است که در آیندهایی نزدیک موجب اصلاحات، تغییرات و شاید تدوین مقررات جدید پیشگیرانه خواهد شد. برای اینکه حادثه سانچی بار دیگر در هیچ کجای دنیا اتفاق نیافتد این توصیههای ایمنی که از درون تحقیقات صورت گرفته استخراج شده است و باید در خصوص ساختار نفتکشها و تجهیزات مورد نیاز برای کنترل حوادث، مواد و میعانات گازی در برابر آتش و سایر موضوعات مرتبط با نفتکشها اصلاحاتی صورت بگیرد. کشتی نفتکش سانچی حامل ۱۱۱۵۰ تن میعانات گازی بود و بالغ بر ۱۹۵۰ تن سوخت سنگین کشتی و حدود یکصد تن سوخت دیزل برای ژنراتورها را حمل میکرد که مواد قابل اشتعال هستند. موضوع مهم دیگر این است که تمام خدمه دو کشتی سانچی و کریستال دارای گواهینامه شایستگی معتبر دریانوردی از مراجع رسمی دریایی بودهاند و گواهی نامهی سلامت پزشکی را نیز براساس کنوانسیون آموزش دریایی STCW دارا بودهاند.
دکتر هادی حقشناس معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به برگزاری جلسات کمیتهی بررسی سانحه در تهران و شانگهای تصریح کرد: در کمیتهی بررسی سوانح در شانگهای چین و تهران جلسات تخصصی برگزار شد و از تمام کارشناسانی که میتوانستند در این زمینه کمک کنند استفاده کردهایم. در مجموع سه همکار سازمان بنادر و دریانوردی در جلسههای کمیتهی بررسی سانحه حضور داشتهاند. در جلسهی اول بین کشورهای ذینفع موافقت نامهایی تنظیم شد سپس در جلسات بعدی اطلاعات جعبهی سیاه هر دو کشتی بررسی و نتایج آن استخراج شد. در نهایت باید تأکید کنم براساس نظریهی کشورهای ایران، پاناما و بنگلادش تغییر مسیر کشتی فلهبر کریستال به سمت راست که در ۱۵ دقیقه قبل از حادثه اتفاق افتاده موجب ایجاد موقعیت تصادف شده و اگر این تغییر مسیر صورت نمیگرفت هیچ تصادفی رخ نمیداد.
نادر پسنده مدیرکل دریایی سازمان بنادر و دریانوردی و رییس هیأت ایرانی رسیدگی به سانحه کشتی نفتکش سانچی در نشست خبری با خبرنگاران رسانههای داخلی ضمن بررسی جوانب مختلف برخورد نفتکش سانچی و کشتی فلهبر CF کریستال تصریح کرد: طبق بررسیهای صورت گرفته و ارزیابیهای فنی، کشتی فلهبر کریستال عامل وقوع سانحه برخورد بین دو کشتی شناخته شده چرا که تغییر مسیر ناگهانی کریستال به سمت راست درست ۱۵ دقیقه قبل از حادثه، عامل وقوع سانحه برخورد بین دو کشتی بوده است و اگر این تغییر مسیر صورت نمیگرفت تصادفی هم رخ نمیداد. این موضوع مورد تأیید کشورهای ایران، بنگلادش و پاناما است. این سانحه ۱۵ دیماه ۹۶ روی داد که منجر به کشته شدن ۳۲ خدمهی نفتکش سانچی شد. بر این اساس نمایندگان تمام کشورهای ذینفع حق داشتند در کمیتهی بررسی سانحه حضور داشته باشند. کشورهای ایران، بنگلادش، پاناما، هنگکنگ و چین در این حادثه درگیر بودند.وی خاطر نشان کرد: طی هفتهی گذشته سومین نشست کمیتهی رسیدگی به سانحه در کشور چین برگزار شد و گزارش نهایی آن مورد تأیید همهی کشورها قرار گرفت. کشتی فلهبر CF کریستال ۱۵ دسامبر ۲۰۱۷ از کشور آمریکا به سمت بندر دونگاوان چین حرکت میکند و حامل ۶۴ هزار تن دانه سویا بوده و تمامی بازرسیهای فنی آن انجام گرفته و همهی دریانوردان آن نیز دارای گواهینامه معتبر دریانوردی بودند. از سوی دیگر نفتکش سانچی ۱۶ دسامبر ۲۰۱۷ از بندر عسلویه با ۱۱۱ هزار تن میعانات گازی حرکت میکند و تمام بازرسیهای این کشتی نیز به موقع انجام پذیرفته بود و تمام دریانوردان آن هم دارای گواهینامه معتبر دریانوردی بودهاند. وی در تشریح جزئیات سانحهی سانچی تصریح کرد: پس از بررسیهای طولانی مدت کشورهایی که در این حادثه ذینفع بودند برای ارایه علت نهایی حادثه به دو گروه تقسیم شدند. کشور ایران به همراه پاناما و بنگلادش به این نظریه رسیدند که علت اصلی این حادثه تغییر مسیر کشتی فلهبر چینی کریستال ۱۵ دقیقه قبل از سانحه بوده و از سوی دیگر کشور چین و هنگکنگ به عنوان دو کشور مرتبط با این حادثه معتقد هستند کشتی نفتکش سانچی در این اتفاق به عنوان کشتی راه دهنده حضور داشته که بایستی پیش از برخورد با کشتی کریستال تغییر مسیر میداده و کشتی کریستال مقصر نیست.البته گفتنی است سازمان بنادر کشورهای دو گروه بر روی این موضوع تأکید دارند که هر دو کشتی سانچی و کریستال نتوانستهاند به چند بند از قانون کنوانسیون جلوگیری از تصادف دریایی پایبند باشند و مواردی همچون دیدهبانی کامل از سوی دو کشتی و ارزیابی دقیق از شرایط حادثه مسایلی بوده که هیچ یک از دو کشتی حاضر در این سانحه به آن عمل نکردهاند. رییس هیأت ایرانی رسیدگی به سانحه کشتی سانچی در پایان این نشست تأکید کرد: هر دو کشتی نتوانستهاند مطابق با قانون ۵ کنوانسیون جلوگیری از تصادم در دریا با موضوع الزام دیدهبانی کامل از طریق دیدن، شنیدن و تمامی ابزارهای در اختیار نسبت به خطر تصادف آگاهی کامل و لازم را به عمل آورند و ارزیابی درستی از تصادف داشته باشند.
شهرام فرحبد مدیر بازرگانی شرکت ملی نفتکش تعیین غرامت در خصوص کشتی نفتکش سانچی را بحثی حقوقی عنوان کرد و افزود: تعیین غرامت یک بحث حقوقی است که در این خصوص از شرکتهای بسیار بزرگ کمک گرفته شده است به طوری که تعیین خسارت و غرامت ناشی از آلودگی، خسارت لاشهبرداری و رفع خطر، خسارت بیمهگر از محمولهی کشتی و همچنین غرامت از دست دادن همکاران در دستور کار شرکت ملی نفتکش قرار دارد و مسیر قانونی آن از طریق کلوپ پیاندآی طی خواهد شد.
مدیر بازرگانی شرکت ملی نفتکش ارزش کشتی نفتکش سانچی را حدود ۳۰ میلیون دلار ذکر کرد و گفت: هزینهی مقابله با آلودگی هزینهی عملیات لاشهبرداری، غرامت پرسنل فوت شده سانچی نیز به این میزان افزوده میشود که تعیین دقیق این موارد نیاز به پروسهی پیچیده حقوقی دارد و ممکن است چند سال به طول بیانجامد.