صنعت حمل و نقل آنلاین: تجار ترکیه بهدنبال بازار جایگزین کشورهای صادراتی در شرایط جنگ روسیه و اوکراین هستند.
هیاتهای تجاری اتحادیهها و فدراسیونهای صادراتی صنایع و تشکلهای صادراتی نیز در جستوجوی بازارهای هدف با مخاطبهای موضوعی بهویژه در حوزه مواد غذایی، پوشاک، مواد شیمیابی، ماشینآلات، تولیدات نساجی و… هستند.
افزایش صادرات ترکیه به قزاقستان، بهدنبال مصوبه پارلمان آن کشور در پی توافقنامه تنظیم تبادل اطلاعات تجاری بین دو کشور صورت گرفت که در مادهای از توافقنامه، سادهسازی رویه کنترل گمرکی لحاظ شده است.
صادرات ترکیه بر اساس دادههای مرکز آمار تجاری ترکیه در 5 ماه حدود 70درصد افزایش داشته و به رقم 727 میلیون و 450هزار دلار رسیده است که نسبت به سال قبل نزدیک به 29میلیون دلار افزایش صادرات را نشان میدهد.
بیشترین و بالاترین اقلام صادراتی، پوشاک آماده با رقم قریب به 165میلیون دلار (در 5 ماه) است.
بیشتر بخوانید:
اصلیترین عوامل عقب ماندن ایران از ترکیه در بازارهای صادراتی دنیا
الگوی جدید اقتصادی ترکیه تشریح شد
افزایش ریسک هزینههای بدهی خارجی ترکیه
فولاد با 54 میلیون دلار و غلات و حبوبات و دانههای روغنی و فرآوری شده در تنوع کالایی 29میلیون و 93هزار دلار بوده است.
صادرات صنعت تهویه بسیار چشمگیر بوده و جزو اقلامی است که نشانگر توجه قزاقستان به سالمسازی محیطزیست است.
ازجمله اقلام تجملی و لوکس صادراتی، مبلمان و محصولات جنگلی آماده با 5/24میلیون دلار است.
در بخش دخانیات 7/9درصد، صنعت خودرو 177درصد، چرم و محصولات پوشاکی 124درصد و در بخش پوشاک صادرات ترکیه به قزاقستان 5/93درصد افزایش داشته است.،
سایر صادرات ترکیه به قزاقستان شامل خدمات کشتی و کشتی تفریحی، زیتون، انواع سسها، جواهرات، میوه خشک، سیمان، شیشه، فولاد و آهن، قطعات بوده است.
توجه اتاقهای بازرگانی خراسان رضوی و سازمانهای صنعت و معدن استانهای شمالشرق و شمال ایران، همچنین اتحادیههای صادراتی را به اقلام صادراتی ترکیه که امکان صادرات آنها به قزاقستان وجود دارد، جلب میکنم.
از سوی دیگر، نزدیکی راه زمینی، ریلی و پایین بودن هزینه حمل دریایی و زمینی امتیازی است که صادرکنندگان ایرانی میتوانند از این مزیت که صادرکنندگان ترک از آن بیبهره هستند استفاده کنند.
همچنین اداره کل آسیا و اقیانوسیه سازمان تجارت ایران و همه این نهادها و تشکلها باید پیوسته در حال رصد کردن امکانات سرزمینی نیازهای مناطق آسیای میانه و کشورهای در حال رشد این حوزه باشند.
ذکر این نکته ضروری است که اقلام ترک با قریب 2000کیلومتر از مناطق مختلف ترکیه و از طریق شمال ایران به آسیای مرکزی حمل میشوند که چراییهای آن قابل تحقیق و بررسی است.
دکتر سیدجلال ابراهیمی
مدیر مرکز پژوهش و تحقیقات ایران و ترکیه
لطفا نظرات خود را به ایمیل s.jalalebrahimi@yahoo.com ارسال فرمایید.