صنعت حمل و نقل آنلاین: بیتردید در جهان کنونی حملونقل ریلی درون شهر، نقش پایدار خود را به عنوان یک سیستم حملونقل عمومی کارآمد، انبوه، سریع، ایمن ،پاک، مطمئن، ارزان و راحت در کلانشهرها به اثبات رسانده است. سودمندی بهرهگیری از این سیستم حملونقل عمومی تنها در این موارد خلاصه نمیشود بلکه بهرهگیری از آن مزایای دیگري از جمله کاهش تراکم ترافیک خودروها در سطح شهر، کاهش آلودگی هوا، کاهش مصرف سوخت و حاملهای انرژی، ارتقاء کیفیت زندگی اجتماعی و رونق کسب و کار ساکنان شهرها و حومه را نیز به همراه دارد. توسعه شبکه مترو و تامین منابع مالی آن همواره دغدغه اصلی دولتها و مدیریتهای شهری است. بررسی و تحلیل اجرای پروژههای مترو در کشورهای مختلف نشان میدهد که روشهای تأمین مالی در این کشورها وابسته به شرایط اقتصادی و ریسکهای موجود در فضای تجاری آنهاست. اگرچه تمامی این پروژهها به صورت مشارکت خصوصی- دولتی اجرا شدهاند، اما نحوه تامین مالی در این نوع مشارکتها با یکدیگر متفاوت است. این ضرورت در شرایط جامعه ایران که بانکهای خارجی آنگونه که باید اجازه تسهیلاتدهی به شرکتهای ایرانی را ندارند، محسوستر است و در داخل نيز با توجه به اینکه بانکها و موسسات داخلی همواره از ورود به اینگونه ساخت و سازها پرهیز دارند روشن میشود که مجریان توسعه خطوط مترو با چه مشکلات وتنگناهايی دست و پنجه نرم میکنند. در حالی که تامین منابع مالی پروژههای بزرگ شهری از منابع بینالمللی و داخلی از جمله راهکارهایی است که مدیران شهری تمام شهرهای مطرح دنیا از آن استفاده میکنند. در واقع میتوان گفت که در کنار کمکهای دولتها و منابع داخلی، استفاده از منابع بینالمللی هم از راه حلهای پذیرفتهشدهای است که ما میتوانیم به درستی از آنها استفاده کنیم. گذشته از آن، حداقل در دولتهای نهم، دهم و یازدهم شاهد بودهایم که به رغم نص صریح قوانین پنجساله توسعه، نگاه این دولتها به توسعه زیرساختهای حملونقل عمومی طی13 سال گذشته چندان جدّی نبوده است و نشانهای از تامین کافی بودجههای دولتی در توسعه حملونقل عمومی به ویژه مترو دیده نمیشود و عملا بار این کار به دوش شهرداری افتاده است. با وجود تمامی این مشکلات که بخشی از آن به نگاه سیاسی دولتها به مجموعه شهری و بخشی نیز به مشکلات مالی بازمیگردد، به نظر میرسد که تنها راه تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه شبکه مترو، فاینانسهای بینالمللی باشد که به رغم مشکلات خاص خود در صورت همکاری و یکدلی دولت و شهرداری تنها راهی خواهد بود که شهرداری تهران بتواند سرعت خطوط مترو را با وجود عقبماندگیهای گذشته به درستی سامان دهد. برای آگاهی از چند و چون توسعه شبکه مترو در تهران و آشنايی با دیدگاههای مهندس علی امام مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) پای صحبتهای او نشستیم که در زیر میخوانید:
توسعه شبکه مترو در تهران را چگونه ارزیابی میکنید و کم وکاستیهای آن را در چه مواردی میدانید؟
بر اساس طرح جامع حملونقل ریلی که در سال 2007 توسط مشاوران فرانسوی سیسرا مورد بازنگری قرار گرفت، مقرر شد که 8 خط معمولی و 4 خط سریعالسیر و 5 خط قطار سبک شهری (تراموا) در تهران داشته باشیم. با توجه به مجموعه مشکلات و محدودیتهای مالی که در عمر 31 ساله مترو وجود داشته، هم اکنون در شهر تهران 4 خط از 8 خط معمولی را راه انداختهایم که با این کار حدود 209 کیلومتر و 106 ایستگاه در مدار بهرهبرداری قرار گرفتهاند. از 4 خط سریعالسیر، خط 6 و 7 در حال تکمیل شدن هستند که در صورت تامین مالی مناسب که حدود چهار هزار و پانصد میلیارد تومان است، میتوانیم در انتهای سال 1397 این دو خط بسیار تاثیرگذار را به مرحله بهرهبرداری برسانیم.
عملیات اجرايی بقیه خطوط معمولی و خطوط پرسرعت از چه زمانی شروع و بعد از چه مدت به بهرهبرداری خواهند رسید؟
تصور ما این است که در سال 1397 بتوانیم عملیات اجرایی حداقل یکی از خطوط 8 یا 9 و همچنین یکی از خطوط پرسرعت را اجرایی کنیم. در صورتی که از طرف دولت و پشتیبانی نمایندههای مجلس تامین منابع مالی شویم، با توجه به ظرفیتی که در شرکت مترو وجود دارد میتوانیم طرحهای موجود را به مرحله اجرا در بیاوریم و 4 خط معمولی و 4 خط پرسرعت را تا سال 1400 در مدار بهرهبرداری قرار دهیم. یعنی در طول سه سال آینده با توجه به ظرفیت فنی و اجرایی که در کشور وجود دارد میتوانیم اقداماتی را در جهت ساخت این 8 خط انجام دهیم. البته همانطورکه اشاره کردم اين در صورتي است كه پشتیبانی مالی به عمل بیاید. از نظر تامین مالی پروژههای عمرانی، هم شرکت مترو و هم شهرداری و هم سایر سازمانها رنج میبرند. باید در نظر داشته باشیم که دولت از لحاظ پشتیبانی پروژههای عمرانی مترو باید طبق قانون سهم 50 درصد خود را بپردازد و اگر در انجام این وظیفه کوتاهی کند، در عملکرد ما نیز تاثیر میگذارد و مسلما نقصها و تاخیراتی را در زمینه ساخت و ساز مترو به وجود خواهد آورد.
هم اکنون چند درصد از سفرهای شهری توسط مترو صورت میگیرد؟
در حال حاضر تعداد 18 میلیون سفر درون شهری در تهران انجام میشود و آنچه در طرح سیسرا، پیشبینی شده بود اين بود که مترو (حمل و نقل ریلی شهری) 45 درصد از حجم کل سفرها را به خود اختصاص بدهد ولی متاسفانه طبق آمار موجود هم اکنون سهم ما تنها حدود 13 درصد است.
قلمرو خطوط گسترش مترو تا کجا ادامه خواهد داشت؟
طبیعتا نباید این انتظار را داشته باشیم که تمام محلات ما دارای ایستگاه مترو شوند. به هر حال تهران گسترهای حدود 620 کیلومتر مربعی دارد و در این عرصه با مجموعه 12 خط نمیتوانیم به همه مناطق تهران به صورت مستقیم سرویس ارایه دهیم و طبعا تامین چنین نیازی امکانپذیر نیست. ضمن اینکه ضرورت اقتصادی و عملیاتی نیز ندارد. ولی هر شهروند تهرانی در مناطق20 گانه هر جایی که زندگی کند باید امکاناتی در اختیار داشته باشد تا بتواند حداکثر با طی یک مسیر 500 متری به یک وسیله حملونقل عمومی مطمئن برسد. البته باید در نظر داشت که در کشور ما برخلاف کشورهای دیگر، تاکسی جزو وسایل حملونقل عمومی محسوب میشود. از لحاظ مدیریت شهری و بهبود امکانات حملونقل، باید این نکته را در نظر گرفت که هر شهروند تهرانی بتواند با طی کردن مسیر کوتاهی به این سه وسیله حملونقل (مترو، اتوبوس و تاکسی) دسترسی پیدا کند. قاعدتا در طرح جامع حملونقل عمومی تهران وجود چنین خطوطی پیشبینی شده است. باید تاکید داشت که در حملونقل درون شهری، مترو نقش مهم و کلیدی را برعهده دارد.
آیا راهاندازی مترو توانسته است هدفهای برنامهریزان شهری را در زمینه کاهش آلودگی هوا و تسهیل عبور و مرور تامین کند؟
یکی از مواردی که همواره در خصوص مترو بیان شده است، کاهش ترافیک، کاهش آلودگی، سهولت رفت و آمد و صرفهجویی در هزینهها است. ولی عملا شاهد هستیم که با توجه به اینکه مترو تاثیر بسیار چشمگیري در جابهجاییها دارد ولی در طی این سالها نتوانستهایم به آن اهداف برسیم. آلودگی هوا همچنان زیاد است و هزینه حملونقل به دلیل کم بودن تعداد وسایل حملونقل عمومی بسیار بالاست. همچنین در تهران شاهد هدر رفت زمان مردم هم هستیم، متاسفانه تاکنون به آن سودمندیهای پیشبینی شده دست پیدا نکردهایم.
علت را در چه ميدانید؟ ضعف مدیریت شهری؟ ضعف برنامهریزی؟ و یا کمبود منابع مالی؟
مجموعه کارهایی را که باید در شهر تهران انجام میدادیم که بتوانیم حملونقل را به شکل کشورهای پیشرفته در بیاوریم هنوز کامل نشده است، یعنی یک بخش از اقدامات ضروری را انجام دادهایم و هنوز بخش مهمی از اقدامات باقی مانده صورت نگرفته است. باید سریعتر خطوط را تکمیل کنیم و حملونقل عمومی را به شکل سهلالوصول در اختیار مردم قرار بدهیم و از طرف دیگر باید شرایط استفاده از خودروهای شخصی را پرهزینه و سخت کنیم تا هیچ شهروندی رغبت نکند در شرایط عادی با خودروی شخصی در شهر حرکت کند. ما تا زمانی که سوخت تا این اندازه ارزان به مردم ارایه میشود، شاهد همین وضعیت در تهران و سایر کلانشهرها خواهیم بود و بهبودی را مشاهده نخواهیم کرد. در اروپا بنزین به صورت متوسط لیتری یک و نیم یورو است که به پول ما حدود 7 هزار تومان میشود. در صورتی که در ایران هزینه بنزین هزار تومان است و ما این امکان را در اختیار افراد قرار دادهایم که به راحتی از خودروی شخصی خود استفاده کنند و با وجود این همه خودرو و وسایل نقلیه دودزا در تهران، وجود آلودگی، امری قابل پیشبینی و بدیهی است. سالهاست که بحث غیراستاندارد بودن سوخت نیز مطرح میشود که هم اکنون خوشبختانه در این زمینه اوضاع کمی بهبود یافته است ولی اتومبیلهای شخصی که در شهر تردد میکنند استاندارد نیستند و از استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارند. همچنین در کلانشهرها باید مردم را به دادن عوارض در بزرگراهها عادت بدهیم در صورتی که هم اکنون مردم ما با پرداخت عوارض شهری کاملا بیگانه هستند. تا زمانی که به مردم به درستی توضیح داده نشود که زندگی در یک کلانشهر هزینههای خود را دارد و شهروندان باید متناسب با امکاناتی که دریافت میکنند، هزینههایی را نیز بپردازند، وضعیت عبور و مرور و آلودگی همینگونه خواهد بود. مشکلاتی که در زمینه حملونقل عمومی وجود دارد نشان میدهد که ما فاقد نقشه راه هستیم. آیا مدیریت شهری توانسته است به یک راهبرد عملیاتی منسجم در این خصوص دست یابد؟ مشکل این است که ما فاقد یک مدیریت واحد و منسجم برای سر و سامان دادن به تمام موارد گفتهشده هستیم مثلا شهردار تهران باید این توانایی و اختیار را داشته باشد که برای برخی از بزرگراههای تهران عوارض تعیین کند یا از تردد موتورسیکلتها جلوگیری کند. دولت دارای بخشی از اختیارات است و بخشی دیگر بر عهده شهرداری است. تا زمانی که مدیریت واحد شهری نداشته باشیم و تا زمانی که دولت اختیارات خود را در بخش حملونقل و آلودگی هوا به شهرداری تهران واگذار نکند و این اختیارات متمرکز نشود، نمیتوان انتظار داشت که از حملونقل ریلی به بهترین شکل استفاده شود و تا زمانی که هماهنگی کامل بین بخشهای مختلف در زمینه ترافیک و حملونقل عمومی وجود نداشته باشد به هدفمان نخواهیم رسید. این امر نشاندهنده اینست که در اجرای کارها دارای پراکندگی مدیریت هستیم و هماهنگی بین مدیران وجود ندارد.
صحبت از کمبود منابع مالی مطرح شد، ساخت و ساز مترو از زمینههای جذاب برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی به شمار می رود. مدیریت متروی تهران در این زمینه چه گامهايی برداشته است؟
در سالهای گذشته در مترو از سرمایهگذار خارجی استفاده شده است. هم اکنون نیز از سه فاینانس (سرمایهگذار خارجی) کمک گرفته شده است که به دلایلی در میانه راه این سرمایهگذاریها متوقف ماندهاند. یکی از برنامههایی که ما پیگیر آن هستیم این است که بتوانیم در سال 1397 و 1398 از همه ظرفیتهای سرمایهگذاریهای خارجی استفاده کنیم. البته باید در بودجه سال 1396 و 1397 ظرفیتی برای انتشار اوراق مشارکت نیز دیده شود. در بودجه سال 1396 کشور، انتشار 5 هزار میلیارد تومان اوراق پیشبینی شده است و برای حملونقل ریلی شهری انتشار 4 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت حمل و نقل ریلی در نظر گرفته شده است. ما به جدّ پیگیر هستیم که از ظرفیتهای سرمایهگذاری خارجی استفاده کنیم به این دلیل که سرمایهگذاریهای خارجی میتواند در رشد و توسعه طرحهای عمرانی و زیرساختی به ویژه گسترش شبکه مترو در کلانشهرهای کشور بسیار موثر واقع شود.
آيا شركت متروي تهران با توجه به تجربهاي كه در طول سي سال گذشته كسب كرده است، برنامهاي براي گسترش قلمروي فعاليتهاي خود در ديگر كلا نشهرهاي ايران و يا كشورهاي ديگر در دستور كار دارد؟
همانطور كه اطلاع دارید قانون تاسيس شركت راه آهن شهري تهران و حومه در تاريخ 16/2/1354 و سپس لايحه اصلاح قانون تاسيس اين شركت در تاريخ 15/4/1395 به تصويب رسيد با عنايت به نياز مبرم كلانشهر تهران به شبكه حملونقل درون شهري از سالهاي اوليه تاسيس اين شركت اقدام به مطالعه و طراحي و چند سال پس از آن مبادرت به ساخت تونل و ايستگاههاي مربوطه نمود و نهايتا در سال 1377 موفق به بهرهبرداري از خط 5 شد. بنابراين اين شركت داراي تجربه و سابقه ارزشمند در زمينه طراحي و ساخت و بهرهبرداري از شبكه حملونقل درون شهري است كه البته در خصوص انتقال اين تجربيات به ساير كلانشهرهاي داراي سازمان قطار شهري، اهتمام نموده و اقدامات موثري نیز انجام داده است كه در اين خصوص به منظور آموزش نيرو در زمينه راهبري و مركز فرمان و …… اقدام به اعزام و انتقال نيروهاي باتجربه (به عنوان مامور) به سازمانهاي قطار شهري مشهد مقدس، شيراز، تبريز و … نمود. در اين راستا در سالهاي گذشته اتحاديه قطارهاي شهري كشور نيز با مشاركت كليه شركتها و سازمانهاي قطار شهري كلانشهرهاي كشور وظيفه به اشتراكگذاري و انتقال تجربيات موجود را بين شهرهاي مختلف به عهده دارد. شايان ذكر است كه شركت متروي تهران بر حسب اساسنامه خود نميتواند در ساير شهرها فعاليت نمايد..
آيا سازمان و يا نهاد بينالمللي مترو وجود دارد كه ناظر بر عملكرد متروهاي كشورهاي مختلف باشد و اعضاي آن به تبادل دانش و تجربيات خود با يكديگر بپردازند؟ مانند انجمن بينالمللي تونل
بله در اين مورد ميتوان به UITP كه شامل اجزاي زير است اشاره کرد:
- مجمع عمومي
- مجموعههاي تخصصي و زير مجموعههاي آن
- كميسيونها
- گروه اجرايي
- گروه سياستگزاري
- دبير كل/ دبيرخانه
مجموعهها و زيرمجموعههاي تخصصي محل گردهمايي اعضاي UITP بر اساس منطقه جغرافيايي يا بر اساس يك زمينه كاري مشخص (تصميمسازان، صنعت، اتوبوس، قطار شهري سبك، مترو، حملونقل منطقهاي و حملونقل برون شهري) است.
كليه اعضاي UITP عضو حداقل يكي از گروه هاي فوق هستند.
اعضا گروههاي تخصصي حداقل هر 2 سال يكبار گردهم ميآيند. گروههاي تخصصي شامل كميسيونهاي كاري هستند.
كميته كاري UITP شامل تعداد محدودي از اعضا هستند كه در يك زمينه مشخص كاري فعاليت كرده و تبادل نظر ميکنند.
در واقع كميتههاي كاري به عنوان بازوی گروههاي تخصصي عمل كرده و اهداف، استراتژيها و پروژههاي مرتبط را تعريف ميكنند. اين كميتههاي كاري با اشتراك گذاشتن دستاوردها، تجربيات و مشكلات كاري خود، ضمن تبادلنظر با ساير متخصصان، ياعث ارتقاي دانش همگروهيهاي خود ميشوند.
علاوه بر كميتههاي كاري،كميسيونهاي تخصصي هم در هر يك از كميتهها تشكيل ميگردد كه در واقع اعضاي اين كميسيونها تنها گروه تخصصي در فيلد خود بوده و نقطه نظرات خود را براي ساير اعضا ارسال ميكنند.
تقسيمبندي كميتههاي تخصصي عبارتند از:
اتوبوس
اتوبوس برقي
قطار سبك
مترو
قطار حومهاي و برون شهري
در گروه قطار سبك، اطلاعات و تجربيات اعضا تبادل شده و با بنچ ماركينگ، پيشنهادات جديد خود و بهترين عملكرد گروه زيرمجموعه را به اعضاي UITP اعلام ميدارند.
در گروه مترو، اكثر بهرهبرداران جهاني اين سيستمها عضو هستند و تجربيات و عملكرد خود را در زمينههاي مختلف مترو شامل بهرهبرداري، آلات ناقله، تجهيزات ثابت، گروههاي تامين مالي و تجاري، تجهيزات برقي و ايمني سيستمها به اشتراك ميگذارند.
قطارهاي منطقهاي و حومهاي:
كاركرد اين گروه شامل برنامهريزي، ساخت، بهرهبرداري و نگهداري سيستمها ميشود. تاكيد عمده اين گروه بر ايمني و امنيت، كيفيت، مشتري مداري، محيط زيست، تامين منابع مالي و اقتصادي، تكنولوژي ابداعات و مسایل حقوقي و قانوني است.
نحوه تعامل مديريت مترو در بخش ساخت و ساز با دولت، مجلس و شوراي شهر براي تامين منابع مالي و ديگر امكانات تسريع كار چگونه است؟
با توجه به برنامه 5 ساله شهرداري تهران، بودجه مربوط به عمليات اجرايي در شركت مترو از سوي اين شركت به دولت و شهرداري پيشنهاد ميشود و مراجع مذكور و خصوصا مجلس شوراي اسلامي بر اساس منابع درآمدي، بودجه مربوطه تصويب و سپس به سازمان برنامه و بودجه ابلاغ ميشود. پس از ابلاغ بودجه نسبت به مبادله موافقتنامهها اقدام و طي دورههاي 3 ماهه بر اساس تخصيصهاي سازمان برنامه و بودجه كشور كه به وزارت امور اقتصاد و دارايي (خزانهداري كل كشور) ابلاغ ميشود اعتبارات نقد يا غير نقد در قاب اسناد خزانه اسلامي در اختيار ذيحساب به طرحهاي عمراني قرار ميگيرد تا مطالبات پيمانكاران و سود اوراق مشاركت سهم دولت پرداخت شود. بديهي است با توجه به توان جذب خزانه اين ابلاغها و تخصيص ها پاسخگوي نيازهاي شركت مترو نیست و بايد سقف تخصيصهاي اين شركت و ساير سازمانهاي قطار شهري كلان شهرها افزايش يابد. البته با افزايش اعتبارات هزينهاي براي پرداخت حقوق و عوارض گمركي تجهيزات و واگنهاي ترخيص شده مي توان تا حدي كمك خوبي به افزايش توان مالي مترو کرد.
در طراحي ايستگاههاي مترو از چه نمادهاي ملي و اسلامي بهره گرفته ميشود؟
در جايگاه كنترل و تصويب طراحي ايستگاههاي مترو، طرحي كه واجد مولفههاي ملي و اسلامي باشد، سبب ميشود تا معمار كنترل كننده طرح به دور از تجربيات شخصي و سليقهگرايي در پي پاسخ و برآوردن نيازها و ويژگيهاي برآمده از بستر طرح در قالب نظامي مشخص و شفاف باشد. نمادهاي ملي و اسلامي به كار رفته در ايستگاههاي مترو با توجه به هويت مكاني هر محله، هر يك با حفظ استقلال خود در پي تعريف و غناي اين مكان شهري هستند. گامهاي اوليه در طراحي وروديهاي ايستگاهها برداشته شد و به عنوان مثال آنچه در پيرامون بافت با عنوان بناي شاخص و نمادي از هويت محله شناخته شده بود تاثير خود را بر خط و خطوط طراحي گذاشته و متقابلا نمادهاي بهكار رفته در طراحي ايستگاههاي مترو نيز در تعريف و هويت بخشي به اجزاي شهر تاثيرگذار بود و يا به عنوان نمونهاي ديگر ميتوان به وروديهاي مجاور بافتهاي تاريخي و مذهبي اشاره کرد كه ضمن بهرهگيري از نمادهاي موجود، طراحي فرم و حجم وروديها به گونهاي صورت گرفت كه با حداقل مداخله در منظر شهر، آستانه ورود به ايستگاه تعريف شود. در كل با به كارگيري نمادهاي ملي – اسلامي در بخشهاي مختلف ايستگاه، ارتباط دو سويه اين مكان با بافت پيرامون حفظ شده و موجبات بقاء و هويت اين مكان شهري در طول تاريخ شهر فراهم خواهد شد.
همانطور كه ميدانيد خط 6 مترو از سوي انجمن بينالمللي تونل به عنوان تونل برتر انتخاب شده و مقام دوم را بهدست آورد. كسب اين مقام موقعيت متروي تهران را در جهان در چه ردهاي قرار ميدهد؟
انتخاب خط 6 متروي تهران به عنوان يكي از فيناليستهاي برترين ابر پروژههاي سال 2017 جهان كه به انتخاب انجمن بين المللي تونل (ATA) صورت گرفته، نشاندهنده اين موضوع است كه كارشناسان و مديران اين صنعت توانايي مهندسي ساخت در سطح اول پروژههاي دنيا را دارا هستند. براي مثال در زمينه كنترل فعاليتهاي زمانبندي پروژه و رعايت كيفيت استاندارد توانستهايم با پروژههاي بزرگ دنيا رقابت كنيم به عبارت ديگر پروژه خط 6 نشان داد چنانچه منابع مالي به درستي هدايت و مديريت شود ميتوان با رعايت پارامترهاي مديريت پروژه، ابرپروژهها را در زمانبندي مشخص و هزينه كمتر اجرا کرد و اكنون دستاوردهاي اين پروژه در زمينه مديريت زمانبندي، مديريت هزينه، مديريت مهندسي، مديريت ريسك، مديريت كيفيت و مديريت ذينفعان مانند يك ويترين در معرض داوري و ديد كارشناسان خبره و مديران بينالمللي قرار گرفته است و اين موضوع ميتواند از يك سو فرصتي برای صدور خدمات مهندسي و كاريابي براي شركتهاي ايراني باشد و از سوي ديگر زمينهساز كسب اعتماد و جذب فاينانسهاي بينالمللي و مشاركت شركتهاي ايراني با تامين كنندگان مالي در ابرپروژههاي مشابه شود.
مسایل ايمني مسافران در ايستگاهها و حركت قطار در تونلها با توجه به چه مولفههایي رعايت ميشود؟
مسایل ايمني مسافران به دو بخش ايستگاهي و بخش حركت قطارها در تونل تقسيم ميشود:
الف) در بخش ايستگاه علاوه بر طراحي معماري ايستگاهها و وروديهاي مربوطه مطابق مطالعات اوليه و برآورد ظرفيت و حجم مسافران و شبيهسازي جمعيت در مراكز تبادلي ايستگاه و مطالعات رفتاري خروج اضطراري در طراحي فضاهاي ايستگاهي و تخليه اضطراري و در نهايت طراحي خروجيها و مسيرهاي دسترسي، نسبت به تنظيم دستورالعملها و هدايت مسافران توسط پرسنل ايستگاه و انتظامات اقدام ميشود. با نصب سيستمهاي اعلام و اطفاء حريق و طراحي تاسيسات ايستگاه و هواسازهاي مربوطه و تهيه سناريوي تخليه دود و اقدامات ايمني در شرايط حريق پيشبيني شده است. در شرايط نرمال نيز سيستم نظارت تصويري برقرار است (دوربين هاي مدار بسته) كه تمام زوايا و فضاهاي ايستگاه تحت كنترل بوده و كوچكترين بينظمي در حركت مسافران بررسي و نسبت به رفع موانع اقدام خواهد شد.
ب) جهت حركت ايمن قطارها و تنظيم سرفاصله زماني قطارها نيز نسبت به استقرار سيستم سيگنالينگ يا سيستم علامتدهي مترو در حركت قطارها و تنظيم سر فاصله زماني حركت و ايمني قطار در كل خط اقدام خواهد شد. با نصب سيستم Automatic Train Protection) ATP ) در قطار تبادل اطلاعات از خط با قطار انجام شده و در صورتيكه سيستم (ATP) قطار فعال باشد (مطابق دستورالعملها هيچ قطاري بدون روشن بودن سيستمATP اجازه حركت ندارد) نه تنها امكان برخورد دو قطار وجود ندارد بلكه اين امكان فراهم ميشود كه برنامهريزي حركت قطارها و تنظيم سر فاصله زماني قطارها به صورت هوشمند پياده شده و حركت روي گراف برنامهريزي شده از مركز كنترل فرمان شركت مترو تحت كنترل باشد. امكان ارسال اطلاعات قطار توسط مدار راه نصب شده در طول خط به مركز فرمان و ارسال دستورات مركز كنترل و فرمان به قطار فراهم شده و در مواقع لزوم امكان توقف اضطراري قطارها از مركز فرمان فراهم شده است.