مهندس علی امام مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه( مترو)
گره کور مشکلات حمل ونقل عمومی تنها با مدیریت واحد گشوده می شود
بی تردید در جهان کنونی حمل ونقل ریلی درون شهر، نقش پایدار خود را به عنوان یک سیستم حمل ونقل عمومی کارآمد، انبوه، سریع، ایمن ،پاک، مطمئن، ارزان و راحت در کلانشهرها به اثبات رسانده است. سودمندی بهره گیری از این سیستم حمل ونقل عمومی تنها در این موارد خلاصه نمیشود بلکه بهره گیری از آن مزایای دیگري از جمله کاهش تراکم ترافیک خودروها در سطح شهر، کاهش آلودگی هوا، کاهش مصرف سوخت و حاملهای انرژی، ارتقاء کیفیت زندگی اجتماعی و رونق کسب و کار ساکنان شهرها و حومه را نیز به همراه دارد.
توسعه شبکه مترو و تامین منابع مالی آن همواره دغدغه اصلی دولتها و مدیریت های شهری است.
بررسی و تحلیل اجرای پروژه های مترو در کشورهای مختلف نشان میدهد که روشهای تأمین مالی در این کشورها وابسته به شرایط اقتصادی و ریسک های موجود در فضای تجاری آنهاست. اگرچه تمامی این پروژه ها به صورت مشارکت خصوصی- دولتی اجرا شده اند، اما نحوه تامین مالی در این نوع مشارکت ها با یکدیگر متفاوت است. این ضرورت در شرایط جامعه ایران که بانکهای خارجی آنگونه که باید اجازه تسهیلات دهی به شرکتهای ایرانی را ندارند، محسوس تر است و در داخل نيز با توجه به اینکه بانکها و موسسات داخلی همواره از ورود به اینگونه ساخت و سازها پرهیز دارند روشن میشود که مجریان توسعه خطوط مترو با چه مشکلات وتنگناهايی دست و پنجه نرم می کنند. در حالی که تامین منابع مالی پروژههای بزرگ شهری از منابع بین المللی و داخلی از جمله راهکارهایی است که مدیران شهری تمام شهرهای مطرح دنیا از آن استفاده میکنند. در واقع میتوان گفت که در کنار کمک های دولت ها و منابع داخلی، استفاده از منابع بین المللی هم از راه حل های پذیرفته شده ای است که ما میتوانیم به درستی از آنها استفاده کنیم.
گذشته از آن، حداقل در دولتهای نهم، دهم و یازدهم شاهد بوده ایم که به رغم نص صریح قوانین پنج ساله توسعه، نگاه این دولتها به توسعه زیرساختهای حمل ونقل عمومی طی13 سال گذشته چندان جدّی نبوده است و نشانه ای از تامین کافی بودجه های دولتی در توسعه حمل ونقل عمومی به ویژه مترو دیده نمی شود و عملا بار این کار به دوش شهرداری افتاده است. با وجود تمامی این مشکلات که بخشی از آن به نگاه سیاسی دولتها به مجموعه شهری و بخشی نیز به مشکلات مالی بازمی گردد، به نظر میرسد که تنها راه تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه شبکه مترو، فاینانس های بین المللی باشد که به رغم مشکلات خاص خود در صورت همکاری و یکدلی دولت و شهرداری تنها راهی خواهد بود که شهرداری تهران بتواند سرعت خطوط مترو را با وجود عقب ماندگی های گذشته به درستی سامان دهد.
برای آگاهی از چند و چون توسعه شبکه مترو در تهران و آشنايی با دیدگاههای مهندس علی امام مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه (مترو) پای صحبتهای او نشستیم که …..
ادامه گفتگو را در شماره 361 ماهنامه صنعت حمل و نقل ویژه خط 6 مترو دنبال کنید.