صنعت حمل و نقل آنلاین: شرکت مهندسی سیستمهای ناظرفرزان، تأسیس 1376، یک شرکت دانشبنیان در حوزه سیستمهای علائم ریلی است که دورههای کاری مختلفی را به خود دیده و از سال 1387 وارد حوزه تولید سیستمهای علائمی شده است. وظیفه اصلی سیستمهای علائم، نظارت و مدیریت سیر و حرکت قطار است. در این سیستم یک المان اصلی به نام سیستم اینترلاکینگ وجود دارد. ناظرفرزان دومین تولیدکننده ایرانی سیستم اینترلاکینگ است که در کنار آن سیستمهای فرعی مانند سیستم تراک و سیستم بلاک را به صورت مشخص در دل خود دارد.
سید امیرعلی زواره ای نائب رئیس هیأت مدیره شرکت مهندسی سیستمهای ناظرفرزان در حاشیه ششمین نمایشگاه بینالمللی ریلی در گفتوگو با ماهنامه صنعت حملونقل خاطرنشان کرد: علاوه بر سیستم اینترلاکینگ، بلاک و تراک، مدار واسط با ماشین سوزن و سیستم نظارت مرکزی یا سیتیسی المانهایی هستند که ناظرفرزان در حال حاضر تولید میکند. در کنار آن یکسری قطعات مکانیکی در محوطه وجود دارد مثل چراغ سیگنال و ماشین سوزن که در برنامه شرکت قرار دارد و کارگاه آن تا شش ماه آینده راهاندازی میشود. جدای از همه این المانها که المانهای ثابتی هستند و در داخل محوطه یا داخل اتاق نصب میشوند، یکسری تجهیزات هم در داخل قطار نصب میشوند که برای کنترل خودکار قطار است و ورژنهای مختلفی دارد. تولید این تجهیزات در برنامه یک سال و نیم آینده شرکت خواهد بود.
وی درباره انگیزه مشارکت در نمایشگاه ریلی گفت: هر تولیدکنندهای باید محصولات خود را معرفی کند. درست است که صنعت ما صنعت تخصصی و محدودی است و شاید بازیگران عرصه صنعت همدیگر را بشناسند؛ اما ناظرفرزان تفاوتی اساسی با دیگر شرکتها دارد، از این لحاظ که برای نخستین بار محصول خود را در نمایشگاه به صورت کامل ارائه میدهد و این فرصت خیلی خوبی است که در یک موقعیت با کارفرمایان مختلف آشنا شویم. هرچند کارفرمایان ما محدود به راهآهن و مترو هستند و تعدد زیادی ندارند اما ساختارهای خیلی بزرگ، سلسله مراتب، نواحی و مناطق مختلف دارند و از این حیث میتوان در یک بازه زمانی کوتاه در نمایشگاه محصولات شرکت را به بازدیدکنندگان متعدد معرفی کرد.
وی بیان کرد: در نمایشگاه جدای از بحثهای برندینگ و تجدید ارتباطاتی که به صورت کلی وجود دارد، ما سعی کردهایم نسبت به سالهای گذشته پربارتر حضور داشته باشیم. هم به لحاظ غرفهسازی و هم به لحاظ حجم تجهیزات ارائهشده؛ به طوری که یک سیستم کامل عملیاتی به نمایشگاه آوردهایم. علاوه بر این برای راهاندازی سیستم یک شبیهساز هم طراحی کردهایم. شبیهساز در واقع یکسری فعالیتهایی را بر طبق یک سناریو انجام و نتیجه را نمایش میدهد.
زواره ای درباره تواناییهای ارائه شده صنعت حمل و نقل ریلی ایران در نمایشگاه ریلی گفت: صنعت حمل و نقل ریلی صنعتی است که به لحاظ فناوری تنوع زیادی دارد و جز معدود کارشناسان با تجربه شاید کسی نتواند در این زمینه نظر جامع دهد. اما در بخش مهندسی برق، که فعالیتهای ناظرفرزان بخشی از آن محسوب میگردد، شرکتهای ریلی زیادی فعالیت میکنند و صنعت خیلی بزرگی است. البته مثل همه بخشهای صنعت مشکلاتی هم دارد که عمده آن جریان نقدینگی است ولی فکر میکنم شرکتهای خوبی شکل گرفتهاند و انشالله مشکلات در طول زمانکمتر خواهد شد.
وی با بیان اینکه تا دو سال دیگر با رعایت استانداردهای بینالمللی برنامه صادرات را نیز خواهند داشت، افزود: در حال حاضر شرکت همکار خارجی نداریم و صادرات را نیز در برنامه کوتاه مدت دنبال نمیکنیم. در واقع به دنبال رسیدن به استانداردهای بین المللی هستیم تا بتوانیم بازار صادرات را تا دو سال دیگر داشته باشیم. چون استانداردهای بینالمللی زمان بر هستند.نایب رئیس هیأت مدیره شرکت مهندسی سیستمهای ناظرفرزان درباره قراردادهای داخلی شرکت در توسعه ریلی گفت: هم اکنون یک قرارداد در محور غرب کشور داریم و یک ایستگاه مترویی و یک ایستگاه راهآهنی که به عنوان تست در حال انجام است.
وی درباره رقبای شرکت اضافه کرد: صنعت سیگنالینگ یک صنعت محدود است. در دنیا شاید 10 تا 15 شرکت در این زمینه وجود داشته باشند که عموماً هم شرکتهای بسیار بزرگ و نامدار بینالمللی هستند. در داخل کشور شرکتی هست که چندین سال قبل از ما شروع به کار کرده و اولین تولیدکننده سیستمهای علائمی در داخل کشور است و ما نیز دومین شرکت در این زمینه هستیم. شرکت سومی هم بعد از ما اقدام به فعالیت کرده که آنها هم تلاش میکنند بازار خود را داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه تکمیل سیستم علائم ریلی برای کاربری خطوط راهآهن و مترو، پلان استراتژیک شرکت است، گفت: بازار ریلی کشور آنقدر بزرگ است که دو یا سه تولیدکننده مورد نیاز خواهد بود. این حوزه در برنامه 1404 گسترش بسیار زیادی دارد و قرار است به چیزی بیش از دو برابر برسد و این عدد بسیار بزرگ است. به همین جهت فکر میکنم سهم قابل قبولی از بازار داخلی را خواهیم داشت، در کنار آن استانداردهای بینالمللی را دنبال میکنیم و از دو سال دیگر که به استاندارد برسیم، میتوانیم حضور برون مرزی داشته باشیم؛ به این صورت که ابتدا حضوری منطقهای و تابع سیاستهای کلی دولت خواهیم داشت و با کشورهایی شروع خواهیم کرد که روابط حسنهای با ایران دارند. امیدواریم نتایج خوبی حاصل شود.
زواره ای درباره آینده صنعت ریلی در ایران گفت: برداشت شخصی من این است که توسعه ریلی که در سالهای اخیر شدت گرفته اتفاقیست که میبایست زودتر از این میافتاد. تمرکز زیادی در چند دهه گذشته بر صنعت هوایی انجام شد و این روزها محدودیتهای آن را میبینیم. واقعیت این است که حجم قابل توجهی از حمل و نقل ما باید به ریل منتقل شود. ظرفیت سایر حوزههای حمل و نقل در برابر ریلی خیلی پاسخگوی نیازهای عمومی کشور نیست. باید توسعه ریلی داشته باشیم و چارهای جز این نیست. فکر میکنم در بازه زمانی 5 تا 10 ساله سهم ریل به مراتب افزایش پیدا خواهد کرد و باید این اتفاق بیفتد.به گفته وی هر کدام از راههای حمل و نقل اهمیت خود را دارند اما وزن این اهمیت تفاوت دارد. اگر ما ریل را توسعه داده بودیم و امروز صنعت هوایی قابل قبولی نداشتیم؛ الان به فکر توسعه هوایی بودیم. بحث این است که توسعه متوازن نداریم. نکته دیگر میزان موثر بودن حمل و نقل است که حمل و نقل ریلی چه در زمینه باری و چه مسافربری میبایست پایه سیستم حمل و نقل باشد چون راندمان کل سیستم حمل و نقل را افزایش میدهد.وی بیان کرد: اگر حمل و نقل دریایی را کنار بگذاریم، حمل و نقل ریلی چه به لحاظ حجم قابل انتقال و چه به لحاظ هزینه به ازای هر مسافر یا تناژ بار، مناسبترین شیوه حمل و نقل است. به لحاظ زیست محیطی نیز، خصوصاً اگر حمل و نقل تبدیل به شیوه برقی شود، راه آهن بر سایر روشها اولویت دارد. حتی با وضعیت امروز که از دیزل استفاده میکنند جمع آلودگی آن به ازای تعداد مسافر یا تناژ بار، پایینتر از بقیه روشهای حمل و نقل است. به لحاظ ایمنی نیز، راه آهن یکی از ایمنترین روشهای حمل و نقل و به طور مشخص بسیار متفاوت از حمل و نقل جادهای است.
زوارئی هدف از نمایشگاه را بازسازی روابط و شکلدهی ارتباطات جدید عنوان میکند که در نهایت منجر به قرارداد میشود.وی با تأکید بر تلاش شرکتها برای مدیریت بحران افزود: شرکتها باید حتی در این شرایط سخت اقتصادی تلاش بیشتری داشته و امیدوارترو نگاه مثبتی به وقایع داشته باشند. قرار نیست همه شرایط بر وفق مراد باشد تا تواناییهای ما دیده شود. خیلی وقتها ما خودمان باید زمینه را فراهم کنیم و با شرایطی که وجود دارد تقابل کنیم تا موفق باشیم. به هر حال در مجموعه ما نیز این شرایط در بعد اقتصادی وجود دارد. به نظرم شرکتها باید با رویکرد متفاوتی با شرایط مواجه شوند؛ اگر نه خیلی زود فعالیتها متوقف میشود و این اتفاق بدی است که در دورههای بد اقتصادی برای شرکتها میافتد.وی تأکید کرد: شرکتهای موفق شرکتهایی هستند که در دورههای بحران بتوانند خود را نجات داده و به فعالیت ادامه دهند. اگر بتوانیم در دورههای سخت دوام بیاوریم در دورههای گشایش رشد قابل توجهی خواهیم داشت.
وی ادامه دادکه: سیستمهای علائم فقط کاربرد ریلی دارند، به همین دلیل مصرفکننده نهایی هم کسانی هستند که خدمات ریلی را ارائه میدهند. ولی در کنار آن یکسری مصرفکنندههای جانبی هم وجود دارند.
وی در پاسخ به خبرنگار ماهنامه در خصوص هماهنگی و روابط کاری صمیمانه حاکم بین نیروهای ناظر فرزان که در نمایشگاه به چشم میآمد یادآور شد؛ هماهنگی و صمیمیت بین پرسنل شرکت ناشی از دقت مدیریتی در استخدام نیروها و طی کردن فرآیند اجتماعی شدن افراد تازه استخدام شده در جو سازمان است.