صتعت حمل و نقل آنلاین: نظام پوشش بیمهای کشور همچون بخشهای دیگر دستخوش فروماندگی شده است. علت و علل این فروماندگی را لزوما نمیتوان تنها در ساختار مدیریت کلان جستجو کرد که بخشی از آن به ارزشگذاری افراد جامعه به اهمیت فرهنگ بیمهای بر میگردد. به همین دلیل است که میبینیم ضریب نفوذ بیمه در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا 16 درصد است در حالی که در ایران در یک دهه اخیر تازه این ضریب به 3/2 درصد رسیده است. کارشناسان دلیل این فاصله بعید را در توسعهنایافتگی فرهنگ بیمه در جامعه تحلیل میکنند و معتقدند علت رشد و توسعه صنعت بیمه در کشورهای پیشرفته از فرهنگ بالای آن در میان مردم سرچشمه میگیرد و به همین دلیل این فرهنگ در چنین جوامعی عملا نهادینه شده است. ابهام و دلنگرانی از آینده بازماندگان، همواره دغدغه ذهنی افراد مختلف بوده است. اما این دغدغه در کشورهای پیشرفته به مدد سازوکار روشهای بیمهای کاهش یافته است. به گونهای که هماکنون میدانند با پرداخت مبلغی حق بیمه میتوانند امیدوار باشند که بعد از فوت خود بازماندگان آنها با دریافت بیمه عمر یا زندگی نگرانی نداشته باشند. دکتر “یونس مظلومی” از کارشناسان با سابقه بیمه و مدیرعامل بیمه تعاون معتقد است که هر چند ضریب نفوذ بیمه در کشور نسبت به یک دهه پیشتر نشان از رشد دارد، اما باید پذیرفت این رشد کمرنگ است و روند آن بسیار کند بوده است. برای آگاهی از دیدگاههای دکتر مظلومی گفتگویی با وی داشتیم و سوالهای خود را با ایشان در میان گذاشتیم:
بیمه تعاون چه بخشهایی از فعالیتهای تولیدی، خدماتی و اشخاص را پوشش میدهد؟
شرکت بیمه تعاون در واقع یک شرکت است مانند بقیه شرکتهای بیمه. با این تفاوت که اساسنامه آن، “شرکت تعاونی سهامی عام” و بقیه شرکتهای بیمه “شرکت سهامی عام” است. به همین دلیل ما غیر از اینکه تحت نظارت بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران هستیم از طرفی تحت نظارت وزارت تعاون هم هستیم و مانند همه شرکتهای بیمهای در همه رشتههای بیمه فعالیت میکنیم. یعنی هم بیمههای اموال و هم بیمههای اشخاص. بیمههای اموال شامل بیمه خودرو که بیمه شخص ثالث و بدنه را در بر میگیرد و بیمههای آتشسوزی که بیمه آتشسوزی منازل مسکونی، آتشسوزی اداری، آتشسوزی صنعتی و غیرصنعتی را شامل میشود و همین طور انواع بیمههای مسوولیت و بیمههای مربوط به حوزه حملونقل دریایی، هوایی و در رشتههای بیمه اشخاص بیمههای درمان تکمیلی و بیمههای عمر را داریم. این مجموعه فعالیتهایی است که ما انجام میدهیم که در واقع مجموعه فعالیتهای شرکتهای دیگر نیز در همین محدوده قرار میگیرد.
بیمه تعاون بر اساس چه ضرورتهایی شکل گرفت؟
شرکتهای بیمه بر اساس آییننامه40 مصوبه شورای عالی بیمهگذاری در قالب سهامی عام و یا تعاونی تاسیس میشوند در واقع ضرورت شکلگیری بیمه تعاون مانند بقیه شرکتهای بیمه ایجاد “بیمه” است و تنها تفاوت آن در مورد نحوه سهامداری شرکت است که سهامداران سایر شرکتهای بیمهای به صورت سهامی عام هست اما رابطه مالکیت این شرکت به صورت تعاونی است که دوستان زیادی برای تاسیس این شرکت زحمت کشیدند و حمایت وزارت تعاون را در زمان تاسیس به دنبال داشت و هماکنون نیز دارد. از طرفی شاید ضرورت مهم آن این بود که در بخش تعاون به صورت ویژه خدماتی ویژه ارایه شود.
چه جور خدمات ویژهای؟ یعنی اولویت فعالیتهای شما با بخش تعاون است؟
ما در همه بخشهای اقتصادی فعالیت میکنیم ولی برای بخش تعاون تسهیلات ویژهتری نسبت به سایر بخشها داریم. از جمله نحوه شرایط پرداخت یا بعضی از تخفیفهای خاص در برخی از رشتههای بیمهای. در واقع برای شرکتهای تعاونی مقداری تقسیط حق بیمه بیشتر است و در رشتههای آتشسوزی، مهندسی، مسوولیت و همین طور بیمههای حمل و نقل درصدهایی را به عنوان تخفیف در نظر گرفتیم که اخیرا از طریق وزارت تعاون به اداره کل استانهای کشور ابلاغ شده و امیدوار هستیم در اختیار تعاونیها قرار بدهند تا مردم با مراجعه به این شعبات و نمایندگیهای ما در سراسر کشور از این خدمات استفاده کنند.
بیمه تعاون در چه بخشهایی از حمل و نقل فعالیت میکند؟ حمل و نقل دریایی، هوایی، زمینی و ریلی؟
محصولات و خدمات بیمهای که در زمینه حمل و نقل ارایه میدهیم بسیار متنوع است. بیمههای باربری یا بیمههای حملونقل یکی از مهمترین خدماتی است که در حوزه حمل و نقل انجام میدهیم که عمدتا برای بخش صادرات و واردات بیمهنامه صادر میشود. بنابراین صادرکنندگان و واردکنندگان لازم است کالاهای خود را در جریان حمل بیمه کنند. چون ممکن است در جریان حمل و نقل، بارگیری، تخلیه و تحویل کالا حوادثی اتفاق بیفتد که منجر به بروز خسارت به کالا شود. بر این اساس صاحبان کالا از یک طرف میتوانند این پوششهای بیمهای را اخذ کنند و از طرف دیگر شرکتهای حمل و نقل اعم از شرکتهای فورواردری و یا شرکتهای کریر با توجه به اینکه بر اساس قانون تجارت مسوولیت دارند کالایی را که سالم تحویل میگیرند، سالم هم تحویل دهند، میتوانند بیمهگذار این نوع از بیمهنامهها باشند و مسوولیتهای خود را در بخش حمل و نقل تحت پوشش قرار دهند. بیمهنامههای دیگری که در حوزه حملونقل قرار میگیرند بیمهنامههای مربوط به مسوولیت شرکتهای حملونقل بینالمللی برای ترانزیت کالا است. ما غیر از اینکه بحث صادرات و واردات به کشور و از کشور را داریم، بحث ترانزیت کالا را نیز داریم. یعنی کالایی که از کشور به قصد ترانزیت تردد میکند ممکن است در زمان تردد خسارتی به آنها وارد شود. شرکتهای حمل و نقل بینالمللی این نوع خدمات را در قالب بیمهنامههایی که اصطلاحا به آن بیمه نامههای سیامآر گفته میشود و مربوط به کنوانسیون بینالمللی است، ارایه میدهند. پوششهای بیمهای دیگر در حوزه حملونقل مربوط به بیمههای شناورها است. انواع شناورهای دریایی برخی از پوششهای بیمهای از جمله بدنه مسوولیت شناورها را لازم دارند که به آنها ارایه میدهیم.
حمل و نقل داخلی یکی از بخشهای مهم صنعت حمل و نقل است. خدمات بیمهای در این بخش به چه صورت است؟
ما تعداد زیادی از شرکتهای حملونقل داخلی را تحت پوشش بیمهای قرار دادهایم که این پوشش بیمهای به دو شکل است: یکی اینکه صاحب کالا محموله خود را از مبدا تا مقصد به صورت کامل بیمه میکند و دیگر اینکه شرکت حملونقل به موجب قانون تجارت مسوولیت دارد همان طور که کالا را سالم تحویل میگیرد، سالم نیز به مقصد تحویل دهد. به موجب قانون تجارت مسوولیت هر حادثه با متصدی حملونقل است و به صورت قانونی باید مسوولیت خود را بیمه کند در غیر اینصورت باید این خسارت را پرداخت کند.
محصول دیگر بیمه تعاون، بیمه مسافران خارج از کشور است. مسافرانی که به خارج از کشور سفر می کنند ممکن است دچار بیماری و حادثه شوند و نیاز به پرداخت هزینههای پزشکی داشته باشند. ما بیمهنامهای داریم که این پوشش را ارایه میدهد و چنانچه حادثهای اتفاقی بیفتد، شرکتهای طرف قرارداد ما در اروپا، آسیا و خاورمیانه رسیدگی و پرداخت میکنند و همین طور بالعکس یعنی مسافرانی که از خارج کشور برای زیارت و سیاحت میآیند، میتوانند از این بیمهنامهها استفاده کنند که در این راستا شرکت اروپایی اواسان که یک شرکت سوییسی است و در زمینه بیمههای پزشکی مسافرتی در کل دنیا فعالیت میکند، طرف قرارداد ماست به ویژه مسافرانی که میخواهند به کشورهای حوزه شینگن مسافرت کنند چون سفارتخانهها بدون بیمه ویزا نمیدهند، این بیمه پزشکی جزو مدارک الزامی برای ویزا است.
در زمینه بیمههای اتکایی، بیمه تعاون با کدام شرکتهای بیمهای داخلی و بینالمللی همکاری دارد؟
بیمههای اتکایی به دو دسته تقسیم میشوند یکی بیمههای اتکایی اختیاری است و دیگری بیمههای اتکایی اجباری. بیمههای اتکایی اجباری که به موجب قانون توسط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بخشی از بیمهنامهها توسط بیمه مرکزی انجام میشود. در بیمههای اتکایی اختیاری نیز برای هر کدام از ریسکها بیمهگر انتخاب میشود که بزرگترین بیمهنامه اتکایی ما مربوط به بیمه پروژه فازهای 19، 20 و 21 پارس جنوبی بود که توانستیم بعد از عملیاتی شدن برجام این بیمهنامه را با بازار بیمه لویدز لندن بیمه اتکایی کنیم. ما اولین شرکتی بودیم که بعد از برجام با لویدز لندن همکاری داشتیم.
امروزه صنعت بیمه در کشورهای پیشرفته به ویژه کشورهای صنعتی حامل پیام آرامش و احساس امنیت در آینده است. در حالی که در کشور ما این پیام به درستی تبیین نشده است و عموم مردم از نقش بایسته بیمه در آینده خود آگاه نیستند. علت را در چه میدانید؟
در کشورهای توسعه یافته اصطلاحا ضریب نفوذ بیمه یا سهم بیمه از اقتصاد آن کشور درصد بالایی است. این ضریب نفوذ بیمه در کشورهایی که از نظر بیمهای توسعه یافته هستند حتی تا عدد 16 هم میرسد. مثل ژاپن، سوییس و یا برخی از کشورهای اروپایی و آمریکایی. میانگین آن در دنیا 7 درصد است و ما با وجود تمام فعالیتها و پیشرفتهایی که در این زمینه داشتهایم تازه به 3/2 درصد رسیدیم که نشان میدهد از میانگین جهانی فاصله زیادی داریم. بنابراین باید تلاش شود که ما هم بتوانیم صنعت بیمه را به اندازه بقیه کشورها توسعه دهیم. تفاوت عمدهای که بین ایران و کشورهایی که ضریب شاخص نفوذ بیمه بالایی دارند عمدتا در بیمههای زندگی و بیمههای عمر است اینکه در آن کشورها بیمه عمر توسعه یافته است مقدار زیادی به فرهنگ مردم بستگی دارد که آیندهنگرتر به بیمه نگاه میکنند. در کشور ما نیز در طول10 سال فعالیتهای بیمهای خوبی انجام شده و موجب ارتقاء ضریب نفوذ از 4/1 به 3/2 شده و این نشان میدهد در ایران هم توسعه پیدا میکند اما این روند توسعه کند پیش میرود.
یکی از دلایل نارضایتی مردم از شرکتهای بیمه مشکلات نفسگیر دریافت خسارت است که به گفته آنان شرکتهای بیمه با تنظیم قراردادهای یکطرفه و اغلب قابل تفسیر به سود خود از پرداخت خسارات طفره میروند. شرکت بیمه تعاون در این زمینه چگونه برخورد میکند؟
شرکتهای بیمه در ارایه خدمات به ویژه در بحث پرداخت خسارت آن طور که باید خیلی مشتریمدارانه رفتار نکردهاند. در شرکتهای بیمه خسارات پرداخت میشود اما مراحل پرداخت آن بسیار طولانی است و حوصله مشتری را سر میبرد. در حالی که اگر خساراتی قابل پرداخت است باید سریع پرداخت شود و اگر هم نیست باید بر اساس ماده قانونی و تبصره دلیل را به مشتری توضیح داد. بر این اساس اینکه ما خسارت را پرداخت کنیم اما دوره پرداخت آن دورهای طولانی باشد، نارضایتی مشتری را به دنبال دارد. اما بخشی از نارضایتیها نیز ناشی از این میشود که چون اصولا تعیین خسارت یک کار در بیمه بر مبنای تقریب انجام میشود همیشه اختلافنظر بین بیمهشونده و شرکت بیمه وجود دارد. به عنوان مثال ماشین تصادف میکند و گلگیر سمت راست آن دچار خسارت میشود. این گلگیر را صاحب خودرو ممکن است در نظر داشته باشد پیش صافکاری که به فلان صافکار پنجه طلا معروف است، ببرد که10 برابر صافکار معمولی پول میگیرد. از طرفی شرکت بیمه هزینه صافکاری یک صافکار معمولی را پرداخت میکند. در نتیجه همیشه این اختلاف هست که بیمهگذار دوست دارد هزینه بیشتری را دریافت کند و این نارضایتی در سطح دنیا و در همه جا وجود دارد و اصولا شرکتهای بیمه به دلیل نوع فعالیتشان شرکتهایی هستند که انتظارات مردم فراتر از خدمتی است که ارایه میدهند. یا مثلا وقتی قطعهای از خودرو مانند لاستیک ماشین در اثر تصادف میترکد، شرکت بیمه ممکن است درصدی را بابت استهلاک لاستیک کاهش دهد در حالی که شخص زیاندیده انتظار دریافت پول یک لاستیک نو را دارد.
سهامداران شرکت بیمه تعاون چه اشخاص یا سازمانهای دولتی یا خصوصی هستند؟ درصد سهام این شرکت به دولت و یا شرکتهای شبهدولتی چقدر است؟
شرکت بیمه تعاون یک شرکت تعاونی است در نتیجه از تعداد زیادی سهامدار برخوردار است و حدود700 سهامدار دارد که 50 مورد آن شرکتهای تعاونی و بقیه اشخاص حقیقی هستند و تنها سهامدار بخش دولتی بانک توسعه تعاون است که 15 درصد سهم شرکت را دارد.
شما در مدت کمتر از یک سال است که مدیریت بیمه تعاون را بر عهده گرفتید. زمانی که وارد شدید وضعیت شرکت چگونه بود و در این مدت چه اقداماتی انجام دادهاید؟
معمولا میگویند دیکته نانوشته غلط ندارد. هر چند زیاد در بیمه تعاون کار نشده بود اما خوشبختانه این شرکت اوضاع بدی نداشت. در این مدت برنامهها را به دو دسته تقسیم کردیم که یکسری برنامههای10 ساله است اینکه در دوره زمانی10 ساله به کجا میخواهیم برسیم؟ ولی در عین حال یکسری هم برنامههای کوتاه مدت بوده که انجام دادهایم مثل جذب شرکتهای بزرگ که بتوانند از نظر درآمدی به شرکت کمک کنند. اما برنامههای ما در درازمدت یکی توسعه شبکه فروش است و دیگری ارایه محصولاتی که بیمههای دیگر زیاد وارد آن نشدهاند. به زودی یکسری محصولات و خدمات جدید مانند بیمه درمان خانواده را در برنامه کاری خود خواهیم داشت.
بیمه درمان خانواده که در دیگر شرکتهای بیمهای نیز هست.
بیمه درمان خانواده در شرکت ما متفاوت از سایر شرکتهاست. بیمه درمان خانواده در بیمه تعاون به شکل پوشش بیمه درمانی خیلی وسیع تا سقف80 میلیون تومان پرداخت با بیمهنامه جامع و کامل با تعهدات بالا است. دیگر شرکتها بیمه نامههای خیلی کوچک ارایه میدهند که فراگیر نیست.
آماری هم از میزان فروش بیمه در دست دارید؟
میزان فروش ما در سال گذشته تقریبا به250 میلیارد تومان رسید که تقریبا دو برابر سال 95 بود و تولیدی که ابتدای امسال تاکنون داشتیم حاکی از این است که امسال نیز دو برابر سال گذشته فروش خواهیم داشت و این نتیجه جذب شرکتهای بزرگ است و امیدوار هستیم به زودی از نظر تولید حق بیمه به حجم خوبی از تولید برسیم.
اشارهای هم به بحث خسارتهای معوق داشته باشید.
اصولا شرکتهای بیمهای صورتهای مالی ارایه میدهند که صورت سود و زیان است و در آن اقلام مختلفی قرار میگیرد که یکی از این اقلام خسارات معوقه است. یعنی خسارتهایی که اتفاق افتاده ولی به دلایلی هنوز پرداخت نشده است. مثلا در مورد پرداخت بیمههای شخص ثالث و پرداخت خسارتهای فوت و دیات تا زمانی که رای دادگاه، گواهی انحصار وراثت و نظر پزشک قانونی آماده نشود شرکت بیمه اجازه ندارد دیه را پرداخت کند و این زمانبر است اما خسارتی است که اتفاق افتاده و باید پرداخت کنیم. بر این اساس شرکت بیمه باید در اعلام سود و زیان این عدد را ذخیره بگیرد و از درآمد کسر کند که عدد خیلی بغرنجی در بیمه تعاون نبوده ضمن اینکه ذخیره خسارت معوق را پربارتر برای سال 96 گرفتیم تا نزدیک به واقعیت باشد چون اصولا آمار عدد ذخیره خسارت معوق عددی تقریبی و تخمینی است و تا زمانی که خسارت را پرداخت نکردید و هنوز رای دادگاه صادر نشده، عدد دقیق را نمیدانید. بنابراین شرکتهای بیمه در برخی جاها دچار اشتباه میشوند و این عدد را عدد کمی لحاظ میکنند و سودهای شرکت را واهی نشان میدهند ولی تلاش ما این است که این عدد محافظهکارانه باشد و عدد را بیشتر بگیریم تا کمتر از آن چیزی که در واقعیت هست.