صنعت حمل و نقل آنلاین: تمامی پشتیبانیهای لازم برای اینکه هد وی مورد نظر خط برای آن تامین شود در بخش تجهیزات تعمیرگاهی به قطارداده میشود، این پشتیبانیها شامل یک سری عملیات است که درکل به آن تعمیراتونگهداری میگوییم و شامل پارک قطارها، نظافت، بازبینی و سرویسهای دورهای، تعمیرات اضطراری قطارها و همچنین انبار نمودن قطعات یدکی قطارها میباشد. دردپوها بر حسب کارکرد و فضای موجود یک سری از تجهیزات تعمیرونگهداری خود خط نیز در محل دپو نگهداری و یا تعمیر میشوند. در بخش تجهیزات تعمیرگاهی در ابتدا تعریف میکنیم که دپو چه کاربریای دارد و چه عملیاتی در آن انجام میگیرد و بر مبنای این کاربری ابعاد و فضای مورد نیاز را محاسبه میکنیم که مستقیما به مطالعات بهرهبرداری آن خط برمیگردد. یعنی چه تعداد قطار با چه هد وی قرار است در این خط سرویس داده شود و سپس نحوه دسترسی به فضاهای مختلفی که برای محل مورد نظر تعریف شده، نیازهایی که هرکدام از این فضاها دارند، جزئیات عملیاتی که در آن قرار است انجام شود و بر مبنای همه این اطلاعات لیست تجهیزات تعمیرگاهی استخراج میشود. که بحثهای طراحی و مهندسی تامین آن با این بخش (تجهیزات تعمیرگاهی) است. و به طور اجمالی از همه این فعالیتها بهعنوان تجهیزات تعمیرگاهی یاد میشود، و بهرو در پروژههای مختلف ( خطوط 6، 7 ،4 ،3 متروی تهران، خدماتی قراردادهای خطوط 1، 2 و 5 و خط 2 کرج) چه حوزههای مدیر طرحی باشد چه حوزه طراحی باشد این خدمات را پوشش میدهد. اکنون در دو پروژه تراموای رشت و تراموای شیراز انجام مطالعات یک و دو فاز دپو توسط شرکت بهرو است.
مدیرگروه تجهیزات تعمیرگاهی شرکتبهرو در خصوص مشکلات پیرامون تعمیرات و نگهداری ناوگان اظهار کرد: از جمله مشکلاتی که در تهران در خصوص تعمیراتونگهداری قطارهای متروی تهران وجود دارد آن است که در تهران پشتیبانی ناوگان عقبتر از بهرهبرداری ناوگان است. یعنی تعدادی قطار طی سالهای قبل تهیه شده و خطوط طراحی و بهرهبرداری شده و ناوگان به آنها تزریق شده و براساس نیاز آنها تعمیرات و نگهداری انجام شده است که منجر به احداث دو دپوی صادقیه (خط 2) و فتحآباد (خط 1) شده و در حال حاضر تنها خط 1 و 2 متروی تهران دپو دارند و منابع کافی برای پشتیبانی و تعمیر وجود ندارد.
در خصوص متروی تهران مشکل فضا، تملک آن و مشکلات مالی برای طراحی دپوها وجود دارد. مشکلات تامین تجهیزات داریم که بخشی از آن به مشکلات مالی و بخشی از آن به پیمانکار بر میگردد. یک پیمانکار قدرتمند که تجربه طراحی و ساخت دپو از صفر تا صد را داشته باشد، وجود ندارد.
همچنین مطالعات اولیه خطوط نیز در بعدها و در زمان نزدیک به اجرا، بهروزرسانی نشده است.
از مشکلات دیگر عدم یکپارچگی دپوهای کشور است. یعنی طرح یکپارچهسازی که درهر دپو چه فعالیتهایی انجام میشود و چه فعالیتهایی به دپوی دیگر سپرده میشود وجود ندارد.
داریوش مددی در انتهای نشست در پاسخ به این سوال که شرکت بهرو چه فعالیتهای چشمگیری در بخش ناوگان انجام میدهد بیان کرد: فعالیتهایی که در بخش ناوگان شرکت بهرو انجام میشود را میتوان به 4 قسمت تقسیم کرد:
1- پروژههای طراحی: بخشی از شرح خدمات گروه ناوگان در شرکت بهرو این است که مشخصات فنی ناوگان مورد نیاز یک خط مترویی (مانند قطار 8 واگنه) بر اساس مشخصات و الزامات بهرهبرداری آن خط توسط کارشناسان ناوگان شرکت بهرو تعیین میشود تا واگنساز بر اساس آن مشخصات فنی اقدام به ساخت قطار کند.
در حال حاضر یکی از پروژههای مهم طراحی و تعیین مشخصات ناوگان در شرکت بهرو مربوط به تأمین 30 رام قطار مترویی برای خطوط متروی تهران میباشد. این پروژه متشکل از 15 رام قطار 7 واگنه و 15 رام قطار 8 واگنه میباشد. قطارهای 8 واگنه برای بهرهبرداری در خطوط 3 و 4 و 7 متروی تهران طراحی و ساخته میشوند. با توجه به عدم وجود قطارهای 8 واگنه در این خطوط، بهرهبرداری با استفاده از قطارهای 7 واگنه صورت میگیرد که با توجه به نیاز روز افزون به قطار در متروی تهران، جهت تحقق اهداف بهرهبرداری در افق طرح میبایست برای خطوط 3 و 4 و 7 که طول سکو در آنها در حدود 160 متر میباشد قطارهای 8 واگنه تأمین گردد. ساخت خطوط تراموا، نیازی است که به درستی در کشور احساس شده است که اگر مسائل بودجه آنها حل شود پروژههای خوبی خواهند بود و نقش قابل توجهی در مدیریت ترافیک و توسعه شهری خواهند داشت. در برخی از شهرهای ایران پروژههای مترویی تعریف شده که برخی از آنها ساخته شده و برخی در حال ساخت میباشند، اما با کمی تامل به نظر میرسد نیازهای ترافیکی برخی شهرها با استفاده از تراموا محقق میشد. در نتیجه امروز به صورت جدی مجموعه بهرو در پی معرفی و انجام خدمات مربوط به پروژههای تراموا میباشد. یکی از پروژههای شرکت بهرو پروژه طراحی تراموای رشت است که بخش مطالعات ناوگان آن در حال تکمیل است. همچنین شرکت بهرو در پروژه تراموای فرودگاه شیراز درحال فعالیت میباشد. تراموا در بحث حملونقل نقش مهمی دارد و در دراز مدت باعث کاهش هزینههای مربوط به مصرف انرژی جهت حمل و نقل مسافران میشود. از جمله موضوعات دیگر در زمینه شرح خدمات بخش ناوگان در این خصوص، بررسی و امکانسنجی تبدیل سیستم رانش قطارها از سیستم DC به AC است.
2- پروژههای نظارت: دسته دوم از فعالیتهای بخش ناوگان در شرکت بهرو مربوط به پروژههای نظارت بر ساخت قطار میباشد. در این راستا میتوان پروژه70 دستگاه واگن آلومینیومی را مثال زدکه در واگنسازی تهران در حال انجام است و بخش زیادی از قطارهای مربوط به این پروژه ساخته و تحویل داده شده و بخش کمی از آن مانده که نظارت بر ساخت و تست و راهاندازی قطارها در این پروژه با بخش ناوگان شرکت بهرو میباشد. پروژه دیگری که شرکت بهرو روی آن نظارت داشت پروژه چهار رام قطار شیراز بود.
3- موضوعات اینترفیسی: بخش دیگر فعالیتهای بخش ناوگان در شرکت بهرو موضوعات اینترفیسی میباشد. یعنی موضوعاتی که میبایست با هماهنگی و همکاری چند بخش با تخصصهای مختلف به پیش برده شوند. بهعنوان مثال تصور کنید که قطار وارد ایستگاه میشود. جهت رعایت مسائل ایمنی و سهولت تردد مسافران از ایستگاه به قطار میبایست فواصل لبه سکو تا قطار و ارتفاع قطار نسبت به کف سالن ایستگاه با رعایت اصول استاندارد تعیین شود و نتایج حاصل میبایست در ساخت قطار و ایستگاه سایر بخشها مد نظر قرار گیرد. با توجه به دشواری انجام اصلاحات در تجهیزات و سازهها پس از ساخت و بهرهبرداری، امروز تمرکز بر روی اجرای صحیح موضوعات اینترفیسی در زمان ساخت میباشد.
با توجه به اینکه در یک شبکه مترویی، قطار به عنوان عنصر اصلی و در ارتباط مستقیم با سایر بخشهای مهم میباشد، موضوعات اینترفیسی ناوگان با سایر سیستمها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
4- انجام فرآیند تحویل موقت و تحویل دائم قطارهای به شرکت بهرهبرداری متروی تهران:
بخش چهارم خدمات بخش ناوگان در شرکت بهرو مربوط به انجام فرآیند تحویل موقت و تحویل قطعی تعداد زیادی از واگنهاست که در تهران از سوی واگنساز تحویل مترو داده شدهاند اما مراحلی که برای آن تعریف شده است همانند تحویل موقت و تحویل نهایی انجام نشده و در نتیجه تحویل موقت یا انجام نشده یا درحال انجام است. در این زمینه باید نواقص موجود در قطارها بررسی شده و تعیین گردد کدام خرابی یا نقص مربوط به کدامیک از ذینفعان پروژه است. این موضوع مستلزم استفاده از دانش و تجربه مهندسی در ارزیابی دقیق انواع خرابی و تعیین علل آنها میباشد.