صنعت حمل و نقل آنلاین: صنعت گردشگری به عنوان یکی از صنایع بسیار سودآور همواره مورد توجه مدیران، دولتها و فعالان اقتصادی بوده است و البته توسعه این صنعت، مدیون گسترش و بهبود وضعیت صنعت حملونقل است. از دیدگاه بسیاری از کارشناسان، اگر امکانات حملونقل در دهکده جهانی گردشگری تغییر نمیکرد، بدون شک این صنعت هرگز رونق نمییافت. بنابراین دور از واقعیت نیست اگر بگوییم یکی از اصلیترین نیازهای توسعه گردشگری در گوشه و کنار جهان، توسعه صنعت حملونقل آن منطقه است. این دو لازم و ملزوم یکدیگرند و جای هیچگونه تردیدی نیست که آینده صنعت گردشگری و حملونقل به یکدیگر گره خورده و هرگونه رونق و توسعه حملونقل، پویایی و گردش مالی را برای گردشگری به ارمغان میآورد.
کارشناسان صنعت گردشگری درباره اهمیت توسعه حملونقل و تاثیر آن بر رونق گردشگری میگویند: دسترسی آسان از طریق هوا، زمین و دریا به مناطق مختلف جهان باعث جابهجایی گسترده گردشگران میشود و هرچه این دسترسی آسانتر باشد، شاهد توسعه بیشتر این صنعت و افزایش گردشگران از نقطهای به نقطه دیگر خواهیم بود. این کارشناسان برای به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد گردشگری، به سرمایهگذاری هرچه بیشتر دولتها در توسعه حملونقل تاکید دارند. بر اساس محاسبات، تقریبا 35 درصد هزینههای سفر مربوط به هزینه جابهجایی یا همان حملونقل مسافران است. اگر کشورهای گردشگرپذیر این هزینه را با سرمایهگذاری و ابتکار عمل کاهش دهند، بدون تردید شاهد حضور گسترده گردشگران خواهند بود.
این در حالی است که کشور ما با توجه به تمام جاذبههایش برای گردشگران داخلی و خارجی هنوز در جهان به عنوان مقصد توریستی شناخته نمیشود و شاید یکی از دلایل اصلی ضعف در این قسمت، بیتوجهی به اهمیت توسعه صنعت حملونقل باشد.
در تولید خودروهای الکتریکی توانمند هستیم
محسن شمسینی غیاثوند، یکی از مخترعان کشور در زمینه ماشینهای برقی گفت: یکی از راههای اصلی در جهت جذب گردشگر در کشور، بهبود وسایل حملونقل و استفاده از خودروهای برقی است. گردشگران داخلی و خارجی تمایل زیادی دارند که برای رفتن به اماکن تاریخی و طبیعی از ماشینهای برقی استفاده کنند و ما در حال حاضر قادر هستیم این ماشینها را با استفاده از برترین تکنولوژیهای دنیا بسازیم و همچنین برای جذابیت بیشتر میتوانیم از طرحهای بسیار زیبا و جذاب نیز استفاده کنیم.
وی افزود: استفاده از این خودروهای برقی میتواند در حفاظت و حراست از محیط زیست کمک شایانی باشد. غیاثوند در خصوص زیرساختهای علمی کشور در تولید ماشینهای برقی گفت: خوشبختانه در کشور مهندسان و دانشپژوهان توانمندی داریم که میتوانند در حوزه تولید ماشینهای برقی فعالیت کنند. بهگونهای که بتوانیم در زمینه تولید این ماشینها از سوختهای غیرفسیلی بهره بگیریم و از این دانش کاربردی برای حملونقل و توسعه گردشگری استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در تحقیقات سالهای اخیر به این نتیجه رسیدهایم که میتوانیم علاوه بر ماشینهای برقی، از ماشینهای خورشیدی در مناطق بیابانی و خودروهای بادی در مناطق بادخیز مثل منجیل استفاده کنیم. همانگونه که هم اکنون توانستهایم به این قابلیت برسیم که در قزوین و یزد از خودروهای برقی استفاده کنیم.
غیاثوند در زمینه توسعه خودروهای برقی در کشور گفت: با اقدامات و پیشرفتهای صورت گرفته در این زمینه به سمتی در حرکتیم که تعدادی ایستگاه شارژ برقی در سطح تهران دایر کنیم و استفاده از این خودروها را در داخل کشور رواج دهیم. البته میدانیم که باید افزایش تعداد خودروهای برقی را با شیب خاصی تعقیب کنیم به این دلیل که ایجاد و توسعه اتومبیلهای برقی میتواند منجر به بیکاری کارگران و از بین رفتن برخی مشاغل شود ولی خوشبختانه جنبههای مثبت خودروهای برقی به اندازهای زیاد است که میتوانیم در صدد توسعه آن در کشور باشیم و آینده روشنی را برای این خودروها در ایران و جهان تصور کنیم.
وی در ادامه بیان کرد: ما این توانایی را داریم که خودروهای برقی را در داخل کشور بومی سازی کنیم و در این زمینه از لحاظ علمی نیز این قابلیت را داریم که با کشورهای دیگر به رقابت بپردازیم.
وی با اشاره به تاریخچه خودروسازی در جهان بیان کرد: گرچه اولین نمونههای خودروی برقی در قرن نوزدهم میلادی تولید شد اما به علت تولید انبوه خودروهای احتراقی در آن زمان از این خودروها استقبال چندانی نشد. از حدود نیم قرن پیش با وقوع بحران انرژی و دغدغههای زیست محیطی به مرور بازار خودروهای برقی رونق گرفت. همچنین با پیشرفت فناوری باتریها و ابداع راهکارهای جدید برای شارژ این خودروها، در ده سال اخیر شرکتهای بزرگ خودروسازی دنیا به سمت طراحی و تولید خودروهای برقی رفتهاند.
وی گفت: در زمینه خودروهای برقی در تلاش هستیم که از مواد بازیافتی نیز استفاده کنیم مثلا بطریهای آب معدنی را تجزیه کنیم. از طرفی ما در خصوص زیباسازی خودروها نیز اقداماتی انجام داده و با طراحان جلساتی را برگزار کردهایم تا بتوانیم از خودروهای برقی زیبا بهرهبرداری کنیم چون توریستها همواره به دنبال زیبایی هستند.
در همین راستا محمدرضا عظیمیزاده شهردار یزد به تاثیر استفاده از خودروهای برقی در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: با توجه به قدمت شهر یزد و لزوم ارایه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی، شهرداری یزد نسبت به خرید و استقرار یک عدد خودروی برقی برای گردشگران در بافت تاریخی اقدام کرده است. به منظور جلوگیری از افزایش آلودگی هوای شهر یزد، حفظ محیطزیست و استفاده از تمام مدهای حملونقل دوستدار محیط زیست، باید راهکارهای مدیریتی اتخاذ شود و خودروی برقی یک گزینه مطلوب تلقی میشود.
عظیمیزاده عدم تولید آلودگی صوتی و آلودگی هوا، هزینه پایین، عدم نیاز به سوختهای فسیلی، اندازه مناسب، فرمانپذیری بالا و سهولت در استفاده را جزو ویژگیهای شاخص این نوع خودروها برشمرد. وی ادامه داد: رویکرد صنعت خودروسازی کشور به تولید و توسعه همگانی خودروهای برقی، ضرورت زیست محیطی و یکی از موثرترین راهکارهای مقابله با آلودگی هوا در کلانشهرها است .
عظیمیزاده معتقد است که صنعت خودروسازی ایران باید با درک شرایط بحرانی محیط زیست تولید خودروهای برقی را در اولویت کار خود قرار دهد در غیر اینصورت نفس کشیدن در کلانشهرها در آیندهای نه چندان دور غیرممکن خواهد بود .
لازم به ذکر است که سلامت مردم به خاطر آلودگی هوا هم اکنون در خطر است و بخش قابل توجهی از ثروت ملی و سرمایههای مردمی صرف بیماریهای قلبی و عروقی ناشی از آلودگی هوا میشود .در این زمینه، معاون حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان سهم خودروها در آلودگی هوای این کلانشهر را بیش از 70 درصد میداند و بر این موضوع تاکید دارد که خودروها مهمترین علت آلودگی هوای اصفهان هستند.
باید در نظر داشت که در کلانشهر اصفهان سالانه بیش از 144هزار خودروی جدید با سوخت فسیلی، شمارهگذاری و راهی خیابانهای این شهر میشوند که این روند را کارشناسان ترافیک و محیط زیست به سونامی تهدیدآمیز تعبیر میکنند. این روند هشداری است به خودروسازان داخلی و سیاستگزاران این صنعت که رویکرد تازهای را در پیش بگیرند.
همچنین باید توجه داشت که صنعت تولید خودروهای برقی سالهاست در جهان مورد توجه قرار گرفته و این بخش میتواند یکی از زمینههای مهم جذب سرمایهگذاری خارجی و تولید مشترک این نوع خودروها در ایران باشد.
طبق پیشبینیها تا سال 2020 میلادی،20 میلیون و تا سال 2030 میلادی 100 میلیون خودروی برقی و حدود400 میلیون دوچرخه، سه چرخه و چهارچرخه برقی در جادههای دنیا مجهز به پیشرانههای الکتریکی خواهند شد.
البته تولید ماشینهای برقی برای اقتصاد جهانی تبعات گوناگونی نیز به همراه خواهد داشت. در همین زمینه شینکوبین وزیر صنعت و فناوری اطلاعات چین گفت: تولید ماشینهای برقی عملا مسیر صنعت خودروسازی چین را تحت تاثیر قرار خواهد داد. شین تاکید کرد: در حال حاضر وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین مطالعهای را در این زمینه آغاز کرده و در حال همکاری با بخشهای مرتبط با خودروسازی برای تعیین زمانبندی توقف تولید خودروهای بنزینی و توسعه خودروهای الکتریکی در این کشور است.
این اقدام چین میتواند شرکتهای بزرگ تولیدکننده خودرو در جهان را بر آن دارد تا به طور جدیتر در راستای تولید خودروهای برقی قدم بردارند. از یک سو در صورت توقف تولید خودروهای بنزینی، ساختار سرمایهگذاری جهانی تغییر کرده و نیاز کشورها به واردات نفت خام کاهش خواهد یافت بنابراین بازارهای سرمایه و بازار نفت نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. از سوی دیگر شرکت خودروسازی هوندای ژاپن اعلام کرده است که یک نمونه خودروی الکتریکی را در سال 2018 به بازار چین معرفی خواهد کرد و دیگر شرکتهای خودروسازی نیز سیاست مشابهی را در این زمینه برای حضور در بازار چین در پیش گرفتهاند.
محققان یک شرکت در آمریکا از نسل جدیدی از خودروهای برقی رونمایی کردهاند که مهمترین ویژگی آنها قیمت پایین و وزن کم است. تکنولوژی باتری خودروهای برقی روز به روز در حال ارتقاست با این حال این دسته از خودروهای دوستدار محیط زیست هنوز نمیتوانند مسافت قابل توجهی را با یک بار شارژ باتری طی کنند. این مساله موجب شده تا بسیاری از مصرف کنندگان نسبت به خرید این دسته از خودروها تردید داشته باشند.
اکنون تولید این خودروها در داخل، بازار گستردهای در کشور و منطقه دارد و به همین علت برای حرکت به سمت صنعتیسازی، توجیه اقتصادی دارد. در صورت طراحی و تولید انبوه چنین خودروهایی در کشور میتوان امیدوار بود در سالهای آینده با ارایه نسل جدید خودروهای شهری، حضور ایران نیز در عرصههای بینالمللی افزایش پیدا کند.
آینده خودروهای برقی در جهان
بازار خودروهای برقی، حدود یک دهه است که در جهان رونق گرفته و اکنون در نمایشگاههای سالانه مرتبط با خودرو، بیش از هر چیز نام خودروهای دوستدار محیط زیست به گوش میخورد. همچنین بیشتر شرکتهای بزرگ خودروسازی جهان اگر تاکنون خودروی برقی جدیدی طراحی و تولید نکرده باشند، نمونهای از خودروهای پرفروش خود را در نسخه هیبریدی به بازار معرفی کردهاند. از نمونه این خودروسازها میتوان به ولوو و پورشه اشاره کرد که ادعا دارند تا دو سال آینده خط تولید خود را به طور کامل به خودروهای هیبریدی و الکتریکی اختصاص خواهند داد. همچنین هیوندای و کیاموتورز قرار است تا سه سال دیگر 50 هزار خودروی الکتریکی به بازار جهانی عرضه کنند. کشورهای انگلیس و فرانسه نیز اعلام کردهاند بعد از سال2040 هیچ خودروی بنزینی و دیزلی در این کشورها به فروش نخواهد رسید. در ایران نیز پیشبینی میشود تا سال 1419، حدود 35درصد فروش خودروهای سبک و شهری به خودروهای برقی اختصاص پیدا کند. از دیدگاه محیط زیستی نیز اگر تا سال 1419 یک چهارم خودروهایی که در جادهها عبور و مرور میکنند، خودروهای پاک باشند، حدود 8 درصد در مصرف انرژی صرفهجویی خواهد شد.
تغییر شکل حملونقل شهری با افزایش خودروهای الکتریکی
مهدی نیکی فعال صنعت خودروسازی سبز اهمیت هوای پاک و دغدغههای آلودگی هوا به خصوص در پایتخت و کلانشهرهای کشور را علت اصلی طراحی و تولید خودروهای الکتریکی عنوان میکند و میگوید: خودروهای الکتریکی گلف، زائربر و وانتهای برقی اولین نمونههای خودروی الکتریکی هستند که به عنوان وسیله حملونقل عمومی در کشور مورد استفاده قرار گرفتهاند.
وی میافزاید: نمونه این خودروها در چهار ایستگاه بازار بزرگ تهران راهاندازی شده است. در این ایستگاهها عبور و مرور خودرو و موتورسیکلت در طول روز ممنوع است و سفرهای داخلی در این نواحی با کرایه مصوب شهرداری تهران به کمک خودروهای برقی انجام میشود. استقبال مردم از این پروژه به دلیل ایجاد آرامش و نبود آلودگی صوتی و آلودگی هوا قابل توجه است. کسبه بازار نیز از این طرح استقبال و حمایت کردهاند.
وی افزود: این طرح در کلانشهرهایی مثل شیراز و تبریز نیز در حال اجراست و هدف ما پوششدهی قسمتهای مرکز شهر با توجه به حجم زیاد رفت و آمد در طول روز است. ایجاد چنین طرحهایی در مناطق مرکزی شهرهای بزرگ از نظر گردشگری منطقه، حفظ بافت تاریخی و کاهش ترافیک نیز مناسب است. بخش اورژانس بیمارستانهای کشور نیز مجهز به این خودروها شدهاند به این ترتیب که صدایی در محوطه بیمارستان ایجاد نمیکنند. بیش از 60 دستگاه نیز در بهشتزهرا خدمات ارایه میدهند..
نیکی در خصوص ظرفیت تولید داخلی خودروی برقی میگوید: کارخانهای ایجاد شده است که آماده افزایش ظرفیت تولید در راستای اهمیت هوای پاک است و مجوز داخلی و خارجی برای تولید موتورهای برقی با ظرفیت 1000 تا 3000 وات را دریافت کردهایم. این موتورهای اصلاح شده، آلودگی صوتی و هوایی کمتری ایجاد میکند. همچنین در حال مذاکره با شرکتهای داخلی و خارجی هستیم تا باتریهای برقی را بهینه کرده، وزن آنها را از20 کیلوگرم به 16 کیلوگرم کاهش دهیم. به این ترتیب برد موتورها از صد کیلومتر تا120 کیلومتر ارتقا پیدا خواهد کرد.
خودروهای برقی در شبکه حملونقل عمومی
پوشش شبکه حملونقل عمومی کشور، اولین اولویت در تولید خودروهای برقی است. به این ترتیب مردم نیز اثر استفاده از این خودروها بر کاهش آلودگی را به طور عینی مشاهده میکنند. در بحث خودروهای برقی، خودروهای سواری سبک تنها شکل این خودروها در سیستم حملونقل نیست که به سمت آلایندگی کمتر پیش میرود. استفاده از وسایل حملونقل عمومی برقی میتواند به مراتب مزایای بیشتری برای کاهش مصرف انرژی و آلودگی هوای یک شهر داشته باشد. استفاده از اتوبوسهای برقی بین شهری نیز در آینده میتواند بسیار بهصرفه باشد. برای مثال یک اتوبوس برقی با یک بار شارژ میتواند به راحتی مسیر تهران تا شیراز را بپیماید.
از طرف دیگر تجربه جهانی تولید خودروهای برقی نشان داده است که همزمان با فعالیت خودروسازان و طراحی و تولید خودروهای برقی، طرحهای تشویقی مثل مجوز طرح ترافیک و مالیاتهای کمتر در طولانیمدت باعث استقبال بیشتر مردم از خودروهای برقی خواهد شد.
خودروی برقی و ایمنی بالا
محب جازمی مدیر بازرگانی دیگر فعال این صنعت درباره این خودروی کوچک و کاربردی میگوید: خودروی برقی یوز با 120 سانتیمتر عرض و دو متر طول، علاوه بر این که هیچگونه آلودگی برای محیط زیست ندارد، وسیلهای کوچک و اقتصادی برای تردد تکسرنشین در مسیرهای شهری است. این خودرو در رده موتورسیکلت چهار چرخ معرفی شده که نوعی موتورسیکلت ایمن است. چنین خودرویی برای اولین بار در ایران عرضه شده و به همین علت، روند گرفتن مجوزهای لازم و پلاکگذاری و مراحل قانونی زمانبر است.
استانداردهایی از نظر ایمنی برای این خودروها تعیین میشود که شامل استانداردهای ترمز، فرمانپذیری و سایر استانداردها است. همچنین استاندارد سرعت این خودرو محدود به 80 کیلومتر در ساعت، وزن محدود به 400 کیلوگرم و توان خروجی محدود به 15 کیلووات است. خودروی برقی یوز با پریز برق خانگی قابل شارژ است و شارژ کامل آن سه ساعت زمان میبرد و با هر بار شارژ مسافت 200 کیلومتر را میپیماید.
جازمی میافزاید: محدودیتهای طرح ترافیکی و پارکینگ دو موضوع مهم در شهرهای بزرگ است که مردم را دچار دردسر میکند. این خودرو شبیه موتورسیکلتی با چهار چرخ و مسقف است که ایمنی کامل دارد و بهخصوص استفاده از آن برای زنان مناسب و کاربردی است. در مجموع کاربری این خودرو برای سفرهای شهری مناسب است.
اهمیت توسعه خودروهای برقی در حوزه گردشگری
با توجه به ضرورت استفاده از انرژیهای پاک در تمام عرصهها مثل حوزه حمل و نقل و گردشگری و … لازم است که به موضوع خودروهای برقی با دید عمیقتری نگاه کنیم و تمام جوانب امر را در این حوزه در نظر بگیریم.
با توجه به اینکه ایران از لحاظ اقتصادی جزو کشورهای درحال توسعه است، پس باید تلاش بیشتری در این زمینه صورت گیرد تا در 20 سال آینده نیز در این حوزه جزو متاخرین محسوب نشویم و اشتباهات پیشین خود را در این صنعت همچنان تکرار نکنیم. به این دلیل که توسعه کشورهای اروپایی و برخی از کشورهای آسیایی در این حوزه مسجل شده است و اگر ما در این زمینه تعلل و تاخیری داشته باشیم بیشک عواقب سنگینی برای ما در پی خواهد داشت.
استفاده از خودروهای برقی در حوزه گردشگری به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، علاوه بر جذب توریست و کاهش آلودگیهای محیطی، میتواند به ماندگاری آثار تاریخی کمک بیشتری کند. از طرف دیگر با ایجاد حمل و نقل الکترونیکی میتوان فضاهای جدیدی را برای گردشگران محیط زیست بهوجود آورد.
همچنین باید در نظر داشت که مکانهای تاریخی در ایران به سرعت در حال تخریب هستند و بخش عمده این تخریبها به دلیل عدم استفاده از وسایل و امکانات نوین جهانی است.
بسیاری از کارشناسان حوزه گردشگری و میراث فرهنگی بر این عقیدهاند که میتوان با استفاده از ماشین های الکتریکی میزان تخریبها را کاهش داد و به همین دلیل پیشنهاد کردهاند که در فضاهای باستانی و بسیار قدیمی از حمل و نقل برقی استفاده شود.