صنعت حمل و نقل آنلاین: با تمهیدات به کار رفته در خط 6 مترو تهران، ارتعاش حرکت قطار کاهش یافته و در نتیجه لرزشهای ناشی از حرکت قطار دیگر شهروندان تهرانی را آزار نخواهد داد.
گسترش کلان شهرها و تراکم جمعیتی آنها احداث خطوط مترو را الزامی ساخته است. خطوط مترو که عموما از مناطق پرجمعیت با فاصله نزدیک از بافت مسکونی عبور میکند، عوارض جانبی در پی دارد. یکی از این عوارض ثانویه، ارتعاشی است که متناوبا در اثر عبور قطار تولید میشود. امواج ارتعاشی تولید شده در محل تماس چرخ قطار با ریل، به ترتیب به ریل، پابند، روسازی و سازه تونل منتقل شده و سپس در محیط خاکی یا سنگی اطراف تونل مترو منتشر میشود. این امواج در مسیر خود در فواصل مختلف به ساختمانهای اطراف خط مترو رسیده و در صورت بیشتر بودن از حدود مجاز، موجب آزردگی ساکنان یا احتمالا ایجاد اختلال در تجهیزات حساس میشود.
تجربه اثرات منفی ارتعاش و شکایات متعدد ساکنان ساختمانهای مجاور تونلهای مترو، مسوولان خط 6 متروی تهران را بر آن داشت تا با رویکردی علمی به مساله نگاه کرده و با بهکارگیری دانش و تجربیات متخصصان امر در داخل و خارج کشور تمهیداتی بیاندیشند تا در آینده، مشکلات ارتعاشی در زمان بهرهبرداری خط 6 به حداقل ممکن برسد.
در این راستا ابتدا با بررسی گسترده آییننامهها، رویکردها و تحقیقات انجام شده در کشورهای پیشرفته دنیا، یکی از بهروزترین و پرکاربردترین این مراجع به عنوان مبنای بررسیها انتخاب شد.
نواحی حساس به ارتعاش در بخش جنوبی خط 6 نواحی حساس به ارتعاش در بخش شمالی خط 6
( نواحی قرمز: فرش جاذب ارتعاش، نواحی زرد: پد جاذب ارتعاش، نواحی بنفش: پابند خاص)
- نواحی حساس به ارتعاش در بخش میانی خط 6
- ( نواحی قرمز: فرش جاذب ارتعاش، نواحی زرد: پد جاذب ارتعاش، نواحی بنفش: پابند خاص)
لزوم به کارگیری استاندارد بین المللی در زمینه ارتعاش
مطابق رویکرد سه مرحلهای آییننامه FTA، در مرحله اول محدوده تاثیر خط 6 متروی تهران بر هر سه گروه ساختمانهای حاوی تجهیزات حساس، ساختمانهای مسکونی و ساختمانهای صنعتی/ تجاری مشخص شد. در مرحله دوم با آنالیزی محافظهکارانه، محدودههایی که در آن ارتعاش خط 6 کمتر از حد مجاز بوده و مشکلساز نخواهد بود تعیین شده و بررسیهای دقیقتر بر محدودههایی که به طور بالقوه مشکل ارتعاش برای آنها محتمل تشخیص داده شد، متمرکز گردید.
در مرحله سوم دقیقترین نوع بررسیها یعنی آزمایشهای گسترده میدانی برای تعیین و تفکیک میزان اثرات سه گانه ارتعاش (منبع تولید ارتعاش، مسیر انتشار ارتعاش و گیرنده ارتعاشات) انجام شد. بدین ترتیب اولا برای اولین بار میزان ارتعاش تولید شده توسط قطارهای متروی تهران با اندازهگیریهای میدانی دقیق مشخص شد. دوما در چندین نقطه از خط، ویژگیهای انتشار امواج در محیط خاکی اطراف تونل به دقت اندازهگیری گردید و سوما در محلهای حساس مانند بیمارستان شریعتی، میزان و چگونگی انتقال ارتعاشات از خاک اطراف به ساختمان و انتشار در ساختمان با اندازهگیریهای دقیق میدانی و آنالیز حساسیت تعیین شد.
در نهایت پس از سه مرحله مطالعاتی، محله ایی از طول مسیر خط 6 که میزان ارتعاش در آنها بیش از مقادیر مجاز بوده، مشخص شد. علاوه بر آن در این محلها مقدار ارتعاش غیر مجاز به همراه فرکانسهایی که در آنها ارتعاش غیرمجاز وجود دارد تعیین شد تا در درجه اول نوع تمهیدات کاهش ارتعاش بر اساس مقدار کاهش مورد انتظار انتخاب شود و سپس محصولاتی انتخاب شود که قادر به کاهش میزان ارتعاش در محدودههای فرکانسی مورد نیاز پروژه باشد.
تمهیدات اندیشیده شده برای کاهش ارتعاش
بر اساس آییننامه سه مرحهای FTA و مطالعات صورت گرفته، سه نوع تمهید برای پروژه تعریف شده و در محلهای دارای پتانسیل مشکلات ارتعاش به کار گرفته شد:
الف) پابندهای ارتجاعی (جهت کاهش ارتعاش تا dB 5)،
ب) فرشهای جاذب ارتعاش زیر روسازی (جهت کاهش ارتعاش تا dB 15)
پ) پابندهای فوق ارتجاعی ونگارد (در محدودههای خاص و جهت کاهش میزان ارتعاش تا dB 30)
پابندهای ارتجاعی در محدودههای انتقال و نیز در محدودههای با ارتعاشی معادل کمی بیش از حد مجاز در نظر گرفته میشود در حالی که فرشهای جاذب ارتعاش که در زیر روسازی اجرا میشود، عموما از جنس پلیاورتان بوده و توانایی جذب ارتعاش بیشتری را داراست.
علاوه بر دو تمهید ذکر شده، تمهید سومی به نام پابند فوق ارتجاعی ونگارد در نظر گرفته شده که در محدوده بیمارستان شریعتی که تجهیزات حساسی در آن وجود دارد، اجرا شد. این پابندها که برای اولین بار در ایران اجرا میشود، دارای فکهای پلیمری است که ریل را بالاتر از بستر نگه داشته و از تماس آن با بیس پلیت و پد زیرین جلوگیری میکند. بدین ترتیب در میزان ارتعاشات انتقالی به پابند و در نتیجه، میزان ارتعاشاتی که به تجهیزات حساس بیمارستان میرسد، کاهش قابل ملاحظهای ایجاد خواهد شد. این تمهید از حدود 15 سال پیش در شماری از متروهای پیشرفته دنیا اجرا شده و نتایج حاصله تاکنون رضایت بخش بوده است.
نمونه پابند ونگارد
ریل سخت شده، برای اولین بار در ایران
از دیگر فعالیتهای انجام شده برای کاهش ارتعاش میتوان به استفاده از ریلهای سخت شده به ویژه در قوسهای تند مسیر خط 6 اشاره کرد.
مطالعات انجام شده نشان میداد که در بسیاری از خطوط مترو، شکایات مربوط به ارتعاش عموما مربوط به مسیرهای قوسی عبوری از زیر بافت مسکونی بوده و این شکایات با گذشت زمان افزایش مییافت. بررسیهای بیشتر نشان داد که علت افزایش تدریجی ارتعاش در این قوسها، افزایش خوردگی و پخشدگی ریل به مرور زمان در این محدودهها بوده است. بنابراین راهکار مناسب برای این شرایط چنین است که اولا از مصالح باکیفیت مناسب استفاده شود که تغییرات کیفیت با بهرهبرداری در طول زمان اندک باشد و دوم این که فعالیتهای تعمیر و نگهداری به دقت و به صورت مداوم به ویژه برای این محدودهها انجام شود. اثرات تعمیر و نگهداری قطار و ریل در کاهش ارتعاش بسیار قابل توجه است به گونهای که تعمیر و نگهداری مناسب، باکیفیت و مداوم، بیش از پابندهای ارتجاعی و تقریبا در حد فرش جاذب ارتعاش، در کاهش میزان ارتعاشات پروژه موثر است.
بنابراین به عنوان گام اولیه و مهم پیشگیری از ارتعاشات آتی، تامین مصالح ریل سخت شده از بهترین تولید کنندههای دنیا در دستور کار مسوولان پروژه خط 6 قرار گرفته و انجام شد. بنابراین امید است با پیگیری مداوم فعالیتهای تعمیر و نگهداری، میزان ارتعاشات همواره در حد مجاز باقی بماند.
اکنون تمهیدات طراحی شده برای کاهش ارتعاش در محدودههایی از مسیر خط 6 متروی تهران در حال انجام است. گام پایانی فرآیند علمی به کار گرفته شده برای حل مساله ارتعاش در خط 6 متروی تهران، آزمایشهای میدانی پس از اجرا و اثبات موثر بودن تمهیدات اجرا شده است که در دستور کار قرار دارد.
نتایج متعددی از مطالعات و فعالیتهای میدانی گسترده انجام شده در خط 6 متروی تهران حاصل شده است. برخی از این نتایج عبارتند از:
- تعیین نگاشت میزان ارتعاش تولید شده توسط قطار متروی تهران در فرکانسهای مختلف
- تعیین مشخصات انتشار ارتعاش در خاک در محلهای مختلفی از مسیر خط 6 در فرکانسهای مختلف
- تعیین میزان و چگونگی انتقال ارتعاش از خاک به ساختمان و انتشار در ساختمان
- تعیین اثرات و تامین مصالح با کیفیت برای ریل به ویژه در قوسهای مسیر
- تعیین و تبیین اثرات قابل توجه تعمیر و نگهداری مناسب در کاهش میزان ارتعاش
- تعیین و تبیین فرآیند انتخاب تمهیدات و محصولات مناسب در محدودههای مختلف مسیر بر اساس میزان ارتعاش در فرکانسهای مختلف
- استفاده از پابند فوق ارتجاعی ونگارد در محدوده بیمارستان دارای تجهیزات حساس
علاوه بر نتایج فوق، فرآیند علمی و منطقی به کار گرفته شده در خط 6 متروی تهران میتواند به عنوان الگو در خطوط مترو به کار گرفته شود.
محسن رضایی
مدیر دپارتمان روسازی مهندسین مشاور بهرو