جابه‌جایی سالانه ۳ میلیون تن ترانزیت با اتصال خواف به هرات

به گزارش صنعت حمل و نقل آنلاین: محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی، اتصال ریلی ایران به کشورهای همسایه و توسعه آن از همه مسیرهای ممکن را در اولویت دانست و از در دستور کار قرار گرفتن پروژه خواف – هرات خبر داد.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی با اشاره به نقش مهم پروژه ریلی خواف – هرات و افزایش مراوات برون‌مرزی و ترانزیت کشور و گسترش روابط اقتصادی دولت‌های ایران و افغانستان، بیان کرد:‌ اتصال ریلی جمهوری اسلامی ایران به کشورهای همسایه و توسعه آن از همه مسیرهای ممکن برای افزایش سهم ترانزیت از طریق ریل همواره مورد تاکید بوده و در اولویت قرار دارد.
‌در این زمینه اتصال راه‌آهن ایران به افغانستان با تعریف پروژه خواف – هرات در دستور کار قرار گرفت. با بهره‌برداری از این پروژه که با حمایت و سرمایه‌گذاری جمهوری اسلامی ایران است، فرصت‌های بار و مسافر به مقصد افغانستان و از مبدا این کشور و همچنین به سایر مقاصد اعم از کشورهای همسایه، اروپایی همچون ترکیه و اقیانوس هند فراهم می‌شود و به این شکل یک راه جدید ترانزیتی برای ایران فعال خواهد شد.

جابه‌جایی سالانه حدود ۳ میلیون تن ترانزیت

پتانسیل این خط ریلی برای حمل صنایع معدنی که در مرز بین ایران و افغانستان وجود دارد بالاست. به همین خاطر پیش‌بینی می‌شود که جابه‌جایی سالانه حدود ۳ میلیون تن ترانزیت را در سال‌های نخستین در این خط ریلی شاهد باشیم.
در زمینه میزان حمل بار پیش‌بینی شده و اتصال این خط ریلی به چابهار در حوزه بندری در ارتباط بین جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و هندوستان، تفاهمنامه سه جانبه بخش ترانزیتی فعال شده است.
اتصالات بندری و خط کشتیرانی بندری بین بنادر هندوستان و چابهار و بندرعباس برقرار است و هم اکنون از طریق چابهار بارهای افغانستان و هندوستان از طریق جاده تبادل می‌شوند.

پیش‌بینی ۳ میلیون صادرات و واردات و ۱.۸ میلیون تن ترانزیت

با ایجاد این خط و اتصال راه‌آهن به افغانستان بخشی از باری که هنوز مورد بهره‌برداری قرار نگرفته به خصوص بارهای معدنی، این فرصت را به وجود می‌آورد که در مدار قرار گرفته و قابل استفاده شوند.
محمد اسلامی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه با اتصال نخست ریلی ایران به افغانستان در بحث باری و مسافری چقدر به ارزآوری کشور کمک خواهد شد، تصریح کرد: افغانستان یک نقطه اتصال ریلی در مزار شریف دارد که در مرز هیرات به شهر ترمز ازبکستان بوده و این قطعه که از طریق ایران متصل می‌شود دومین نقطه ریلی این کشور به حساب می‌آید.
این اتصال ریلی از ایران به افغانستان به درون این کشور امتداد نداشته و حداکثر نقشی که می‌تواند در این مقطع ایفا کند، مبادله سهمی از بارهای موجود به خصوص بارهایی است که بین تجار مبادله می‌شود. این میزان چیزی حدود ۳ میلیون تن صادرات و واردات و حدود ۱.۸ میلیون تن ترازیت بوده که با در مدار قرار گرفتن این خط جایگاه خودش را به دست خواهد آورد.

وزیر راه و شهرسازی آموزش نیروهای عملیاتی در حوزه ریلی را از مهمترین مسایل دانست که باید همزمان با برقراری خط ریلی در افغانستان، نیروهای انسانی آموزش دیده و ماهر مورد استفاده قرار گیرند.
به این ترتیب این ایجاد قابلیت برای راه‌آهن افغانستان توسط ایران تنها خط ریلی و ساخت ایستگاه نیست بلکه تجهیز و تامین نیروی انسانی در فرآیند یک قرارداد همکاری بوده که با راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران انجام گرفته است.

راه میانبر به کشورهای مقصد در شرق کشور چین

با پیشنهادهای ارائه شده به دولت افغانستان این خط ریلی از طریق هرات به مزار شریف متصل می شود. این خط در صورت اتصال می‌تواند یک خط جدید ریلی ترانزیتی باشد که ایران را به آسیای میانه متصل کرده و یک راه میانبر به کشورهای مقصد در شرق کشور چین باشد.
این راه‌آهن در مقطعی از تاریخ به بهره‌برداری می‌رسد که با شکل‌گیری دولت جدید افغانستان این امیدواری وجود دارد، پایداری سیاسی در این کشور آغاز شده تا شاهد رونق و شکوفایی اقتصادی و افزایش تبادلات بین دو کشور باشیم و به اعداد و ارقامی که در فرض این برنامه است، ‌نزدیک شویم.

تازه‌های کسب و کار