تولید ثروت با گردشگری چگونه محقق می شود؟

صنعت حمل و نقل آنلاین: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با رفتن مسعود سلطانی فر به وزارت ورزش و جوانان، سکاندار جدیدی را برای خود برگزید. زهرا احمدی پور در آبان ماه سال جاری از سمت مدیرکلی دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور به سمت معاونت رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منصوب شد. او دانش آموخته جغرافیای سیاسی در مقطع دکترا و جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری در مقطع کارشناسی ارشد است و علاوه بر عضویت در هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس از سال 1376، مدیرکلی دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور را در فاصله سال های 1376 تا 1382 به عهده داشته است. معاونت ورزش بانوان سازمان تربیت بدنی در فاصله سال های 1382 تا 1384 نیز از دیگر مسوولیت های پیشین زهرا احمدی پور بوده است.

احمدی پور با تاکید بر آنکه دولت می‌خواهد از گردشگری برای تولید ثروت استفاده کند می گوید: “نگاه رییس‌جمهور به حوزه گردشگری مثبت است و دکتر روحانی منتظر ایده‌ها و داده‌های جدید است و در سخنرانی‌ها و نشست‌های خبری خود به موضوع گردشگری حتماً توجه و اشاره دارد.”

وی می افزاید: “اکنون صحبت از سال ۲۰۱۷ به‌عنوان سال گردشگری پایدار است. حال باید بدانیم که اگر قرار است سال ۲۰۱۷ سال گردشگری پایدار باشد هدف‌گذاری ما چیست و برنامه‌ریزی‌های ما در این حوزه کدام است.”

احمدی پور با اعتقاد برآنکه تأمین زیرساخت‌ها یک گام مهم برای توسعه گردشگری و حرکت به سمت گردشگری پایدار است می گوید: “تمام تلاش‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها و تأمین زیرساخت‌ها در حوزه گردشگری برای این است که گردشگر وارد شود و در همین ارتباط برای افزایش ورود گردشگر نیازمند روان‌سازی در حوزه گردشگری هستیم.”

 

**سرمایه گذاری در حوزه گردشگری

وی درخصوص سرمایه گذاری هایی که در حوزه گردشگری انجام شده است یادآور می شود: “هم اکنون 124 هتل از مرحله صدور مجوز تا مراحل پایانی شامل 47 هتل پنج ستاره و 77 هتل چهار ستاره در کشور در حال احداث است که با تکمیل آنها در 4 سال آتی معادل 90 سال گذشته به ظرفیت هتلهای 4 و 5 ستاره کشور افزوده می شود.”

معاون رییس جمهور همچنین به تصویب 700 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی برای ایجاد و توسعه زیرساخت های گردشگری کشور اشاره می کند و می افزاید: “کتابچه قوانین، مقررات، مشوق ها و راهنمایی سرمایه گذاری در بخش گردشگری ایران در دست تهیه و تدوین است. تاکنون نیز بیش از 40 جلسه با هیات ها و سرمایه گذاران و نمایندگان شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری کشور انجام شده است.”

او از برگزاری و شرکت در همایش ها و نمایشگاه های بین المللی فرصت های سرمایه گذاری برای معرفی ظرفیت ها در بخش های مختلف گردشگری ایران به عنوان اقداماتی دیگر یاد می کند که طی سالهای گذشته برای توسعه زیرساخت های گردشگری انجام شده است و می گوید: “عقد تفاهم نامه با گروه هتل های اشتایگن برگر آلمان برای ساخت 10 هتل در ایران، استفاده از ظرفیت اقتصادی شرکت آکور فرانسه در ساخت و بهره برداری از هتل بین المللی فرودگاه امام و عقد تفاهم نامه با سرمایه گذاران کشور ترکیه برای ساخت 15 هتل در ایران از دیگر اقدامات در دست انجام در حوزه سرمایه گذاری گردشگری است.”

حضور در نشست وزرای اقتصادی کمیته دایمی کومسک با موضوع مشارکت عمومی- خصوصی برای توسعه بخش گردشگری در کشور ترکیه و تهیه و تدوین بسته فرصت های سرمایه گذاری در بخش های گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی نیز از دیگر مواردی است که احمدی پور به آن اشاره می کند.

 

**ورود گردشگران خارجی به ایران

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه با اشاره به آنکه ایران به عنوان سومین مقصد گردشگری 2016 از سوی سازمان جهانی گردشگری معرفی شده است می گوید: “رشد ورود گردشگران کشورهای غربی به کشور در نیمه نخست سال 95، به تفکیک کشورهای مختلف از 13 تا 104 درصد رشد داشت که رقم 104 با بیشترین رشد مربوط به ورود گردشگران فرانسوی بوده است.”

به گفته احمدی پور، 10 کشور اروپایی که دارای بیشترین سهم در گردشگری ورودی ایران هستند، آلمان، فرانسه، ایتالیا، روسیه، هلند، انگلستان، سوئد، اتریش، اسپانیا و سوییس هستند چنانکه تعداد گردشگران ورودی از آلمان بیش از 29 هزار نفر بوده است و حدود 4 هزار نفر نیز از سوییس در 6 ماه نخست سال 95 به ایران سفر کرده اند.

 

**برجام و گردشگری

او اثرات مثبت برجام را یکی از مهمترین علل رشد ورود گردشگران به ایران می داند و خاطرنشان می کند: “گسترش روابط به ویژه توسعه روابط دو جانبه گردشگری با این کشورها، لغو یا کاهش تحریم ها علیه ایران، امنیت پایدار در ایران در مقایسه با غالب کشورهای منطقه، دیپلماسی فعال ایران در عرصه بین المللی، ارایه تصویر مثبت از ایران در جهان پس از برجام، فراهم آوردن تسهیلات صدور روادید نظیر روادید فرودگاهی، سفرهای مقامات عالی رتبه کشورهای اروپایی به ایران، تلاش برای توسعه گردشگری ایران در عرصه بین المللی، حمایت و تشویق فعالیت های بخش خصوصی، اهتمام بخش خصوصی برای استفاده از فضای موجود و افزایش تورهای ورودی، بازاریابی و تبلیغات در کشورهای اروپایی باتوجه به قرارگیری اکثر این کشورها در فهرست بازارهای هدف گردشگری جمهوری اسلامی ایران، از دیگر عوامل رشد ورود گردشگران به ایران است.”

احمدی پور با یادآوری این که ظرفیت گردشگری خوبی تحت تاثیر فضای سیاسی کشور و برجام به وجود آمده است، می گوید: “دولت درصدد ایجاد تسهیلات در بخش روادید است. پیش از این با ۳۷ کشور لغو ویزا صورت گرفته و اعتبار ویزای فرودگاهی نیز از ۱۵ روز به ۹۰ روز افزایش یافته است و در تلاش هستیم تسهیلات لغو روادید و بسته‌های سفر را برای گروه‌های گردشگری نیز اعمال کنیم.”

 

**ورود ایرباس

معاون رییس‌جمهور در ادامه به ورود هواپیمای ایرباس به کشور اشاره می کند و می گوید: “ورود این هواپیما که یکی از دستاوردهای برجام است نشان می‌دهد فضای ایران امن است. در این خصوص سفرای برخی از کشورها که حتی در برجام با ما همکاری نداشتند برای ویزا و حضور در این مراسم درخواست دادند که این نشان‌دهنده اهمیت بالای موضوع است. اتفاقات بسیار خوبی در حوزه گردشگری در راه است.”

راه اندازی 20 نمایندگی اطلاع رسانی گردشگری در کشورهای هدف و افزایش آن به 25 نمایندگی تا پایان سال 95، طرح ایجاد 70 هزار شغل گردشگری تا پایان سال، امضا تفاهم نامه برای تسهیل ورود متقابل گردشگر در سفر اخیر دکتر روحانی به سه کشور ارمنستان، قرقیزستان و قزاقستان، گشایش اعتبارات بین المللی (ال سی) برای طرح های گردشگری با اتصال سیستم بانکی به شبکه سوییفت، ایجاد زیرساخت های الکترونیکی برای استفاده گردشگران از کارتهای مالی – اعتباری بین المللی و امکان برقراری پوشش های کامل بیمه های بین المللی از دیگر دستاوردهای گردشگری در سال 95 بود که معاون رییس جمهور به آن اشاره کرد.

 

**کنوانسیون راهنمایان گردشگری

احمدی پور همچنین با اشاره به برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری که با حضور بیش از 300 راهنمای گردشگری از 45 کشور دنیا همراه بود و ایران این میزبانی را به خوبی انجام داد می گوید: “ایران متمدن، امن و صلح‌طلب به همراه مردم خون‌گرم در حالی میزبان این گردهمایی صمیمی بود که در تعاملات سازنده دولت با سایر کشورها و امضای سند تاریخی برجام یکی از بحرانی‌ترین پرونده‌های جهان به سرانجام رسید و توانستیم تحت تأثیر آن موضوع ایران‌هراسی را ناکام بگذاریم و برای خود مناسبات بین‌المللی جدیدی تعریف کنیم که کسب این میزبانی از آن جمله بوده است.”

معاون رییس جمهور با بیان اینکه صنعت گردشگری یکی از سریع‌الرشدترین، اشتغال‌زاترین و درآمدزاترین صنایع جهان است، می افزاید: “گردشگری قادر است از جهات مختلف فرصت‌های تازه‌ای را برای تمام جوامع و کشورهای میزبان پدید آورد.”

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خاطر نشان می کند: “گردشگری از بعد اقتصادی کارکرد غیرقابل انکاری دارد. توسعه آن درآمدزایی، توزیع عادلانه ثروت، اشتغال و…. را به همراه دارد. اختصاص ۱۰ درصد از تولید ناخالص ملی و یک شغل در گردشگری از هر ۱۱ شغل اهمیت این صنعت را نشان می‌دهد.”

 

**وزیر گردشگری چین در راه ایران

هرچند توسعه گردشگری در ایران می تواند اثرات مثبت متعددی به همراه داشته باشد اما نبود مدیریت صحیح و ابزارهای نظارتی می تواند مشکل ساز شود، چنانکه معاون رییس جمهور درباره برنامه‌های نظارتی این سازمان بر روند ورود گردشگران خارجی با توجه به چالشی که اخیرا چینی‌ها با اقامت غیرمجاز در ایران بوجود آورده‌اند می گوید: “برای رفع چالش‌هایی از نوع آنچه با سفر گردشگران چینی به ایران اتفاق افتاده، با وزارت خارجه هماهنگی‌هایی انجام شد و به همین منظور دعوتنامه‌ای به وزیر گردشگری چین فرستاده شده که گمان می‌کنم پس از انجام تشریفات، به ایران سفر کند. نحوه سفر چینی‌ها به ایران و اقامتگاه‌های غیرمجازی که استفاده می‌کنند حتما محور مذاکرات ما خواهد بود.”

 

**توسعه گردشگری داخلی

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همچنین با انتقاد از مسیرهای تکراری گردشگری می گوید: “در تعریف مسیرهای گردشگری باید تغییر به وجود آوریم. بیشتر مسافران به شمال می‌روند حتی ممکن است برخی از گردشگران شناخت دقیقی از سفر به شمال نداشته باشند. در حالی که وقتی صحبت از شمال می‌شود درباره ده‌ها شهرستان حرف می‌زنیم اما همه واژه شمال را به کار می برند و این نشان می‌دهد که شناخت مناسبی از این مسیر گردشگری در بین مسافران وجود ندارد.”

وی با اعتقاد برآنکه در برنامه‌ریزی گردشگری باید به گونه‌ای رفتار کنیم که قبل از سفر مردم به دنبال تهیه بسته سفر باشند، می افزاید: “اکنون پیشگام با مردم برنامه‌ریزی نمی‌کنیم و نیاز به یک بسته سفر داریم که می‌تواند در امر گردشگری داخلی، چرخه گردشگری را رونق دهد. این نوع از گردشگری به توسعه فرهنگی در کشور کمک می‌کند. چرا که سفر باید با شناخت همراه باشد و اگر می‌خواهیم فرهنگ و اصالت حفظ شود نیاز است تا گردشگری داخلی تقویت شود.”

احمدی پور با اشاره به آنکه نباید از گردشگری در دنیا عقب بمانیم تصریح می کند: “گردشگری در دنیا یک صنعت سبز و پاک است در حالی که این صنعت در کشور ما نه پاک است نه سبز. برای توسعه گردشگری حتما نیاز به یک برنامه جامع داریم که استان ها باید با یک برش استانی این برنامه را تهیه و تدوین کنند.”

معاون رییس جمهوری می گوید: “در سازمان این آمادگی را داریم که خدمات مشاوره‌ای برای تدوین برنامه‌هایی با برش استانی ارایه دهیم. در این‌ رابطه سازمان کمک خواهد کرد اما کمک‌های ما برنامه محور است نه رویداد محور و از برش‌های استانی گردشگری در دولت دفاع می‌کنیم. من و همکارانم در سازمان این آمادگی را داریم که در این‌باره کمک کنیم.”

 

**صنایع دستی

احمدی پور با اعتقاد برآنکه در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سه حوزه مهم داریم و باید اقتصاد کشورمان را مقاوم‌سازی کنیم تصریح می کند: “دولت بر تقویت و توسعه صنعت گردشگری و صنایع دستی تاکید دارد. این موضوع حتی مورد تایید مقام معظم رهبری نیز هست و بر اساس تاکیدات ایشان، توجه به صنایع‌دستی در برنامه ششم توسعه نیز جای گرفته و اولویت‌هایی برای آن در نظر گرفته شده است.”

او همچنین توسعه اشتغال پایدار در بخش صنایع دستی و گردشگری را یکی از مهمترین برنامه‌های خود دانسته و می افزاید: “با توجه به محدودیت‌های زیستی و با تمرکز بر بوم‌گردی می‌توان فرصت‌هایی را ایجاد کرد تا اقتصاد غالب نواحی محلی توسعه یابد و مهاجرت معکوس اتفاق افتد. معتقدم موفقیت این سازمان در گرو پرسنل آن و بودجه نیست بلکه همدلی و همراهی می‌تواند به موفقیت منجر شود. هر چند به خاطر شرایط دولت با محدودیت‌های بودجه‌ای مواجه هستیم اما سعی می‌کنیم اهدافمان را منطبق با آن پیش ببریم.”

معاون رییس جمهور همچنین با اعتقاد بر آنکه حتی به عنوان مثال در طراحی هتل نیز باید از صنایع دستی استفاده شود می گوید: “در لابی هتل‌ها باید فروشگاه‌های صنایع‌دستی داشته باشیم. نباید فراموش کرد که صنایع دستی ایران در دنیا شناخته شده است و حتی در برخی از کشورها از صنایع دستی ایران، در طراحی و تولید لباس استفاده می‌شود، در حالی که این هنر و صنعت در کشور ما مورد غفلت قرار گرفته و این به معنای آن است که ما هنوز نتوانسته ایم از این ظرفیت در تولید ثروت استفاده کنیم. در صورت تولید ثروت، هنرمندان صنایع دستی خود تبدیل به سرمایه ای اجتماعی خواهند شد.”

احمدی پور تصریح می کند: “صادرات صنایع دستی بدون احتساب تجارت چمدانی و زیورآلات در هفت ماهه نخست سال 95 به حدود 90 میلیون دلار سیده است.”

زنجیره‌ به‌هم‌پیوسته خدمات گردشگری، همان خوشه گردشگری است، انتظار می رود تشکل های فعال در حوزه گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی با تعامل و همکاری با یکدیگر کارهای بزرگی در جهت توسعه گردشگری انجام دهند.

🎁 به دوستان خود کتاب نفیس هدیه دهید

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره جدید ماهنامه صنعت حمل و نقل

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

نسخه دیجیتالی مجله بین المللی اکسپلور ایران

تازه‌های کسب و کار