صنعت حمل و نقل آنلاین: مراسم رونمایی و معرفی ایدههای برتر برای پروژه احداث ترمینال ایرانشهر فرودگاه امام (ره) با حضور دکتر عباس آخوندی وزیر راه وشهرسازی، سردار مهری فرمانده پلیس راهور ناجا، مهندس کشاورزیان مشاور وزیر راه در امور شرکت های حمل و نقل هوایی، دکتر شهرام آدمنژاد مدیرعامل شهر فرودگاهی امام و جمع کثیری از دستاندرکاران صنعت هوانوردی کشور در محل فرودگاه امام برگزار شد. دکتر آدمنژاد با اشاره به روند دریافت ایدهها و طرحهای ارایه شده از سوی آحاد مردم، سازمان ها و نهادهای مختلف خاطر نشان کرد تعداد ۱۲ هزار اظهارنظر و ۵۳۰ طرح به دبیرخانه ایدههای برتر ارسال شده بود که از این تعداد ۶ طرح به عنوان ایدهی برتر انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفت. مقرر شد این طرحها و ایدهها برای طراحی نهایی ساخت ترمینال ایرانشهر در اختیار متخصصان قرار گیرد.
دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در مراسم معرفی برترین ایدههای طرح ترمینال ایرانشهر فرودگاه امام از پروژههای ترمینال ایرانشهر به عنوان یکی از مهمترین پروژههای کشور نام برد و تصریح کرد: در این شرایط سخت اقتصادی وقتی برای پروژهای هزینه میشود میبایست این هزینه بجا و درست باشد. به همین دلیل برای طرح ترمینال ایرانشهر این فرودگاه نظر و عقیده همهی مردم را خواستار شدیم. قطعاً فرودگاه امام میتواند کانون خلق ارزش افزوده برای کشور باشد به شرطی که مقدمات کار براساس فرد و دانش پیش برود. بر این اساس طرح جامع فرودگاه امام در دستور کار قرار گرفت تا ظرفیت ۵ میلیون نفری فصلی این فرودگاه در آینده به بیش از یکصد میلیون نفر افزایش یابد. این پروژهی بزرگ را با انتخاب برترین مشاوران بینالمللی و ایرانی احداث خواهیم کرد تا در ردهی برترین فرودگاههای جهان قرار گیرد. فرودگاه امام به جهت حمل و نقلی بایستی با قطار تهران ـ قم ـ اصفهان ترکیب شود تا مسافران این فرودگاه در سریعترین زمان ممکن از اقصی نقاط اراک قم و تهران به طور مستقیم وارد فرودگاه شوند در این صورت است که ارزش افزوده ایجاد میشود.
وی تأکید کرد با انجام طرحهای توسعهای در فرودگاه امام، این فرودگاه میتواند نظام حمل و نقلی پایتخت را تغییر دهد و افزود: فرودگاه امام مجدداً میتواند ترافیک تهران را سازماندهی کند چرا که بیش از یک هزار هکتار انبارهای بار در تهران وجود دارد که نه تنها کمکی به ترافیک پایتخت نمیشود بلکه آلودگی زیست محیطی هم ایجاد کردهاند. فرودگاه امام باید به مکان لجستیکی شهر تهران تبدیل شود که بتواند علاوه بر حملو نقل هوایی با حمل و نقل ریلی و زمینی متصل شود. به دنبال آن هستیم که این فرودگاه مستقیماً به چشمههای بارتبدیل شود و کالاها از بندر شهید رجایی به این نقطه حمل شود، یعنی تبدیل به بندرخشک شود و دارای منطقه آزاد و ویژه اقتصادی باشد تا ایجاد ارزش افزوده بکند. وقتی همهی این اهداف را کنار یکدیگر بگذاریم متوجه میشویم طرح جامع فرودگاه کار سادهای نبوده است. امروز دارای یک سند طرح جامع توسعهی فرودگاه بینالمللی امام خمینی هستیم با همه اهدافی که گفته شد یعنی یکصد میلیون مسافر را پوشش دهد، متصل با ریل عمل کند، حمل و نقل بار را با بنادر جنوبی شمالی کشور یکپارچه کند و بتواند سطح کیفیت زندگی شهروندان را ارتقا دهد.
دکتر آخوندی موقعیت ژئوپلتیکی کشور ایران را پل فیروزه عنوان کرد و گفت: پل فیروزهای که جنوب را به شمال و شرق را به غرب متصل میکند و بایستی یکبار دیگر آن را تعریف کنیم عرشهی آن فرودگاه امام خمینی است. ترمینال ایرانشهر میخواهد به طور واقعی مردم دنیا را با شعار صلح، دوستی، یکپارچگی به مردم سراسر جهان ارتباط بدهد. در گام دوم برای ساخت ترمینال ایرانشهر بنا داریم نشانهای ازهویت و فرهنگ ایرانی باشد و در عین حال به لحاظ فناوری با مدرنترین فرودگاه های جهان رقابت کند و جذابیت کامل را هم برای مسافران ایرانی و هم مسافران خارجی دارا باشد. بنابر این بسیار مهم است که این ترمینال چه تصویری از ما ایرانیان برای دیگر ملتهای دنیا ترسیم میکند. ضمن اینکه تلاش میکنیم ضمن به کارگیری فناوریهای نوین و مهندسی مدرن، جنبههای انسانی و فرهنگی آن را هم در نظر بگیریم، به همین دلیل این بار مسابقهای بین اندیشمندان برگزار خواهیم کرد و آنچه که امروز از مردم دریافت کردیم را در اختیار آنها قرار خواهیم داد تا طراحی این ترمینال را کاملاً تخصصی دنبال کنند.
دکتر شهرام آدمنژاد رئیس هیأت مدیره شهر فرودگاهی امام، اجرای طرحهای شهر فرودگاهی امام خمینی را در راستای انجام مسوولیتهای اجتماعی برای ارایه هر چه بهتر خدمات به مسافران و ساکنان آن عنوان کرد و افزود سال ها است شاخصهای رفاه و توسعه بویژه توسعه پایدار که بتواند علاوه بر نسل موجود پاسخگویی نیازهای نسلهای آینده باشد و حداقلهایی را مراقبت کند از جمله شاخصهایی مانند GDP و ADP با تولید داخلی و تولید ناخالص ملی که بعدها مشخص شد این شاخصها به تنهایی نمیتوانند نیازهای بشریت را برای توسعه جوابگو باشند. بهر حال توسعه و اقدامات اقتصادی اثراتی بر روی محیط زیست، اجتماع و فعالیتهای اقتصادی میگذارد که نیازمند تدوین برنامههای مفصلتری است. شهر فرودگاهی امام با توجه به این که یک بنگاه اقتصادی محسوب میشود و خدماتی را چه در حیطه هوانوردی و همچنین خدماتی را به عنوان شهر فرودگاهی ارایه میکند تلاش کرده در حوزهی مسوولیت اجتماعی خودش گامهایی را بردارد. به همین دلیل پروژههائی در این شهر فرودگاهی مطرح شده است و ما سعی کردهایم برای افزایش نام تجاری، ایجاد انگیزه و محیط کاری ایمن تر این طرحها را عملیاتی کنیم.وی پای بندی به مسولیت اجتماعی را در شهر فرودگاهی مهمترین الویت برشمرد و تأکید کرد: حفظ محیط زیست، ایجاد طرح مدیریت پسماندها، احترام به حقوق مردم، پاسخگویی به چگونگی انتخاب و اجرای پروژهها و بسیاری از موارد دیگر از جمله سیاستهای شهر فرودگاهی حضرت امام است که با جذب نظر مردم به آن پرداخته خواهد شد. با این نگاه که شالوده دیدگاه های وزارت راه و شهرسازی است تلاش کردهایم برای احداث ترمینال ایرانشهر در این فرودگاه مهم استفاده کنیم. هر شخصی در این کشور حق دارد در خصوص بزرگترین پروژهی فرودگاهی ایران اظهار نظر و مشارکت کند. این مراسم به همین دلیل برگزار میشود تا دیدگاه ها و سلیقههای مختلف مردم را در چگونگی اجرا و ساخت ترمینال ایرانشهر بررسی و به پیشگاه آحاد ملت تقدیم کنیم.
دکتر آدمنژاد ایدههای دریافت شده در زمینهی طراحی ترمینال ایرانشهر را تعداد ۵۶۵ ایده ذکر کرد و گفت: ایدههای دریافت شده از علاقمندان در چهار دسته طبقهبندی شد که در حوزه ادبیات ۳۶ درصد، معماری ۴۵ درصد، انیمیشن و عکس ۱۰ درصد و نقاشی ۹ درصد را به خود اختصاص داد. ایجاد فضای خاطرهانگیز و خالق لحظههای آرام در کنار هویت اسلامی و ایرانی از ويژگیهای ساخت ترمینال ایرانشهر خواهد بود که فرهنگ اصیل ایرانی ـ اسلامی را در معرض دید مسافران این ترمینال قرار میدهد. نمادهایی که در طرح و ایدههای ارسالی به دبیرخانه بیشتر جلب توجه میکرد طرحهایی از پرندگان بویژه سیمرغ، بهرهگیری از نمادهای ایرانی مانند فرش، کوه دماوند، الگوگیری از فضاهای طبیعی مانند نخلستان، نمادهایی از ماهی و حوض ایرانی بودند که تعداد 365 ایده مورد ارزیابی داوران قرار گرفت و در نهایت تعداد شش ایده به عنوان ایده برتر انتخاب شد.
دکتر اردلان عضو هیات بررسی ایدههای برتر برای ترمینال ایرانشهر فرودگاه امام خمینی اولین مفهوم ایرانشهر را توحید عنوان کرد و افزود: از توحید مهر، خرد و دانایی جاری میشود که جدا از حقیقت وجودی ما نیست. از عنوانهایی که برای طرحهای این ترمینال ارایه شده براحتی میتوان دریافت که پرنده مهمترین آنهاست چرا که آرزوی پرواز به طور فطری در درون ما نهادینه شده است. وقتی کلمهی ایرانشهر را بیان میکنیم مفهوم صلح و دوستی از آن تداعی میشود. مفهوم ایرانشهر همدلی و هم صدایی است چرا که اگر بخواهیم به بالاترین درجهی کمال برسیم و استعدادهای ما بروز پیدا کند بایستی نظر و عقیدهی همگان را در طرحها و پروژهها مشارکت دهیم و این مفهوم واقعی ایرانشهر است.