صنعت حمل و نقل آنلاین: اغلب کشورهای موفق در حوزه گردشگری از نقش اجرایی دولت عبور کرده و این نقش را به بخشهای خصوصی و نیمه خصوصی واگذار کردهاند. در همین راستا، شاهد بودهایم که بدنه دولتها کوچک شده و دولت تنها به وظایف نظارتی، هماهنگی و سیاستگزاری خود میپردازد اما در کشور ما برعکس، بدنه گردشگری در این سالها بسیار بزرگ شده است و دولت تمامی نقشها را یک تنه بر عهده گرفته و اجرا میکند در حالی که باید قبل از هر چیز به تغییر نگاه سنتی خود که حاکی از نوعی بیاعتمادی به سایر بخشها از جمله بخش خصوصی است بپردازد و بیشتر امور را به بخش خصوصی واگذار کند. از طرف دیگر بخش دولتی بیش از بخش خصوصی با محدودیتها دست به گریبان است و از آمادگی کمتری برای مواجهه و هضم تغییر برخوردار است. در صورتی که بخش خصوصی میتواند به سرعت آزمایش، جذب یا تعدیل کند.
بارها صحبت از تبدیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به یک وزارتخانه به میان آمده و اندکی بعد فراموش شده است. آخرین باری که گردشگری برای خود دارای وزارتخانهای جداگانه بود، به سال1359 زمان دولت شهید رجایی باز میگردد و در همان دولت بود که وزارت جهانگردی منحل شد. از آنجا که کشور ما به لحاظ تاریخی و طبیعی جذابیتهای فراوانی برای گردشگر داخلی و خارجی دارد و به خوبی میتواند از سازمان میراث فرهنگی در راستای درآمدزایی بهرهمند شود اما این سازمان آن طور که باید و شاید عملکرد قابل دفاع ندارد. بسیاری از کارشناسان اقتصادی و گردشگری اعتقاد دارند که این سازمان میتواند بخش اعظمی از نیاز مالی کشور را برآورده کند اما از آنجا که نتوانسته به انتظارات پاسخ دهد منتقدان تا پای تغییر این سازمان به وزارتخانه پیش رفتهاند. حتی مجلسیها فارغ از تجربه تلخ ایجاد وزارتهای جدید، به دنبال ایجاد وزارت گردشگری هستند. صنعت گردشگری در دنیا دارای رتبه سوم اقتصادی است و حتی در سالهای اخیر این صنعت تلاش دارد رتبه ثروت آفرینی خود را ارتقا دهد. خوشبختانه ایران کشوری با ظرفیتهای قابل توجه در جاذبههای تاریخی و طبیعی است. سوالی که مطرح میشود این است که آیا وزارت شدن سازمان میراث فرهنگی، عقب ماندگی این صنعت را جبران میکند؟
طبق سند چشمانداز بیست ساله، تا سال1410 باید درآمدزایی کشور از صنعت گردشگری به20 میلیارد دلار برسد که با عملکرد فعلی سازمان میراث فرهنگی، مجلسیها نگران دست نیافتن به این هدف بلند مدت هستند. از این روی نمایندههای مجلس، خواهان وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی هستند. البته باید توجه داشت که سازمان میراث فرهنگی عقب ماندگیهای زیادی دارد.
تبدیل فراکسیون گردشگری به کمیسیون
پروین فرزانه کارشناس رسمی دادگستری در پروندههای گردشگری معتقد است تبدیل فراکسیون گردشگری و فرهنگی به کمیسیون گردشگری، میتواند گام مفیدی در توسعه این صنعت باشد و از این طریق، افراد ذیصلاح و آگاه میتوانند وارد این حوزه تخصصی شوند. همچنین این اقدام میتواند موجب تسریع فعالیتهای گردشگری شود.
بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان این حوزه عقیده دارند که اگر دولت بخواهد در این زمینه گامی بردارد حتما میتواند موجب رشد و توانمندی صنعت گردشگری شود ولی ما در سالهای اخیر شاهد نواقص زیادی در قوانین کشور بودهایم و تا زمانی که این نواقص قانونی از طرف دولت و مجلس برطرف نشود، نمیتوان در این حوزه فعالیتی انجام داد.
آنچه امروزه در حوزه گردشگری شاهد آن هستیم وجود قوانین و دستورالعملهایی است که تاریخ انقضای آن به 30 سال پیش مربوط میشود و مطمئنا این قوانین کهنه، هم اکنون نمیتوانند به پیشرفت صنعت گردشگری کمک کنند.
وی در ادمه افزود: از لحاظ حقوقی و کارکردی با تبدیل شدن سازمان گردشگری و میراث فرهنگی به وزارتخانه گردشگری، کاملا مخالفم. به دلیل اینکه وزارتخانه شدن سازمان گردشگری، عملکرد این نهاد را کاهش میدهد و آن را به سایر وزارتخانههای موجود در کشور تبدیل میکند که عملکرد و قابلیت منحصر به فرد و ویژهای ندارند.
باید در نظر داشته باشیم که گردشگری یک فعالیت فرابخشی است و تنها با داشتن یک وزارتخانه نمیتوان تمام عملکردها و فعالیتهای این بخش را تحت کنترل، نظارت و هدایت قرار داد.
وزارتخانه شدن سازمان گردشگری، تحت تاثیر یک دید سیاسی است
فرزانه با اشاره به بیست سال تجربه فعالیت خود در سازمان گردشگری گفت: تبدیل شدن این سازمان به وزارتخانه تنها میتواند ناشی از یک دید سیاسی باشد که عملکرد این سازمان را محدود میکند. باید در نظر داشته باشیم که تبدیل شدن این سازمان به وزارتخانه موجب میشود سازمان و نهادهای بالادستی، بر وضعیت این نهاد نظارت بیشتری داشته باشند و همچنین دستورالعملهایی بهوجود بیاید که شاید همین فعالیتهای نیمبند این حوزه را هم به تعویق بیاندازد.
بزرگترین مشکلی که در این صنعت در کشور داریم این است که جهانگردی را همیشه دولتی میبینیم و به دستگاههای خصوصی و ایدههای شخصی اجازه ورود نمیدهیم. در صورتی که اگر خلاقیتهای بخش خصوصی وارد این حوزه شود، مطمئنا شاهد پیشرفت بیشتری خواهیم بود.
دولت در زمینه گردشگری تنها تشکیلات عریض و طویلی را ایجاد کرده است که کارایی لازم را ندارند. همچنین باید توجه داشت که سازمانهای گسترده تنها موجب بیشتر شدن اقدامات بوروکراسی خواهند شد. به عبارت دیگر، هزینه و زمان افرادی را که میخواهند در این زمینه گام موثری بردارند، افزایش دادهایم و همچنین مانعتراشیها و چالشهای گستردهای نیز در این زمینه برای افراد صاحب سبک و نظر ایجاد کردهایم.
البته باید در نظر داشت که مطرح شدن این موضوع (تبدیل شدن سازمان به وزارتخانه) ناشی از توجه نمایندههای مجلس به موضوع گردشگری بوده است اما من معتقدم اگر فردی تمایل و ایدهای در زمینه گردشگری داشته باشد، به موضوعات متفرقه توجهی نخواهد کرد و تنها به پیشبرد هدف خود میاندیشد.