صنعت حمل و نقل آنلاین: همانگونه که در قسمت های اولیه ملاحظه شد، از دیدگاه کلان، برونسپاری به تعبیر امروزی خود، همزاد یا به مفهوم بهتر، از موجبات تولد صنعت جدید لجستیک و حمل و نقل است. اکنون در هر یک از عملیات های زنجیره تامین و عرضه، مهمترین تصمیم درخصوص این موضوع است که آیا سازمان، بخشی از عملیات خود را برونسپاری کند یا نه؟ ضمن آنکه اصولاً فعالیتهای لجستیکی، در واقع همان برونسپاری تأمین مواد اولیه و توزیع محصول تولیدی از واحدهای تولیدی به شرکتهای خدمات لجستیک است (که بهطور سنتی معمولاً حملونقل و انبارداری جزیی از آن است).
البته از نظر تاریخی، برونسپاری قدمتی طولانیتر داشته و از زمان تخصصی شدن فعالیتهای صنعتی و تجاری بهوجود آمد. در ابتدا مدلهای برونسپاری با اموری کاملاً محدود مانند صدور صورتحساب یا ورود اطلاعات آغاز شد و بهتدریج، اشکال مختلف و متعددی را به خود گرفت، بهنحوی که امروزه بعضی از سازمانها، کل عملیات خود را برونسپاری میکنند که معمولترین نوع آن، برونسپاری فناوری اطلاعات (ITO) یا برونسپاری فرآیندهای تجاری (BPO) است.
بر اساس تعاریف نوین در دو دهه اخیر، برونسپاری را میتوان به اختصار، قراردادی جهت واگذاری فرآیندهای تجاری داخلی به یک شخص یا شرکت ثالث دیگری تعریف کرد. امروزه در اقتصادهای مدرن، واگذاری فرآیندهای تجاری داخلی به یک سازمان ثالث بهجای استخدام پرسنل در داخل شرکت، امری معمولی محسوب میشود. بهویژه آنکه پدیده برونسپاری در اواخر قرن بیستم و در آمریکا طرفداران بسیاری نیز پیدا کرد.
بهطور عام، فرآیند برونسپاری معمولاً شامل چهار مرحله است:
- تفکر و برنامه استراتژیک بهمنظور تدوین فلسفه سازمان پیرامون نقش برونسپاری در شرکت و فعالیتهایی که مشمول آن میشود.
- ارزیابی و انتخاب، بهمنظور تعریف پروژههای مناسب برونسپاری، مکانهای بالقوه برای کار و شرکتهایی که قادر به ارایه خدمات مورد نیاز هستند.
- تدوین و تنظیم قرارداد لازم، مشتمل بر ویژگیهای حقوقی و قانونی، قیمت و سطح خدمات مورد انتظار.
- مدیریت برونسپاری، بهمنظور نظارت و ارزیابی پالایش کار بین مشتری و ارایهدهنده خدمات.
به هر حال در همه موارد و بهطور عام، موفقیت برونسپاری به سه عامل اصلی بستگی دارد:
- حمایت اجرایی در سازمان مشتری از مأموریت برونسپاری شده
- ارتباطات گسترده و فعال بین طرفین
- قابلیت و توانایی مشتری در هدایت و مدیریت طرف ارایهدهنده خدمات برونسپاری
4- اشکال مختلف و نوین منشعب از برونسپاری
برونسپاری هم شامل قراردادهای داخلی و محلی و هم خارجی شده و در مواردی نیز شامل Offshoring میشود که به معنای انتقال و جابهجایی محل عملیات اجرایی از یک کشور به کشور دیگر است. البته بین برونسپاری و Offshoring تفاوت وجود دارد. Offshoring به سادگی به معنای انجام عملیات برونسپاری شده در کشور دیگری است. معمولاً Offshoring بهدلیل استفاده از مزیت نیروی کار یا سایر منابع، ارزانتر انجام میشود و در مواردی نیز دارای دلایل استراتژیک است. مثل ورود به بازار جدید یا فرار از مقررات معینی که در کشور محلی مانع انجام کار تلقی میشود.
مفهوم مقابل واژه برونسپاری، درونیسازی و واژه درونسپاری (insourcing) است که به معنای برگرداندن فرآیندهای برونسپاری شده (به اشخاص ثالث)، به داخل مجموعه اولیه است که در مواردی از طریق ایجاد یکپارچگی و ادغام عمودی صورت میگیرد. البته هر موسسهای میتواند یک قرارداد خدماتی با شرکت دیگری به جای درونسپاری آن عملیات انجام دهد.
5- مروری بر منافع کلی برونسپاری
همانگونه که اشاره شد، برونسپاری خدمات، قدمتی طولانی داشته و از زمان تخصصی شدن فعالیتها بهوجود آمده است. مدلهای برونسپاری در ابتدا کاملاً محدود بود ولی بهتدریج اشکال مختلف و متعددی به خود گرفت. از اوایل قرن بیستویکم، موسسات تجاری بهطور فزایندهای به سپردن فعالیتهای مربوطه به خدمتدهندگان خارج از کشورهای خود روی آوردند که در مواردی به شکل Offshoringیا offshore outsourcing انجام میشد. در این زمینه روشها و نیز واژههای متعدد و بهم مرتبطی در ارتباط با روابط پیچیده سازمانهای اقتصادی یا شبکههای اقتصادی با تامینکنندگان خدمات، بهوجود آمد که در این میان میتوان به روشها و واژههایی مانند nearshoring(1) یا crowdsourcing(2) یا multisourcing(3) یا strategic outsourcing (برونسپاری استراتژیک) اشاره کرد که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارد. مثلاً nearshoring در شرایطی استفاده میشود که شرکتها نمیخواهند با مشکلات فرهنگی، زبان یا اختلافات زمانی زیاد مواجه شوند. (مثل برونسپاری از یک شرکت آمریکایی به کانادایی)
بهطورکلی برونسپاری منجر به کنترل و انعطاف بیشتر بودجه میشود و موجب میشود تا پرداخت موسسات، فقط محدود به خدماتی شود که به آن نیاز دارند، همچنین موجب کاهش نیاز به استخدام و آموزش پرسنل تخصصی میشود. مضاف بر آنکه برونسپاری، زمینه استفاده از متخصصان فنی تازه نفس را فراهم آورده و موجب کاهش هزینههای عملیاتی و سرمایهای میشود.
یکی از بزرگترین و مهمترین تغییرات مدیریتی در اوایل قرن 21 ناشی از رشد گروههایی از افراد در اینترنت بود که با استفاده از تکنولوژیهای آنلاین، قادر به ارایه خدمات برونسپاری معتبر و قابل قبولی بودند که بهصورت مجازی و تقریباً از هر نقطه جهان و برای طیف بزرگی از فعالیتهای تجاری قابل بهرهبرداری بود.
این نوع از قراردادها که بهصورت موقت با متخصصان مختلف منعقد میشود، عناصر لازم پروژه را
بهصورت آنلاین تهیه میکنند و امروزه تعداد فزایندهای از این نوع فعالیتهای کوچک که فقط از راه دور صورت میپذیرد با سرعت بالایی، رو به افزایش است. این گروه، عناصر لازم پروژه را تهیه میکنند و نهاییسازی آن بر عهده مشتری است.
یکی از حوزههایی که این نوع از مدلهای خدماتی برونسپاری شده، کاربرد بسیاری پیدا کرد، ایجاد وبسایت برای ارایه تحلیل، خدمات بازاریابی و حملونقل است. در اینگونه موارد، تمام عناصر لازم از راه دور قابل تهیه است و نتایج آن نیز از طریق دیجیتالی قابل ارسال است. به این ترتیب ارایهدهندگان خدمات، بهسادگی از این امکانات استفاده کرده و پوشش توجیهی مناسبی را به مصرفکنندگان نهایی خدمات خود و با قیمتهای مناسب ارایه میکنند.
شرکتها از برونسپاری بهمنظور جلوگیری از پرداخت هزینههای معینی استفاده میکنند. از جمله این موارد میتوان به جلوگیری از اعمال مقررات مزاحم، مالیاتهای بالا، هزینههای گزاف انرژی و هزینههایی که در قراردادها به نفع اتحادیههای کارگری و دولت وجود دارد، اشاره کرد. کاهش هزینههای ناخالص در کوتاهمدت نیز از جمله انگیزههای برونسپاری است و طبعاً با کاهش هزینههای کوتاهمدت، مدیران فرصت دستیابی به منافع بلندمدت را انتظار دارند. لذا شرکتها با انگیزه کاهش هزینه نیروی کار، کاهش هزینههای آموزش و کاهش هزینههای اجرای مقررات، به برونسپاری روی میآورند.
اکنون معلوم شده است در اقتصادهای غربی بهویژه در آمریکا و از دیدگاه ملی، کاهش اینگونه هزینهها موجب اعمال فشار به اقتصاد ملی، بهویژه تامین اجتماعی و سطح بهداشت و درمان شده است. جالب توجه است که در سال 2007 در آمریکا، حقوق یک مدیرعامل در چنین شرکتهایی 400برابر بیشتر از حقوق متوسط یک کارگر بود و این شکاف نسبت به سال 1965 معادل 20 برابر افزایش داشته است.(4) یا مثلاً در سال 2011 حقوق پرداختی به 26 مدیرعامل بزرگترین شرکتهای آمریکایی (corporations) بیش از مالیات پرداختی این شرکتها به دولت فدرال بوده است. (5) به هر حال آنچه مسلم است به نظر میرسد،
برونسپاری موجب کاهش برخی از هزینهها میشود ولی در مقابل، موجب افزایش هزینههای مدیریتی شده و اصولاً برای کاهش هزینههای مدیریتی استفاده نمیشود.
اصولاً شرکتها بهدنبال صرفهجوییهای داخلی هستند تا بتوانند پول و منابع خود را به سمت فعالیتهای محوری خود سوق دهند. این امر موجب کاهش رضایتمندی مشتریان نخواهد شد. البته برونسپاری جهت استفاده از نیروی کار ارزانتر در سایر کشورها موجب تامین منافع کوتاهمدت میشود ولی همانگونه که اشاره شد، در بلندمدت و از دیدگاه ملی، موجب کاهش سطح مالیاتها و مانعی در رشد درآمد کل میشود. زمانی که شرکتها تولید خدمات و کالاهای خود را به کشور دیگری منتقل میکنند، طبعاً مشاغل مربوطه نیز از کشور متبوع کاسته شده و به کشور خارجی منتقل میشود.(6) به هر حال امروزه برونسپاری با ریسک کاهش اعتماد به نفس ملی و ملاحظات امنیتی، بهویژه در آمریکا مواجه است. در این زمینه به نظر نگارنده شاید یکی از مهمترین انگیزههای بالقوه جنبش خودبهخودی (Occupy Wall-Street) «وال استریت را اشغال کن» در آمریکا، در همین رابطه بوده است.
در سازمانهای نظامی، برونسپاری در حوزه فعالیتها و خدمات لجستیکی از اهمیت بالایی برخوردار است و دلایل روی آوردن به این موضوع به دو دسته عمومی و تاکتیکی تقسیم میشود:
الف: دلایل عمومی برونسپاری خدمات لجستیک نظامی مانند بخش های غیرنظامی، شامل کنترل بودجه، کاهش هزینهها، صرفهجویی در منابع، مدیریت بهینه امکانات، صرفههای ناشی از مقیاس و… است. در این خصوص میتوان به برونسپاری و خصوصیسازی خدمات حملونقلی اشاره کرد.
ب: دلایل تاکتیکی برونسپاری خدمات لجستیک نظامی شامل راهکارهای پوششی کردن فعالیتها، بهرهمندی از خدمات لجستیکی کشور در قالب فعالیتهای مدنی، راهکارهای هدایت و بهکارگیری منابع لجستیک ملی و مردمی در شرایط بحران و جنگ، افزایش کارآیی و اثربخشی فعالیتهای لجستیک نظامی با بهرهگیری از خدمات لجستیکی غیرنظامی، چابک کردن لجستیک نظامی با استفاده هدفمند از خدمات لجستیکی بخش دولتی و خصوصی، کاهش آسیبپذیری ماموریتهای لجستیک نظامی در قالب پدافند غیرعامل و موفقیت عملیاتهای نظامی است. در اینخصوص میتوان به برونسپاری ترابری در قالب خصوصیسازی و بهرهگیری از خدمات بنگاههای حملونقلی، هدایت هدفمند منابع حملونقل کشور در قالب روابط حقوقی و تجاری و بهرهگیری از هلدینگهای حملونقلی اشاره کرد.
این جریان در اروپای مرکزی و شرقی فقط 9درصد بوده است. مضاف بر آنکه در سال 2009، که سال بعد از بحران اقتصادی جهانی بود، در لهستان و به یمن پدیده برونسپاری، 10هزار شغل جدید بهوجود آمده است.
منابع:
1- به معنای انتقال فعالیت به شرکتی در کشوری نزدیک (که معمولاً دارای مرز مشترک هستند).
2- به معنای تامین خدمات از گروه بزرگی از افراد یا شرکتها بهویژه از گروهها و جوامع آنلاین اینترنتی بهجای خدمتدهندگان سنتی است.
3- به معنای استفاده از مجموعهای از خدمتدهندگان سنتی و اینترنتی. مأخذ:
Mandatory Multisourcing Discipline Business Trends Quarterly(Q4 2006)
– 4Hunt, AlbertR. “Letter From Washington: As U.S. rich-poor gap grows, so does public outcry” NY Times 2/18/2007
– 5Condon, Bernard. “Study: Tax code slashes tax for hugely profitable companies” USA Today 8/16/2012
-6 Hira, Ron, and Anil Hira. Outsourcing America: What’s behind Our National Crisis and How We Can Reclaim American Jobs? New York: AMACOM, 2008. Print # 67-96.