صنعت حمل و نقل آنلاین: مراسم افتتاح عملیات برقیسازی راه آهن گرمسار ـ اینچه برون با حضور دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، الگ بلازیورف رییس هیأت مدیره و مدیرعامل راه آهن روسیه، دکتر سعید محمدزاده معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران، سرگیباولوف مدیرعامل شرکت بینالمللی راه آهن روسیه RZDIو تعدادی از نمایندگان کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی و جمع کثیری از مسوولان و دستاندرکاران حوزه ریلی کشور در ساختمان راه آهن ایران برگزار شد. در این مراسم با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز اجرای عملیات برقیسازی این خط از دو نقطه گرگان و ساری صادر شد. از مزایای برقی شدن این مسیر ریلی علاوه بر افزایش سرعت سیر قطار تا ۱۲۰ کیلومتر و افزایش ظرفیت حمل بار تا سقف ده میلیون تن، مزیتهای مهمی همچون ارتقای ایمنی سیر، بهینهسازی مصرف سوخت، کاهش هزینهی حمل بار و حفظ محیط زیست در این پروژه لحاظ میشود. ۸۵ درصد هزینهها را راه آهن روسیه و ۱۵ درصدرا نیز راه آهن ایران تقبل کرده است که شامل توسعهی خطوط و ارتقای سیستم علایم، تأمین و تجهیزات نگهداری شبکه برق و تأمین لکوموتیوهای برقی این مسیرمی باشد. طول این خط آهن ۴۹۵ کیلومتر است که از استان سمنان آغاز و با عبور از استان تهران و مازندران به استان گلستان ختم خواهد شد.
دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در مراسم آغاز عملیات برقیسازی خط آهن گرمسار ـ اینچهبرون شروع این پروژه را گام بلندی در تحول فناوری در حوزه ریلی کشور برشمرد و افزود: در نتیجه راهاندازی این خط آهن سرعت قطار در این مسیر به دو برابر و حمل و جابجایی کالا در این راه آهن تا چهار برابر افزایش مییابد. نکته مهم در این پروژه این است که همزمان با تحول در حوزهی ریلی به واسطهی رشد تکنولوژی، شاهد تبدیل لکوموتیوهای دیزلی به لکوموتیوهای برقی خواهیم بود که این تحول علاوه بر حمل بار مضاعف، سرعت و ایمنی بیشتری را به همراه خواهد داشت. با توجه به شرایط جغرافیایی و مسیرهای کوهستانی که وجود دارد حمل و نقل ریلی قدرتمند اهمیت زیادی برای کشور دارد. وی با اشاره به اینکه در این خط آهن تعداد 31 ایستگاه و 95 تونل وجود دارد تصریح کرد: این پروژه ازنظراقتصادی 2/1 میلیارد یورو ارزش دارد و ازاین لحاظ بسیار مهم است که چهار استان تهران، سمنان، مازندران و گلستان را در مسیر راه آهن گرمسارـ اینچهبرون به یکدیگر متصل میکند. به موازات اجرای عملیات برقیسازی 495 کیلومتری این خط آهن در آینده پروژههای برقیسازی راه آهن تهران ـ مشهد رانیزدردستورکار خواهیم داشت و مذاکراتی را هم در خصوص دو خطه و برقی کردن راه آهن خواف ـ بافق و سرخس ـ بندرعباس در حال انجام داریم. از آنجایی که بزرگترین معادن سنگ آهن کشور در منطقهی خواف واقع شده اجرای این پروژهها برای جابجایی میلیاردها تن بار اهمیت بسزایی دارد. برقیسازی مسیر ریلی گرمسار ـ اینچهبرون علاوه بر تسریع ارتباط ریلی استان گلستان با مرکز و امتداد آن تا جنوب کشور به عنوان یک مسیر ترانزیتی در امتداد آسیای میانه و روسیه به راه آهن ترکمنستان متصل میشود و به لحاظ ترانزیتی قدرت استان گلستان را افزایش میدهد.
سرگیپاولوف مدیرعامل شرکت راه آهن روسیه در مراسم آغاز عملیات برقیسازی خط آهن گرمسارـ اینچهبرون با اشاره به اینکه با برقی شدن این خط سرعت جابجایی بار در مسیر بینالمللی شمال ـ جنوب تا چهار برابر افزایش مییابد افزود: طبق قراردادی که با راه آهن ایران امضا شده برای راهبری این مسیر ریلی آموزشهای لازم را در کشور روسیه با سایر کشورهای دیگر خواهند دید که میتواند موجبات ایجاد تحولات مهمی در صنعت حمل و نقل ریلی ایران بوجود بیاورد. این پروژه بالغ بر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو برآورد شده است. برقیسازی خط ریلی گرمسارـ اینچهبرون یکی از پروژههای مهم روسیه در ایران است که قطارهای باری میتوانند با سرعت سیر ۱۲۰ کیلومتر بالغ بر ۱۰ میلیون تن بار را در سال جابجا کنند. ارتقای ایمنی یکی از مهمترین شاخصهای این مسیر ریلی است و راه آهن روسیه با همهی امکانات ایمنی آن را به طور کامل تضمین میکند. برای تکمیل ناوگان خط برقی اینچهبرون ـ گرمسار اقدام به ساخت دو دستگاه کارخانه لکوموتیو و همچنین مرکز آموزش برای کارکنان این خط در ایران احداث خواهد شد. در تلاش هستیم این پروژه طی چهار سال و چهار ماه به مرحلهی بهرهبرداری برسد. با تکمیل و بهرهبرداری از این خط آهن روابط اقتصادی و تجاری ایران با کشورهای همسایه رونق مطلوبی خواهد یافت.
دکتر سعید محمدزاده معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاح پروژه برقیسازی خط آهن گرمسارـ اینچهبرون توسعهی زیرساختهای حمل و نقل را لازمهی توسعهی کشور عنوان کرد و گفت: برقیسازی مسیر ریلی برون راه گرمسارـ اینچهبرون راه آهن را به هدف افزایش حمل بار تا ۳۰ درصد میرساند. برقیسازی این مسیر موجب تقویت کریدور شمال ـ جنوب خواهد شد که این اتفاق ماحصل مذاکرات گستردهای میان مقامات روسیه و ایران بوده است. یکی از اهداف ما از این خط رونق کریدور جنوب ـ شمال بوده که این مزیت برای کشورمان وجود دارد تا هم از شرق و هم از غرب دریای خزر بتواند به کشور روسیه متصل شود. طی سالهای اخیر به دلیل نیاز توسعهی اقتصادی کشور، شاهد تحولات جدی و بزرگی در صنعت ریلی کشور بودهایم که لازمه این توسعهی اقتصادی، فراهم کردن زیرساختهای حمل و نقل و ارتباط با کشورهای همسایه، آسیای میانه، جنوب ایران و افغانستان است.
مدیرعامل راه آّهن جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر اینکه در طول سالهای اخیر اقدامات بسیار جدی برای توسعه زیرساختها صورت گرفته خاطر نشان کرد: به طور متوسط طی سال های گذشته بیش از یک میلیارد دلار در بخش توسعه ریلی کشور توسط دولت سرمایهگذاری انجام داده است که این میزان سرمایهگذاریها بجز سرمایهگذاریهایی بوده که برای جذب منابع فاینانس صورت گرفته است. اکنون با توجه به برقی کردن مسیر گرمسار ـ اینچهبرون علاوه بر افزایش انتقال حجم بار، مبادلات اقتصادی بین کشورهای ایران، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان رونق مطلوبی خواهد گرفت. قابل توجه است هم اکنون بالغ بر ۶ هزار کیلومتر خطوط راه آّهن براساس تکلیف سند 1404 توسعه کشور در دستور کار راه آّن قرار دارد.
آلکوالنتینویج بلازیورف رییس هیأت مدیره و مدیرعامل راه آهن روسیه با اشاره به همکاریهای مستمر با راه آهن ایران تصریح کرد: همکاری با راه آهن جمهوری اسلامی ایران در الویت برنامههای راه آهن روسیه قرار دارد. با برقیسازی خط آهن گرمسار ـ اینچه برون علاوه بر توسعهی کریدور شمال و جنوب شاهد توسعهی روابط اقتصادی کشورهای منطقه خواهیم بود. راه آهن روسیه از پیشروترین راه آهنهای منطقه برای توسعهی زیرساختهای ریلی به شمار میآید. این پروژه که طی چهار سال به طول میانجامید پس از بهرهبرداری در اقتصاد همهی کشورهای حوزهی دریای خزر تأثیر مثبت خواهد گذاشت.