صنعت حمل و نقل آنلاین:استفاده از کارتهای اعتباری همچون مسترکارت و ویزاکارت در ایران همواره از جمله مهمترین دغدغههای گردشگران و توریستهای خارجی بوده است. در واقع متصل نبودن بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی موجب شده است تا توریستهای خارجی به ناچار پول مورد نیاز خود را به منظور خرید و فروش اجناس و یا استفاده از خدمات متنوع رفاهی در ایران حمل کنند درحالی که بسیاری از گردشگران خارجی برای سفر به کشورهای مختلف جهان پول نقد زیادی به همراه نمیبرند. در حقیقت استفاده ازکارتهای اعتباری بانکی در بین گردشگران خارجی به یک فرهنگ دایمی تبدیل شده است ولی متاسفانه استفاده از آن در ایران برای توریستهای خارجی امکانپذیر نیست. گر چه پس از لغو تحریمها و اجرای برجام تا حدودی انتظار میرفت که مشکل گردشگران خارجی با اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی مرتفع شود ولی با گذشت بیش از 18 ماه از اجرای برجام هنوز مشکل بانکی گردشگران خارجی در ایران پابرجاست. به نظر میرسد رسیدن به چشمانداز حضور 20 میلیون گردشگر تا سال 2025 در ایران توام با مشکلات بانکی گردشگران خارجی در حد یک رویا و حرف باقی بماند. از طرف دیگر عدم استفاده از کارتهای اعتباری بانکی بینالمللی از سوی گردشگران خارجی در ایران موجب کاهش چشمگیر استفاده از پول خواهد شد و به طور طبیعی توریست خارجی تنها برای استفاده از هزینههای اقامت، حمل و نقل و خدمات، پول پرداخت خواهد کرد درحالی که بخش قابلتوجهی از درآمد و منفعت گردشگری خارجی در ایران مربوط به خرید و سودرسانی به جوامع محلی است. به منظور بررسی مشکلات بانکهای ایرانی در اتصال به شبکه بانکی بینالمللی و تاثیر آن بر صنعت گردشگری و توریسم ایران با چند تن از فعالان، مسوولان و کارشناسان حوزه گردشگری کشور گفتگو کردهایم تا از نظرات آنها درباره این موضوع مطلع شویم.
ثابت شدن نرخ ارز در جهت توسعه گردشگری
اصغر پورمتین از کارشناسان برجسته حوزه بانکی با اشاره به اینکه گردشگران خارجی به منظور خرید کالا و استفاده از خدمات بانکی در ایران با مشکلات فراوانی روبرو هستند گفت: برای رفع این مشکل در مرحله نخست باید زیرساختها فراهم شود که از جمله مهمترین آنها، ثابت شدن نرخ ارز و دلار است. وی افزود: در شرایط کنونی بانکهای دیگر به جز بانک ملی نیز خدمات ارایه کارت اعتباری را به صورت محدود دارند که بانک سپه و گردشگری از جمله آنهاست. اما مساله مهم اینجاست که در این صورت نیز امکان استفاده از کارتهای اعتباری بینالمللی در ایران فراهم نمیشود؛ مگر اینکه بانکهای ایرانی هر چه زودتر به بانکهای
بینالمللی متصل شوند.
به گفته این کارشناس بانکی، شیوه ارایه خدمات برای کارتهای اعتباری در ایران به این صورت است که بانکهای عامل، این کارتها را صادر میکنند و گردشگران در ایران با پرداخت معادل ریالی آن در صرافیها، کارت را دریافت میکنند و در پایان و موقع خروج نیز اگر مبلغی در کارت مانده باشد میتوانند معادل ارزی آن را دریافت کنند. وی دلیل اینکه بانکها به طور مستقیم نمیتوانند این کارتها را به گردشگران خارجی بدهند، تفاوت نرخ ارز بانکی با نرخ ارز در بازار عنوان کرد و افزود: تنها در صورتی که نرخ ارز بانکی با نرخ ارز در بازار یکی باشد میتوان این کارتها را از طریق بانکها دریافت کرد چرا که این کار در غیر اینصورت برای ایران مقرون به صرفه نخواهد بود.
کاهش خرید گردشگران
محمدتقی رهنمایی، از کارشناسان برجسته و شناختهشده حوزه گردشگری کشور، با بیان اینکه نبود امکان استفاده از کارتهای اعتباری در ایران موجب اتلاف وقت گردشگران خارجی میشود گفت: به دلیل نبود امکان تبدیل پول در بانکهای کشور، گردشگران به دلالها و صرافها متوسل میشوند که این کار علاوه بر اتلاف وقت توریست، موجب بروز مشکلاتی میشود. وی افزود: یکی دیگر از عوارض این مشکل، کاهش خرید گردشگران است، چون امکان استفاده از کارتهای اعتباری خود را ندارند،. یعنی حتی اگر گردشگران مایل به دادن ارز خارجی به فروشنده باشند، چون از نرخ واقعی آن اطلاعی ندارند تمایل به این کار نخواهند داشت.
بررسی مشکلات بانکی گردشگران از سوی بخش خصوصی
مهدی جهانگیری از فعالان حوزه گردشگری کشور و عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینکه عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی مهمترین مشکل توریستها وگردشگران خارجی است افزود: تا قبل از اجرای برجام اعمال تحریمهای ظالمانه علیه ایران، مانع از اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی میشد ولی با اجرایی شدن برجام به نوعی زمینه برای متصل شدن بانکهای ایرانی به سیستم بانکداری بینالمللی فراهم شد اما متاسفانه تا به امروز هنوز بعضی مشکلات و معضلات در حوزه بینالملل برای بانکهای ایرانی پابرجاست که گردشگران خارجی در ایران هم با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند. وی با بیان اینکه مشکلات بانکی گردشگران در کمیسیونهای گردشگری اتاق ایران و تهران در حال بررسی است گفت: در فضای پسابرجام و با توجه به کمرنگ شدن تحریمها علیه ایران به نظر میرسد در آیندهای نه چندان دور با اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی مشکلات گردشگران مرتفع شود.
لزوم همکاری بانک مرکزی و وزارت امورخارجه
موسیالرضا ثروتی مشاور تدوین قوانین مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گردشگران خارجی علاقهمند هستند که وقتی وارد یک کشور میشوند تمام امور آنها به صورت خودکار انجام شود و به چالش و مشکل خاصی برخورد نکنند افزود: استفاده از مستر کارت یا ویزا کارت برای یک گردشگر در ایران به عنوان یک ضرورت مهم محسوب میشود و لازمه استفاده از چنین کارتهایی از سوی گردشگران خارجی در ایران اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی است. ثروتی تصریح کرد: انتظار میرفت با اجرایی شدن برجام بسیاری از مشکلات و معضلات بانکهای ایرانی با اتصال به بانکهای بینالمللی مرتفع شود ولی متاسفانه تا به امروز که حدود 18 ماه از اجرای برجام میگذرد هیچگونه تغییری در روند اجرایی بانکهای ایرانی مشاهده نمیشود و وقوع این اتفاق موجب شده است تا صنعت گردشگری ایران هم در معرض خطر قرار بگیرد. وی همکاری بانک مرکزی با وزارت خارجه به منظور حل مشکل استفاده از کارتهای اعتباری را مهم دانست و افزود: هماهنگی میان بانک مرکزی و وزارت امورخارجه نقش بسزایی در حل مشکل بانکی گردشگران خارجی در ایران دارد ولی متاسفانه تا به امروز شاهد شکل گرفتن این هماهنگی نبودهایم. مشاور تدوین قوانین مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه وزارت امور خارجه و بانک مرکزی باید با یکدیگر همکاری کنند تا با وارد شدن در پروتکلهای بینالمللی زمینه را برای گردشگران خارجی به منظور استفاده از کارتهای اعتباری بانکی در ایران فراهم کنند. ثروتی تصریح کرد: جذب گردشگر به فعالیت سازمانهای دولتی و خصوصی زیرمجموعه گردشگری بستگی دارد به طوری که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران باید شرکتهای جذب کننده گردشگر در خارج از کشور را به منظور حضور در ایران تقویت کند. وی گفت: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران باید در جهت توسعه شرکتهای جذب گردشگر در کشورهای مختلف جهان تلاش و اهتمام ویژهای انجام دهد. البته نباید از موضوع آموزش در حوزه گردشگری غافل شد به طوری که اگر شرکتهای جذب کننده گردشگر برای ایران در کشورهای مختلف در مسیر درستی که همان تقویت آموزش و اجرای صحیح آن است، گام بردارند میتوان به ایجاد تغییر و تحولات در حوزه گردشگری ایران به منظور حضور گردشگر بیشتر در فضای پسابرجام امیدوار بود. ثروتی تاکید کرد: ارتباط درست و متقابل شرکتهای گردشگری ایرانی با همنوعان خود در کشورهای مختلف میتواند در ارتقا و توسعه صنعت گردشگری ایران موثر باشد هرچند گشایش حسابهای بانکی برای گردشگران میتواند از جمله مهمترین وظایف
شرکتهای پذیرش گردشگر در ایران باشد که تحقق این موضوع در گرو اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی است. وی با بیان اینکه معمولا گردشگران به شرکتهای کشور خود در نقاط مختلف جهان اعتماد دارند، انعقاد قرارداد بین شرکتهای ایرانی و خارجی را به منظور تبادل و جذب بیشتر گردشگر بسیار مهم دانست.
برنامه ششم توسعه چشم انداز صنعت گردشگری
مسعود شیرین کلام دبیر کمیسیون گردشگری اتاق ایران با اظهار تاسف از عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی در فضای پسابرجام گفت: اجرای سیاستهای کلی گردشگری توام با عملیاتی شدن طرح جامع گردشگری کشور میتواند گرهگشای بسیاری از مشکلات صنعت گردشگری و توریسم ایران باشد. وی افزود: موضوع عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی در کارگروهی متشکل از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور و بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری که همان اعضای اتاق ایران هستند، مطرح شده اما همچنان این موضوع تا به امروز به طور کامل حل نشده است که جای بسی نگرانی دارد. شیرین کلام تصریح کرد: بینالمللی شدن سیستم بانکهای ایرانی در فضای پسابرجام به عنوان یک ضرورت مهم تلقی میشود که نیازمند اهتمام وزرای اقتصادی دولت و رایزنی آنها با نهادهای بینالمللی بانکی در کشورهای مختلف جهان است. وی افزود: صنعت گردشگری در ایران براساس برنامه ششم توسعه یکی از مهمترین صنایع کشور در جهت اشتغالزایی و کسب درآمد برای ایرانیان محسوب شده است در حالی که هنوز وقتی یک گردشگر خارجی وارد ایران میشود به منظور استفاده از کارتهای بانکی بینالمللی با مشکلات و معضلات فراوانی مواجه خواهد شد که وقوع این اتفاق به طور قطع آثار منفی خود را بر صنعت گردشگری و توریسم ایران خواهد گذاشت.
اصلاح ساختار بانکهای ایرانی
علی اکبرعبدالملکی نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران با بیان این موضوع که بسیاری از ایرانیان وقتی به خارج از کشور سفر میکنند از کارتهای اعتباری بانکی همچون مستر کارت و ویزا کارت استفاده میکنند گفت: “وقتی خود ایرانیان در کشورهای دیگر از کارتهای اعتباری بانکی بینالمللی استفاده میکنند چه توقعی از خارجیها داریم که در زمان سفر به ایران از کارتهای اعتباری بانکی استفاده نکنند؟ نایب رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه کارگروه گردشگری در دولت 19 عضو دارد گفت: موضوع عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی در کارگروه گردشگری دولت و کمیسیون گردشگری اتاق ایران در حال بررسی است اما همچنان این مشکل راه حل مناسبی پیدا نکرده است. وی افزود: به نظر میرسد اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی نیازمند اصلاح ساختارهای بانکی در کشور است و در شرایط کنونی که در فضای پسابرجام قرار داریم به نظر من بهترین فرصت برای بینالمللی شدن بانکهای ایرانی مهیا شده است که وقوع این اتفاق در افزایش چشمگیر حضور گردشگران خارجی در ایران بسیار موثر خواهد بود. وی اظهار کرد: بررسی مشکلات بانکی گردشگران خارجی در ایران تنها به نهادهای فعال در حوزه گردشگری مربوط نمیشود بلکه سیستمهای اقتصادی و بانکی کشور باید در راستای حل مشکلات گردشگران خارجی در کشور گامهای نخست را بردارند. وی با اشاره به این موضوع که حضورگردشگر در ایران میتواند به عنوان یک منبع درآمدزا برای بسیاری از مشاغل به شمار آید گفت: متاسفانه عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی موجب شده است تا گردشگران خارجی تنها به هزینه کردن در هتلها و خدمات ایاب و ذهاب اکتفا کنند و برای خرید اجناس مختلف از ایران مبلغی را هزینه نکنند که وقوع این اتفاق موجب میشود تا بسیاری از مشاغل در ایران از حضور گردشگر خارجی سود نبرند. در حالی که در کشورهای توسعه یافته حضور یک گردشگر خارجی آثار مثبت و سازندهای در افزایش درآمد مشاغل مختلف خواهد داشت. وی با مثال آوردن از چندین کشور همسایه ایران از ترکیه گرفته تا کشورهای عربی به منظور پذیرایی و تسهیل امور گردشگران افزود: وقتی یک گردشگر خارجی وارد یک کشور میشود باید زیرساختهای مخالف کشور مقصد از بسترسازیهای بانکی گرفته تا ارایه خدمات متنوع به گردشگر فراهم باشد ولی متاسفانه در ایران برخلاف وجود آثار متعدد باستانی و دیدنی از یک طرف و طبیعت 4 فصل از طرف دیگر شاهد ضعف گسترده در سازماندهی و پذیرش گردشگر خارجی هستیم که عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی از جمله این ضعفها محسوب میشود.”
هرچند سالهای سیاه در صنعت گردشگری ایران با انتخاب حسن روحانی به عنوان دولت یازدهم پس از دولتهای نهم و دهم به پایان رسیده است، اما صنعت گردشگری ایران هنوز راه بسیار درازی در پیش دارد تا بتواند به جایگاه واقعی خود در صنعت گردشگری و توریسمپذیری دنیا دست یابد. با وجودی که ایران از نظر وجود جاذبههای بالقوه توریستی و گردشگری جزو 10 کشور برتر جهان است، اما این کشور از نظر توریستپذیری در میان 150 کشور عضو سازمان جهانی توریسم WTO در مقام هفتاد وپنجم قرار دارد. در واقع تنوع اقلیمی، فرهنگ و تاریخ کهن، وجود آثار باستانی فراوان و جاذبههای طبیعی و دیدنی نادر ایران در زمینههای گردشگر ایران را در زمره کشورهای برتر جهان قرار میدهد، اما به دلیل مدیریت نادرست، صنعت گردشگری کشور طی بیش از سه دهه، نه تنها پیشرفت محسوسی نداشته و راکد بوده است، بلکه در مواردی نسبت به گذشته عقب گرد کرده است. در حقیقت با توجه به اجرایی شدن برجام و قرار گرفتن موقعیت کشور در فضای پسابرجام به نظر میرسد اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی در جهت تسهیل امور گردشگران یکی از مهمترین اموری است که باید عملیاتی شود تا شاهد رونق وشکوفایی صنعت گردشگری و توریسم ایران در سالهای آینده باشیم.