ماهنامه صنعت حمل و نقل در شرایطی چهارصدمین شماره خود را منتشر میکند که بیش از هر زمانی عدم قطعیت در کسبوکارهای رسانهای کشور احساس میشود و فضای حضور در عرصههای منطقهای و بینالمللی محدود است. بدیهی است که این احساس در میان سایر فعالان اقتصادی و تجاری نیز دردی دیرآشناست.
کسبوکارها مدتهاست شتاب لازم را نداشته و تورم افسارگسیخته برآمده از سیاستگذاریهای نادرست و تن ندادن به اصلاحات ساختاری کارآفرینان را از دستاوردهای معنیدار دور کرده است. تب انتخابات ریاست جمهوری که داغ شد، کاندیداها دوباره لب به سخن گشودند و هر یک برای حل بدیهیترین چالشهای موجود راهکاری در خور ارایه ندادند، با این وجود، صاحبان کسبوکارها با عمق جانشان دلایل ناکامیهای توسعه را درک میکنند و درمان را هم. جامعه ایرانی آزمون و خطاهای فراوانی داشته و حالا صورتحساب ناکارآمدیهای نسل قبل برای فرزندانمان سنگینتر و جانکاهتر میشود.
برای توسعه علمی دانش حمل و نقل و مدیریت چالشها، مسیر توسعه پایدار و پرهیز از روزمرگیها همواره مسیرهای عقلانی وجود دارد و نشانههای آشکاری وجود داشته که به مسیرهای انحرافی کشیده نشویم. حال آنکه انتخاب مسیرهای میانبر برای پاسخگویی به نیازهای جاری اولویت کارگزاران بوده است. بیگمان مدیریتها آن قدر جسارت و همگرایی نداشتهاند که مسیر سخت توسعه پایدار را سرلوحه برنامههایشان قرار دهند.
طی ۴۳ سال اخیر مدیریت ماهنامه صنعت حمل و نقل با اتکای بر توان کارشناسی و دانش روزنامهنگاری تحقیقی بارها و بارها دلایل توسعهنایافتگی را بیان کرده و راهکارهای توسعهای را به بحث گذاشته است. ماهنامه صنعت حمل و نقل طی این سالها کوشیده مرجعی برای آگاهی بخشی به بنگاههای حمل و نقل، فعالان تجاری و صاحبان کالا باشد. پایبندی به شاخصها و اصول روزنامهنگاری تحقیقی دستکم مدیران نهادهای دولتی و خصوصی و کارشناسان را یاری داده تا نگاه کارشناسی را در تصمیمات خود جاری کنند و جوانب متعدد هر تصمیم را بسنجند. برای نوآمدگان و نسل جدید که ممکن است چندان میانهای با چاپ و کاغذ نداشته باشند، هم ماهنامه صنعت حمل و نقل ایدههای نوآورانه داشته و آن نسخههای دیجیتالی و چندرسانهای است که از مجرای شبکههای اجتماعی در اختیار طیف گستردهای از پژوهندگان قرار میگیرد.
انتشار چهارصدمین شماره ماهنامه صنعت حمل و نقل را نقطه عطفی تصور میکنیم تا اتفاقات جدید و پرشتابی که چه در عرصه فناوری و چه در عرصههای مدیریتی در مفهوم شبکههای در همتنیده حمل و نقل افتاده را بازتاب دهیم. دنیای امروز، دنیای اطلاعات و استفاده از هوش مصنوعی است. حمل و نقل نیز جزیی از همان شبکه لجستیک است که در آینده بر بستر فناوریهای نوظهور انبوهی از کالاها و مسافران را جابجا میکند و نقشآفرینی تازه را برای رسانههای حرفهای نیز تعریف کرده است. به همین مناسبت بازتاب دیدگاههای برخی بنگاههای بزرگ حمل و نقل و لجستیک را برای نقشه راه توسعه آینده سودمند دانستیم و در عین حال از پیشکسوتان صنعت حمل و نقل درباره ناکامیهای توسعهای کشور و راهکارهای عملی برای برون رفت از بدیهیترین چالشهای موجود پرس و جو کردیم. دیدگاههای این عزیزان بیتردید برای نقشه راه توسعه کشور و همچنین کارگزاران اجرایی دولتی که به زودی بر مسند اداره امور کشور قرار میگیرد، راهگشا و موثر خواهد بود.