انعقاد قرارداد 300 میلیون یورویی برای بازسازی مشعل­ های بخار

صنعت حمل و نقل آنلاین: مدیر ­عامل­ شرکت­ مدیریت­­ تولید­ برق ­شهید­ رجایی­ با­ بیان ­اینکه نیروگاه­های­ بخار­ و سیکل ترکیبی ­با ­سوخت پایه گاز­ ­طراحی شده­اند و بیشتر­ ­مصرف مازوت نیروگاه شهید رجایی در زمستان است گفت: در­ نیروگاه­های بخار، سوخت دوم مازوت است و در فصل زمستان به دلیل افزایش مصرف گاز خانگی به ناچار و براساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی باید­ مازوت مصرف کنیم تا­ روند تولید برق در نیروگاه متوقف­ نشود. علی فرهور در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگار ماهنامه مبنی بر ایجاد آلایندگی توسط نیروگاه شهید رجایی در زمستان با توجه به سوزاندن مازوت افزود: در فصل زمستان با توجه به افزایش مصرف گاز خانگی در کشور از یک طرف و ناکارآمدی کمپرسورها در­­­ انتقال گاز­ به نیروگاه شهید رجایی از طرف دیگر ناچار به استفاده از مازوت هستیم. وی با اشاره به اینکه نیروگاه شهید رجایی در سال گذشته بیش از ­2 میلیارد و550 میلیون مترمکعب گاز طبیعی مصرف کرده است گفت: در سال 95 تنها20 درصد از کل سوخت نیروگاه شهیدرجایی را مازوت و گازوییل تشکیل داد که با توجه به کم بودن میزان استفاده از این نوع سوخت به طور قطع شاهد آلایندگی کمتری هم بودیم. فرهور اضافه کرد: اگر بتوانیم مصرف گاز در کشور را مدیریت کنیم، به طور قطع نیروگاه شهیدرجایی از مازوت و گازوییل که آلایندگی به همراه دارند استفاده نخواهد کرد. وی تصریح کرد: اگر آلاینده­ها در طبیعت را به سه بخش آب، خاک و هوا تقسیم کنیم، می­توان به جرات گفت که نیروگاه شهید رجایی در آلایندگی خاک و آب مشکلی ندارد اما درباره هوا از سوی سازمان محیط زیست تذکرهایی داشته­ایم که این تذکرها به استفاده سوخت مازوت و گازوییل در نیروگاه شهید رجایی در زمستان بر می­گردد. فرهور تاکید کرد: قراردادی را به منظور راه­اندازی اورهال­های بعدی نیروگاه شهید رجایی در قالب بازسازی مشعل های واحد بخار، منعقد کرده­ایم و با کمک شرکت مادر تخصصی برق حرارتی مقرر شده است اعتباری به صورت فاینانس به میزان 300 میلیون دلار از کشور ژاپن برای نوسازی واحدهای بخار نیروگاه شهید رجایی هزینه شود. هر چند در شرایط کنونی میزان آلایندگی این نیروگاه ازحد استاندارد کمتراست.

فرهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بیش از90 درصد از تجهیزات و قطعات واحدهای نیروگاه شهید رجایی با تکیه بر توانمندی سازندگان داخلی تامین شده است تصریح کرد: برای پایداری تولید واحدهای نیروگاه، 34 هزار نوع قطعه شامل قطعات ابزار دقیقی، الکتریکی و مکانیکی به صورت ثبت شده در انبار داریم که در سال به طور متوسط حدود 10 درصد این قطعات را که مصارف روزانه، ماهانه و سالیانه دارند، شارژ می­کنیم و خوشبختانه با تلاش همکاران، توانسته­ایم ارتباطات خوبی با سازندگان داخلی قطعات و تجهیزات برقرار کنیم که نتیجه آن ساخت اکثر قطعات در داخل کشور است که در این خصوص می­توان به ساخت الکتروموتورهای پرقدرت 6/6 کیلوولت اشاره کرد. فرهور تاکید کرد: توانمندی سازندگان داخلی در زمینه اقتصاد مقاومتی فوق­العاده است، به شرطی که با پذیرش ریسک منطقی، سازندگان داخلی را شناسایی کنیم که تاکنون در این خصوص موفق عمل کرده­ایم، به طوری که با استفاده از قطعات ساخت داخل، بدون تاثیر منفی در فرآیند تولید برق، به فعالیت خود ادامه داده­ایم. وی با اشاره به اینکه مصرف آب در نیروگاه شهید رجایی، کاهش قابل توجهی داشته است افزود: با به­کارگیری روش­های موثر و استفاده از ایده­های موثر همکاران، میزان قابل توجهی از مصرف آب در نیروگاه کاهش یافته است. به طوری که هم اکنون میزان متوسط آب مصرفی در نیروگاه، به ازای هر مگاوات ساعت انرژی، نزدیک به 110 لیتر رسیده که شاخص خوبی در صنعت برق است. به بیان دیگر می­توان گفت، به ازای هر کیلووات ساعت، حدود 12/0 لیتر آب در نیروگاه مصرف می­شود که این میزان مصرف، همسو با سیاست­های مدیریت صحیح مصرف آب در کشور است.
مدیرعامل نیروگاه شهید رجایی به تفاوت عملکرد نیروگاه در پیک تابستان و ماه­های دیگر سال اشاره کرد و افزود: تمام تلاش ما و همکاران ما آن است که فصل گرم تابستان، بدون هیچ مشکلی سپری شود و بهتر است بدانید بیش از یک سوم مصرف انرژی الکتریکی در تابستان، مربوط به سیستم­های سرمایشی است. بنابراین موظف هستیم با تمام توان، برق تولید کنیم تا خللی در پایداری شبکه سراسری تولید برق به وجود نیاید و این در حالی است که در فصل گرم سال به دلیل افزایش دمای هوا، واحدهای گازی دچار محدودیت تولید می­شوند؛ یعنی هر چه دما بالاتر رود، تولید برق در این واحدها محدودتر می­شود که همکاران ما برای مقابله با این محدودیت، از سیستم “مه پاش” و شست و شوی برج­های خنک کننده استفاده می­کنند.

فرهور به توانمندی متخصصان نیروگاه شهید رجایی و راندمان واحدها اشاره کرد و افزود: معمولا سازندگان خارجی قطعات، نقشه­های اصلی و مهم تجهیزات و قطعات را به کشور خریدار نمی­دهند و تنها به ارایه کدهایی که تنها برای درخواست خرید از آن­ها تعریف شده است، بسنده می­کنند اما خوشبختانه همکاران ما توانستند با اتکا به توانمندی و استعداد خود، نقشه­های قطعات و تجهیزات را با دقت بالا ترسیم و در ادامه با کمک سازندگان داخلی و از طریق مهندسی معکوس، نیازهای خود را از داخل تهیه نمایند. وی ادامه داد: این اقدامات که بر خودباوری همکارانم استوار است موجب شد تا از میزان تولید برق سالیانه ما که حدود 12 میلیارد کیلووات ساعت است، کاسته نشده و واحدهای سیکل ترکیبی و بخاری این نیروگاه به ترتیب با راندمان حدود 44 و 37 درصد به طور شبانه­روزی به فعالیت خود ادامه دهند. البته سعی داریم با ایجاد تغییراتی در سیستم جذب کننده حرارت دود خروجی، راندمان واحدهای بخاری را از 37 درصد به 39 درصد ارتقا بخشیم.

وی در توضیح پیرامون طرح توسعه نیروگاه شهید رجایی گفت: خوشبختانه با موافقت­هایی که از شورای عالی اقتصاد گرفته شده، در نیروگاه شهید رجایی 2 واحد سیکل ترکیبی در کلاس«j» با راندمان بالای 60 درصد نصب خواهد شد که هم اکنون کارشناسان در حال بررسی مقدمات این کار هستند و امید است با پیگیری شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی، این طرح از ابتدای سال آینده اجرایی شود. مدیرعامل نیروگاه در تکمیل این سخن افزود: با احداث و راه­اندازی 2 بلوک جدید سیکل ترکیبی که هر یک دارای توان تولید 680 مگاوات است، 1300 مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاه شهید رجایی اضافه خواهد شد.

 

تازه‌های کسب و کار