صنعت حمل و نقل آنلاین: وقتی صحبت از سفر می شود بیشتر مردم تورها، آژانسهای مسافرتی، هتلها و مانند اینها را به خاطر میآورند. اما جالب است بدانید بیش از 50 نوع گردشگری در جهان وجود دارد که یکی از انواع رو به رشد آن در جهان، اکوتوریسم یا همان بومگردی است. اکوتوریسم یک سفر و بازدید زیست محیطی از مناطق طبیعی بکر است که برای لذت بردن از طبیعت و درک مواهب آن و ویژگیهای فرهنگی مرتبط با آن انجام میشود، به طوری که باعث ترویج حفاظت شود و شرایطی را برای اشتغال و بهرهمندی اقتصادی و اجتماعی مردم محلی فراهم کند. بومگردها افرادی هستند که از مرحله علاقه ساده به طبیعت فراتر رفته و پا در عرصه شناخت رازها و زیباییهای عمیق آن میگذارند. یک بومگرد، خود را نسبت به مراقبت از طبیعت و احترام به فرهنگ بومی مسوول میداند و به این مسوولیت پایبند است.
اقامتگاههای بومگردی مکانهایی هستند که برای اسکان گردشگران در محیطهای طبیعی با رعایت بالاترین سطح ضوابط زیست محیطی دایر میشوند و مهمترین ویژگی آنها زندگی و تعامل با جوامع محلی است. در واقع زندگی در این شرایط چند سالی است که طرفداران زیادی پیدا کرده است. در این راستا، با توجه به اهمیت رشد بومگردی در ایران با رضا پورحسینی فعال حوزه بومگردی در شیراز گفتگویی داشتیم:
مدتی است که در کشور شاهد گسترش اقامتگاههای بومگردی هستیم. ورود ایران به این حوزه از چه زمانی آغاز شد؟
بومگردی در ایران از قدمت20 ساله برخوردار است ولی باید توجه داشت که در10 سال نخست تنها 7 یا 8 مرکز اقامتی در ایران دایر شد. اگر چه در سالهای اخیر اقامتگاههای بومگردی از رشد بیسابقهای برخوردار شده و بسیاری از خانههای قدیمی به اقامتگاهها و مراکز تفریحی تبدیل شدهاند. به همین دلیل امید داریم که این فعالیتها در مسیر گردشگری و با کمک سازمان رشد بیشتری یابد.
به نظر شما آیا تمام اقامتگاههای بومگردی هم اکنون به سوددهی لازم رسیدهاند؟
خیر. متاسفانه بسیاری از اقامتگاههای بومگردی در محلهایی قرار گرفتهاند که در دسترس مسافران و تورهای گردشگری قرار ندارند و به همین دلیل صاحبان آن اقامتگاهها از صرف هزینه و کار خود مایوس شدهاند.
افرادی که تصمیم بر تاسیس اقامتگاههای بومگردی میگیرند باید در نظر داشته باشند که با هزینهای که انجام میدهند آیا میتوانند سود لازم را نیز دریافت کنند. این افراد باید بر روی مکانهایی تمرکز داشته باشند که در مسیر تورهای گردشگری قرار دارند و آژانسها و تورها را نیز از وجود چنین اقامتگاههایی آگاه کنند. اگر اقامتگاهی دسترسی زمینی ندارد (یعنی افراد برای رسیدن به آن اقامتگاه باید مسافتی را پیادهروی یا حتی کوهنوردی کنند) پس باید در نظر داشته باشند که تعداد گردشگران به اقامتگاهشان کاهش مییابد.
به نظر شما حمایت سازمان گردشگری از سرمایهگذاران و فعالان بومگردی چگونه بوده است؟
سازمان گردشگری و میراث فرهنگی با بانکهای گردشگری قراردادی بسته که وامهایی به فعالان این حوزه ارایه دهد ولی اینکه آیا اعطای وام تا چه اندازه بر روی اصول و برنامهریزی صورت میگیرد، هیچ توجیهی وجود ندارد. تاکنون بدون هیچ حد و مرزی این وامها را اعطا کردهاند و قانونی برای آن وجود ندارد. تنها کاری که سازمان گردشگری در زمینه گسترش بومگردی انجام داده این است که موانع قانونی بر سر راه فعالان این بخش ایجاد نکند.
در حال حاضر تعداد اقامتگاههای بومگردی افزایش یافته و این افزایش نیاز به مساعدت و همکاری بیشتر سازمان با فعالان این حوزه دارد. به این دلیل که باید نظارت بیشتری بر روی مکانهای گردشگری صورت بگیرد تا از کیفیت بالایی برخوردار باشند و همچنین امنیت مورد نیاز را تامین کنند.
در چهار سال اخیر دلیل افزایش میزان گرایش به بومگردی چه بوده است؟
زمانی بومگردی در ایران رشد یافت که ارزش ریال کاهش پیدا کرد و این کاهش قیمت به نفع گردشگری ایران تمام شد. به این معنی که ورود گردشگران خارجی به دلیل کم شدن هزینهها، بیشتر از گذشته شد. از طرفی با افزایش آگاهی مردم به وجود چنین مکانهای گردشگری آنها نیز جذب این مناطق توریستی و تفریحی شدند و هر روز بر تعداد گردشگران داخلی نیز افزوده شد.
تاثیر گردشگری مجازی بر روی این صنعت چگونه بوده است؟ تاثیر آن را مثبت ارزیابی می کنید؟
نکته مهم این است که فعالان بومگردی در ایران به ورود به این عرصه احتیاج دارند. هم اکنون در هر استان و شهر کوچکی افراد میتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را از اینترنت و صفحات مجازی دریافت کنند. همچنین تمایل گردشگران خارجی به بازدید از مکانهایی که پیش از ورود به ایران اطلاعات جامعی در آن خصوص کسب کردهاند، بیشتر است. به همین دلیل جذب توریست در ایران و به خصوص در این حوزه خاص وابسته به گردشگری مجازی است.
ارگانها و NGOهایی که در این خصوص فعال هستند باید یک صفحه مخصوص به بومگردی ایجاد کنند تا به معرفی کامل تمام مراکز بپردازند. از طرفی گردشگری مجازی میتواند واسطهها را نیز از میان بردارد و بدون حضور آژانسها، با گردشگران ارتباط برقرار کنند. اگر سازمان گردشگری و میراث فرهنگی یک اپ مرکزی برای بومگردی به وجود بیاورد و اقامتگاههای بومگردی را در آن صفحه به ثبت برساند، این میزان پراکندگی برای ارایه اطلاعات، کم میشود و افراد برای جستجوی یک مکان اقامتی نیاز به باز کردن و مطالعه چندین صفحه ندارند. البته از طریق گردشگری مجازی، سازمان میتواند به تحریک افراد برای سفر و بازدید از این اقامتگاهها نیز بپردازد.
آیا تبدیل کردن یک مکان تاریخی به یک اقامتگاه، موجب تخریب تاریخچه آن مکان نمیشود؟
بسیاری از اقامتگاههای بومگردی در گذشته خانههای شخصی افراد بودهاند و برخی نیز مکانهایی بودند که متروکه و دورافتاده بوده و به نوعی تاریخچه و خود بنا از ذهنها پاک شده بود. ایجاد اقامتگاههای بومگردی هم موجب زیباسازی روستاها و هم رونق اقتصادی شهرها شده است. در حال حاضر با رشد بیرویه اقامتگاههای بومی، ممکن است رقابتهای منفی نیز در برخی شهرها ایجاد شود.
البته با وجود تمام نقاط ضعف و منفی در بحث اقامتگاههای بومگردی، وجود این اقامتگاهها موجب مهاجرت معکوس شده به خصوص در مناطق کویری تاثیر آن را به وضوح شاهد هستیم. در این مناطق چون کشاورزی و خرید و فروشی وجود ندارد، سطح درآمد مردم نیز بسیار پایین است. در صورتی که با ایجاد این خانهها، تعداد مشاغل نیز در این مناطق افزایش یافته است و شاهد درآمدزایی بیشتری در این مناطق هستیم. توانمندسازی جوامع محلی در پی ایجاد اقامتگاههای بومگردی و توسعه گردشگری روستایی تا حد زیادی از مهاجرت جوانان از روستا جلوگیری میکند. نتیجه آن هم دیده شده و حتی باعث ایجاد گردشگری معکوس شده است.
چرا افزایش اقامتگاه بومگردی در برخی از استانها بیشتر مشاهده میشود؟
از بیابان لوت تا مناطق مرکزی، قزوین، تبریز، شیراز، یزد، دامغان و نطنز تعداد اقامتگاهها بسیار زیاد است. البته باید به یاد داشته باشیم که اولین اقامتگاههای بومگردی در ایران در یزد و کرمان ایجاد شد و استقبال گردشگران خارجی از این دو شهر بسیار زیاد بود و نکته دیگر این که گردشگران خارجی توجه بیشتری به مناطق بیابانی دارند. همچنین در این مناطق با سرمایهگذاری اندک میتوان یک خانه را به اقامتگاه بومگردی تبدیل کرد. به همین دلیل باید در این سالها بر روی نهادهای آنلاین و مجازی تمرکز کرد تا به صاحبان این مشاغل کمک بیشتری شود.