استان زنجان با توجه بهقرار گرفتن در مسیر ترانزیت مرکز به شمال غرب کشور، بخش مهمی از زیرساختهای حملونقل در شمال غرب کشور را دارد و در این میان وجود برخی از چالشها، لزوم توجه ویژه به اصلاح نقاط حادثهخیز را دوچندان میکند.
به گزارش سایت خبری ماهنامه صنعت حمل و نقل، آزادراه زنجان- قزوین بیشترین تصادفات در جادههای استان زنجان را به خود اختصاص داده است که بخش بزرگی از این حوادث با ایمنسازی و رفع نقاط حادثهخیز قابل پیشگیری است. ۱۲۰ نقطه حادثهخیز و پر تصادف جادهای در زنجان شناساییشده است از این تعداد ۴۷ نقطه حادثهخیز و ۷۳ نقطه آن نیز پر تصادف است که بیشترین مسیر ارتباطی پر تصادف نیز مربوط به محور زنجان – میانه، زنجان – ارمغان خانه، زنجان – خدابنده، بیجار – خدابنده، ابهر – خدابنده، جاده زنجان – خرمدره و زنجان – تهم و همچنین جادههای فرعی روستایی است.
در این میان آزادراه زنجان – تبریز از نقاط حادثهخیز این استان بوده و بیشترین تصادفات رانندگی در آزادراه زنجان – قزوین و در حدود ۳۰ کیلومتری شهر زنجان اتفاق میافتد که علت آن نیز عامل انسانی و البته پشت پرده آن کمتوجهی به ایمنسازی این محور است.
بسیاری از کارشناسان عنوان میکنند: از ۹۵ کیلومتر آزادراه در حوزه استان زنجان فقط ۱۷ کیلومتر دارای روشنایی و ۱۴ کیلومتر نیز دارای جداکننده بتنی هستند که همین موضوع خود به افزایش تصادفات دامن زده است.
تلاش برای رفع نقاط حادثهخیز
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان زنجان در این رابطه بابیان اینکه شناسایی و رفع نقاط حادثهخیز موضوع جدیدی نبوده و از سالها پیش در دستور کار قرار داشته است، گفت: در سال ۹۶ تعداد ۱۰۵ نقطه حادثهخیز شناسایی شد.
عبدالحسین علیاکبری میافزاید: تاکنون ۶۹ نقطه تا به امروز رفع مشکل و ایمنسازی لازم انجامشده و روشنایی جادهای و ایمنسازی با علائم رانندگی انجامگرفته و ۳۶ نقطه هم نیاز به کار اساسی دارند.
وی ادامه میدهد: رفع ۱۱ نقطه در قالب طرح دوساله که نیاز به احداث تقاطع غیر همسطح و ابنیه و تعریض محور دارد، نیازمند ۳۰ میلیارد تومان اعتبار است که در زمینه تأمین این اعتبار مشکل داریم.
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای استان زنجان میگوید: غیر از نقاط پر تصادف شناساییشده در استان کارشناسان نقاط مستعد تصادفات را هم شناسایی کردند که برای رفع این نقاط نیز برنامه ریزی شده است.