امروزه دغدغه هتلهای صاحب سبک دنیا نه تنها ارائه خدمات منحصربفرد و خاطرهانگیز به مشتریان، بلکه توجه به نیازهای ضمنی مهمانان همچون حفظ محیطزیست است تا از این طریق بیش از پیش در ذهن و قلب مشتریان قدیمی و بالقوه خود جای باز کنند. به عبارت دیگر توقع عمومی از هتلها به عنوان صنایعی که روزانه مصرف کننده حجم عظیمی از انرژی و منابع زیستمحیطی هستند، روزافزون است و هتلها نیز از این تغییرات اجتماعی و محیط زیستی آگاه هستند. برای نمونه هتل های اروپایی با تشکیل تیمهای سبز و مشارکت کارکنان تمامی بخشها برای بهرهگیری از خلاقیت و ایدههای آنان در مصرف کمتر آب و انرژی و در نتیجه کاهش هزینهها پیشروی رویکرد سبزتر شدن هتلها بشمار می روند و در این زمینه از فنآوریهای روز نیز بهره میبرند. این رویکرد بهتازگی در ایران نیز مورد توجه قرار گرفته است. در همین زمینه با محمدباقر منتظری دبیرکل شورای سیاستگزاری تاسیسات گردشگری سبز ایران که یکی از زیرمجموعه های انجمن مدیریت سبز ایران است، گفتگو کردیم.
سبز بودن به چه معناست؟
لفظ سبز گاهی سوتعبیر ایجاد میکند وقتی لقب سبز به مجموعهای داده میشود مثل بانک سبز یا هتل سبز، برخی فکر میکنند آن مجموعه در قالب یکی از ان.جی.اوهای دوستدار محیطزیست فعالیت میکند. این نهادها تمرکزشان بر روی زمینه های محیطزیستی مثل حفظ تنوع زیستی و یا مسائلی از این قبیل است. در حالیکه مجموعهای مثل هتل سبز با محیطزیست بهطور مستقیم کاری ندارد و در وهله نخست به اقتصاد سبز مربوط است.
منظور از اقتصاد سبز بهینهسازی مصرف است. بهینهسازی مصرف در منابع آب، انرژی و دیگر منابع که در جریان تولید کالا و خدمات به کار گرفته میشوند و بخشی از هزینه تمام شده محصول بشمار میروند، به همین دلیل به آن اقتصاد سبز گفته میشود. محوریت تمرکز اقتصاد سبز بر آن است که آن بخشی از منابع انرژی که در فرآیند تولید مصرف میشوند تا حد امکان و با حفظ کیفیت تولید بهینه شوند و قیمت تمامشده نیز کاهش یابد. اما از جمله تبعات مثبت آن این است که به محیطزیست کمتر آسیب وارد میشود. به زبان ساده وقتی مصرف آب کم میشود، پساب کمتری نیز به طبیعت بازمیگردد.
هتل سبز به چه نوع هتلی اطلاق می شود؟
هتل سبز نیز با همین شیوه تفکر طراحی شده است. تمامی بخشهای هتلداری مانند خدمات غذا و نوشابه، خانهداری و بخشهای روشنایی، گرمایش و سرمایش آن با دو محور اصلی مدیریت میشود: اول، منابع باید با حفظ کیفیت خدمات به طور حداقلی مصرف شوند دوم پساب به حداقل برسد. مثلا برای شستشو باید از حداقل آب ممکن بهره گرفت و مواد شستشو نیز باید از جمله مواد دوستدار محیط زیست باشد.
ادامه این مطلب را می توانید در شماره 357 ماهنامه صنعت حمل و نقل بخوانید.