صنعت حمل و نقل آنلاین: با حضور دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، دکتر رحمتاله مهآبادی مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران و جمعی ار مسوولان و دستاندرکاران صنعت هوانوردی کشور فاز اول طرح مدیریت آسمان ایرانشهر افتتاح و به بهرهبرداری رسید. در این طرح با افتتاح هفت مسیر بینالمللی با قابلیتRNAB1 شاهد افزایش بیش از 12 هزار کیلومتر مسیر جدید هوایی در کشور خواهیم بود که بهویژه در افزایش ترانزیت هوایی و پروازهای عبوری از آسمان کشور نقش بسزایی خواهد داشت. همچنین در بهرهبرداری از این فاز با ایجاد چهار مسیر موازی و یکطرفه، حد فاصل خلیج فارس تا مرز کشور ترکیه، ایجاد دو مسیر موازی و یکطرفه حد فاصل جنوب به شمال کشور برای تبادل ترافیک بین کشورهای شمالی به کشورهای جنوب خلیج فارس و نیز کاهش هزینه های ایرلاینها به ویژه در مصرف سوخت بالغ بر 35 میلیارد تومان طی سال صرفه جویی به عمل خواهد آمد.
دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در مراسم افتتاح فاز اول مدیریت آسمان ایرانشهر افزایش5200 کیلومتر مسیر جدید هوایی در فضای کشور را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: بحث استفاده از ظرفیت آسمان کشور مبحثی است که همواره مطرح بوده و در سیاستهای اقتصاد مقاومتی هم به مفهوم ترانزیت تاکید شده است. یکی از مهمترین محورهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی بحث ترانزیت از جمله ترانزیت هوایی است که باید فعالیت حوزه هوانوردی در سطح جهانی و با استانداردهای بینالمللی مطابقت داشته باشد. به همین دلیل اگر میخواهیم در بازار هوایی دنیا سهمی داشته باشیم باید سطح رقابت ایران در سطح جهانی افزایش یابد. همچنین باید بتوانیم در سطح بینالمللی در حوزههای ایمنی، دانش و تجهیزات به دستاوردهای فناورانه مجهز شویم تا با رقیبان خود در منطقه قدرت رقابت داشته باشیم و در این حوزه اقتدار لازم را کسب کنیم.
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه تمام تلاشها در دولت و وزارت راه و شهرسازی در این جهت است که موقعیت گذشته ایران در منطقه و جهان در حوزه هوانوردی احیا شود خاطر نشان کرد: تمام آنچه که در این حوزه صورت گرفته، اقدامات دانش بنیان بوده و تمام آنها واقعی است و برای شعار یا جلب توجه مردم نبوده بلکه برای افزایش قدرت ایران در صنعت هوانوردی ایجاد شده است. امروز شاهد اتفاقات جدید در صنعت هوانوردی کشور هستیم. با افزایش ترانزیت عبوری، سازمان ایکائو دستاوردهای ایران را در صنعت هوانوردی مورد تایید قرار داده است چرا که توانستهایم ظرف دو سال گذشته ترانزیت عبوری از کشور را تا دو برابر افزایش دهیم. تمام این دستاوردها نتیجه تلاش دولت تدبیر و امید برای محقق کردن اهداف برجام بوده است. وقتی مدعی هستیم که میخواهیم پروازهای عبوری ایران را افزایش دهیم تحقق این هدف مستلزم جلب اعتماد خطوط هوایی جهانی است که جلب اعتماد آنها کار سادهای نیست بنابراین برای عبور خطوط هوایی دنیا از آسمان ایران، اقدامات بسیار پیچیدهای انجام شده است.
دکتر آخوندی از افزایش پنج مرکز کنترل کشور به 13 مرکز کنترل خبر داد و افزود: وقتی میخواهیم ایران در بخش ترانزیت عبوری در منطقه جایگاه برتری داشته باشد باید صلاحیت خود را به همگان نشان دهیم و برای این کار باید بتوانیم تمام تجهیزات صنعت هوانوردی کشور را بهروز کنیم. امروز توانستهایم بخشهای کنترل زمینی خود را از پنج مرکز کنترلی به 13 مرکز کنترل افزایش دهیم تا بدین ترتیب قدرت مالی و سهم ایران را از بازار هوانوردی جهان ارتقاء بخشیم. لازمه دستیابی به این دستاوردها استفاده از نیروی جوان و نخبه کشور است که باید به آنها اعتماد کنیم چرا که اطمینان داریم میتوانند بالاترین خدمات با استانداردهای جهانی را ارایه دهند.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به همکاری تنگاتنگ دستگاههای مسوول در کشور، نقش وحدت مدیریت در افزایش مسیرهای جدید پروازی را در آسمان ایران بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در پروژه افزایش مسیرهای پروازی جدید یک وحدت مدیریت در ایران به نمایش گذاشته شد چرا که برای اجرای این پروژه همکاریهای بسیار خوبی با شورای امنیت ملی، ستاد فرماندهی کل قوا، مجلس شورای اسلامی و سایرنهادهای مربوطه انجام شد. با توجه به اقدامات صورت گرفته در شرکت فرودگاههای کشور شاهد رشد20 درصدی تعداد مسافران و رشد 15 درصدی در تعداد نشست و برخاست هواپیماها طی سال 95 بودهایم.
دکتر رحمتاله مهآبادی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران اجرای ماده 161 برنامه پنجم توسعه کشور را اتفاق بسیار مهمی در صنعت هوانوردی کشور عنوان کرد و افزود: قانون آزادسازی در بخش هوانوردی کشور که حدود 5 سال مصوب شده بود اما به دلایل متعددی اجرایی نمیشد، بالاخره عملیاتی شد و در دستور کار قرار گرفت که اکنون ثمرات آن را شاهد هستیم. بحث نوسازی ناوگان و سرمایهگذاریهای سنگین در زیرساختهای هوانوردی و فرودگاهی کشور از محل منابع داخلی و خارجی موجب شد تا با رشد دو رقمی نشست و برخاست هواپیماها و اعزام و پذیرش مسافران طی سال گذشته روبرو باشیم. در این رابطه فرودگاه مهرآباد با رشد 15 درصدی و مشهد با رشد 18 درصدی حاکی از همین تحولاتی است که با آن مواجه شدهایم. البته با وجود تحریمهای ظالمانهای که وجود داشت توانستیم تمامی سامانههای اصلی ناوبری هوایی کشور را به طور کامل نوسازی کنیم که توسط همکاران شرکت فرودگاهها در حال نصب و راهاندازی است. همچنین خرید تعدادی رادار در دستور کار قرار گرفته که اولین رادار در حال ترخیص از گمرک است و بهزودی در فرودگاه بندرعباس نصب خواهد شد. مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران موقیعت ژئوپلیتیکی ایران را از موهبتهای الهی برشمرد و گفت: با توجه به اینکه در منطقه پرترافیک هوایی جهان قرار گرفته، بهترین موقعیت را در بین منطقه پاسفیک و اروپا دارد ولی به دلیل فقدان نگرش ملی در بین تصمیمگیران گذشته، هم در بخش کشوری و هم لشگری این مکان بهوجود نیامد تا اقدامات ماندگاری درخور ملت ایران انجام پذیرد. بر این اساس طی دو سال گذشته با توجهات وزیر راه و شهرسازی موفق شدیم فضای پروازی کشور را به بیش از 15 هزار کیلومتر افزایش دهیم که این افزایش در چند مرحله صورت گرفته است. معاون وزیر راه و شهرسازی بهرهبرداری از فاز اول توسعه فضای کشور را یکی از بزرگترین رویدادهای مهم در صنعت ناوبری برشمرد و خاطر نشان کرد: فاز اول طرح مدیریت آسمان ایرانشهر با هدف رقابتی شدن فضای کشور و تبدیل شدن فضای جمهوری اسلامی ایران به نقطه تعادل منطقهای موجب میشود که بیش از 5 هزار کیلومتر خطوط جدید به فضای قبلی افزایش یابد و شرایط را به گونهای رقم میزند که صددرصد ترافیک هوایی کشور در مسیرهای مستقیم و یکطرفه با استفاده از فناوری RNAB افزایش یابد و این امر موجب میشود بالغ بر60 درصد ترافیک داخلی، بینالمللی و پروازهای عبوری از فناوری نوین RNAB1 بهرهمند شود. تلاش شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران این بوده که بتوانیم از فرصت ژئوپلتیک، ژئواستراتریک و ژئواکونومیک کشور که خداوند در اختیار ما قرار داده، در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و تحقق اهداف سند چشمانداز در آسمان کشور استفاده کنیم.
دکتر مهآبادی طرح توسعه فضای کشور را رویدادی نرمافزاری برای بهرهوری بیشتر از فضای کشور عنوان کرد و افزود: این طرح از سال 84 آغاز شد که طی آن سال، 7800 کیلومتر و متعاقب آن حدود 2 هزار کیلومتر و امسال نیز بالغ بر 5200 کیلومتر راه هوایی به بهرهبرداری رسید و در نتیجه هم اکنون بالغ بر 15 هزار کیلومتر مسافت راه هوایی در فضای جمهوری اسلامی ایران موجود است. طی دو سال گذشته با حمایتهای خاص وزیر راه و شهرسازی و مساعدتهای شورای عالی هواپیمایی کشور و همچنین همکاری تنگاتنگ ستاد کل نیروهای مسلح تلاش برای گسترش راههای هوایی کشور به نتیجه رسید. هرچند علیرغم این تلاشها، فرصتهای مناسبی را از دست دادهایم چرا که رقبای ما در منطقه با انجام سرمایهگذاریهای هنگفت، راههای جدیدی را ایجاد کردهاند که ما میبایست در حال حاضر به حفظ راههای هوایی موجود بپردازیم و سپس با اجرای فازهای دوم و سوم طرح مدیریت آسمان ایرانشهر، بتوانیم ظرفیتهای بیشتری ایجاد کنیم.