صنعت حمل و نقل آنلاین: امیرعباس کناری مشاور فراکسیون بنادر، دریانوردی و توسعه دریایی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هفت استان کشور ساحلی هستند و جمعیتی بالغ بر20 میلیون نفر را در خود جای دادهاند، ضرورت تشکیل کمیسیونی مستقل در حوزه دریایی کشور را اولین گام مهم در راستای توسعه دریا محور در کشور برشمرد و بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات را یکی از راهکارهای اساسی در رفع مشکلات در این حوزه دانست.
امیرعباس کناری مشاور فراکسیون بنادر، دریانوردی و توسعه دریایی مجلس شورای اسلامی تعداد کمیسیونهای فعال در مجلس را تعداد 16 کمیسیون عنوان کرد و افزود: در زمینه بنادر و دریانوردی صرفا کمیتهای در کمیسیون عمران وجود دارد که پاسخگوی نیاز جامعه بزرگ ساحلی، بندری و دریایی کشور نیست و بدون تردید تشکیل کمیسیونی مستقل به همین نام ضروری و حیاتی است.
در حال حاضر مرجع قانونی دریایی کشور با 16 وظیفه ذاتی در عرصه پهناور سواحل، بنادر و دریانوردی کشور مسوولیت خطیری است که بر عهده سازمان بنادر و دریانوردی کشور قرار دارد. این سازمان علاوه بر اجرای قوانین دریایی، ثبت شناورها مطابق با استانداردهای جهانی و نظارت، مدیریت و صدور مجوزها برای فعالیتهای دریایی و دریانوردی اعم از ساخت و بهرهبرداری، به عنوان نماینده رسمی جمهوری اسلامی ایران در جلسات سازمان جهانی دریانوردی حضور مییابد و از مباحث حوزه بندری و دریایی کشور دفاع میکند.
مشاور فراکسیون بنادر، دریانوردی و توسعه دریایی مجلس شورای اسلامی قدمت علوم دریایی، دریانوردی و کشتیرانی را در ایران بیش از 5 هزار سال ذکر کرد و گفت: طبق تحقیقات گسترده مرکز بررسیها و مطالعات راهبردی سازمان بنادر و دریانوردی اطلاعات با ارزشی از مراجع معتبر خارجی و داخلی به دست آمده که نشان میدهد سرزمین آبی ایران در علوم دریایی، دریانوردی و کشتیرانی سابقهای پنج هزار ساله دارد و سکههای منقش به تصاویر کشتیها سکههای رایج بین مردم ایران بوده است. موضوع دریا و رودهای قابل کشتیرانی در ایران و همه کشورهای صاحب بندر و دریانوردی دارای ابعاد گستردهای است و قانونگذاران با استفاده از طرحها و لوایح مقامات در این زمینه به تدوین قوانین و ایجاد ساختارها میاندیشند تا بتوانند نقشه راهی مناسب برای جامعه امروز و نسل آینده فراهم سازند. در همین راستا مجلس شورای اسلامی نیز با آگاهی دقیق و جامع از این موضوع مهم و حیاتی میتواند منشأ خدمات بنیادی برای کشور باشد.
امیرعباس کناری ایران را در عرصه آبی دارای ظرفیتهای بینظیری عنوان کرد و افزود: متاسفانه به این ظرفیتها کمتر یا در مواردی اصلا توجه نشده است که دلیل آن را باید در ضعف دیپلماسی روابط متقابل مجلس یا سازمان تخصصی بنادر و دریانوردی جستجو کرد. با نگاهی به تعداد کمیسیونهای فعلی مجلس میتوان اذعان کرد جای کمیسیونی بنام سواحل، بنادر و دریانوردی در مجلس خالی است چرا که کمیسیونها آغازگر بررسی طرحها و لوایح هستند و میتوانند با نگاه فنی به صنایع مرتبط با دریا و بنادر مشکلات این حوزه را شناسایی و حل کنند. در حال حاضر تعداد 16 کمیسیون تخصصی در مجلس فعالیت میکنند که فقط کمیتهای در کمیسیون عمران در زمینه بنادر و دریانوردی فعال است و وجود این کمیته نمیتواند پاسخگوی نیاز بخش دریایی کشور باشد. به همین دلیل ضرورت وجود کمیسیونی مستقل در این حوزه احساس میشود و از آنجا که نمایندگان مجلس از مقام، شأن و منزلت ویژهای برخوردارند، میتوانند همطراز با سایر نیازهای مملکت، عرصه پهناور آبی کشور را نیز مدنظر قرار دهند.
مشاور فراکسیون بنادر، دریانوردی و توسعه دریایی مجلس با اشاره به اینکه هفت استان کشور ساحلی است و جمعیتی بالغ بر20 میلیون نفر از مردم اکنون در کنار سواحل زندگی میکنند خاطر نشان کرد: به این آمار باید حدود چهل میلیون نفر جمعیت شناور را که به عنوان مسافر و گردشگر طی سال به مناطق ساحلی و بندری کشور سفر میکنند اضافه کرد. به همین دلیل مجلس و سازمان بنادر راهی طولانی در پیش دارند که با تداوم و استمرار جلسات کارشناسی میتوانند بخشی از مشکلات موجود را به صورت ریشهای حل و فصل کنند. بر این اساس است که ایجاد فراکسیون بنادر، دریانوردی و توسعه دریایی در مجلس شورای اسلامی میتواند به مثابه اندیشهای بزرگ در کنار سازمان بنادر و دریانوردی متشکل از کارشناسان خبره به عنوان مرجع قانونی و محور فعالیت ارگانهای دریایی کشور، سرزمینهای ساحلی کشور را به طور جامع و دقیق شناسایی و نقشه راهی برای توسعه هر چه بهتر آن فراهم آورند.
امیرعباس کناری بازنگری و اصلاح قوانین موجود را نخستین گام مهم در این عرصه برشمرد و تصریح کرد: اگر نمایندگان مجلس زمان بیشتری به این امر مهم اختصاص دهند و به این باور برسند که دریا و رودهای قابل کشتیرانی جزیی از خاک سرزمین ماست به طور یقین فرصتی جدید برای کشور بوجود خواهد آمد.
خوشبختانه مجلس دهم به این واقعیت پیبرد و با تشکیل کمیسیونی به نام سواحل، بنادر و توسعه دریانوردی اقدامی بنیادی در راستای برنامه توسعه کشور برداشت. جای دارد سازمان بنادر و دریانوردی با تشکیل کمیته و معرفی آن به دبیرخانه فراکسیون مرتبط در مجلس این مسیر را هموار کنند.