صنعت حمل و نقل آنلاین: انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته با مشارکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران اولین گردهمایی ایدههای نوین در بخش ریلی مسافری را برگزار میکند. قرار است بهترین ایدهها و طرحهایی که در راستای بهبود فضای کسب و کار و ارتقای خدمات بخش مسافری مطرح میشود، جمعآوری و پس از داوری از سوی کارشناسان خبره شش ایده برتر انتخاب و در این حوزه در جشنوارهای که ۲۵ آذر ماه در آمفیتئاتر راه آهن جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود معرفی گردد. مجید بابایی دبیر انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی و مهندس علی کاظمیمنش مدیرکل برنامهریزی و نظارت بر خدمات مسافری راه آهن جمهوری اسلامی ایران طی نشست مطبوعاتی با خبرنگاران ضمن تشریح روند برپایی اولین گردهمایی ایدههای نوین در بخش ریلی مسافری، وضعیت موجود بخش مسافری ریلی کشور را نیز مورد بررسی قرار دادند.
دکتر مجید بابایی دبیر انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته از برپایی نخستین گردهمایی ایدههای نوین در بخش ریلی مسافری در مهرماه سال جاری خبر داد و افزود: از آنجا که بخش ریلی مسافری به منزله ویترین صنعت ریلی به شمار میآید بیشترین توجه در سطح اجتماعی را به خود معطوف کرده است به همین دلیل انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی نیز به آن توجه ویژهای دارد. این گردهمایی که مقرر شده در مهرماه صورت بگیرد قرار است بهترین ایدههایی را که میتواند در فضای کسب و کار به ارتقای خدمات بخش مسافری کمک کند، جذب و جمعآوری نماید. همچنین این گردهمایی میتواند کانونی برای جمعآوری نوآوری و خلاقیت در بخش مسافری ریلی باشد. بنابراین به دنبال این هستیم راهکارهایی که بیشتر متکی به فناوریهای روز دنیا هستند مد نظر قرار گیرد و در کنار آن شرکتهای فعال در حوزه مسافری ریلی بیشتر با مفاهیم تجاریسازی و فرآیند نوآوری در بخش ریلی آشنا شوند. فرآیندی که برای این گردهمایی دیده شده است این است که تا دهه اول شهریور ماه با مراجعه به سایت انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی ایدههای خود را وارد کنند. سپس بهترین ایدهها و طرحها تحت نظر داوران منتخب از صنعت ریلی انتخاب میشود و به تعداد شش ایده برتر در گردهمایی ۲۵ مهرماه جوایزی اهدا خواهد شد.
دبیر انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته حوزه ارایه ایدهها را حول شش محور عنوان کرد و گفت: ارتقای کیفی خدمات سفر، ارتباط با مشتریان، فناوریهای مورد استفاده مشتریان، راهکارهای افزایش درآمد، شیوههای فروش و کنترل بلیت و معرفی محصولات جدید در حوزه مختلف ریلی محورهای شش گانه این گردهمایی خواهد بود. از آنجا که در انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی شرکتهای خصوصی بخش مسافری و باری حضور دارند و به مثابه نهاد صنفی این بخش محسوب میشود ارتباط مطلوبی با نهادهای حاکمیتی دارد و تلاش میشود در برنامههای کلان کشور که برای توسعه این بخش مدون میشود این انجمن حضوری فعال داشته باشد.
مساله مهم این است که مشارکت دولت و بخش خصوصی راهکار بسیار مهمی است و باید تلاش شود این مشارکت بیش از پیش صورت گیرد تا موانعی که پیش روی این بخش قرار دارد هرچه سریعتر مرتفع شود. حوزه ریلی دارای مزیتهای بسیاری نسبت به سایر مدلهای حمل و نقل است از جمله ایمنی بالا، حجم جابهجایی انبوه و صرفهجویی در مصرف سوخت که باید بتوانیم از این مزایا نهایت استفاده را ببریم.
بابایی موضوع سرمایه گذاری در حوزه ریلی چه بخش مسافری و چه باری آن را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: با توجه به اینکه عمر ناوگان مسافری در بخش ریلی بالاست انتظار میرود بخش خصوصی بتواند در این حوزه سرمایهگذاری بیشتری انجام دهد هر چند دولت هم باید با ارایه بستههای حمایتی موانع سرمایهگذاری در این بخش را مرتفع سازد. در همین راستا در انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی اخیرا برنامه راهبردی را تصویب کردهایم که دارای شش سیاست اصلی است از جمله ارتقای کیفی خدمات و سطح رضایتمندی مشتریان، اعتلای جایگاه انجمن نزد مجامع رسمی به منظور مشارکت در سیاستگزاری بخش ریلی، افزایش سهم بخش ریلی از مجموع حمل و نقل کشور، تحقق منافع صنفی شرکتهای عضو انجمن در راستای توسعه کمی و کیفی حمل و نقل ریلی و بخش خصوصی و در نهایت ارتقای مهارتی، تخصصی و آموزشی بنگاههای خصوصی فعال در حمل و نقل ریلی مفاد این سیاستگزاریها را شامل میشود که امیدوارم با تلاش مشترک بخش خصوصی و دولت بتوانیم در پایان برنامه ششم توسعه به بخشی از اهداف توسعه کشور در حوزه ریلی دست یابیم.
دبیر انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی تعداد اعضای این انجمن را بالغ بر ۵۶ عضو عنوان کرد و گفت: تعداد ۳۷ عضو این انجمن مالکان واگنهای باری، مسافری و لکوموتیو هستند که طبق قانون دسترسی، مالکیت، نگهداری و تخصیص ظرفیت شبکه ریلی بر عهده راه آهن جمهوری اسلامی ایران است اما بهرهبرداری از شبکه و تامین ناوگان و سیر و حرکت قطارهای مسافری و باری بر عهده بخش خصوصی است. البته در بخش مسافری مشکلات بیشتری نسبت به بخش باری وجود دارد چرا که عمر ناوگان در این حوزه بیش از ۳۵ سال است و برای بهرهمندی از ناوگان جدید نیازمند سرمایهگذاری در بخش تامین ناوگان هستیم. قابل ذکر است که قیمت یک رام قطار و لوکوموتیو آن رقمی بالغ بر۵۰ میلیارد تومان میشود که با توجه به قیمت بلیت و تقاضای موجود این شرایط توجیه اقتصادی ندارد مگر اینکه در تامین آن بستههای حمایتی دولت در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد. به عبارتی سیاستها در بخش حمل و نقل بیشتر جادهپسند است و بخش مسافری ریلی در مقوله سرعت قابل رقابت با جاده یا هواپیما نیست. بنابراین انتظار داریم بستر کسب و کار برای بخش خصوصی به شکل واقعی فراهم شود و همچنین شاهد ورود سرمایه گذاریهای جدید در این بخش باشیم. باید یکبار برای همیشه مشخص شود که بخش ریلی دغدغه کشور هست یا خیر و اگر هست باید نگاه ویژهای به آن بشود.
مهندس علی کاظمیمنش مدیرکل برنامهریزی و نظارت بر خدمات مسافری راه آهن جمهوری اسلامی ایران در خصوص ارتقای کیفیت خدمات شرکتهای حمل و نقل مسافری ریلی از نوسازی و بازسازی ۷۱ دستگاه واگن مسافری طی ۵ ماه اخیر خبر داد و تاکید کرد: طبق نظر سنجی نوروز ۹۶ هم در زمینه کیفیت خدمات شرکتها و هم در خصوص کیفیت خدمات در ایستگاههای راه آهن شاهد افزایش۲ واحدی رضایتمندی مردم بودهایم که این واحد از ۶۹ به ۷۱ ارتقا پیدا کرده است. از سوی دیگر راهاندازی قطار تهران-همدان و ایجاد قطار گردشگری تهران-سوادکوه از جمله اتفاقات مهم در حوزه مسافری به شمار میآید همچنین راه اندازی سامانه جامع آژانسها (سجا) و سامانه جامع مسافری (سجم) نیز از جمله دستاوردهای بخش مسافری ریلی به شمار میآید که قرار است تمامی اطلاعات بخش مسافری ریلی مانند اطلاعات قطارها، اطلاعات مامورین و اطلاعات بازدیدها و بازرسیها در این سامانهها گردآوری و ثبت شود تا بر اساس این آمار و اطلاعات نقاط ضعف و قوت این بخش مشخص و سپس به رفع و تقویت آن اقدام شود. در ضمن این اطلاعات و آمار در رتبهبندی شرکتهای حمل و نقل ریلی مسافری که بهزودی آغاز میشود نقش بسزایی دارد.
مدیرکل برنامهریزی و نظارت بر خدمات مسافری راه آهن جمهوری اسلامی ایران تدوین دستورالعمل جامع خدمات مسافری را از جمله دیگر اقدامات مهم راه آهن در راستای حفظ حقوق شهروندی بر شمرد و خاطر نشان کرد: با تصویب این دستورالعمل توسط کارگروه مسافری مقرر شده است تا برای انواع نقص خدماتی که احتمال بهروز آن وجود دارد از سوی راه آهن یا شرکتهای حمل و نقلی به مسافران خسارت پرداخت شود. اقدام مهم دیگر راهاندازی کارگروهی بین راه آهن و بخش خصوصی است که مقرر شده هفتهای یکبار جلسهای برگزار شود و در خصوص ارتقای کیفیت و موضوعات بازار و مسافر تبادل نظر کنند. گفتنی است از اول سال جاری تا کنون حدود ۸ میلیون مسافر توسط قطارهای مسافری جابجا شدهاند که نسبت مدت مشابه سال قبل حدود ۲.۵ درصد رشد داشته است.
مهندس کاظمیمنش برگزاری اولین گردهمایی ایدههای نوین در حوزه مسافری را دستاورد مهمی ارزیابی کرد و افزود: جا دارد که از انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی به دلیل برپایی این گردهمایی قدردانی کنم و امیدوارم که نتایج آن و ایدههایی که در این گردهمایی مطرح میشود موجبات رضایتمندی مردم را فراهم آورد. همانطور که مستحضر هستید با توجه به اینکه رتبهبندی قطارهای مسافری بسیار ظریف و حساس است مقرر شده شرکت خبرهای در این زمینه ورود کند و پس از جمعبندی نظرات شرکتها و تهیه بانک آماری قطارهای مسافربری طرح نهایی به تصویب هیات مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران برسد که پیشبینی میشود در نوروز ۹۷رتبهبندی اجرایی شود. عملیاتی شدن این طرح علاوه بر آگاهی دادن به مردم در خصوص انتخاب نوع قطارها موجب میشود تا سطح رقابت بین شرکتهای حمل و نقل مسافری را افزایش دهد و در تعیین قیمت بلیت قطارها نیز تاثیر مستقیم خواهد داشت. از آنجا که این طرح با مشارکت بخش خصوصی آغاز شده و نظرات آنها اعمال میشود امیدوارم در اجرا ثمرات خوبی داشته باشد. هم اکنون قطار شرکت فدک و قطار زندگی شرکت رجا دارای درجه ۵ ستاره هستند که در مسیرهای تهران-مشهد، تهران-شیراز و قم-مشهد در حال سیر است.