ایستگاه اشرفی اصفهانی رکورددار خط 6 مترو

صنعت حمل و نقل آنلاین: شرکت مهندسی پارس تفتان با بیش از ربع قرن تجربه در فعالیت­های عمرانی و تاسیساتی از جمله احداث کارخانه و مجتمع­های صنعتی، مراکز آموزش فنی و حرفه­ای و همچنین ساختمان­های اداری و مسکونی در سطوح ملی و منطقه­ای، برای نخستین بار توانست در توسعه شبکه متروی تهران نیز ورود پیدا کند و در احداث ایستگاه اشرفی اصفهانی نقش موثری داشته باشد. این شرکت همچنین موفق شده است تا نسبت به بهبود ساختار سازمانی با بهره گیری از شبکه­های اطلاعاتی و متخصصان خارج کارگاه­ها اقدام نماید و به نوآوری­ها و خلاقیت­های جدید دست یابد.  شرکت پارس تفتان از جمله شرکت­هایی است که از نیروهای جوان و متخصص درکارخود بهره می­گیرد و در ورود به فعالیت در خط 6 مترو نیز با اتکا به همین نیروها، موفق به ثبت رکوردهایی در اجرای کار شده است.  مهندس حسین ضرابیها مدیرعامل شرکت پارس تفتان که خود نیز یکی از همین نیروهای جوان است، در رابطه با فعالیت­های این شرکت و چالش­هایی که در اجرای کار در ساخت ایستگاه اشرفـی اصفهانی پیـش رو داشته اسـت با ماهنامه صنعت حمل­و­نقل بـه گفتگو نشست:

سابقه فعالیت شرکت به چه سال­هایی برمی­گردد و در چه زمینه­هایی فعالیت می­کند؟

شرکت پارس تفتان سال 1365 در تهران ثبـت شد و هم اکنون دارای رتبه 1 ابنیـه و رتبـه 2 تاسیسات است و در طول 31 سال فعالیت خود توانسته حدود 46 پروژه ساختمانی و تاسیساتی را تکمیل کرده و تحویل دهد که هفت مورد آن طی 4 سال اخیر که مسوولیت مدیر عاملی شرکت را برعهده داشته­ام و با وجود شرایط نامناسب اقتصادی در شهرهای تهران، شیراز و کرمان در حال اجرا است. بیشتر این پروژه­ها عمرانی و غیرعمرانی هستند نظیر مجتمع­های تجاری، اداری، مترو و دانشکده علوم پزشکی کرمان. شرکت پارس تفتان در گذشته سابقه مترو نداشته است اما با همکاری شرکت چیلکو توانستیم در سال 94 ایستگاه اشرفی اصفهانی در خط 6 مترو را که اولین ایستگاه در قطعه شمالی است شروع کنیم. همچنین با توجه به جذب نیروهای جوان و متخصص، رکوردهای خوبی در خط 6 و در سابقه30 ساله متروی کشور به ثبت رساندیم. این رکوردها در زمینه حفاری شمع و ریب­هایی بود که توانستیم در کوتاه­ترین زمان اجرا کنیم. مدت زمان قرارداد این ایستگاه شانزده ماهه بود که توانستیم در مدت 14 ماه حدود 93 درصد آن را اجرایی کنیم. با توجه به تایید کارفرما اجرای پروژه ایستگاه اشرفی اصفهانی، از بهترین و با کیفیت­ترین ایستگاه­های خـط 6 است که طبق برنامه زمان­بندی شده، پیش رفته است.

فعالیت این شرکت در حوزه مترو از چه زمانی آغازشد؟ آیا در شهرهای دیگر هم در این حوزه فعالیت داشته­اید؟

اولین قدم ما در فعالیت­های قطار شهری همکاری با شرکت چیلکو در خط 6 تهران بود و در خارج از تهران تا امروز در پروژه مشابهی فعالیت نداشته­ایم. خط 6 قطار شهری تهران با طولی نزدیک به 32 کیلومتر از جنوب شرقی در محدوده دولت­آباد آغاز و با گذشتن از مرکز شهر به سمت شمال غرب در محدوده سولقان مشتمل بر 27 ایستگاه امتداد می­یابد. حفاری تونل این خط با دو روش (EPB-TBM) در 11 کیلومتر اول و بقیه با روش سنتی (NATM) ادامه مسیر داده است. 6 ایستگاه از این خط در محل تقاطع با خطوط دیگر قطار شهری تهران واقع شده است که ایستگاه اشرفی اصفهانی (U6) نیز از آن جمله است.

    در اجرا با چه مشکلاتی رو برو بودید؟ اعم از فنی، تامین اعتبارات و مسایل مربوط به ماشین آلات.

این ایستگاه ابتدا به طول 142 متر در 2 طبقه روی هم با در نظر گرفتن سازه نگهبانی شامل 57 عدد ریب و 114 عدد شمع بتنی طراحی شده بود. پس از شروع به کار با تونل انرژی که در آن دیواره­ها کابل­های برق تعبیه شده بود روبرو شدیم. به ناچار کار تا رفع این مانع دو ماه متوقف شد تا این که با بازنگری و طراحی مجدد و انجام محاسبات و با جابجایی سالن بلیط در طبقه دوم و انتقال آن از روی سکو به سمت جلوتر مشکل حل شد. با این بازنگری و طراحی جدید 18 عدد ریب و 42 عدد شمع به نقشه کار اضافه شد و مجموعه ایستگاه در 4 تراز شامل تراز اول (سطح خیابان)، تـراز دوم (تیکت­ها و هواساز)، تـراز سـوم (سکوی قطار) و تـراز چهارم (زیر سکو) در دستور کار قرار گرفت. با توجه به افزایش حجم کار و اتلاف وقت دو ماهه و مدت زمان باقیمانده از قرارداد پروژه، شرکت پارس تفتان با درایت، برنامه­ریزی و انسجام همه جانبه و به کارگیری ماشین آلات متعدد، عملیات اجرایی خود را بر اساس نقشه­های جدید شروع کرد و توانست زمان از دست رفته را در مدت 6 ماه کاری جبران کند. به طوری که انجام سازه نگهبان ایستگاه را که حدود 30 درصد به آن اضافه شده بود در مدت زمان 58 روز تمام کرد و رکورد آن را در تاریخ 30 ساله  قطار شهری تهران به نام خود ثبت نمود. در ادامه با پشتکار، لاینینگ هسته مرکزی ایستگاه در مدت 6 ماه انجام شد و نازک­کاری آن در مدت 5 ماه به پایان رسید. به موازات احداث ساختمان اصلی، سازه­های جانبی شامل رکتیفایر، گالری خروج اضطراری، تقسیم مسافرها، شفت­ها و گالری­های هوا رسان و بای پس، به انجام رسید و نهایتا ایستگاه اشرفی اصفهانی با 126 هزار متر مکعب خاکبـرداری و حفاری، 34 هـزار متر مکعب بتـن­ریـزی، 4400 تـن آرماتور و1360 تـن سازه نگهبان (لتیس و فریم) در 12 هزار متر مربع زیربنا شامل نازک­کاری و تاسیسات برقی و مکانیکی، در مدت کمتر از 2 سال توسط شرکت پارس تفتان به اتمام رسید.  این مدت زمان، رکورد جدید در عرصه ساخت و ساز قطار شهری است که توسط این شرکت ساختمانی به ثبت رسیده است. از نظر تامین اعتبارات نیز باید گفت با توجه به این که فاینانسور پروژه خط 6 بانک شهر است و این بانک از ابتدای سال 96  نتوانست نسبت به تامین این اعتبارات به درستی عمل کند، می­توان گفت که تقریبا همه پیمانکاران ایستگاه­ها با مشکلات مالی برخورد کردند. ما نیز از این قاعده مستثنی نبودیم ولی با مدیریت خوب توانستیم پیش برویم. خوشحالیم که توانسته­ایم تا امروز جوابگوی درستی عملکرد خود باشیم.

آیا در پروژه­های عمرانی خارج از کشور نیز فعالیت می­کنید؟

خیر. تا امروز فعالیتی نداشتیم اما برای عمان و امارات رایزنی­هایی انجام شده تا در مناقصه­ای که در کشور عمان برگزار می­شود شرکت کنیم.

به تازگی پروژه خط 6 متروی تهران توانست مقام دوم برترین پروژه تونل سازی جهان را از سوی انجمن بین­المللی تونل در سال 2017 به دست آورد. به نظرجنابعالی پیمانکاران این خط از جمله شرکت پارس تفتان چه سهمی در اخذ این عنوان داشته­اند؟

در ثبت رکوردهای پیشرفت فیزیکی بین خطوط مختلف قطار شهری تهران، خوشبختانه خط 6 قادر به ثبت رکوردهای جدید از جمله800 متر حفاری و لاینینگ در طول یک هفته شد. باید بگویم همه نیروها در این رکوردزنی­ها سهیم بوده­اند. از جمله عوامل طراحی، برنامه­ریزی اجرایی، کارفرمایان، بانک شهر و سه پیمانکار بزرگ شرکت چیلکو، سابیر بین­الملل و آهاب و حتی کارگران، هرکدام به سهم خود نقش بایسته در این موفقیت ایفا کرده­اند که اغلب از دوستان و همکاران ما نیز هستند. پارس تفتان نیز که یکی از پیمانکاران به نام زیر مجموعه پروژه خط 6 است، در ایستگاه (U6) سهم قابل توجهی را بین 37 جبهه کاری فعال به خود اختصاص داد. پروژه­های عمرانی عملا در عملیات اجرایی آنها تعریف می­شوند و مدیران نیز نقش راهبری دارند. در نتیجه همه در پیشرفت و موفقیت یک پروژه سهیم هستند.

به نظر می­رسد خیلی زود وارد بازار کار شده­اید. ظاهرا انجام چنین پروژه­هایی با سن شما همخوانی ندارد؟

من حدود 32 سال سن دارم و از روزهای اول دانشگاه در این رشته فعالیت داشته­ام. در طول این سال­ها در تلاش بی­وقفه بوده­ام. از کارآموزی و تکنسینی گرفته تا کار در نقاط دور افتاده اطراف تهران. اینها همه نتیجه تلاش­هایی است که طی سال­های گذشته صورت گرفته است. این که بتوانم کارهای عمرانی و غیرعمرانی در کشور انجام دهم، همیشه از آرزوهایم بوده است و اکنون نیز خوشحالم که به این آرزو رسیده­ام و توانسته­ام با مدیریت شرکتی با رتبه یک در سطح کشور فعالیت داشته باشم.

غیر از پروژه مترو در چه پروژه­های دیگری فعالیت دارید؟

      حدود 3 سال است که با شهرداری شیراز و نظام مهندسی استان فارس همکاری داریم. حدود 4 پروژه تجاری- اداری، اقامتی و ورزشی در دست اجرا داریم که از آن جمله پروژه اقامتی تجاری دلگشا واقع در شیراز روبروی باغ دلگشا است. در دانشکده علوم پزشکی کرمان پروژه کتابخانه مرکزی را اجرا می­کنیم. شرکت پارس تفتان در مقایسه با شرکت­هایی که رتبه یک در سطح کشور دارند و مشغول فعالیت هستند، شرکتی جوان با نیروی انسانی نسبتا جوان است. تمامی نیروها و مدیران و مسوولان دارای میانگین سنی 35 سال هستند و همه افتخار می­کنیم که این شرکت نسبتا جوان توانسته پروژه­های بزرگی را به پایان برساند.90 درصد این نیروها ساکن تهران و 10 درصد آنها بومی هستند. علت پایین بودن درصد اشتغال نیروهای بومی این است که این نیروها 12 ساعت کار روزانه را که جزو قوانین این شرکت است نپذیرفتند. بنابراین مجبوریم که عمده نیروهای خود را از تهران جذب کنیم.

 

تازه‌های کسب و کار