صنعت حمل و نقل آنلاین: شرکت چیلکو با حدود چهار دهه فعالیت در حوزه فنی و مهندسی، پروژههای عمرانی بزرگی را در کشور به انجام رسانده است. به ويژه در سالهای اخیر طراحی و ساخت پروژههای ریلی و مترویی را در دستور کار قرار داده که از آن جمله میتوان به احداث ایستگاههای متروی کهریزک، تهرانپارس، خیام و نواب صفوی در تهران، ایستگاه گلشهر کرج و طالقانی مشهد و نیز اجرای عملیات تونل و روسازی محدوده ایستگاه شاهد تا شهر آفتاب و ایستگاه کهریزک تا حرم مطهر در تهران و همچنین روسازی و ریلگذاری متروی شیراز اشاره کرد. همچنین شرکت چیلکو یکی از سه پیمانکار اصلی خط 6 متروی تهران محسوب می شود و احداث قطعه شمالی این خط شامل حفاری 2/8 کیلومتر تونل، احداث تعداد هفت ایستگاه و شش خروجی اضطراری به همراه نصب هواکشهای میان تونلی آن را عهدهدار است و به زودی شاهد اتمام این پروژه خواهیم بود.
مهندس رضا بهرامی راد عضو هیات مدیره و مدیر پروژه قطعه شمالی خط ۶ متروی تهران در گفتگو با نشریه صنعت حمل و نقل ضمن ارایه عملکرد شرکت چیلکو در متروی خط ۶ تهران، چالشها و مشکلات پروژههای عمرانی را در کشور تشریح کرده است:
شرکت چیلکو در چه حوزهای فعالیت می کند و تاکنون چه پروژههایی را در بخش مترو یا حمل و نقل به اجرا رسانده است؟
شرکت چیلکو حدود چهل سال است که در حوزه مسکن و ساختمانهای بلندمرتبه، ساخت خطوط انتقال نفت و گاز و شبکه توزیع برق و نیز انجام پروژههای حمل و نقلی به ویژه خطوط ریلی و مترو فعالیت دارد. این شرکت دارای رتبه یک در سه رشته ساختمان و ابنیه، راه و ترابری و تاسیسات از سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور است و همواره حضوری فعال در اجرای پروژههای عمرانی و ملی داشته و در این راستا سوابق درخشانی از اجرای پروژههای مهم کشور را در کارنامه افتخارات خود به ثبت رسانده است. شرکت چیلکو در مسیر تعالی و توسعه خود که ماحصل خودباوری، بهکارگیری و آموزش متخصصان جوان و انتقال آموختههای مهندسان و مدیران با تجربه بوده، همواره تلاش کرده تا در راستای کارآفرینی، ایجاد اشتغال و توسعه کشور عزیزمان ایران گام بردارد. بر همین اساس است که توجه به مدیریت تامین و افزایش بهرهوری منابع در اجرای پروژههای بزرگ را راهکار اصلی تحقق شعار ملی اقتصاد مقاومتی میدانیم و بر این اعتقاد هستیم که باور داشتن به توان و دانش داخلی و به کارگیری شرکتهای چابک و توسعه یافته با توان فنی و تجهیزاتی مناسب میتواند قابلیت اجرای پروژههای ملی و امکان بهرهمندی هر چه سریعتر از آنها را فراهم آورد. از پروژهها و طرحهای عمرانی مهمی که شرکت چیلکو در حوزه حمل و نقل و خطوط ریلی در کشور طی سالهای اخیر اجرا کرده است میتوان به احداث تونل و ایستگاه کهریزک، ایستگاه خیام، تونل و ریلگذاری مسیر منتهی به ایستگاه شاهد در خط یک متروی تهران، احداث ایستگاههای تهرانپارس و شهید نواب صفوی در خط ۲ متروی تهران، همچنین احداث ایستگاه متروی گلشهر کرج، ساخت ایستگاه طالقانی در متروی مشهد و اجرای عملیات روسازی و ریلگذاری خط متروی شیراز اشاره کرد که جزو پروژههای مهم عمرانی در حوزه ریلی کشور بودهاند.
در اینجا لازم است تاکید کنم شرکت چیلکو در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در اجرای پروژه خط 6 متروی تهران با بهرهمندی از سه راهبرد اساسی 1.طرح بهینه و اجرای با کیفیت مطلوب، 2.کاهش هزینههای تطویل پروژه و 3.اشتغال مولد و بهرهمندی از توان داخلی، در این پروژه نقش مهمی ایفا کرده است.
شرکت چیلکو در خط 6 متروی تهران چه میزان نقش داشته و عملکرد این شرکت به لحاظ فنی و مهندسی چگونه بوده است؟
شرکت چیلکو به عنوان پیمانکار قطعه شمالی خط 6 متروی تهران به روش EPC&F در قالب کنسرسیوم با بانک شهرحضور داشته که شامل طراحی، تامین تجهیزات ناويژه و اجرای کامل8200 متر تونل بوده و از بلوار مرزداران آغاز شده و تا منطقه کن ادامه داشته است. این پروژه از ابتدای شهریور ماه 94 آغاز شد. احداث کل مسیر تونل به روش حفاری اطریشی یا NATM و اجرای هفت ایستگاه و شش خروجی اضطراری و هواکش میان تونلی به روش احداث زیر زمینی بوده است. همچنین اجرای بخش ترانزیشن زیر زمینی و یووال اتصالی به پارکینگ شمالی و احداث یک پست برق و ترانزیشن اتصالی خط 6 به 10 را نیز بر عهده داشتهایم. از نکات مهم در اجرای این پروژه باید به حدود یک میلیون و پانصد هزار متر مکعب خاکبرداری و اجرای بالغ بر 45 هزار تن آرماتوربندی و حداقل500 هزار متر مکعب بتنریزی اشاره کنم که در بازه زمانی ۲ سال صورت گرفته است. به گفته کارشناسان و صاحبنظران خبره و مجرب فنی و مهندسی، انجام این پروژه استاندارد جدیدی در اجرای با سرعت بالا و کیفیت مطلوب در پروژههای مترویی کشور به شمار میآید و میتواند الگوی مناسبی برای روش مدیریت و رویکرد تأمین مالی در سایر پروژهها باشد. در حال حاضر اجرای کامل تونل به همراه تاسیسات مربوط به آن و خطوط ریلی کل مسیر شامل 6 عدد سوزن و کراساور و همچنین سازههای تمام ایستگاهها و هواکشهای میان تونلی آن به پایان رسیده است. گفتنی است نازک کاری تعداد سه ایستگاه دارای اولویت بهرهبرداری، انجام و تاسیسات آن نیز نصب شده و آماده نصب تجهیزات ویژه و بهرهبرداری است. مابقی ایستگاهها نیز در حال تکمیل عملیات نازککاری و نصب تاسیسات است که با توجه به پیشرفت بالای 90 درصد اجرای ایستگاههای مذکور به زودی آماده تحویل نهایی به کارفرما خواهد شد.
از آنجا که شرکت چیلکو سابقه طولانی در اجرای پروژههای مهم و بزرگ کشور داشته است، شما چه عواملی را در انتخاب پروژه خط ۶ متروی تهران به عنوان دومین پروژه برتر سال 2017 از سوی انجمن بینالمللی تونل دخیل میدانید؟
قابل ذکر است که در احداث خط ۶ متروی تهران رکوردهای بینظیری به ثبت رسیده که میتواند الگویی برای اجرای پروژههای مشابه در کشور باشد. البته تاکید میکنم حفظ و ارتقای کیفیت در اجرای این پروژه همواره به عنوان اصلیترین هدف مورد توجه قرار داشت. از سوی دیگر باید خاطر نشان کنم عاملی که موجب شد پروژه خط 6 متروی تهران در لیست پروژههای برتر سال 2017 قرار گیرد و سپس رتبه دوم را به خود اختصاص دهد، بهرهمندی از سیستمهای نوین و استانداردهای مدیریت در برنامهریزی و کنترل پروژه بوده که باعث یکپارچگی فعالیت بیش از 40 کارگاه اجرایی با حداقل 2500 نفر پرسنل شاغل در این پروژه شد. همچنین به کارگیری بیش از یک هزار دستگاه انواع ماشینآلات و تجهیزات کارآمد با حفظ بهرهوری و پیشگیری از خطا و موازی کاری را میتوان از عوامل دیگر موفقیت این پروژه برشمرد. نکته مهم دیگر در موفقیت این پروژه به کارگیری افراد متخصص با توان فنی و مهندسی و البته مدیریتی بالا در بخشهای مهندسی، اجرایی، فنی و پشتیبانی بوده که سبب شده تا این پروژه به پروژهای ویژه تبدیل شود. از جمله شاخصههایی که به شدت از سوی کارفرما در این پروژه مورد تاکید قرار گرفته باید به مواردی چون بهرهگیری از تجهیزات به روز و کارآمد با راندمان بالا، بهکارگیری نیروی انسانی مجرب شامل مدیران، مهندسان و تکنسینها، تامین اجرای پروژه و در نهایت به کارگیری دانش فنی و تکنولوژیهای نوین در کنترل و استفاده گسترده از ابزار دقیق در کل پروژه اشاره شود.
اجرای پروژههای بزرگ آن هم در چنین سطحی ممکن است با کمبودها، مشکلات و چالشهایی روبرو شود. چه راهکارهایی برای حل آن میتوان پیشبینی کرد تا علاوه بر اجرای دقیق عملیات، کیفیت، سرعت و بهرهوری مطلوب در آن لحاظ شود؟
پروژههای شهری به ویژه پروژههایی که در زیر زمین اجرا میشود، دارای خطرات فراوانی است و در آن با حد بالایی از ریسک و عدم قطعیت روبرو هستیم چرا که ذینفعان این پروژهها فراوانند از جمله مردم و ساکنان منطقهای که پروژه در آن اجرا میشود و یا به دلیل وجود تاسیسات و زیرساختهای مهم شهری که اکثرا در زیر زمین قرار دارند، با نهادها و ارگانهای مختلفی مانند شهرداریهای مناطق، سازمان آب، برق، گاز، مخابرات و سایر دستگاهها در تعامل هستیم که گاهی اوقات پروژه را با چالشهای جدی و فراوانی روبرو میکند. برخی از مهمترین چالشهای فنی که در اجرای پروژه قطعه شمالی خط 6 مترو با آن مواجه بودیم، چسبندگی پایین خاک در آن منطقه بود که صعوبت فراوانی به همراه داشت. همچنین وجود قناتهای متعدد و آبراهههای قدیمی، و همچنین خاک دستی در بخشهای شمالی، عبور از زیر لولههای انتقال آب و فرآوردههای نفتی، برخورد مکرر با انبارههای غیرمجاز فاضلاب، عبور از بافتهای مسکونی و شریانهای مهم و حیاتی شهر مانند اتوبان همت، رسالت، باکری، ستاری و اشرفی اصفهانی و البته عبور از زیر بیمارستان که توانستیم با بهکارگیری روشهای نوین در طراحی مهندسی و کنترل دایم و با استفاده از ابزار دقیق از تاثیرات آنها بر اجرای پروژه پیشگیریهای لازم را به عمل آوریم. از طرفی در اجرای پروژههای خط 6 متروی تهران با ایجاد اهداف مشترک بین کارفرما و پیمانکار توانستیم بسیاری از چالشهای موجود را با همفکری و همراهی سه ضلع اصلی مدیریت، مرتفع سازیم و در حال حاضر بالغ بر 93 درصد پیشرفت فیزیکی را در قطعه شمالی این پروژه شاهد باشیم. در تلاش هستیم که با تامین مالی به موقع بخش اندک باقیمانده در بخش سیویل و تاسیسات با سرعت بیشتری پایان یابد تا با نصب تجهیزات ویژه، با یاری خداوند متعال این خط مهم و کلیدی مترو آماده خدمترسانی به شهروندان عزیزی گردد که ذینفعان این پروژه هستند.