صنعت حمل و نقل آنلاین: نوسازی ناوگان حمل ونقل جاده ای همواره از اهداف مهم دولت های مختلف پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بوده است. در حقیقت آلایندگی زیاد خودروهای سنگین از یک طرف و اتلاف منابع مالی و انرژی از طرف دیگر موجب شده است تا نوسازی برای ناوگان خودروهای سنگین به یک امر اجتنابناپذیر تبدیل شود. کمپانی آریادیزل که با شرکت خودروسازی فرانسه به منظور تولید کامیونها وخودروهای سنگین مشارکت کرده است طی سال های اخیر، گام های مثبت و سازندهای را برای نوسازی ناوگان فرسوده خودروهای سنگین برداشته است هر چند این شرکت با چالشهای متعددی هم روبرو بوده است. به منظور بررسی مشکلات و چالشهای پیش روی کمپانی آریادیزل که شریک اروپایی در ایران دارد با هیربد جناب زاده، مدیرعامل این شرکت گفتگو کردهایم تا از زبان وی در جریان امور انجام گرفته و مشکلات پیش روی نوسازی ناوگان قرار بگیریم:
شرکت آریادیزل بر مبنای چه ضرورتهائی شکل گرفت و سابقه آن به چه سالی برمیگردد؟
شرکت آریادیزل در سال 2007 میلادی به عنوان نماینده کامیونهای سنگین رنو کارخودرا آغاز و اقدام به واردات کامیونهای رنو سنگین کرد. در سال 2010 کارخانهای در اشتهارد کرج تاسیس کردیم و تولید محصولات خودمان را ادامه دادیم. بین سالهای 2007 تا 2010 شبکه نمایندگی شرکت آریادیزل را در سراسر کشور گسترش دادیم. در کنار آن یک هواپیما دونفره نیز خریداری کردیم تا بتوانیم چنانچه اتفاقی برای کامیونهای رنو، حتی در دورترین نقاط ایران، افتاد با یک تلفن خلبان ظرف چند ساعت قطعه و تکنسین بفرستیم و کامیون را راهاندازی کنیم.. در شرایط کنونی این هواپیما در فرودگاه آزادی واقع در اشتهارد پارک است و امروز به ندرت از آن استفاده میشود. در واقع استفاده از این هواپیما برای مشتریان بسیار حائز اهمیت است. چرا که استفاده از هواپیما برای پشتیبانی انجام تعمیرات یک کامیون در نقاط مختلف ایران برای دارندگان کامیونها بسیار جالب است و در ذهن مشتریهایمان میماند و رضایت عمیق آنان را در پی دارد. از طرف دیگر وفاداری مشتریان به کمپانی رنو بسیار بالاست و مشتریان خدمات خوبی از ما میگیرند. در شرایط کنونی ما تنها شرکتی هستیم که کامیون جایگزین به مشتریان میدهیم. یعنی چنانچه اگر کامیون یک راننده تصادف کرد یک دستگاه کامیون سالم در اختیار وی قرارمیگیرد و کامیون تصادفی پیش ما میماند تا امور بیمه و تعمیراتی آن را انجام دهیم. کیفیت خدمات بعد از فروش شرکت آریادیزل بسیار بالاست.امکانات رفاهی برای مشتری میگذاریم. در سال 2010 یک کارخانه در اشتهارد با استانداردهای رنو احداث کردیم و بهترین الگوها در این کارخانه پیادهسازی شد. در سال 2011 به تولید مشغول شدیم که متاسفانه به دلیل تحریم، اروپاییها نمیتوانستند به ما کیت بدهند. البته قبل از اجرایی شدن تحریمها بعضی از خودروسازان اروپایی مثل مرسدس بنز، زیمنس و ولوو به ما کیت میدادند، هر چند نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که رنو و ولوو در یک گروه قرار دارند و از ایران خارج شدند و تولید ما متوقف شد.
برای تولید کامیونهای ((سیاندسی)) با چینیها و گروههای ((چری)) و ((سیآیامسی)) مذاکره کردیم. بهترین ترکیبکنندهها، سبکترین و بهروزترین طراحی را انتخاب کردیم و محصولاش را یک سال دیرتر به بازار عرضه کردیم زیرا میخواستیم مشکلات این خودرو سنگین تا قبلا از ورود انبوه آنها به بازار ایران را حل کنیم. خیلی روی این محصول کار کردیم و بچههای حوزه طراحی کارخانه مرتب در چین حضور داشتند و حتی ترکیبکنندهها از چین فرستاده میشد و کارگران شاغل در کارخانه اسمبل میکردند. تمام فرآیند خود کارخانه چین را هم خودمان ادیت میکردیم، یعنی علمی که رنو به ما یاد داده بود ما در خط تولید(( سیاندسی)) سفارش ایران انجام میدادیم تا کامیونها با کیفیت بسیار خوبی از روز اول و بدون هیچگونه مشکل خاصی روانه بازار شوند. البته نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که کامیونتها مشکلات کوچکی داشت که در شرایط کنونی کامیونهای اروپایی هم دارند که این مشکلات ریز را هم برطرف کردیم. امروز با توجه به برداشته شدن تحریمها در شرایط کنونی تولید جنریشن جدید ((رنو)) و ((سیاندسی)) در 2 کارخانه ما در اشتهارد شروع شده است.
در شرایط کنونی با توجه به اینکه شرکت آریادیزل در بازار ایران رقبای زیادی دارد سهم این شرکت از بازار خودرو دیزلی در ایران ومنطقه خاورمیانه چقدر است وآیا پیشبینیهای شما در تحقق گرفتن سهم بازار داخلی وخارجی از سوی شرکت آریادیزل محقق شده است؟
با توجه به این که نزدیک به چند ماه است که آغاز به تولید کردهایم درباره سهم بازار کامیون رنو نمیتوانم اظهار نظر کنم، زیرا رنو از سال 2011 در بازار نبوده است و عملا 2 ماه است که به بازار ایران پا گذاشته است و به همین دلیل نمیتوانیم درباره سهم بازار رنو در ایران و خاورمیانه اظهار نظر کنیم و تعداد کامیونهای تولیدشده هم کم است به طوری که طی 2 ماه اخیر از شروع کار، این تعداد به حدود 200 عدد میرسد ولی در رابطه با کامیون ((سیاندسی)) در بدترین سال به لحاظ وضع تحریمها به تولید پرداختیم چرا که در اواخر 2013 این کامیون را وارد بازار ایران کردیم و در سال 2014 بازار کامیون سنگین ایران با رکود شدیدی روبرو شد. در سال 2014 و 2015 بازار سختی برای کامیونهای سنگین بود ولی درباره بازار کامیون ((سیاندسی)) با توجه به کیفیت و قیمت و با توجه به اینکه ترکیبکنندهها اروپایی است قیمت ارزان نیست و بسیار رقابتی است ولی کیفیت تولید ما بسیار بالاست. در کامیونهای ((سیاندسی)) اگر در حوزه کشنده وچینی نگاه کنیم بازار کامیون کشنده چینی در دست افایدبیلو و سیاندسی است که شامل 80 درصد بازار میشود. کامیونهای ((سیاندسی)) در ایران شناخته شده است و قبول دارند و در بین رقبای چینی خود در داخل ایران اول است و((سیاندسی)) کیفیتاش بالاتر است.
آیا کمپانی رنو در بخش انتقال تکنولوژی به شرکت آریادیزل گامهای عملی برداشته است؟
صاحب تکنولوژی چه کسی است؟ آیا صاحب تکنولوژی ترکیبکنندهای است که به رنو کالا میدهد؟ در واقع سایز بازار ایران در حد رنو یا مثل ولوو یا اسکانیا بخواهند در داخل ایران به طور مثال موتور بسازند؟ آنها ترکیبکنندهها را میفرستند و در ایران اسمبل میشود. ولی اینکه تکنولوژی ساخت موتور در ایران انجام شود بازار ایران کوچک است زیرا ایران خودرو دیزل و سایپا دیزل و عملا در بخش کامیونهای سنگین در ایران مونتاژکاری هستیم که حالا داریم یک بخش هم داخلیسازی میکنیم. کامپوننتساز میتواند از انتقال تکنولوژی رنو یا ولوو یا غیره نهایت استفاده را ببرد و تکنولوژی خودش را بهبود بدهد و گردش مالی و سرمایهگذاریش را بیشتر کند ولی اینکه اروپاییها کل تکنولوژی فرآیند تولید یک کامیون در قطعات مختلف را به ایران منتقل کنند خیلی بعید به نظر میرسد زیرا اصلا ارتباطی با کارخانههای کامیونسازی ایران ندارد. در حقیقت انتقال تکنولوژی به قطعهساز و ترکیبکننده بسیار خوب است اما برای کارخانجات خودروسازی سنگین انتقال تکنولوژی بیفایده است.
نوسانات نرخ ارز چه آسیبهایی را به کارخانجات خودروسازی سنگین وارد میکند؟
نوسانات نرخ ارز فشار فاجعهباری را بر کارخانجات خودروسازی سنگین کشور وارد میکند. راننده کامیون سنگین در زمانی کار میکند که کالا برای جابجایی کم است و درآمدش محدود است. تامین منابع مالی کامل برای خریداران کامیون در ایران بسیار سخت است و در شرایط کنونی خریداران تنها 20 تا 30 درصد منابع اولیه مالی را به کارخانجات میدهند و با نوسانات نرخ ارز قطعا نمیتوانید کل ریسک نوسانات ارزی را از روی دوش خودتان بردارید. ریسک ارزی برای تولیدکننده میماند و زمان تحویل خودرو اختلاف قیمت واقعی نشات گرفته از نوسانات ارزی با قیمت اولیهای که به مشتری دادیم آنقدر اختلاف دارد که مشکلات زیادی را بوجود میآورد. تلاطم لحظهای نرخ ارز موجب ضرر وزیان کارخانجات تولیدکننده خودروهای سنگین و از طرف دیگر راننده هم از عهده پرداخت مبلغ خرید کامیون بر نمیآید. همزمان با نوسانات ارزی قیمت قطعه همافزایش پیدا میکند. در حقیقت عدم ثبات نرخ ارز به صورت مستقیم و لحظهای بر ما اثر میگذارد.
در موضوع تبادلات بانکی پس از اجرای برجام مشکل خاصی ندارید؟
نه از نظر بانکی مشکل نداریم ولی بانکهای بزرگ اروپایی هم وارد ارتباط با ایران نشدهاند. مثلا با ولوو داریم کار میکنیم بانکهایی از طریق واسطه با این کمپانی کار میکنیم و الاسی باز میکنیم و بانکهای چینی با ما هم کار میکنند البته کمی سرعت کار بانکی پایین است ولی اخلالی برای ما ایجاد نمیکند. بعد از اجرای برجام مشکلات بانکی بسیار مرتفع شده است.
در موضوع نوسازی ناوگان فرسوده چه سهمی از بازار را به خود اختصاص دادهاید؟
طرح نوسازی که 2 سال پیش مطرح شد با چیزی که امروز مطرح میشود کاملا متفاوت است ولی ما در طرح نوسازی 2 سال گذشته کامیونهای رنو را نداشتیم و کامیونهای(( سیاندسی)) را داشتیم و این نوع کامیونها خیلی پر فروش بودند. پروسه نوسازی خیلی کند بود و خواب سرمایه وحشتناکی برای کارخانجات خودروسازی ایجاد میکرد ولی برای راننده خیلی جذاب بود چون داشت یک سوبسیدی بر روی بهره بانکی خودش میگرفت .در این طرح کامیونهای ((سیاندسی)) موفق بود. 9 درصد آورده راننده بود و 9 درصد خود سازمان راهداری پرداخت میکرد. با لیزینگهای متفاوتی از بانک توسعه تعاون گرفته تا بانک حکمت ایرانیان و لیزینگ اقتصاد نوین کار کردیم. با لیزینگ بانک ملت هم کار کردیم. هزینه پول در ایران بالاست و مشکل لیزینگ هم نیست. 18 درصدی که راهداری و راننده تجمیعا میدهند بهره بانکی را پوشش نمیداد و بهره بانکی را طبق قانون از مشتری و راهداری تنها 18 درصد میتوان دریافت کرد و به همین دلیل خیلی از بانکها در این طرح شرکت نمیکردند. امسال یک مقدار طرح نوسازی ناوگان متفاوت شده است و به چه صورت میتوان عملیاتی شود مبهم است زیرا تعهد بسیار بزرگی است و منابع مالی سنگینی را میطلبد و نحوه اجرایی هنوز واضح نیست. پیشنهاد امسال این است که 50 درصد قیمت خودرو را دولت به کمپانی خودروساز میدهد و50 درصد دیگر 20 درصد آورده مشتری و 30 درصد آورده بانک با نرخ 18 درصد است. هر چند به عقیده من عدد بزرگ است اما طرح جالب است و چه تاثیری در قیمت کامیون و بازار کامیون در دراز مدت بگذارد کمی نا شناخته است ولی در کوتاهمدت قطعا بر روی قیمت کامیون دست دوم تاثیرگذار است و سرمایه خیلی از بین میرود. شرط ورود به این طرح خارج کردن 2 تا کامیون فرسوده از سیستم حمل ونقل است یک مقدار سخت است و ارزش کامیونهای فرسوده زیر سوال میرود و بورسبازی بوجود میآید ولی در مجموع اگر دولت سرمایهگذاری کند و تعهد بدهد اجرای این طرح امکانپذیر خواهد بود ولی در شرایط کنونی هنوز ابهاماتی باقی مانده است.
بخش خصوصی در حوزه های مختلف حال و روز خوشی ندارد و شرکت آریادیزل هم یک بخش خصوصی محسوب میشود در شرایط کنونی مهمترین چالش شما چیست؟
قطعا پول هم مثل مواد اولیه جزو قیمت تمام شده کالاست. اجاره پول هم هزینهبر است و در نعت فروش کامیون بدست آوردن پول نقد بسیار طولانی است و قطعا یکی از گرانترین مواد اولیه کارخانجات کامیونسازی در ایران پول است زیرا با بهره بانکی 22 یا 23 درصدی که به صنعت میدهند فروش کامیون برای سازنده بسیار گران است. من در جلسهای با حضور نمایندگان کامیونهای ولو ورنو در خاورمیانه برگزار شد بودم و در آنجا نماینده عربستان سعودی گفت من الان یکسال هست که نتوانستم 50 تا خودروی سنگین را از یک مدل خاص بفروشم و گفت خواب سرمایهام در سال حدود 3 درصد است بابت این 3 درصد اعتراض میکرد ولی در ایران هر 2 ماه در میان حدود 3 درصد خواب سرمایه داریم و معادل یکسال عربستان سعودی است و رقابت خیلی سختی است و این موضوع بزرگترین چالش ما است. متاسفانه بالا بودن زمان خواب سرمایه که سازنده را مجبور به استقراض و یا اخذ وام بانکی با بهرههای بالا میکند و این موضوع را مشتری وحتی سایر نهادهای دولتی از دارایی گرفته تا بیمه نمیتوانند لمس کنند. مشکل بعدی ورود قطعات قاچاق به کشور است و قاچاقچی نه مالیات بر ارزش افزوده میدهد و اسمش جایی ثبت نمیشود و برای کسی که تولیدکننده قطعه است و یا واردکننده قانونی آن است چالشهای بسیار زیادی را ایجاد میکند.
چشمانداز شما برای کارخانه آریا دیزل کجاست؟
قطعا ایران یک کشور خیلی خاص و غنی است و80 میلیون نفر جمعیت دارد و نسل جوان با هوش و تحصیل کرده دارد و استانداردها کشور ما نسبت به منطقه بالاست. به عقیده من بازار ایران بسیار جذاب است و با ظرفیت است. در شرایط کنونی شرایط برای کار کردن در صنعت خیلی سخت است و بخاطره دلایل مختلف از نوسانات ارزی گرفته تا بالا بودن هزینه پول وبهرههای بانکی است.. از سوی دیگر تغییر قوانین و و ریسک سیاسی موجب شده است تا برای خارجیها سخت باشد که پول وارد بازار ایران کنند. در حقیقت خارجیها اشتیاقی برای سرمایهگذاری در ایران در حوزههای مختلف از فاینانس گرفته تا سرمایهگذاری در املاک ندارند. در شرایط کنونی اتفاقی طرف خارجی به جوینت ایرانی میگوید شما از جیب خودت خرج کن تا من هم به نان ونوایی برسم. خارجیها توقع دارند که طرف جوینت ایرانی در بازار کشورش بجنگند ولی در ضرر دخیل نباشند تا اینکه وضع بازار خوب شود و این موضوع مختص به رنو نیست اتفاقا کمپانی رنو طرف تجاری بسیار خوبی است ولی سایر شرکتهای دیگر خارجی از طرف ایرانی برای جنگیدن در بازار و ضرر نکردن آنها توقع دارند. خارجیها سعی میکنند مسئولیت خودشان به گردن طرف ایرانی بیندازند که در این موضوع وزاری کشورها باید از طریق دیپلماسی دخالت کنند.. در حقیقت ارتباط بیشتر صنعت با وزارتخانهها است و وزارتخانه ها باید به این نتیجه برسند که فشار را تنها روی صنعتگر نگذاریم چون صنعتگر از سوی طرف خارجی و آثار منفی نوسانات اقتصادی کشور تحت فشار است. وازرتخانه باید فشار را از روی صنعتگر بردارند و اگر میخواهد فشار بگذارند با هم فشار بگذاریم تا برای یک مملکت یک منافع داشته باشد صرفا فشار روی صنعتگر نمیتواند خوب باشد.
مثلا در موضوع آلایندگی تفکر وزارت صنعتوسازمان حفاظت از محیطزیست این است که بخش اعظمی از آلودگیهای هوا در تهران مو سایر کپلانشهرهای کشور مربوط به کامیونتها و ناوگان حملونقل جادهای سنگین است و باید بهبود پیدا کند و همه کمپانیها خودروساز ار بنز وبنو ورنو گفتندکه خودروهای گازوییلی با یورو 5 ایوی با گازوییلی که در جایگاهها تزریق میشود جواب میدهد و خروجی خوبی دارد ولی وزارت صنعت وسازمان حفاظت از محیطزیست اصرار داشتند یورو 4 دیپیاف بگذاریم برای کامیونها در خروجیهای اگزوز نصب شود و گفتند این راهحل درست نیست که جواب بدهد و ما این کار را نمیکنیم و چنین محصولی وارد بازار نمیکنیم زیرا به برند خودمان لطمه میزنیم. ایران استاندارد یورو 4 دیپیاف برای شمارهگذاری اجباری کرد. کار به جایی رسید که ولو ورنو گفتند محصولی با استاندارد یورو 4 دیپیاف وارد بازار نمیکنیم و در شرایط کنونی پس از گذشت یکسال مشخص شده است که دیپیاف به موتور لطمه میزند و حتی سوختن موتور را به همراه دارد. ما هم روی خودروهای ((سیاندسی)) یورو 4 دیپیاف را بستیم که دیگر علاقهای به ادامه این کار نداریم ولی کمپانی رنو از یورو 5 ایوی استفاده کرد. اگر دولت عقبنسینی کند از استاندارد یورو 4 دیپیاف بگویید یورو 4 یا یورو 3 استفاده کنیم که برای ایران آبروریزی خواهد شد زیرا آلودگی اضافهتر میشود بنابراین استاندارد یورو 5 ایوی جواب میدهد و امیدوارم مسئولان دولتی این بار تصمیم درست را بگیرند و به عقب برنگردیم و تمام سازنده ها میتوانند یورو 5 ای وی را بدهند و حتی چینیها هم به این سمت رفتهاند.