بومی‌سازی زیرساخت‌های ناوبری هوایی کشور

صنعت حمل و نقل آنلاین: معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری: طراحی و ساخت تجهیزات، قطعات و سامانه‌های بخش هوانوردی دارای ریسک‌های خاص خود هستند، چرا که باید با در نظر گرفتن استانداردهای بین‌المللی تولید شوند.

مدیر عامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران: با امضای سند برجام از فرصتی که برای کشور ایجاد شد به خوبی بهره‌برداری کردیم و با خرید حدود یک هزار میلیارد تومان، حساس‌ترین سامانه‌ها و تجهیزات مدرن ناوبری هوایی و فرودگاهی را نصب کردیم.

فاز اول طرح‌های بومی‌سازی زیرساخت‌های ناوبری هوایی ایران طی مراسمی با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، مهندس علی عابدزاده معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، دکتر شهرام آدم‌نژاد قائم مقام وزیر راه در امور حمل و نقل، دکتر رحمت‌اله مه‌آبادی مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران، دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی، مهندس علیرضا رفیعی شرکت صاایران و جمعی از دست‌اندرکاران حوزه هوانوردی و دانشگاهی کشورآغاز شد.

در اولین فاز طرح‌های بومی‌سازی زیرساخت‌های ناوبری هوایی کشور قرارداد طراحی و ساخت و تحویل اولین برج مراقبت سیار، سامانه مسیریاب، اولین سامانه رادار ثانویه پیشرفته و سامانه کمک ناوبری بصیری میان شرکت فرودگاه‌ها به عنوان کارفرما از یک سو و شرکت‌های صاایران، صاشیراز، دانشگاه‌های خواجه نصیر و دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان مجری از سوی دیگر به امضا رسید که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بر روند این قرارداد نظارت خواهد کرد. ارزش این چهار قرارداد و توافقنامه بالغ بر 160 میلیارد تومان است.

دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در مراسم امضای تفاهم نامه فاز اول طرح‌های بومی‌سازی زیرساخت‌های ناوبری هوایی ایران ضمن اعلام آمادگی و حمایت کامل معاونت فنی و علمی در خصوص طراحی و ساخت تجهیزات حوزه هوانوردی تأکید کرد: طراحی و ساخت تجهیزات، قطعات و سامانه‌های بخش هوانوردی دارای ریسک‌های خاص خود هستند، چرا که باید با در نظر گرفتن استانداردهای بین‌المللی تولید شوند و امروز در حوزه‌های مختلف هوانوردی تجاری شاهد حضور شرکت‌های دانش بنیان هستیم که جای خوشنودی دارد و این نمونه قراردادها و تفاهم نامه‌هایی که با شرکت‌های دانش بنیان و دانشگاه‌ها منعقد می‌شود قطعاً شروع بسیار خوبی است. محیط کسب و کار ما مشکلات متعددی دارد که فرهنگ عمومی آن باید اصلاح شود. خوشبختانه شرکت‌های دانش بنیان از محیط کسب و کار بهتری برخوردار هستند. سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاه‌ها این ریسک را پذیرفته‌اند و طرف مقابل که شرکت‌های دانش بنیان با مشارکت دانشگاه‌های کشور هستند نیز بایستی مسئولیت‌پذیر باشند و کار خود را ضمانت کنند. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ضمن اعلام آمادگی برای حمایت مادی و معنوی از این گونه قراردادها تاکید کرد مسئولیت آن را نیز قبول می‌کنیم.

دکتر مه‌آبادی رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران در این مراسم گفت: به منظور اجرای سیاست‌های دولت جهت حمایت از کالای ایرانی و کاهش وابستگی به تکنولوژی‌های خارجی طی مدت هفت ماه با برگزاری بیش از 450 نفر ساعت جلسات کارشناسی مشترک با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همچنین انجام بازدیدهای مختلف از صنایع دفاعی و مذاکره با اساتید دانشگاه‌های برتر کشور و برقراری ارتباط با 44 شرکت دانش بنیان مقدمات لازم را برای اجرایی کردن این توافقنامه فراهم شده و به مرحله عملیاتی رسیده است. حدود دو سال قبل صنعت هوانوردی کشور به دلیل تحریم‌های سخت و ظالمانه در بدترین شرایط ممکن قرار داشت و سامانه‌های هوانوردی و فرودگاهی کشور دچار فرسودگی شدید بود، زیرا با قطعی مکرر رادارها، خرابی سامانه‌های کمک ناوبری و قطعی فرکانس و ایجاد اخلال در زیرساخت‌های ارتباطی و بروز اختلال در سامانه‌های روشنایی باند و سطوح پروازی، نیروگاه‌ها و انواع سامانه‌های الکتریکال و مکانیکال فرودگاهی مواجه بودیم.

وی ضمن اشاره به خرید و تجهیز سیستم‌های ناوبری و سامانه‌های فرودگاهی به ارزش یک هزار میلیارد تومان پس از امضای سند برجام، تأکید کرد: با امضای سند برجام از فرصتی که برای کشور ایجاد شد به خوبی بهره‌برداری کردیم و با خرید حدود یک هزار میلیارد تومان، حساس‌ترین سامانه‌ها و تجهیزات مدرن ناوبری هوایی و فرودگاهی از جمله یک فروند هواپیمای استراتژیک فلایت چک، شش دستگاه رادار اولیه و ثانویه، 165 دستگاه فرستند و گیرنده، تعداد 21 دستگاه ریکوردر، دو سامانه سویچینگ، 14 دستگاه DME، 15 دستگاه ILS/DME و تعداد زیادی سامانه‌های مکانیکال و الکتریکال نصب و به بهره‌برداری رسید. همچنین اجرای فاز اول و دوم پروژه فراملی و مدیریت آسمان ایرانشهر و تحول بزرگی در ساختار راه‌های هوایی کشور را به اجرا درآوردیم. بنابر این اکنون به سطح قابل قبولی از آرامش و امنیت در فضای سرزمینی و فرودگاه‌های کشور دست یافته‌ایم.

دکتر مه‌آبادی همچنین ساخت سیمیلاتور سه بعدی مراقبت پرواز که اولین سیمیلاتور بومی تولید شده در کشور است را گام مهم دیگری در خودکفایی صنعت هوایی و هوانوردی عنوان کرد و گفت: با تعامل نزدیک با شرکت‌های دانش بنیان، بومی‌سازی برخی دیگر از تجهیزات مورد نیاز شرکت فرودگاه‌ها در حال انجام است و بزودی شاهد بهره‌برداری رسمی از ساخت سیمیلاتور بومی‌سازی شده در کشور خواهیم بود. امروز نیز شاهد آغاز فاز اول طراحی، بومی‌سازی و ساخت برج سیار مراقبت پرواز برای استقرار در پنج نقطه کشور با کاربری ارائه خدمات حیاتی، کمک و امدادرسانی در مناطق بحران‌زده، طراحی و ساخت، سامانه مدرن کمک ناوبری بصری، طراحی و ساخت سامانه مسیریاب هواپیما و در نهایت ساخت اولین سامانه رادار ثانویه پیشرفته بین شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران به عنوان کارفرما و شرکت‌های صاایران، صاشیراز، دانشگاه‌های خواجه نصیر و صنعتی اصفهان به عنوان مجری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به عنوان ناظر هستیم. امید است موانع تحقق سیاست‌های بومی‌سازی و اقتصاد مقاومتی هر چه سریع تر رفع شود که این امر لازمه مساعدت دولت و مجلس است.

تازه‌های کسب و کار