صنعت حمل و نقل آنلاین: رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اشاره به اینکه عدم تناسب تعداد پارکینگ با تعداد واحدهای ساخته شده در آسمان خراشهای مناطق شمالی تهران مشهود است گفت: متاسفانه مالکان بسیاری از این برجها و آسمانخراشهای بلند با استفاده بهینه از کمیسیون ماده 100 شهرداری به نوعی قانون را دور میزنند و به تعداد واحدهای ساخته شده، پارکینگ در ساختمانها تامین نمیکنند. فرج الله رجبی در نشست خبری بیستمین اجلاس هیاتهای سازمان نظام مهندسی ساختمان در پاسخ به سوال خبرنگار ماهنامه تصریح کرد: اگر شاهد عدم وجود مکانهایی برای پارک خودرو در مناطق شمالی پایتخت هستیم به این علت است که بسیاری از برجها و آسمانخراشها در مناطق یک تا پنج تهران به تعداد واحدهای اداری و یا مسکونی ساخته شده از پارکینگ لازم برخوردار نیستند و همین موضوع در تبدیل شدن کوچههای باریک مناطق شمالی تهران به پارکینگ نقش موثری داشته است. وی افزود: عدم تامین پارکینگ لازم برای آسمانخراشها و ساختمانهای بلند نتیجه قصور شهرداری است زیرا مهندسان ناظر بر اساس پروانههای ساختمانی صادر شده از سوی شهرداری کار نظارت را انجام میدهند.
رجبی اضافه کرد: فراموش نکنیم که پروانه ساختمانی، یک سند ساختمانی است و مهندسان سازمان نظام مهندسی بر اساس همین سند ساختمانی امور نظارت را انجام میدهند. رجبی با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر کمیسیون ماده 100 که تخلفات ساخت وساز در شهرهای مختلف کشور را با جریمه رفع و رجوع میکند، برای شهرداریهای کلانشهرهای کشور به یک منبع درآمد مهم تبدیل شده است گفت: عدم تناسب تامین تعداد پارکینگ با تعداد واحدهای مسکونی یا اداری ساخته شده در آسمانخراشها و ساختمانهای بلند از جمله مواردی است که در کمیسیون ماده 100 از سوی مالکان با پرداخت جریمههای مختلف و متعدد چشمپوشی میشود و وقوع همین اتفاق در کمبود مکان لازم برای پارک خودروها در مناطق شمالی تهران نقش بهسزایی داشته است.
وی تصریح کرد: به نظر بنده باید برای شهرداریها راههای درآمدزایی مناسب و پایداری تعریف شود تا این نهاد شهری، برای پرداخت حقوق کارکنان خود اقدام به تراکم فروشی و یا درآمدزایی از طریق اعمال ماده100 برای مالکان متخلف نکند. رجبی تاکیدکرد: شهرداری یک نهاد مهم شهری است و باید الگوی قانونمداری شهری بر اساس اجرای طرح جامع شهری باشد ولی متاسفانه در کشورمان هیچ اثری از اجرای طرح جامع شهری در کلانشهرها مشاهده نمیشود که خود این موضوع یک ضعف بزرگ است.
وی همچنین در خصوص قانون “مالیات بر ساخت و سازهای مسکونی” گفت: وضع قانون مالیات در شرایط فعلی که بخش مسکن نیاز به خروج از رکود دارد، نقض غرض است و ما هم معتقدیم برای هر فعالیت اقتصادی باید مالیات اخذ شود اما در حوزه مسکن که با رکود مواجه هستیم این قانون باید با تاخیر صورت گیرد و این تاخیر در اجرا میتواند به عنوان یارانه دولت محسوب شود. وی افزود: باید برای خروج از رکود، انگیزه سرمایهگذاران را بالا ببریم اما اخذ مالیات ممکن است از نظر روانی در سرمایهگذاری تاثیرگذار باشد.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اشاره به اینکه اگر قرار است در کلانشهرهایی همچون تهران گودبرداریهای عمیق صورت گیرد این گودبرداریها توسط چه کسانی باید انجام شود گفت: قطعا مجری ذیصلاح باید این کار را انجام دهد و ما در حال این پیگیری هستیم که گودبرداریها نیاز به طرحهای مهندسی، حفاظت فیزیکی، طرح مهندسی و نظارت مهندسی است و اگر این امور صورت گیرد مسوولیتش با ما است ولی اگر انجام نشود مسوولیت آن با کسانی است که انجام میدهند.
وی با اشاره به این موضوع که ما در سازمان نظام مهندسی وظیفهای برای برنامهریزی مسکن نداریم ولی توقع ملی این است که جامعه مهندسی ما زیر یک چتر قرار گیرند و در این چتر مراقبت و پایش کنند تا جریان مهندسی در یک ریل مناسب قرار گیرد گفت: در کنار این مساله، بحرانهایی مثل ریزگردها، بحران آب و کم شدن آبهای زیرزمینی باید حل شود که اینها مسایل مهندسی است.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان با اشاره به گسلهای شهر تهران گفت: اگر این گسلها فعال شود، ممکن است هزاران نفر در تهران از بین بروند و نگاه به این مسایل در حوزه فعالیت مهندسی است. وی افزود: در حوزه حمل و نقل و بازیافت نیز باید فعالیت مهندسی رعایت شود و تردید نکنید که در جریان توسعه کسانی که بار توسعه را بر دوش میکشند قطعا مهندسان هستند و اگر مهندسان نتوانند این کار را انجام دهند، کشور با مسایل پیچیدهای مواجه میشود.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با بیان اینکه اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان کشور در مراحل نهایی قرار دارد گفت: ما سعی کردیم همه کارشناسان بتوانند نظر خود را در این خصوص اعلام کنند تا این قانون به صحن علنی مجلس بیاید.
رجبی بر ورود افراد واجد شرایط و صاحب صلاحیت در حوزه ساخت و ساز کشور تاکید کرد و گفت: صنعت ساختمانی یک مساله بزرگ ملی است و همه باید تلاش کنند که افراد واجد شرایط و متخصص ذیصلاح وارد این عرصه شوند و مسوولیتهای همه افراد در این بخش به خوبی مشخص شود. به گفته وی، ما سال گذشته شاهد حادثه ساختمان پلاسکو بودیم و این اتفاق نشان میدهد که باید افراد واجد شرایط و حرفهای در این حوزه ورود کنند و اگر عدهای در ارایه خدمات مهندسی قصور داشته باشند با نظارت بر عملکردها وضعیت آنها مشخص شود تا با وجود مجریان خطای انسانی و ریسک در این بخش بیش از پیش کمتر شود.
وی با بیان این که مبحث 22 مقررات ملی ساختمان ناظر برای نگهداری ساختمانها است گفت: همه باید الزمات فنی و ایمنی را در ساختمانها بر اساس این مبحث رعایت کنند و سازمانهای نظام مهندسی آمادگی دارند با اعزام گروههای بازرسی به منظور افزایش عمر ساختمانها در این زمینه وارد شود.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور تاکید کرد: با این حال با وجود این که 22 سال از اجرای قانون نظام مهندسی گذشته، اما در این مدت در حوزه ساخت و ساز کشور شاهد تحولات خوبی بودیم و بسیاری از نقایص و ابهامات صنعت ساختمان برطرف شده است. رجبی تصریح کرد: ما نیازمند ایجاد انگیزش بیشتری در بازار ساخت و ساز مسکن در کشور هستیم تا این بازار که بخش خصوصی توان سرمایهگذاری بیش از 100 هزار میلیارد تومانی در آن دارد و 3 برابر بودجه عمرانی کشور است، همچنان در این بخش فعال باشد.
وی در پایان از برگزاری بیستمین اجلاس هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در ارومیه خبر داد و گفت: با حضور اعضای هیات مدیره 31 سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور این اجلاس طبق قانون روزهای21 و 22 تیرماه در این شهر برگزار میشود.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور تصریح کرد: در این اجلاس خط مشیها، برنامهها و راهبردهای سازمانهای نظام مهندسی کشور مورد بحث و بررسی قرار میگیرد تا تمام همکاران ما در سطح کشور بتوانند با طرح مسایل خود به یک وحدت رویه دست پیدا کنند.