صنعت حمل و نقل آنلاین: الهام شادابفر رییس گروه سرمایه گذاری سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران در وزارت امور اقتصادی و دارایی، در گفتگو با خبرنگار “توسعه پایدار گردشگری” درخصوص برآورد ریسک سرمایه گذاری در حوزه گردشگری کشور به ویژه هتلداری می گوید:
از آن جا که وزارت اقتصاد و دارایی نماینده اقتصادی دولت است، نهایت تلاش خود را به کار میگیرد که ریسکهای کلان کشور را پوشش دهد. این ریسکهای کلان میتواند کلیه پروژهها را شامل شود. میدانیم که ایران در منطقه بحرانی خاورمیانه واقع شده اما امنترین کشور خاورمیانه است. به عنوان مثال در زمینه هتلسازی ممکن است روابط ایران با کشورهای سرمایهگذار به نحوی پیش برود که دیگر ادامه همکاریهای دو طرفه از لحاظ سیاسی و اقتصادی مقدور نباشد. در چنین مواقعی، اگر پروژهها تحت پوشش قانون فیپا باشند، و عوامل دولتی باعث متضرر شدن پروژههای سرمایهگذاری شوند، طبق این قانون دولت موظف است تمامی ضرر و زیان آنها را جبران کند. اگر در کشور جنگ به وجود بیاید و پروژههای سرمایهگذاری داخلی و خارجی متضرر شوند، طبق قانون فیپا، دولت متعهد میشود سرمایهگذاران خارجی را حمایت کند و با هماهنگی با بانک مرکزی کمک میکند سرمایهگذار خارجی ارز را از کشور خارج نماید. طبق قانون فیپا دولت ضمانتنامهای با امضای وزیر اقتصاد و دارایی به شرکت سرمایهگذاری اعطا میکند که در تمام وزارتخانهها معتبر و لازمالاجرا است.
شادابفر در توضیح ریسکهای مترتب بر بخش هتلداری میافزاید: بحث ریسک تنوع زیادی دارد. برای مثال هتل یک پدیده مستقل نیست. هتل علاوه بر ارتباط با صنعت حمل و نقل، با روابط بینالملل، نوع غذاها و رستورانها و حتی نوع برخورد و فرهنگ توریستپذیری کشور مرتبط است و همه این موارد میتواند ایجاد ریسک کند. وی تصریح میکند که سرمایهگذاران در بخش هتلسازی در کشور با دو مساله عمده مواجه هستند که ریسک مالی ایجاد میکند: یکی زمین یا اجاره بها و دیگری مسایل مربوط به شهرداریها. در ایران هزینه زمین نسبت به هزینه کل پروژه بسیار بالاست و این مساله در شهرهای بزرگ به مراتب پررنگتر است. چرا که بر هزینه مجوزهای شهرداریها تأثیر میگذارد. خوشبختانه بعد از برجام، همه مناطق ایران نسبت به ساخت هتل و رستوران تمایل نشان میدهند. از این جهت سرمایهگذاران میتوانند مناطقی با هزینه زمین پایینتر انتخاب کنند. در شرایطی که سرمایهگذار ناچار است به اندازه نصف کل مبلغ سرمایهگذاری، صرف خرید زمین کند، ریسک سرمایهگذاری به نسبت زیادی بالا میرود. رویکرد اخیر نسبت به گسترش دامنه جغرافیایی ساخت هتل در سراسر کشور، باعث کاهش هزینه سرمایهگذاری شده و حتی در برخی از استانها هزینه زمین بسیار پایین است یا اصلاً اخذ نمیشود. وی میافزاید: متناظر با سازمان سرمایهگذاری، مراکز خدمات سرمایهگذاری در استانها وجود دارد که علاوه بر وظیفه پذیرش سرمایهگذار خارجی، خدمات سازمان سرمایهگذاری را ارایه میدهند. فرض کنید یک سرمایهگذار خارجی برای ورود به یک استان معرفی میشود. مرکز خدمات سرمایهگذاری آن استان، ترانسفر فرودگاهی، مشاوره و راهنمایی و بیشتر فرآیند صدور مجوزها را خود انجام میدهد و پس از شروع پروژه در صورت بروز مشکل از سرمایهگذار حمایت میکند.
رییس گروه سرمایه گذاری این سازمان خاطرنشان می کند در حال حاضر نسبت به سال گذشته ریسک سرمایهگذاریها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. ریسک سیاسی کشور پایین آمده، ریسکهای مالی تغییر کردهاند و جابجایی پول هم راحتتر شده است. چنانچه بخشهای دولتی و خصوصی از سرمایهگذاریها حمایت کنند، در سایر حوزهها هم از جمله کارت های اعتباری، انتقال ارز آسان، رزرواسیون و … بهبود حاصل خواهد شد و هر چه ورود سرمایهگذاران بیشتر شود، دولت هم برای ارایه تسهیلات مصرتر میشود.
شادابفر در زمینه فعالیتهای سازمان سرمایهگذاری تصریح میکند فعالیت سازمان سرمایه گذاری محدود به سرمایهگذاری خارجی نمیشود بلکه بخشهای متنوعی از جمله فاینانس و موسسات و مجامع بینالمللی را نیز تحت پوشش قرار میدهد. موسسات و مجامع بینالمللی در دنیا موسساتی هستند که از پروژهها حمایت مالی و فنی به عمل میآورند. ایران عضو بسیاری از این موسسات است و میتواند از حمایتهای آنها بهرهمند شود. برای مثال اگر لازم باشد یک بزرگراه در کشور احداث شود اما بودجه کافی برای ساخت آن وجود نداشته باشد، این موسسات بودجه را در اختیار پیمانکار قرار میدهند و بعد از اتمام پروژه، مبلغ را باز پس میگیرند. صندوق بینالمللی پول (IMF)، IDB، صندوق توسعه بینالملل و … از جمله این موسسات هستند. ایران سالهاست که در این موسسات عضو است اما از آن جا که تا چندی پیش امکان نقل و انتقال پول وجود نداشت، استفاده از حمایتهای این موسسات هم مقدور نبود. بعد از برجام مجدداً امکان برقراری ارتباط فراهم شده و خطوط اعتباری فعال شده است. نمیتوان گفت مشکلات نقل و انتقال پول صد در صد حل شده، اما قبلاً هیچ امکانی وجود نداشت. نقل و انتقالات مالی یا از طریق صرافیها صورت میگرفت یا از طریق واسطهها که معمولاً چینی بودند. اما الآن بانکهایی هستند که از طریق سیستم بانکی، نقل و انتقالات را انجام میدهند. برخی از موسسات مالی بینالمللی برای کار کردن با ایران و حمایت از پروژهها پیش قدم شدهاند و خطوط اعتباری در حال اعطا شدن به ایران هستند. در زمان تحریم به هیچ وجه این امکانات وجود نداشت. با این حال بسته به سیاستهای بینالمللی، فاصله زیادی وجود دارد تا به سطح کامل از آزادی و راحتی در نقل و انتقالات پولی برسیم.