صنعت حمل و نقل آنلاین: مراسم گرامیداشت روز جهانی هیدروگرافی با حضور مهندس محمد راستاد معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، دریادار مصطفی ایپنیس مدیر سازمان بینالمللی هیدروگرافی، دکتر مهدی مدیر رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، مهندس مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، هانس کریستوفر لاریتز نماینده ادارهی هیدروگرافی نروژ و جمعی از دستاندرکاران حوزه هیدروگرافی در برگزار شد.سازمان بینالمللی هیدروگرافی با جمعآوری اطلاعات به موقع همچون مشخصات علائم کمک ناوبری، وضعیت سازههای دریایی و اطلاعات جزر و مدی چارتهای مورد نیاز براساس استانداردهای تدوین شده توسط HIO را تولید و در اختیار دریانوردان، شرکتهای کشتیرانی و سایر ذینفعان قرار میدهد. هم اینک کشور ایران نایب رییس کمیسیون هیدروگرافی منطقه دریایی خلیج فارس و دریای عمان محسوب میشود که از ابتدای سال 2019 عهدهدار مسوولیت ریاست این کمیسیون منطقهایی خواهد شد.
دکتر ماتیاس یوناس دبیرکل سازمان بینالمللی هیدروگرافی HIO طی پیام ویدیویی خود که به مناسبت روز جهانی هیدروگرافی به این همایش ارسال شده بود شناخت دقیق از خصوصیات دریاها و اقیانوسها را برای بشر بسیار حیاتی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر سیارهی ما میزبان بیش از 7 میلیارد انسان است که همگی نیازمند تغذیه و اشتغال هستند و دریاها و اقیانوسها میتوانند این دو نیاز انسان را در مقیاس گستردهای برآورده سازند. البته باید از استفادهی افراطی از آنها پرهیز کنیم چرا که این دارایی بشری همانند میراثی در اختیار ما قرار گرفته است تا آن را برای نسلهای آتی نیز حفظ کنیم. با این همه نسل حاضر چندان در حفاظت از این میراث موفق نبوده است. بنابر این اکنون وظیفهی ما است که خسارات به بار آمده را ترمیم و آلودگیها را پاک کنیم. انجام صحیح و به موقع، بخشی از این وظیفه بر عهده ما و تمامی مراجع مرتبط با هیدروگرافی قرار گرفته است، چرا که هیدروکرافی میتواند مبنای علمی و اطلاعاتی برای تمام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه در دریاها و اقیانوسهای جهان به شمار رود. نقش سازمان بینالمللی هیدروگرافی این است که چون همه با هدفی مشابه فعالیت میکنیم ضروری است تلاشهای ما در سطح بینالمللی همسو و هماهنگ باشد و بر استانداردسازی فناوریهای نوین، گردآوری و استفاده از دادههای ضروری، ایجاد همکاری میان مناطق مختلف جهان و حمایت از رقابت سازنده استوار باشد. بر این اساس است که فعالیتهای هیدروگرافی زمانی میتواند از طریق این سازمان بینالمللی به اثربخشی آرمانی خود نایل شود که روی کردی یکپارچه و مشارکتی به سود تمامی ذینفعان دریاهاو اقیانوسها اتخاذ شود.
مهندس محمد راستاد معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در مراسم بزرگداشت روز جهانی هیدروگرافی به روزرسانی نقشهها از جنبه ایمنی دریانوردی تأکید کرد و افزود: به روزرسانی نقشهها از جنبه ایمنی دریانوردی بسیار حایز اهمیت است و متوجه همهی دستاندرکاران هیدروگرافی کشور است و باید هر گونه تغییر را در قالب اعلامیه دریایی گزارش کنند. از سوی دیگر نقشههای الکترونیکی و کاغذی برای آبهای تحت مسوولیت باید به صورت بینالمللی مدنظر قرار گیرد چرا که دستیابی به این مهم موجب تسهیل ناوبری و افزایش ایمنی در دریا میشود و بایستی به صورت یک هدف جدی دنبال شود. امروزه حمل و نقل دریایی یکی از ارکان اصلی تجارت جهانی محسوب میشود و متولیان امر تلاش میکنند از طریق تأمین و ارتقای ایمنی دریانوردی، ضمن مقابله با آلودگی آب دریا و تأمین امنیت دریانوردی تداوم آن را تضمین کنند.وی با اشاره به اهمیت خلیج فارس در صادرات نفت به نقاط مختلف جهان از آن به عنوان یکی از راهبردیترین آب راههای جهان نام برد و گفت: خلیج فارس دارای 715 میلیارد بشکه ذخایر نفتی است که نمایانگر بیش از نیمی از ذخایر نفتی جهان و همچنین 2462 تریلیون فوت مکعب از ذخایر گاز طبیعی جهان میشود که بالغ بر 45 درصد ذخایر جهانی محسوب میشود. بنابر این کشورهای حاشیهی خلیج فارس حدود یک سوم از ظرفیت تولید نفت جهان را در اختیار دارند و روزانه بالغ بر 1/5 میلیون بشکه نفت از تنگهی هرمز به عنوان یکی از گلوگاههای اصلی ترانزیت دریایی جهان صادر میشود.
راستاد طول نوار ساحلی شمال کشور را 4900 کیلومتر و سواحل جنوبی را 890 کیلومتر عنوان کرد و افزود: بدون شک یکی از مهمترین عوامل توسعهی پایدار دریا محور وجود اطلاعات به روز از وضعیت نواحی ساحلی و به ویژه مسیرهای کشتیرانی است.بنابر این ضرورت ایجاب میکند تا با انجام هیدروگرافیهای مدرن و به موقع و جمعآوری سایر اطلاعات لازم همچون مشخصات علاٍئم کمک ناوبری، وضعیت سازههای دریایی و اطلاعات جزر و مدی،چارتهای دریانوردی مورد نیاز براساس استانداردهای تدوین شده توسط سازمان بینالمللی هیدروگرافی تولید شود و در اختیار دریانوردان، شرکتهای کشتیرانی و سایر ذینفعان قرار گیرد. مایهی افتخار است که پس از حدود پنج سال تلاش مستمر به همت اعضای دبیرخانهی کمیتهی ملی هیدروگرافی و متخصصان داخلی موفق به انتشار 41 سلول چارت الکترونیکی دریانوردی بنادر و آبهای تحت حاکمیت کشور در مقیاسهای مختلف شدهایم. از سوی دیگر گزارش شده ظرف هفتهی گذشته 15 سلول دیگر نیز توسط شرکت پریمار صحهگذاری شده و آمادهی انتشار است و 17 سلول دیگر هم در مرحلهی رفع خطاهای اولیه ویرایشی قرار دارد. انتخاب شعار ژرفاسنجی، اساس پایداری دریاها، اقیانوسها و آبراهها از سوی سازمان بینالمللی هیدروگرافی در سال 2018 با این قصد بوده که به منظور بهرهبرداری مناسب، ایمن، پایدار و مقرون به صرفه از دریاها، اقیانوسها و آبراهها بر اهمیت هیدروگرافی و لزوم شناسایی شکل و ماهیت بستر و اعماق دریاها بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
دریادار مصطفی ایپنیس مدیر سازمان بینالمللی هیدروگرافی در مراسم روز جهانی هیدروگرافی از هیدروگرافی به عنوان کلید فعالیتهای دریایی نام برد و تصریح کرد: این سازمان طی یکصد سال گذشته که تأسیس شده با ارتقای دانش هیدروگرافی از فعالیت دریانوردی و زیست محیطی حمایتهای همه جانبهایی داشته است. سازمان بنادر و دریانوردی ایران از اعضای فعال هیدروگرافی در منطقهی رایمی (خلیج فارس و دریای عمان) قلمداد میشود و برنامهی ظرفیتسازی و ارتقای توانمندی کشورهای عضور از الویتهای HIO به شمار میآید که سازمان بینالمللی هیدروگرافی با بازدیدهای دورهای و برگزاری کارگاه های آموزشی کوتاه مدت و مشارکت کشورها در پروژههای جهانی این مهم را دنبال میکند. دانش هیدروگرافی ستون فقرات علوم دریایی و دریانوردی است و چشمپوشی از آن به قیمت از بین رفتن سواحل و جزایر، محیط زیست دریا و فعالیتهای کشتیرانی خواهد شد.
مدیر سازمان بینالمللی هیدروگرافی نقش این سازمان را در تأمین ایمنی دریانوردی و حفاظت از محیط زیست دریایی بسیار موثر برشمرد و افزود: هیدروگرافی به مثابه کلید فعالیتهای دریایی است که موفقیت آن را در زمینههای مختلف تضمین میکند. هیدروگرافی به معنای توصیف خصوصیات فیزیکی و شیمیایی دریاها، آبراهها، اقیانوس ها و رودخانهها است که از طریق تهیه و تدوین نقشههای الکترونیکی و کاغذی به پایداری منابع دریایی و کشتیرانی ایمن کمک میکند.
دکتر هادی حقشناس معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی در مراسم گرامیداشت روز جهانی هیدروگرافی با اشاره به عضویت کشور ایران در سازمان بینالمللی هیدروگرافی خاطر نشان کرد: سازمان بنادر و دریانوردی به نیابت از کشور جمهوری اسلامی ایران از سال 1340 به عضویت این سازمان درآمده و به عنوان متولی امور ایمنی دریانوردی موظف است اقدامات لازم را در راستای تحقق مفاد ماده 9 از فصل پنجم سولاس مبنی بر ایجاد ساز و کارهایی جهت جمعآوری و تکمیل دادههای هیدروگرافی و متعاقب آن تولید، انتشار و به روزرسانی اطلاعات دریانوردی مورد نیاز در قالب چارتهای دریایی برای تأمین ایمنی دریانوردی در آبهای تحت حاکمیت ایران به انجام برساند.بر همین اساس کمیتهی ملی هیدروگرافی در سال 84 بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی و تأیید شورای امنیت ملی با عضویت ستاد کل نیروهای مسلح، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، سازمان نقشهبرداری کشور و همچنین سازمان بنادر با هدف هماهنگی، سیاستگذاری و برنامهریزی جهت انجام فعالیتهای هیدروگرافی تشکیل گردید. دبیرخانه دائمی این کمیته در سازمان بنادر مستقر است و اعضای آن متشکل از کارشناسان و متخصصان سازمانهای عضو کمیته با برگزاری جلسات دورهایی و ماهیانه در خصوص موضوعات مطروحه و بویژه تولید چارتهای دریایی مطابق با اهداف و استراتژی تعیین شده از سوی کمیته تصمیمگیری میکنند.
معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی از توافق دوجانبه با شرکت پریمار کشور نروژ برای تهیه و انتشار چارتهای الکترونیکی در محدودهی آبهای ایران خبر داد و افزود طی پنج سالی که این توافق صورت گرفته شاهد تولید قابل توجهی چارت الکترونیکی بودهایم که از این میان بیش از 41 سلول چارت از طریق شرکت پریمار صحهگذاری و رفع نقص شده و به صورت منظم از طریق 70 مرکز نمایندگیهای این شرکت در سرتاسر جهان در اختیار دریانوردان قرار گرفته است تا جایی که از ابتدای انتشار تاکنون مجموعاْ بالغ بر 185 هزار سلول چارت دریایی که حاصل توانمندی و دانش متخصصان داخلی بوده و به فروش رفته و جایگزین چارتهای آدمیرالتی انگلستان شده است.
دکتر مهدی مدیری رییس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با تآکید بر اینکه تولید و انتشار چارتهای الکترونیکی دریانوردی از شاخصهای پیشرفت و توسعهی فنی در کشور است گفت: هیدروگرافی مجموعهایی از علوم است که دربارهی اندازهگیری و توصیف عوارض فیزیکی دریاها و منابع آبی دیگر و مناطق ساحلی مجاور آنها و همچنین پدیدههای مرتبط با دریا نظیر جزر و مد، جریانهای آبی، حفاظت از محیط زیست و غیره بحث میکند. خدمات هیدروگرافی از طریق جمعآوری منسجم دادههایی که از مناطق ساحلی و دریاها به دست میآیند، اطلاعات را برای حمایت از ناوبری ایمن دریایی، حفاظت از محیط زیست دریایی، دفاع و بهرهبرداری دریایی تولید و منتشر میکند. بر همین اساس ضرورت دارد توسعه آموزشی در زمینهی علوم هیدروگرافی رشد بیشتری یابد چرا که ناامنیهای دریایی و حملهی استعمارگران را بایستی از علوم شناخت کافی از دریاها داشت.
***
هانس کریستوفر لاریتزن نمایندهی اداره هیدروگرافی نروژ و مدیرعامل شرکت پریمار نروژ در مراسم روز جهانی هیدروگرافی از جایگزینی چارتهای ناوبری الکترونیکی بجای چارتهای کاغذی خبر داد و افزود: چارتهای ناوبری الکترونیکی از نسلهای جدید اطلاعات هیدروگرافی است و هم اکنون در سطح جهان از استاندارد S100 در تهیهی نقشههای دریایی استفاده میشود. استاندارد S100 مربوط به ژرفاسنجی است و چنانچه این اطلاعات با اطلاعات نقشههای الکترونیکی ترکیب شود میتوان از شرایط دریایی منطقه در حال تردد اطلاعات بهتر و کاربردیتری بدست آورد. سازمان بنادر و دریانوردی ایران از همکاران برجستهی نروژیها در زمینهی تولید نقشههای الکترونیکی دریایی محسوب میشود و در این زمینه مشارکت مطلوبی بین دو کشور وجود دارد.
مهندس مسعود شفیعی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور دراین مراسم گفت: بیش از 90 درصد تجارت جهانی از طریق دریاها صورت میگیرد هر چند بالغ بر 45 کشور از کشورهای فقیر جهان محصور در خشکی هستند و تعداد هشت کشور از فقیرترین کشورهای جهان نیز به دریاها راهی ندارند، ولی ما بیش از چند هزار کیلومتر خط ساحلی داریم اما از آنها به خوبی بهرهبرداری نکردهایم. از آنجایی که کشور ایران به لحاظ دارا بودن طول خطوط ساحلی در رتبهی 32 قرار دارد اما در بهرهبرداری از این مزیت حائز رتبهی سی و پنجم در جهان است، بنابر این باید تلاش کنیم تا رتبهی خود را افزایش دهیم چرا که مشاهده میشود بعضی از کشورهایی که جزو کم برخوردارترین کشورها در میزان خطوط ساحلی هستند اما در بهرهبرداری از خطوط ساحلی خود جزو کشورهای برتر به شمار میآیند. به عنوان نمونه کشور چین رتبه اول را در بهرهبرداری از خطوط ساحلی، پتانسیلها و ظرفیتهای آن به خود اختصاص داده است. وی خاطرنشان کرد: بررسیها نشان میدهد در کشورهایی که توسعهی اجتماعی و اقتصادی خود را بر پایهی دریا محور قرار دادهاند و حرکت رو به جلو دارند میزان فایدهی آنها یک به ده است. به شکلی که به ازای هر یک واحد سرمایهگذاری موفق شدهاند ده واحد برداشت داشته باشند که ما نیز بایستی روی کرد توسعهی دریا محور را در برنامههای خود دنبال کنیم.
مهندس محمدرضا الهیار معاون مهندسی و توسعهی امور زیربنایی سازمان بنادر و دریانوردی در مراسم روز جهانی هیدروگرافی با تأکید بر استفاده از علوم هیدروگرافی در حوزهی آبراهها و حمل و نقل دریایی و مدیریت و مهندسی رسوبگذاری در بنادر و سواحل تصریح کرد: باید روز به روز بر دانش و شناخت بیش از پیش دریاهای خود اقدام کنیم. زیرا رمز توسعهی دریا محور در شناخت دریاهاست. استفادهی مهم دیگر از علم هیدروگرافی مدیریت سواحل بر اصل و مبنای تغییرات خط ساحلی است. به عنوان نمونه هیچکدام از اعداد مختلفی که برای طول خطوط ساحلی ایران اعلام شده غلط نیست زیرا هر کدام بر مبنای خاص خود بوده اما براساس مبنای 25 هزارم طول سواحل ایران 5790 کیلومتر است که 18 ارگان مختلف دریایی در حصول این عدد دخیل بودهاند و اکنون از آن استفاده میشود. از جمله کاربردهای دیگر هیدروگرافی شناسایی اجسام مغروق است همچنین از این علم برای مکانیابی احداث سازههای دریایی نزدیک یا دور از ساحل و تعیین ضخامت عمق فعال رسوبی و لایهبندی بستر دریا استفاده میشود. وی از احداث ده ایستگاه جزر و مدسنجی در بنادر جنوبی و سه ایستگاه ترازسنجی در بنادر شمالی کشور خبر داد و افزود: برای انجام یکپارچهسازی نقشههای هیدروگرافی باید مدیریت جامع و هماهنگ هیدروگرافی جهت رفع نیاز ذینفعان،اقدامات زیربنایی در جهت ارتقای کیفیت و استفاده بهینه از تجهیزات هیدروگرافی و بهرهگیری از فرآیندهای یکسان برای امکان تبادل اطلاعات بین مراجع مختلف به استانداردسازی هیدروگرافی صورت گیرد تا بتوانیم خدمات خوبی را در این زمینه داشته باشیم. روند استانداردسازی هیدروگرافی از عملیات زمینی آغاز و با محاسبات و ترسیم اطلاعات و کنترل کیفی و مستندسازی به پایان میرسد. بر این اساس یکی از اقدامات مهم سازمان بنادر و دریانوردی ایجاد Benchmark دایمی و ماندگار در بنادر کشور با همکاری سازمان نقشهبرداری است به گونهایی که در حال حاضر اکثر بنادر ایران به آن مجهز هستند. فراهم کردن بستر لازم برای فعالیت بخش خصوصی و شرکتهای مهندسی مشاور هیدروگرافی از جمله اهداف سازمان بنادر در سالهای آتی خواهد بود.