صنعت حمل و نقل آنلاین: در دنیای امروز شاهد انقلابی عظیم در فنون ارتباطی و اطلاعاتی هستیم. فنونی که مبتنی بر زبان دیجیتال است و بنیادهای مادی جهان را چنان دگرگون ساخته است که هیچگونه انزواگزینی و کنارهگیری را برنمیتابد. در این دوره مدیریت بخشهای مختلف حوزه گردشگری با روشهای سنتی و به شکل گذشته میتواند لطمههای جبرانناپذیری به صنعت گردشگری کشور وارد بیاورد. به همین دلیل است که امروزه دنیا با این موج هم قدم شده و به گردشگری مجازی روی آورده است.
در دنیای پیشرفته کنونی که شبکههای مجازی و غولهای نرمافزاری، سبک زندگی افراد را تغییر دادهاند، میتوانیم شاهد دگرگونیهای تازهای در صنعت گردشگری باشیم. در همین ارتباط و برای آگاهی بیشتر از روند توسعه گردشگری الکترونیک در کشور با اشکان بروج، فعال و متخصص گردشگری دیجیتال و مدرس و مشاور گردشگری و هتلداری گفتگویی داشتیم:
در ایران گامی در حوزه گردشگری مجازی برداشته نشده است
گردشگری مجازی چیست و به نظر شما در این حوزه چه اقدامات موثری در کشور صورت گرفته است؟
گردشگری الکترونیک در نگاه اول به سایتهای گردشگری و اپلیکیشنهایی گفته میشود که افراد از طریق آن و به وسیله اینترنت و شبکههای مجازی بتوانند به مقاصد توریستی و تفریحی سفرکرده و از آن محل دیدن کنند.
ولی در حقیقت و در تعریفی فراتر، گردشگری الکترونیک یعنی تمامی فرآیندها، رویهها و روندهای حوزه گردشگری را در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات و به صورت آنلاین و با ابزارهای الکترونیکی به گردشگران ارایه دهیم. مثلا اقداماتی نظیرE-VISA (ویزای الکترونیک)،E-TICKET (بلیطهای الکترونیک)،E-MANEGMENT (مدیریت الکترونیک)، E-RECRUIT (استخدام الکترونیک)، E-CONTENT (محتوای الکترونیک) و …. را در حوزه گردشگری به وجود آورد.
دنیای مجازی دنیای بسیار بزرگ و قابل دسترسی است به همین دلیل نخبگان و نظریهپردازان تلاش کردهاند که کسب و کارهای بزرگ گردشگری را نیز به صورت بخشی از E-TOURISM در بیاورند. در گردشگری الکترونیک برخلاف برخی از عقاید و نظریات، باید گفت مزایای آن بسیار بیشتر از معایب آن است.
باید به این نکته توجه داشت که خون حیاتبخش صنعت گردشگری در حال حاضر تنها از طریقE-TOURISM و ارایه تجارت الکترونیک در گردشگری مهیا میشود و سازمان گردشگری ما به خاطر نگاه سطحی که به گردشگری الکترونیک داشته است، نتوانسته وارد این عرصه شود.
در سالهای اخیر سازمان گردشگری نه تنها به گسترش گردشگری الکترونیکی کمکی نکرده و زیرساختهای لازم را فراهم نکرده بلکه با ایجاد محدودیتهای حقوقی از پیشرفت آن در کشور نیز جلوگیری به عمل آورده است.
در سال 1391، به روسای سازمان گردشگری توصیه کردیم که باید با تکنولوژی نوین و با استفاده از صنعت گردشگری مجازی پیش رفت به این دلیل که گردشگری الکترونیک تنها راه رشد و پیشرفت سازمان است اما متاسفانه به دلیل کوتهبینی کارشناسان و فرهنگ سنتی نشست کرده بر این سازمان، نظریات ما را نپذیرفتند و به مسیر خود ادامه دادند.
آیا گردشگری الکترونیکی میتواند موجب حذف دفاتر خدمات مسافرتی شود؟
آژانسها و تورهای گردشگری با موج جهانی پیش رفتهاند و هم اکنون از سیستمهای آنلاین و مجازی استفاده میکنند. گرایش مردم نیز به استفاده از سیستمهای آنلاین خوب بوده است به گونهای که مسافران از طریق گردشگری مجازی، رزرو هتلها، هواپیماها و … را انجام میدهند و نیازی نمیبینند که مانند گذشته به ثبت نام و خرید حضوری بپردازند.
در تمام دنیا نیز مردم به همین گونه عمل میکنند. آژانسهای مسافرتی سنتی در حال از بین رفتن هستند و آژانسهای آنلاین OTA (online travel agency) جایگزین شدهاند. باید توجه داشت که این موجی است که تمام افراد را با خود همراه میکند. با نگاهی درستتر، آژانسها برای زنده ماندن باید با موج جدید فناوری همراه شوند و استراتژیهای خود را تغییر بدهند.
عملکرد استارتآپهایی که در زمینه گردشگری فعال شدهاند، چگونه است؟ آیا تضمینی برای بقای این سیستم وجود دارد؟
اطمینان و اعتماد به سیستم گردشگری دیجیتال و استارتآپها را به اشکال مختلف میتوان تعریف کرد. در این عرصه همواره افرادی پیشرو و پیشگام هستند که وارد جریان نو میشوند و آن را آزمایش میکنند و افرادی نیز پیرو هستند و از تجارب افراد پیشرو بهره میبرند. به همین خاطر گفته میشود که اعتماد به استارتآپها، مرحله به مرحله و فرد به فرد صورت میگیرد. اعتماد ما به شکل انتقال فردی یا هرم مانند است. در واقع همان گروه پیشرو هستند که ضامن پیشرفت یک استارتآپ میشوند. استارتآپها همان کسبوکارهای نوپایی هستند که در بستر الکترونیکی شروع شده و مردم را جذب خود میکنند و اقدامات سنتی و کهنه را از میان برمیدارند. البته نباید از این نکته غافل ماند که80 تا90 درصد استارتآپها قبل از ورود به جامعه، از بین میروند. تفاوت اصلی میان استارت آپ و کسب و کار در این است که انتهایی مشخص و قطعی را نمیتوان برای آن ترسیم کرد.
“اوبر” یکی از این استارتآپها بود که از سال 2013 در جهان به وجود آمد و بیان کرد که چرا ماشینها باید بیهوده در خیابانها باشند؟ و چرا فقط باید تاکسیها برای جابهجایی مردم اقدام کنند؟ این تفکر بر این اساس شکل گرفت که از این طریق میتوانیم هم هزینهها و هم آلودگیها را کاهش بدهیم و هم اشتغالزایی ایجاد کنیم و این یک راه حل اساسی برای جوامع بود.
بعد از 4 یا 5 سال اسنپ وارد ایران شد و دقیقا همان کار “اوبر” را انجام داد. با وجود مخالفت شهرداری و شرکتهای تاکسیرانی، این کسب و کار تازه رونق گرفت و به تدریج جامعه دریافت که نمیتواند با این موج مقابله کند.
استارتآپها همواره روی موج فناوری فعالیت میکنند. به این صورت که نیاز جامعه را مشاهده کرده و پس از آن به طراحی و ساخت سیستمهای جدیدی به عنوان راهحل برای مشکلات و نیازهای جامعه میپردازند. البته همیشه ساخت سیستمهای الکترونیکی و مجازی مد نظر نیست، گاهی ممکن است که یک وسیله جدید الکترونیکی را اختراع کنند یا راهبردی غیر الکترونیکی، که به پیشبرد و توسعه گردشگری کمک میکند.
در واقع استارتآپ یک تفکر و یک جامعه انسانی است که البته باید آن را در شرایط زمانی و مکانی مناسب آن پیش برد. مهمترین چیزی که در استارتآپها به آن توجه میشود این است که یکی از نیازهای جامعه را مرتفع کند. نداشتن پشتوانه مالی، انتخاب افراد همگروهی اشتباه، نیازسنجیهای نادرست، ارایه زمان و مکان نامناسب و نداشتن بودجه تبلیغات و… دلایل اصلی شکست استارتآپها به شمار میآید.
در گزارشی آمده بود که سازمان گردشگری نیز “تی نماد” را معرفی کرد، آیا این مجوز کارایی لازم را داشت؟
سازمان گردشگری “تینماد” را به وسیله افراد ناآشنا به ملزومات کسب و کارهای الکترونیک و گردشگری ایجاد کرد و در همین راستا قانونی را بنا نهاد که تمام سازمانهای گردشگری مجازی تا زمانی که به “تینماد” متصل نشدهاند، نمیتوانند فعالیت کنند و فیلتر میشوند. این تصمیم موجب انجام یک سری اقدامات بروکراسی بیهوده شده و در نهایت “تینماد” نیز کاملا منحل شد. این اقدام سازمان، تنها به آژانسها و افرادی که در این حوزه فعال بودند ضربه زد. استارتآپها در حقیقت واسطههای کنونی را از میان میبرند و واسطههای نو و هوشمندی را جایگزین میکنند.
دولت در زمینه گردشگری الکترونیکی چه اقداماتی را میتواند انجام بدهد؟
بخش وسیعی از بدنه گردشگری برعهده دولت است. به همین خاطر دولت الکترونیک ایجاد شد و دولت موبایلی نیز در راه است که تمام کارها در موبایلها انجام شود. هم اکنون دولت الکترونیک به مرحلهای رسیده که مردم آن را میشناسند. مالیات ها از طریق “تکسا” پرداخت میشود، بیمهها به زودی آنلاین میشود. قبضهای تلفن نیز دیگر به صورت کاغذی صادر نمیشود. این اقدامات مفیدی بوده که در جهت الکترونیکی کردن سیستمهای دولتی صورت گرفته است.
باید در نظر داشت اقدامات الکترونیکی که انجام میشود زمانبر است و نیاز به جا افتادن فرهنگ آن دارد تا کاربردی و اجرایی شود. مثلا سالها پیش فردی وارد خرید و فروش الکترونیکی شد و “دیجیکالا” را به وجود آورد و به این شکل فرهنگ خرید کالاهای الکترونیکی در کشور شکل گرفت. یکی از چالشهای اساسی که در خصوص گردشگری الکترونیک وجود دارد، ایجاد بسترهای فرهنگی مناسب است. به طور مثال در گذشته کار کردن با دستگاه پوز، یک فعالیت غیرعادی و غیرمرسوم بود ولی هم اکنون به جایی رسیدهایم که تمام خردهفروشها نیز از این دستگاه استفاده میکنند. به همین خاطر است که معتقدیم اقداماتی اینچنینی و الکترونیکی و اینترنتی نیاز به زمان و فرهنگسازی دارد.
البته سرعت فرهنگسازی در این زمینه خیلی بالاست. سالهاست که در زمینه بستن کمربند برای سرنشینان، تبلیغ شده ولی هنوز آمار افرادی که به علت نبستن کمربند آسیب میبینند یا جان خود را از دست میدهند بسیار بالاست ولی فرق تکنولوژی با ابزار دیگر در این است که افراد مجبور به استفاده از آن هستند و سود و ضرر آن را به سرعت مشاهده میکنند.
البته نباید از این نکته غافل شد که یکی از نقاط ضعف گردشگری در ایران، تبادلات ارزی است چون افراد باید پول نقد با خود حمل کنند. بسیاری از گردشگران ریسک حمل پول نقد را نمیپذیرند و به همین خاطر است که میگوییم در زمینه گردشگری، سیستمهای الکترونیکی یک ناجی هستند.
مدتهاست که مردم با گردشگری الکترونیک هماهنگ شدهاند و بیشتر اطلاعات خود را از طریق همین سیستم مجازی بهدست میآورند، آیا میتوان گردشگری دیجیتال را جایگزین گردشگری تجربی و فیزیکی کرد؟
تجربهسازی یکی از اقداماتی است که هیچ وقت نمیتوان آن را الکترونیکی یا مجازی کرد. شما شاید از طریق VRو AR، که همان واقعیت مجازی و واقعیت افزوده است و با زدن عینک بتوانی در جهان سفر کنی. یعنی سیستم مجازی تمام اطلاعات مکانهای تاریخی را از لحاظ فیزیکی به شما نمایش میدهد ولی هیچ وقت نمیتواند آن حس و تجربهای را که از حضور در تخت جمشید یا موزه گلستان یا گلابگیری کاشان بهدست میآورید، به شما انتقال دهد بنابراین واقعیت مجازی و دنیای واقعی باید مکمل هم عمل کنند. یعنی آن VR (واقعیت مجازی) انگیزهای به افراد میدهد که سفر کنند. در واقع باید در نظر داشته باشیم که سیستم الکترونیکی یک ابزار است و به همین خاطر است که اصرار داریم تا بیان کنیم که E- TOURISM جایگزین گردشگری نیست بلکه تنها راهی است که به توسعه گردشگری کمک میکند.
خوشبختانه در موزههای خصوصی از IT استفادههای درستی شده است. به طور مثال در موزه ملک، از تکنولوژی به بهترین شیوه استفاده میشود بهگونهای که بازدید مجازی یا نمایشگاههای مجازی را ایجاد کردهاند. این اقدام باعث جذابیت موزه شده چون موزه یک مکان مرده است که میتوان با استفاده از این ابزار روح و نشاط جدیدی به آن بخشید.
فراهمسازی زیرساختها و امکانات لازم برای تجهیز موزهها و مکانهای تاریخی و خصوصی در تهران، اصفهان و شیراز آغاز شده ولی متاسفانه استفاده از تکنولوژی را نمیتوان در تخت جمشید که نماد ایران است مشاهده کرد.
تکنولوژی در جهان به گونهای است که افراد وقتی به جاهای دیدنی میروند بتوانند از تکنولوژی واقعیت افزوده بهره ببرند. مثلا وقتی به چهلستون میرویم در همان لحظه بتوانیم شکل قدیمی و تفسیر ستونها و نقاشیهای آن را از طریق گوشی همراه مشاهده کنیم و به گذشته این بنای تاریخی پی ببریم. اینها ابزارهایی هستند که به گردشگری کمک میکنند و نباید با دیدگاه جایگزینی به آنها نگاه کرد.
گردشگری دیجیتال از چه زمانی در اروپا رایج شد؟
در کشورهای اروپایی از سال 2000 استفاده از امکانات و وسایل دیجیتالی در زمینه گردشگری رواج یافت و سال2010 اوج استفاده از این امکانات بود. ما از کشورهای اروپایی در این زمینه 20 تا 25 سال عقبتر هستیم.
متاسفانه در حال حاضر در ایران هنوز یک سایت گردشگری مناسب نداریم. البته سازمان در راستای گردشگری مجازی سایتی طراحی کرده که متاسفانه هیچ گونه امکاناتی را در اختیار گردشگران قرار نمیدهد.