صنعت حمل و نقل آتلاین: چندی پیش چهارمین جشنواره ملی «دریا مسیر پیشرفت» با حضور محمدسعید سیف دبیر ستاد توسعهی فناوری و صنایع دانش بنیان دریایی و دکترعلیرضا دلیری معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه از زیرمجموعههای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، امیر دریادار پیمان جعفری طهرانی مشاور وزیر دفاع، علی مرادی مدیرکل بررسیها و مطالعات راهبردی سازمان بنادر و دریانوردی، حبیباله مسعودی فرید معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، و مهندس حسن رضا صفری مدیرعامل موسسه رده بندی ایرانیان در محل موزهی دفاع مقدس برگزار شد. هدف از برگزاری این جشنواره حمایت و هدایت شرکتهای دانش بنیان بهویژه در حوزهی دریایی است که تلاش میشود علاوه بر اشاعهی فرهنگ دریایی فرصتها و ظرفیتهای دریایی و بندری که در کشور وجود دارد شناسایی شود و با حمایت دستگاههای ذیربط بهویژه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت لازم از فعالان این بخش صورت گیرد. در جریان برگزاری این جشنواره فرصتی دست داد تا خبرنگار ماهنامه با مهندس حسن رضا صفری مدیرعامل موسسه رده بندی ایرانیان در ارتباط با اهمیت چنین جشنوارههایی به گفتگو بنشیند که در زیر میخوانید:
جشنواره توسعه از مسیر دریا چه اهدافی را دنبال میکند و مؤسسهی ردهبندی ایرانیان با چه انگیزهای در این جشنواره حضور یافته است؟
مؤسسه ردهبندی ایرانیان تنها NGO دانش بنیان در کشور محسوب میشود، موسسات رده بندی دانش بنیان و غیرانتفاعی و مردم نهاد هستند؛ زیرا در دنیا برای حفاظت از ایمنی، امنیت، کیفیت و حفاظت از محیط زیست پاسداشت این مقولههای مهم توسط سازمانی خودکفا، خودگردان و کاملا مستقل امکانپذیر شده است، نقش موسسات رده بندی دریایی هم در کنوانسیونهای بینالمللی و هم در مقررات ملی کشورها دارای جایگاه ویژهای است و اهمیت این مؤسسات وقتی آشکار میشود که گواهینامههایی که از سوی این مؤسسات صادر میشود به عنوان جواز یا مجوزی برای تردد کشتیها به شمار میآید. به عنوان نمونه وقتی کشور در مرحله تحریمها واقع شد مؤسسات ردهبندی خارجی مانند LR یا DNV ایران را ترک کردند و مجوزها را از کشتیها برداشتند. بنابراین جواز مؤسسات دریایی در اصل تسهیل تجارت برای یک کشور محسوب میشود و این موسسات برای محدودیت تردد کشتیها به جای آرایش نظامی عمل میکنند. به همین منظور مؤسسه ردهبندی ایرانیان علاوه بر این که در عرصهی بینالمللی جایگاه خودش را دارد به عنوان یک شرکت دانشبنیان نیز شناخته میشود.
برای صدور گواهینامه و یا جواز تردد میبایست در مرحلهی اول استانداردهای طراحی، ساخت و بهرهبرداری از شناورها را ایجاد کند، یعنی حضور یک مؤسسه ردهبندی و عملکرد آن نه تنها به عنوان یک شرکت دانش بنیان بلکه بهترین ابزار حمایتی برای شرکتهای دانش بنیان دیگر هم تلقی میشود. بر همین اساس در تمام جشنوارههای دریایی تلاش کردهایم هدفمند حضور داشته باشیم. به همین دلیل در جشنواره دانشآموزی مهندسی دریا و جشنواره« دریا مسیر پیشرفت» حضوری تکلیف گونه داشتهایم و بخش اعظم برنامهریزی جشنواره «دریا مسیر پیشرفت» نیز در حال حاضر با مشارکت بالای مؤسسهی ردهبندی ایرانیان قرار دارد. در این جشنواره تلاش میکنیم تا دانشهایی که تولید و تجاریسازی شده است را به شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای کشتیرانی انعکاس دهیم تا از آن بهرهوری لازم را داشته باشند. از آنجایی که عضو هیأت مدیرهی انجمن مهندسی دریایی ایران و انجمن سازندگان کشتی و همچنین مدیرعامل شرکت ردهبندی ایرانیان هستم همواره در این جشنوارهها حضور فعال داریم بهویژه اینکه دانشآموزان و دانشپژوهان در آن حضور یافتهاند و حضور ما میتواند ایجاد انگیزه باشد. یکی از تفاوتهایی که جشنوارهها با همایشها دارند در این است که جشنوارهها در حقیقت نقطهی عطف رویدادهاست و شرکتهای دانش بنیان میتوانند مطالبات خود را به راحتی مطرح کنند. به عنوان نمونه در این جشنواره عنوان شد که ممیزان بایستی از شرکتهای دریایی انتخاب شوند اما ملاحظه میشود به دلایل نامشخص این مهم انجام نمیشود.
آیا تحریمها در عملکرد شرکتهای داخلی به ویژه شرکتهای کشتیرانی خللی وارد نمیکند؟
وجود تحریمها نه تنها چالشی ایجاد نمیکند بلکه وجود این مؤسسات ردهبندی پاسخی به این تحریمهاست، چرا که با خروج شرکتهای ردهبندی خارجی از کشور و حذف مجوزهای خود موسسه ردهبندی ایرانیان مجوزهای خود را جایگزین آنها کرده است و شاهد هستیم هماینک کشتیهای ایرانی با پرچم کشور و گواهینامههای مؤسسات ردهبندی داخلی از جمله ردهبندی ایرانیان به تجارت بینالمللی خود مشغول هستند. در نهایت تقاضا دارم مطالبات مؤسسات ردهبندی را شرکتهای دانش بنیان به مرحلهی عمل درآورند تا شاهد رونق بیش از پیش فعالیت این مؤسسات باشیم.
به چالش موجود در صدور گواهینامهها در کشور اشاره کردید، به طور شفاف بفرمایید چه مشکلاتی در این بخش وجود دارد و راهکارهای رفع این مشکلات چیست؟
در عرصه دریا متولی صدور استانداردهای کیفی طراحی، ساخت و بهرهبرداری از شناورها و تجهیزات دریایی و بندری برعهدهی مؤسسات ردهبندی است که بر این اساس مؤسسهی ردهبندی ایرانیان از هشت سال پیش استانداردهای خود را برای طراحی و ساخت انواع شناورها اعلام کرده و سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در این حوزه حضور و یا وظیفهای ندارد، زیرا از سوی سازمان جهانی دریانوردی به دولتها ابلاغ شده تا این امر توسط مؤسسات ردهبندی صورت گیرد. اکنون جامعه دریایی کشور با این چالش روبرو است که علاوه بر دریافت گواهینامه از مؤسسات دریایی بعضا بایستی از مؤسسه استاندارد نیز این گواهینامهها را دریافت کنند. هر چند گواهینامه صادره از مؤسسه استاندارد کاربردی برای آنها ندارد ولی فعلاً ناگزیر به این کار هستند. این امر زیان زیادی را به این حوزه وارد کرده و تنها راهکار آن این است که مؤسسه استاندارد کشور مؤسسهی ردهبندی ایرانیان را به عنوان بازوی کارشناسی و کارگزاری و مرکز تعیین صلاحیت خودش در عرصه دریا به رسمیت بشناسد تا بتوان در این عرصه مثمرثمر واقع شد؛ هر چند در حال حاضر مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی به صورت انفعالی عمل میکند که زیان زیادی به حوزهی دریایی کشور وارد آمده است.