نرخ عوارض عبور از آزادراه‌ها اعلام شد

بر اساس آیین‌نامه اجرایی قانون احداث پروژه‌های عمرانی حوزه راه و ترابری، نرخ عوارض آزادراه‌ها محاسبه و پس از تصویب برای اجرا ابلاغ‌ شده است.

مدیرکل دفتر جذب سرمایه و تجهیز منابع وزارت راه و شهرسازی در این خصوص اظهار داشت:

بر اساس مفاد مندرج در تبصره (۲) ماده‌ واحده قانون فوق‌الذکر و ماده (۳۴) آیین‌نامه اجرایی آن، وزارت راه و شهرسازی نسبت به محاسبه و تعیین نرخ عوارض جدید آزادراه‌های احداثی توسط بخش خصوصی اقدام و کرده است.

همچنین پس از تصویب وزیر راه و شهرسازی، نرخ‌های مصوب كه طی ۱۵ ماه گذشته بدون تغییر مانده بود، اخیراً برای اجرا به شرکت‌های آزادراهی ابلاغ‌شده است.

مهدی حیدری با اشاره به هزینه نگهداری آزادراه‌ها گفت:

بر اساس محاسبات انجام‌شده میزان هزینه نگهداری از آزادراه‌ها در سال ۹۸ با فرض حداقل هزینه ضروری نگهداری (سالانه ۲ درصد هزینه احداث) برابر با ۴۰۰ میلیارد تومان است.

درحالی‌که درآمد كل آزادراه‌ها از محل عوارض فعلی كه صرف نگهداری از آن‌ها می‌شود برابر با ۱۲۰ میلیارد تومان یعنی كمتر از یک‌سوم حداقل میزان مورد نیاز است.

وی ادامه داد:

به‌عبارت‌دیگر برای تأمین حداقل بودجه هزینه نگهداری راه‌ها، عوارض فعلی تردد خودروها باید به میزان ۳۰۰ درصد رشد کند.

این درحالی‌ است که میانگین رشد عوارض در سال ۹۸ فقط ۲۱ درصد تعیین‌شده است.

سهم مبلغ عوارض آزادراه ها در قیمت حمل‌ونقل كمتر از يك درصد است

حیدری تصریح کرد:

بر اساس محاسبات صورت گرفته مبنی بر داده‌های آماری بارنامه‌های صادره، نسبت متوسط كل عوارض دریافتی از خودروهای سنگین شامل تریلی، كامیون دو محور و سه محور به میزان دریافتی آن‌ها بابت كرایه حمل بار برای چند نمونه مورد بررسی برای كل مسیر بین ۲ تا ۶ درصد است.

در نتیجه میزان افزایش صورت گرفته برای سال ۹۸ حداكثر ۲ هزارم تا یك درصد میزان كرایه دریافتی است و مطلقاً سهم قابل محاسبه‌ای در سبد قیمت حمل‌ونقل ندارد.

وی افزود:

این در حالی است كه استفاده از آزادراه‌ها كه بخش عمده‌ای از هزینه نگهداری آن ناشی از استهلاك وسایل نقلیه سنگین روی آن است، حداقل موجب كاهش ۴۶۷ كیلومتری مسیر نسبت به راه‌های موجود می‌شود.

همچنین صرفه‌جویی ۱۶۶ میلیارد تومانی سالیانه در مصرف سوخت، آن‌هم با قیمت سوخت یارانه‌ای انواع وسایل نقلیه را سبب می‌شود.

حیدری ادامه داد:

با توجه به یارانه ۸۰۰ درصدی قیمت انواع سوخت و نیز یارانه فوق‌الذکر در هزینه عوارض، عملاً  نیمی از جمعیت كشور، فاقد خودروی شخصی بوده و از این یارانه محروم هستند.

به‌این‌ترتیب بهره‌وری مجموع هزینه‌های حمل‌ونقل كشور به‌ویژه با توجه به تشویق انجام سفرهای غیرضروری، به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

تخفيف ۵۰ درصدي در پرداخت عوارض براي تردد مستمر با پلاك عمومي

براین اساس و طبق این دستورالعمل کاربران دائمی در شبکه آزادراهی کشور (خودروهایی با تردد بیش از ۴۰ بار در ماه از گیت‌های عوارضی) مشمول تخفیف ۳۰ درصدی در نرخ عوارض می‌شوند.

همچنین خودروهای با پلاک عمومی مشمول تخفیف ۲۰ درصدی در نرخ عوارض هستند و خودروهای امدادی از این پرداخت معاف شده‌اند.

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره جدید ماهنامه صنعت حمل و نقل

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

تازه‌های کسب و کار