صنعت حمل و نقل آنلاین: موقعیت استراتژیک و وجود ظرفیتهای بالقوه اقتصادی و تجاری بندر چابهار، تسریع در احداث زیرساختهای بندری و پسکرانهای این بندر را میطلبد تا جایی که در صورت عدم احداث، ساخت و تجهیز به موقع بندر چابهار، فرصت طلایی کشور در جذب سهم تجارت دریایی از دست خواهد رفت و علاوه بر تحمیل خسارات عظیم تا سالیان طولانی جبران آن نیز ممکن نخواهد بود.
بهروز آقایی مدیر کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه حوزه دریای عمان به دلیل موقعیت استراتژیک، ظرفیتهای مهمی برای ترانزیت کالا دارد تاکید کرد: از سالهای گذشته نام خلیج فارس با تجارتهای دریایی بهویژه محصولات نفتی گره خورده است اما در حال حاضر طبق اصل تجارت مسیر حرکت کالا و کشتیها از این منطقه به سمت دریای عمان در حال تغییر است. چرا که مشاهده میشود دولت عربستان تلاش میکند برای انتقال نفت شمال خود از طریق خط لوله به سواحل دریای سرخ در جنوب، رشد بنادر جدید از قبیل گوادر، صحار و چابهار در خارج از خلیج فارس را دنبال میکند. بنابراین عدم تکمیل به موقع بندر چابهار و پسکرانههای ریلی و جادهای در این منطقه خسارات عظیمی به کشور تحمیل خواهد کرد که تا سالیان طولانی این فرصت از دست رفته جبران نخواهد شد.
مدیر کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان از شکلگیری مناطق اقتصادی جدید با کارکردهای ترانزیت، ترانشیپ، صادرات مجدد و مراکز لجستیکی حمل و نقل کالا و کانتینری در اقیانوس هند و حاشیه دریای عمان خبر داد و افزود: در این خصوص تا سال ۲۰۲۵ شاهد احداث طرحهای اقتصادی مشترک بین چین و پاکستان خواهیم بود که ساخت و توسعه بندر گوادر در جنوب غرب پاکستان و همچنین احداث ۹ منطقه صنعتی در پاکستان شامل خطوط حمل و نقل جادهای، ریلی و خطوط انتقال انرژی خواهد بود. در این زمینه چین بالغ بر ۴۵ میلیارد دلار به توسعه و ساخت بندر گوادر پاکستان اختصاص داده است.
آقایی انگیزه کشور چین را برای سرمایهگذاری در بندر گوادر کاهش مسافت حمل و نقل دریای کشتیهای چینی به کشورهای خاورمیانه و آفریقا ذکر کرد و گفت: با اجرای طرحهای توسعهای چین در بندر گوادر، دیگر کشتیهای غولپیکر و باری چینی مجبور نیستند مسافت ۱۲ هزار کیلومتری را طی کنند بلکه با راهاندازی مسیر جدید مسافت بندر شانگهای تا کشورهای خاورمیانه و آفریقا حدود۱۰ هزار کیلومتر کاسته میشود و فاصله غرب کشور چین تا بندر گوادر به ۲ هزار کیلومتر کاهش مییابد. از سوی دیگر دولت چین ایجاد مناطق لجستیکی از شرق تا غرب اقیانوس هند را دنبال میکند که این مسیر به موازات جاده ابریشم است و در اصل مسیر ریلی چین به اروپا محسوب میشود.
مدیر کل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان خاطر نشان کرد کشور عمان با توجه به ایجاد این مناطق اقتصادی جدید در اقیانوس هند و دریای عمان بهطور جدی بهدنبال استفاده از ظرفیتهای بندری در ترانزیت، ترانشیپ و صادرات مجدد کالا است و تاکید کرد: افزایش ۳ برابری حجم مبادلات تجاری ایران و عمان از سال ۱۳۹۲ تاکنون نشان از تغییر مسیر تجارت دریایی در این منطقه دارد تا جایی که منطقه آزاد صحار در بازه زمانی 10 سال توانسته ۲۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی به خود جذب کند و هم اکنون نیز پروژه مشارکت بینالمللی بندری با بندر رتردام هلند را در حال اجرا دارد. از سوی دیگر همکاری با یکی از بزرگترین بنادر جهان و قرار گرفتن در یک نقشه و طرح بزرگتر میتواند ظرفیتهای بسیاری را در زمینه انرژی و ترانشیپ کانتینر و خصوصا حمل و نقل سنگهای معدنی برای بندر صحار ایجاد کند. سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری ایران برای طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار و انعقاد قراردادهای سرمایهگذاری خارجی در این بندر و تامین و تهیه تجهیزات مدرن تخلیه و بارگیری میتواند کالاهای ترانزیتی و ترانشیپی منطقه را از بنادر منطقه به سمت بندر شهید بهشتی جذب کند.
آقایی با اشاره به وجود پتانسیلهای ترانزیتی و ترانشیپی خارج از حوزه خلیج فارس تصریح کرد: بنادر چابهار، صحار و گوادر با سرمایهگذاریهای منطقهای و فرامنطقهای حرکت شتابندهای در زمینه زیرساختهای بندری و تجهیزات بندری به خود گرفتهاند تا جایی که این بنادر میتوانند به عنوان مکمل یکدیگر در استحکام روابط تجاری و جذب کالاهای ترانزیتی و ترانشیپی و همچنین تسریع در انتقال تجارت دریایی نقش بسزایی در حوزه دریای عمان ایفا کنند. به همین دلیل پیشرفت قابل ملاحظهای که در زیرساختهای ریلی دو بندر چابهار و گوادر ایجاد شده، شاهد حضور و استقبال تجار و بازرگانان از این دو بندر بودهایم که با تکمیل این زیرساختها جذب این سرمایهگذاریها با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت. باید تاکید کنم بنادر چابهار، گوادر و صحار در حوزههای ترانزیتی چون کشورهای CIS و افغانستان به عنوان پسکرانه مطرح هستند. مسیر کشتیرانی در بیرون از خلیج فارس توجیهپذیرتر و اقتصادیتر شده و خطوط کشتیرانی بهدنبال ارزیابی و امکانسنجی ظرفیتها و بستههای خدماتی و بندری موجود هستند تا با اطمینان از مزیتهای مبتنی بر کاهش هزینه و زمان یکی از این سه بندر را انتخاب کنند.
مدیرکل بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان با تاکید بر اینکه تاخیر در تکمیل زیرساختهای بندری و پسکرانهای بندر چابهار موجب از دست دادن فرصت طلایی این بندر در جذب سهم تجارت دریایی ایران از منطقه خواهد شد افزود: تعلل در این زمینه باعث شده تجار و بازرگانان به سمت دو بندر صحار و گوادر جذب شوند همچنان که در گذشته فرصت بندر شهید رجایی نصیب بنادر جبلعلی و فوجیره شد. امروزه با پررنگ شدن نقش بنادر سوم و چهارم رویکرد این بنادر به فرآیندهای فرآوری، پردازش و ایجاد ارزش افزوده مهمتر از فعالیتهای تخلیه و بارگیری شده است تا جایی که به عنوان یکی از عوامل مهم انتخاب بازرگانان کشور محسوب میشود. به همین دلیل با توجه به جغرافیای منحصر به فرد بندر چابهار، این بندر میتواند در این زمینه نقش مهمی ایفا کند. با وجود معادن غنی در شرق کشور و غرب افغانستان، میتوانیم با سرمایهگذاریهای مناسب در این بندر و ایجاد ترمینالهای تخصصی، قدرت رقابتپذیری بندر چابهار را در حوزه بازرگانی بیش از پیش افزایش دهیم.