مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان خبر داد: با بهره برداری از کنار گذر شرق اصفهان علاوه بركاهش انتشار آلايندههاي زيست محيطي، بیش از 2 هزار شغل دائم ایجاد میشود.
به گزارش خبرنگار صنعت حمل و نقل آنلاین، مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: کلانشهر اصفهان به لحاظ قرار گیری در مرکز ثقل کشور و عبور کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب، بخش عظیمی از بار ترافیک کشور را متحمل می شود که علاوه بر مشکلات ترافیکی موجود، عواملی همچون تردد وسایل نقلیه سنگین و دود زا به درون محیط شهری،آلودگی هوا، هدر رفت سوخت ، هدر رفت زمان و افزایش تصادفات را ناشی میشود با احداث آزادراه شرق اصفهان که از آزادراه اصفهان – کاشان در شمال استان شروع و به آزاد راه اصفهان – شیراز در جنوب استان ختم میشود بسیاری از این مشکلات مرتفع خواهدشد.
علیرضا قاری قرآن مدیرکل راه و شهرسازی استان طی گفتگو با خبرنگار ماهنامه صنعت حمل و نقل از موقعیت جغرافیایی ویژه استان اصفهان و واقع شدن در چهارراه ترانزیت کشور سخن به میان آورد و بیان کرد: موقعیت جغرافیایی ویژه استان اصفهان و واقع شدن در چهارراه ترانزیت کشور سبب شده است که دو کریدور یا دالان از کریدورهای پیش بینی شده در طرح جامع حمل ونقل کشور از این استان عبور کند همچنین این استان سهم قابل توجهی از میزان راه ها و تردد در بستر راههای کشور را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه براساس طرح جامع حمل ونقل کشور، کریدور هفت به طول2هزار و 893 کیلوکتر از تهران آغاز شده و سپس به قم-کاشان-نائین- یزد-شهر بابک –سیرجان وبه بندرعباس میرسد اذعان داشت: این کریدر در محورمرکزی ایران برای تسهیل و جابجایی کالا ومسافر اهمیت زیادی داشته و یکی ازپرترددترین مسیر وسایل نقلیه است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان اضافه کرد: هشتمین کریدور به طول یکهزار و 483 کیلومتر از قم آغاز و در ادامه با گذر از شهراصفهان – شیراز – فسا – سیرجان به بندرعباس میرسد که این کریدور به دالان منطقه مرکزی کشور معروف است و نقش مهمی در حوزه حملونقل کالا و مسافر خواهد داشت.
وی به دلایل ایجاد کنارگذر برای شهر اصفهان اشاره کرد و گفت: با خاتمه جنک تحمیلی و شروع دوره سازندکی کشور، تردد خودرهای سنگین از داخل محورهای درون شهری وافزایش تصادفات درون شهری نیاز به ایجاد کنارگذر برای شهر اصفهان تشدید شد و در انتهایی سال 1367 مطالعات احداث دوکنارگذر برای کلانشهر اصفهان مصوب شد که علاوه بر تفکیک عبور و مرور درونشهری وبرونشهری بتواند نقش ترانزیتی نیز داشته باشند.
قاری قرآن افزود: ارزیابی و آزادسازی مسیر پروژه کنارگذر شرقی اصفهان که اکنون قطعهای از کریدورهشتم (شمال-جنوب )کشور میباشد از سال 1368 شروع و همزمان با استفاده از اعتبارات استانی- ملی، ساخت قسمتیهای از آن آغاز شد که به علت کمبود اعتبارات دولتی از پیشرفت خوبی برخودار نبود.
وی ادامه داد: در سال 1381پس از مطرح شدن سپردن ساخت پروژه به بخش خصوصی، با انتخاب سرمایه گذار بصورت مشارکتی ( 50درصد بخش دولتی و50 درصد بخش خصوص)، زیر سازی و خاکریزی قسمتهایی از مسیر به انجام رسید.
این مقام مسئول سه عامل اصلی در این پروژه را از دلایل اصلی طولانی شدن مدت اجرا و توقف ده ساله آن از سال 85 دانست و تشریح کرد: طبق مطالعه انجام شده نقش عوامل اعتباری در تاخیر کار 50 درصد، عوامل محیطی وتدارکاتی 12درصد و عوامل اجرایی 38 درصد (شامل: ضعف پیمانکار 31درصد، ضعف مشاور طرح1درصد و ضعف مشاور ناظرپروژه6 درصد) بوده است.
وی با بیان اینکه از اواخر سال 95 و اوایل سال 96 با مشارکت 70درصدی صندوق بازنشستگی کشوری و 30درصدی وزارت راه و شهرسازی این پروژه فعالیت خود را از سر گرفت، عنوان کرد: نقش این آزادراه در کاهش آلودگیهای زیست محیطی ، کاهش زمان سفر، کاهش هدر رفت سوخت ،کاهش تصادفات منجر به فوت، رفع مشکلات ترافیکی شهر اصفهان و ایجاد ارتباط شمالی – جنوبی و شرقی – غربی در کشور بسیار موثر و حائز اهمیت است .
قاری قرآن به تاثیر این پروژه در اشتغالزایی اشاره کرد و گفت: در احداث این آزادراه بیش از400 نفر به شكل مستقیم و بین 2 تا سه برابر همین تعداد نیز به شكل غیر مستقیم مشغول كار و فعالیت هستند.که با احداث مجتمعهای خدماتی بینراهی، جایگاههای سوخت و… می تواند بیش از 2 هزار شغل دائم ایجاد کند.
وی خاطرنشان کرد: تکمیل ونصب نیوجرسیهای وسط و روشنائی ها این پروژه به زودی افتتاح میشود و شرکت آزادراه شرق سپاهان احداث، نگهداری و بهرهبرداری از این آزاد راه برعهده خواهد داشت.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان نحوه پرداخت عوارض در این آزاد راه را شیوهی الکترونیکی بیان کرد و گفت: شیوههای قدیمی دریافت عوارض اتوبانها و آزادراهها دیگر خریداری ندارد، چرا که هم وقتگیر است و هم مبادله اسکناس، زیانهای فراوانی دارد. لذا در حال برنامه ریزی برای پرداخت عوارض در آزاد راه شرق اصفهان بصورت الکترونیکی هستیم. که بدون صف و معطلی، با سرعت بالا و رضایتبخش انجام شود.
وی با اشاره به اینکه سرمایهگذاری و تامین مالی این پروژه در ابتدا اجرای آن بصورت 100درصد اعتبار دولتی سپس مدل مشارکت 50-50 و در انتها مدل مشارکت 30 %دولتی-70% سرمایهگذار صورت گرفته است گفت با بهره برداری از این آزاد راه علاوه بر تفکیک ترافیک عبوری از ترافیک درون شهری در اتوبان های داخل شهر و کاهش ترافیک در مبادی ورودی شمالی وجنوبی شهراصفهان، کاهش آلودگی هوا، کاهش آلودگی صوت،ایمن سازی و تردد روان وکاهش تصادفات در شهر اصفهان را شاهد خواهیم بود.
قاریقرآن افزود: این آزادراه با برقراری ارتباط بهتر بین شهرهای مختلف استان به شکل موثری سهولت دسترسی را ایجاد و کاهش بار ترافیک شهر اصفهان را نیز در پی خواهد داشت. همچنین افزايش ارزش زمين در طول مسير به دليل افزايش سطح دسترسي به شهرهاي اقماري صنعتي و مسكوني (قدیم و جديد) و كاهش انتشار آلايندههاي زيست محيطي، از دیگر مزایا و اهداف طرح برای شهر اصفهان است.
وی با بیان اینکه در طرح جامع حمل ونقل کشور برای توسعه ترانزیت و اتصال شبکه راههای کشور با مسیر حمل ونقل بین المللی، ایجاد 10 کریدور شمال – جنوب وشرق- غربی به طول 21 هزار کیلومتر از مهمترین برنامه های وزارت راه وشهرسازی است. گفت: براساس بررسی های انجام شده ایران می تواند سالانه تا حدود ۲میلیارد تن کالاو حدود ۲۰ میلیارد دلار درآمد ارزی در صورت گسترش زیرساختهای حمل و نقل جاده ای و ریلی از ترانزیت کالابه دست آورد. که این رقم به غیر از درآمدهای جانبی مانند اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، فروش سوخت و مجتمعها و میهمانسراهای بین راهی و… است.