مديرعامل شركت مترو؛ رعايت اصول ايمني، بهداشت و محيط زيست در مترو يك الزام اخلاقي است

على امام در سمینار مسئولیت‌های حقوقی و قوانین کشوری در حوزه HSE تاكيد كرد: رعايت اصول ايمني، بهداشت و محيط زيست در حوزه مترو و ساير حوزه‌ها نه يك الزام قانونى بلكه يك الزام اخلاقى است.

به گزارش سایت ماهنامه صنعت حمل و نقل به نقل از روابط عمومی و امور بین‌الملل شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه (مترو) سمینار مسئولیت‌های حقوقی و قوانین کشوری در حوزه HSE (بهداشت، ایمنی ومحیط زیست) با حضور علی امام مدیرعامل شرکت مترو، هادی جباری رئيس اداره بازرسي كار استان تهران، رضا حیدریون رییس انجمن مهندسان عمران شهر تهران و نيز حسن سلطانعلی مديرکمیته ایمنی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران برگزار شد.

مدیرعامل شرکت مترو در آغاز این مراسم با عرض تسلیت به مناسبت شهادت سردار قاسم سلیمانی تاكيدکرد: برگزاری مراسم تشييع باشکوه اين شهيد بزرگوار و همرزمانش در ایران و عراق به یک تجربه تاریخی تبديل شد مبنی بر اینکه اگر شخصی بدون چشم‌داشت مادی و نیز بدون توجه به مقام و نام تلاش کند در نزد مردم دارای عزت و بزرگی می‌شود که فقط خداوند می‌تواند چنین عزتى را به آن شخص بدهد.

او در ادامه با اشاره به موضوع سمينار عنوان كرد: توجه به توسعه پايدار و محیط زیست در دهه‌هاي گذشته باعث توجه جامعه جهانی به موضوعات مربوط HSE شد. در کشور ما نیز از شروع برنامه پنج ساله توسعه توجه به این موضوع در وهله اول در ضوابط بالادستی و پس از آن در سطح آموزش‌هاى سازمانی و فرهنگ‌سازی مد نظر قرار گرفت.

او عنوان كرد: صرف وجود يك ضابطه به معناي فرهنگ‌سازی در آن موضوع نيست. بدون شک با تمام تلاش‌هایی که برای رعایت اصول HSE در پروژه‌های عمرانی در کشور انجام می‌شود، نمی‌توان به صورت کامل ادعا کرد که تمامی موارد مربوط به اين حوزه رعایت می‌شود.

امام با اشاره به اهمیت توجه به اصول HSE  برای شرکت مترو به عنوان یک کارفرمای بزرگ پروژه محور، عنوان كرد: شركت مترو متولی نوعی از پروژه‌های عمرانی است که فعاليت‌هاى عمرانی تونلی در سطح شهر را انجام می‌دهد. منكر اهمیت و حساسیت پروژه‌های عمرانی بر روی زمین نیستیم اما کار در زیرزمین و تونل‌سازي در فضای شهری حساسیت‌های خاص خود را دارد.

مديرعامل شركت مترو در توضیح این مطلب افزود: هنگام حفاری با قنات‌ها مواجه می‌شویم. لذا توجه به مسیر قنوات و حقابه‌اي که در پایین دست دارند درکار ما ضروری است.

او در ادامه عنوان كرد: از دیگر موارد ضرورى براي رعايت HSE روش‌های اجرای تونل و ایستگاه و حتی قبل از آغاز پروژه‌ها در خصوص توجه به حفره‌های ناشناخته زیرزمینی است.

امام با تاکید بر اینکه در بسیاری موارد از وجود این حفره‌های زیرزمینی هیچ شخصي باخبر نیست، عنوان كرد: در صورتی که این حفره‌ها پیش از آغاز کار، شناسایی و پر نشود می‌تواند باعث حوادث دردناک و حتي منجر به فوت چه در زیر زمین و چه روى زمين بشود.

مديرعامل شركت مترو همچنین به تبعات ناشی از ارتعاش حرکت قطار بر پایداری سازه‌ها و حتی زندگی روزمره مردمي که بر سطح زمین روی تونل‌های مترو قرار دارند، اشاره و خاطرنشان کرد: همچنین جریان‌های سرگردان ناشی از کار در حوزه مترو و آسیب‌هایی که به شبکه تاسیسات شهری ممکن است برسد نيز وجود دارد که در صورتی که تمامی این موارد رعایت شود، می‌توان ادعا کرد که اصول HSE  به صورت کامل رعایت شده است.

امام با تاکید بر اینکه رعایت اصول HSE نه به عنوان یک الزام قانونی بلكه به عنوان یک وظیفه اخلاقی باید مدنظر قرار گیرد، عنوان کرد: رعایت اصول HSE به عنوان یک الزام اخلاقی باید به گونه‌ای باشد که حتی در صورت برداشته شدن الزامات قانونی مربوط به این حوزه، رعایت این موضوع به عنوان یک فرهنگ و باور به منظور کاهش خسارت و آسیب‌های جانی و حرکت به سمت زندگی بهتر باید مدنظر قرار گیرد.

حیدریون: آماده همكارى با شركت مترو هستيم

در ادامه رضا حیدریون رئیس انجمن مهندسان عمران شهر تهران با اشاره به اینکه در ساختارهای عمرانی همانند مترو تهران، نگاه به حوزه HSE نگاهی مثبت و رو به بهبود است، خاطرنشان کرد: به طور کلی در حوزه HSE با 3 مشکل عمده شامل ضوابط، کمبود دانش روز و نیز کمبود نیروی متخصص مواجه هستیم.

حیدریون با اشاره به اینکه تبعات حوادث در حوزه مترو می‌تواند گاه ابعاد اجتماعی و حتی امنیتی داشته باشد، خاطرنشان کرد: از این حیث اهمیت توجه به الزامات HSE در این حوزه کمتر از حوزه‌های همانند نفت و گاز نیست.

رئیس انجمن مهندسان عمران شهر تهران با اشاره به اینکه در حوزه ساخت باید به 2 نکته آموزش کارگران مهندسان و پیمانکاران و حتي پیمانکاران حقیقی و نیز استفاده از نیروهای متخصص به صورت ویژه مد نظر قرار گرفته شود، خاطرنشان کرد: بدون شک باب همکاری بین انجمن مهندسان شهر تهران و شرکت مترو پیرو تفاهم‌نامه‌ای که انجمن ما با وزارت کار منعقد کرده است، همواره باز بوده و حاضریم در ارتباط با تأمین نیروی متخصص و استفاده از توان متخصصان همکاری نزدیک داشته باشیم.

جباری: تسهیل فرآیند صدور تایید صلاحیت پیمانکاران شرکت مترو

همچنین هادی جباری رئيس اداره بازرسي كار استان تهران با اشاره به اینکه سالانه بیش از ۴ درصد از تولید ناخالص ملی کشورهای جهان برای جبران خسارات ناشی از کار هزینه می‌شود، خاطرنشان کرد: علاوه بر این موضوع هزینه‌های غیرمستقیم نیز وجود دارد که ۴ تا ۱۰ برابر هزینه‌های مستقیم است.

رئيس اداره بازرسي كار استان تهران با اشاره به اینکه هر یک حادثه حدود ۴ میلیارد تومان هزینه برای کشور در بر دارد، عنوان کرد : بدون شک با توجه به اینکه کارگران بهترین اطلاعات را در خصوص موارد ناايمن در محیط کار دارند لذا می‌توان از طریق گفتگو با آنها موارد ناایمن و خطرساز را شناسایی، اصلاح یا برطرف کرد.

او با اشاره به اینکه اداره کل کار استان تهران آماده تسهیل فرآیند صدور تایید صلاحیت برای پیمانکاران شرکت مترو است، خاطر نشان کرد: این آمادگی بدین منظور است كه پیمانکاران در روند مناقصاتشان با مشکل مواجه نشوند.

سلطانعلی: لزوم تهيه آيين‌نامه‌هاى تخصصي HSE براي صنعت مترو

در ادامه حسن سلطانعلی دبیر کمیته ایمنی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با تاکید بر اینکه یکی از بزرگترین چالش‌ها برای استقرار نظام HSE در سازمان‌های دولتی کشور بی‌اطلاعی از قوانین است، تاکید کرد: بی‌اطلاعی از قوانین در این حوزه باعث مي‌شود مدیران به دنبال ایجاد زیرساخت‌های اجرایي آن نباشند.

سلطانعلی در ادامه با اشاره به اینکه HSE به معنی سلامت، ایمنی و محیط زیست در کشور ما از طریق 3 متولي متفاوت اداره می‌شود، عنوان کرد: لذا چالش اول نبود نهاد متمرکز برای مدیریت درگاه واحد HSE در کشور است.

دبیر کمیته ایمنی نظام مهندسی ساختمانی استان تهران با اشاره به اینکه برای بسیاری از مباحث تخصصی در حوزه HSE آیین‌نامه‌های استاندارد و تخصصی وجود ندارد، عنوان کرد: به طور مثال در حوزه ایستگاه‌های مترو همان قواعد حوزه ساختمان صادق است؛ این در حالی است که این موضوع امری تخصصی است که باید آیین‌نامه‌های تخصصی خاص خود را داشته باشد.

سلطانعلی افزود: در نتیجه متخصصین امر با قرار گرفتن در کنار یکدیگر باید آیین‌نامه‌های تخصصی را برای صنعت مترو تهیه کنند.

اودر پایان تاکید کرد: سازمان بین‌المللی کار ( ILO)عنوان می‌کند که هر حادثه برای یک شخص در حین کار تا 3 نسل در خانواده آن شخص تبعات منفی دارد. در نتیجه یک کشور براي هر شخص که حين کار فوت شود تا 100 سال تبعات منفي پرداخت می‌کند. به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای توسعه یافته به موضوعات و الزامات HSE با هر میزان هزینه‌ای که وجود داشته باشد اهمیت می‌دهند تا از هزینه‌های ایجاد شده در 100سال آینده جلوگیری کرده و از همه مهمتر از جان یک انسان را نجات دهند.

گفتني است اين سمينار به همت شركت راه‌آهن شهري تهران و حومه(مترو) و با همكاري انجمن مهندسان عمران شهر تهران و اداره بازرسي كار استان تهران با هدف ارتقاء فرهنگ HSE و نيز آشنايى با الزامات قانونى در اين حوزه برگزار شد.

تازه‌های کسب و کار