سنگ بنای کیفیت پائین، خرید های غیرمستقیم است!

صنعت حمل و نقل آنلاین:  کاربرد نظام بازرسی درکشورماتابعی ازمتغیر تصمیم گیری ها وبرنامه ریزی های اغلب معارض باهدف هاوچشم اندازهای تدوین شده می باشد. درآشفته بازاراقتصاد وتولیدامروزکشورنمی توان انتظارداشت شرکت های بازرسی چون دیگربنگاه های اقتصادی،تولیدی وخدماتی دردل چالش های تحمیل شده بربازارکسب وکاربه درستی به وظایف ذاتی خود به پردازند.روی کاغذودرمیان سطرهای انواع دستورالعمل ها می بینیم که بازرسی انواع مختلف دارد ، بازرسی قبل از حمل، بازرسی حین تولید، بازرسی قیمت، بازرسی اصالت فروشنده و مهم ترین و پیچیده ترین نوع، بازرسی استاندارد اجباری است که درنهایت خروجی های همه این بازرسی هادرعمل رعایت حقوق مصرف کننده رابرنمی تابد.زیرادربازاری که رقابت وجودندارد،کارشرکت های بازرسی ازنظرحجم،انبوه وازنظرکیفی نازل خواهدبودوتنها بازاررقابت است که می تواندبه کیفیت کارشرکت های بازرسی معنی ببخشد.

در همین خصوص گفتگویی با مهندس بهروز قدیمی، مدیر عامل شرکت “IEI” ترتیب دادیم تاازکم وکیف وسابقه فعالیت آن آگاه شویم ودریافتیم که سابقه شکل گیری این شرکت به سال 1362 برمی گرددوازپرسابقه ترین ومجهزترین شرکت های بازرسی به شمارمی رود و درطول مدت فعالیت خودتوانسته است به عنوان اولین برند شرکت بازرسی ایرانی با ماهیت مستقل و ملی با اخذ پروانه تأیید صلاحیت از سازمان ملی استاندارد ایران و از مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران  (NACI) جایگاه خودراتثبیت کند.هم اکنون این شرکت یکی از شرکت های تابعه صندوق ذخیره فرهنگیان می باشد که با بهره گیری از نیروی انسانی مجرب و از طریق شعب و نمایندگی های خود درشهرها ومراکزمختلف ایران ودیگر کشورها،انواع خدمات مربوط به بازرسی کالاهای صادراتی و وارداتی، بازرسی های فنی، مهندسی و نظارتی پروژه های صنعتی، بازرسی فنی از تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، بازرسی های شخص ثالث، بازرسی از مواد و محصولات واحدهای تولیدی و صنعتی ، بازرسی آسانسور و پله برقی، بازرسی از مخازن و جایگاه های CNG راارائه دهد. به این گفتگو می پردازیم:

 متن کامل این مصاحبه را می توانید در ماهنامه صنعت حمل و نقل شماره 367 بخوانید

       مرحله دوم تحریم های آمریکا آغاز شده است، با توجه به تجربیاتی که از تحریم های گذشته داشته اید آینده بازار کسب و کار را چگونه ترسیم می کنید و نقش شرکت های بازرسی کالا در این میان چیست؟

نمی توان گفت که تحریم ها اثری بر روند کسب و کار  شرکت های بازرسی، تولیدی و بازرگانی ندارد. این تحریم ها از گذشته تا امروز با روی کار آمدن رییس جمهورهای مختلف کشور آمریکا، با سازوکارهای مختلف اعمال شده است. در زمان اوباما نیز به صورت غیر مستقیم این تحریم ها وجود داشت و سخت گیری های تحریم ها در آن زمان هم به همین نسبت بود. در زمان بوش نیز به صورت مستقیم مانند ترامپ تحریم ها اعمال می شد. امروز نیز ترامپ به صورت مستقیم تحریم ها را اعمال کرده است باید بگویم تحریم ها از گذشته با ما بوده و فقط شدت و ضعف داشته ودر شروع باهیاهوی بسیارهمراه بوده است.زیرا به صورت عملیاتی، ترامپ مسائلی را عنوان کرده که در ظاهر نشان می دهد اقتصاد ایران را دگرگون می کند، اما از گذشته ما با ترفندها و مدیریت های درست توانسته ایم راه حل هایی را برای رفع و گذر از تحریم ها به کار ببریم. در خصوص شرکت IEI نیز می تواند راه حل های مختلفی برای عبور از این تحریم ها وجود داشته باشد.

        شرکت شما از پرسابقه ترین شرکت های بازرسی به شمار می رودکه سابقه آن به اوایل  دهه 1362برمی گردد. تجربه چهاردهه مدیریت این شرکت (حذف شود)تاچه حد توانسته است درتحقق رعایت حقوق مصرف کننده عمل کند؟

شرکت IEIاولین شرکت بازرسی مهندسی کالا می باشد که بعد از انقلاب تاسیس شده است .در زمان وزارت صنایع سنگین وسبک وقت توسط هفت وزیر تاسیس چنین شرکتی مصوب شد. باتوجه به  مشکلات زیادی که شرکت های بازرسی داشتند ، جهت جلوگیری از خروج ارز از کشور و همچنین انتقال دانش فنی به کشور این شرکت اولین شرکتی بود که از بانک مرکزی در خصوص امور بازرسی مجوز دریافت کرد، در آن زمان شرکت های بازرسی خارجی درایران فعالیت می کردند و در زمان های مختلف با توجه به سیاست هایی که جمهوری اسلامی داشت برآن بودند  مشکلاتی را ایجاد کنند تا از طریق نفوذ کشورهایشان تاخیراتی در ورود کالا برای ایران ایجاد شود، خوشبختانه این شرکت تاسیس شد تا از مسایل این چنینی جلوگیری کند و در بحث صنایع سبک و سنگین موفق بود و بسیاری از کالاها از مجاری شخص ثالت که شرکت ایرانی بود با کیفیت بسیار خوب وارد ایران شد.

از نظر مالکیت این شرکت چه وضعیتی دارد؟ آیا صددرصد دولتی است یا صددرصد خصوصی و یا بینابین؟

شرکت IEIصددرصد خصوصی است، البته باید بگویم که وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان و سهام آن نیز مربوط به صندوق ذخیره فرهنگیان است و این صندوق به صورت هیئت امنایی فعالیت می کند، به همین منظور صددرصد خصوصی است.

این صندوق ها را نمی توان گفت که صددرصد خصوصی هستند ؟

ممکن است خصولتی باشد اما (حذف شود) با توجه به قوانینی که دولت تعیین می کند، طبق اصل 44 این شرکت خصوصی اعلام شده است.

ما کالاهایی که وارد می کنیم یا به صورت مواد اولیه است یا به صورت کالاهای واسطه ای یا مصرفی است و در هر سه مورد نقش شرکت های بازرسی در سلامت و کیفیت این کالاها بسیار موثر است و بر مبنای ارزیابی هایی که شرکت های بازرسی کالا انجام می دهند اطمینان خریدار و فروشنده حاصل می شود تا حقوق مصرف کننده پایمال نشود. شرکت های بازرسی به صورت عام تا  چه میزان توانسته اند این نقش را ایفا  کنند؟

پس از تحریم هائی که درباره ما اعمال شد، تعداد شرکت های بازرسی افزایش یافت،گمان می کنم درحال حاضر حدود 150 شرکت بازرسی به صورت رسمی فعالیت می کنند و از میان  آن ها بیش از 100 شرکت دارای پروانه تاییدیه استاندارد هستند. اما بسیاری از این شرکت ها کوچک و شرکت های خانوادگی هستند،اینگونه شرکت ها با توجه به خرج و دخلی که دارند معمولا در کارهای بازرسی، ارزش ها را  کاهش داده اند، زیرا  کالایی که از خارج از کشور وارد می شود اگر مشمول استاندارد اجباری باشد برای خریدار و همچنین اداره استاندارد بسیار حائز اهمیت است که شرکت های بازرسی بررسی دقیق روی آن کالاها را بر اساس استانداردها انجام دهند، اما می دانیم که دربسیاری از موارد در بازرسی ها کوتاهی شده است، در رابطه با شرکت IEIباید بگویم که این شرکت در این زمینه ها بسیار قوی عمل کرده و مدعی است که تمامی موارد اداره استاندارد را اجرا کرده است، البته ممکن است که در ابتدا برای خریدار مزاحمت هایی باشد اما در نهایت به نفع خریدار است، با آغاز تحریم ها این مسائل بیشتر خود را نشان می دهد. ما حدود 4 سال پیش با این مشکلات روبرو بودیم و خریدهایی که از خارج از کشور صورت می گرفت به صورت ال سی نبود، خریدار از چین کالا را خریداری می کرد و به ایران می آورد و باید پول را نقد به فروشنده می داد تا جنس بتواند وارد ایران شود، اگر بازرسی که منافع کشور و منافع خریدار ایرانی را در دست دارد به درستی کارش را انجام ندهد هنگامی که جنس وارد ایران شود مشکلات بسیاری برای خریدار ایجاد می کند و یکی از مشکلات آن است که اگر کالا مشکلی داشته باشد خریدار نمی تواند کالا را پس فرستد، زیرا فروشنده قبول نمی کند، شرکت IEIدر این زمینه بسیار دقیق عمل کرده است و ما شکایت هایی که در این مورد داشته ایم بسیار کم و پیش پا افتاده بوده و اگر هم مسئله ای پیش آمده باشد با خریدار مطرح شده و خود خریدار هم به آن مشکلات آگاه بوده است، البته برخی از کالاها مشمول استاندارد اجباری نیست و مشکلاتی که کالا داشته باشد از جمله پایین بودن کیفیت کالا، با خریدار مطرح می شود و معمولا ما به عنوان بازرس زیربار مشکلات نمی رویم، اکنون اداره استاندارد باید توجه بیشتری داشته باشد تا شرکت های بازرسی هماهنگ تر باشند، قیمت ها باید یکسان سازی شود تا در رقابت، شرکت ها سوء استفاده نکنند، به عنوان مثال شرکت هایی هستند که برای بازرسی کالایی در چین با 150 دلار بازرسی را انجام می دهند در صورتیکه بازرسی در چین حدود 250 دلار هزینه دارد در نتیجه شرکتی که با مبلغ 150 دلار بازرسی در چین را انجام می دهد در حقیقت کار بازرسی واقعی را انجام نمی دهد و همچنین خریدارانی که کالای ارزان و بی کیفیت برای آن ها در اولویت است مطمئنا از شرکت های بازرسی با مبلغ پایین تری، تقاضای بازرسی می کنند و در نهایت اتفاقی که می افتد این است که کالاهای بسیاری به صورت متروکه در گمرک ها تلنبارمی شود.درشرایط فعلی  با وجود تحریم هایی که ایجاد شده است از طریق ال سی مستقیما نمی توانیم پول را به فروشنده برسانیم، به همین دلیل باید مراقبت های لازم انجام شود تا خریداران متضرر نشوند.

          قلمرو فعالیت شرکت IEI چه بخش هایی از تولید و تجارت را در بر می گیرد؟

تا حدود 10 سال گذشته شرکت  IEI شرکتی دولتی محسوب می شد و در صنایع سبک و سنگین فعالیت داشت، اما خوشبختانه در سال های اخیر در قلمروهای مختلف فعالیت می کند و توانسته است درآمدش را در همین 3 سال گذشته 3 برابر افزایش دهد. با وجود تمامی تحریم هایی که از سوی آمریکا تحمیل شده است پیش بینی می کنیم برای سال آینده بازهم درآمدمان بسیار بالاترباشد .همچنین زمینه های مختلف کاری خودمان را تقویت کرده ایم، به عنوان مثال در HSE فعالیت می کنیم، HSE قلمرو نویی در بازرسی می باشد، شرکت های اچ اس ای که در ایران به صورت نظارتی فعالیت می کردند شرکت های ضعیفی  بودند اما با توجه به توانایی های بسیاری که شرکت IEI دارد در این زمینه موفق بوده و کارهای بزرگی را انجام داده است.همین طور پی اس ام را در چندین شرکت بزرگ پالایشگاهی و پتروشیمی انجام داده ایم و آفرهای مختلفی داریم تا با شرکت های دیگر به همین گونه همکاری کنیم، در زمینه اچ اس ای به صورت مختص بزرگترین پروژه ایران را در دست داریم که می تواند نقطه عطفی برای شرکت IEIباشد و بتواند گستره کار خود را در زمینه اچ اس ای افزایش دهد. ممکن است به دلیل تحریم ها حوزه های کاری مان در برخی پروژه ها محدود شود که درآن صورت امیدوارم بتوانیم در مجتمع های تولیدی زمینه های عملیاتی خوبی  مانند HSE, AIMو… ایجاد کنیم و فعالیت مان را گسترش دهیم.

 

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

تازه‌های کسب و کار

دکتر عرفان لاجوردی

هماوردی ناگزیر

عرفان لاجوردی   آن هنگام که شاه اسماعیل صفوی، در مواجهه با نرمش های بایزید دوم عثمانی، مواضعی تند و سرسختانه از خود نشان داد،

دکتر عرفان لاجوردی

هماوردی ناگزیر

عرفان لاجوردی   آن هنگام که شاه اسماعیل صفوی، در مواجهه با نرمش های بایزید دوم عثمانی، مواضعی تند و سرسختانه از خود نشان داد،