خودکفایی کامل در روسازی خطوط ریلی

صنعت حمل و نقل آنلاین: شرکت فنی و مهندسی خط گذار بیش از دو دهه است که در زمینه ی روسازی و ریل گذاری خطوط  راه آهن و مترو دارای سوابق معتبر و درخشانی است. حضور در پروژه های متعدد ریلی از جمله  خطوط فرعی راه آهن و خط گذاری خطوط  یک، دو، چهار، ، هشت متروی تهران همچنین روسازی خط 1 قطارشهری شیراز و برخی خطوط دیگر موجب شده تا این شرکت به عنوان یکی از توانمندترین شرکت های فنی و مهندسی در حوزه روسازی خطوط ریلی مطرح شود. این شرکت با بهره گیری از متخصصان و کارشناسان برجسته ی حوزه ریلی کشور تجارب ارزشمندی را کسب کرده و این پتانسیل را دارد تا دانش فنی و مهندسی خود را در حوزه ی روسازی خطوط ریلی به سایر کشورهای دیگر صادر کند.

مهندس نصرالله شعیبی مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت خط گذار در گفتگو با نشریه صنعت حمل و نقل با تشریح فعالیت های این شرکت در حوزه ی روسازی خطوط ریلی، چالش های موجود در این بخش را بیان کرده است.

سوال:شرکت خط گذار با چه انگیزه ایی احداث شد و اولین فعالیت های خود را در چه بخشی آغاز کرد؟

جواب:دراوایل دهه1370کارشناسان وکارکنان بخش ریلی راه آهن جمهوری اسلامی ایران جهت مشارکت درانجام پروژه های ریلی کشور مخصوصا مترو که  تجربه    آن درکشور کم بود اقدام به تعاونی فنی ومهندسی خط گذار نموده درپروژه های راه آهن وپس از مدتی با شروع پروژه متروی تهران بموازات شرکتهای چینی درزمینه نصب خط بصورت اسلب تراک ازایستگاه صادقیه بسمت میدان امام خمینی(ره) درخط دو مترو شروع به فعالیت نموده و پس از انجام این پروژه درسال 1379عملیات اجراء پروژه خط یک ازمیدان امام خمینی (ره)شروع نموده  که این پروژه تاپایانه بزرگ فتح آباد بصورت مستمر ادامه داشت تااینکه نهایتا درسال 1390خط مزبور ازمیدان تجریش تاایستگاه مرقد مطهر امام خمینی (ره) دربهشت زهرابطور کامل انجام. و مورد بهره برداری قرارگرفت بموازات این پروژه ادامه عملیات خط دو ازایستگاه امام خمینی (ره) الی ایستگاه جشنواره درشرق تهران نیز به این شرکت واگذار گردیدکه این پروژه نیز درسال 1389باتمام رسید.

درسال 1387عملیات نصب خط ازایستگاه کلاهدوز بسمت میدان آزادی نیز به این شرکت واگذار گردید که پروژه مزبور نیز دراواخر سال 1389 بااتمام رسید ومورد بهره برداری قرار گرفت البته بموازات انجام این پروژه ها دراوائل سال 1379درجهت خود کفائی مطالعاتی درزمینه تولید ادوات ریل گذاری بجز ریل توسط شرکت خط گذار انجام شده که خوشبختانه این مطالعات به نتیجه رسید واز اوائل سال 1380اقدام به تولید ادوات مزبور بارعایت استاندارد های تعریف شده بین المللی وباکیفیت بالا تولید نمودیم که مورداستفاده قرار گرفت ونتیجه خوبی درامر خودکفائی داد

سوال:هم اکنون به لحاظ دانش فنی طراحی و ساخت بویژه در حوزه ی ریل گذاری خطوط مترو در چه جایگاهی قرار داریم و آیا توانمندی آن به طور کامل در داخل کشور وجود دارد؟

جواب:مهندس شعیبی در حال حاضر هیچگونه مشکلی برای طراحی خطوط و ریل گذاری در خطوط مترو وجود ندارد و تمامی امور مربوط به احداث خط مترو توسط کارشناسان و مهندسین ایرانی انجام میشود وکلیه . ادوات ریلی بجز ریل درحال حاضر درداخل کشور تولید میشود. در مورد ساخت ریل چند سال قبل ذوب آهن اصفهان اقدام به ساخت ریل U33 کرد اما پس از بازدید کارشناسان به دلیل مورادی که وجودداشت ازنظر مشخصات موردتایید واقع نشد بنابر این همچنان ریل ویژه خطوط مترو  و راه آهن از کشورهای خارجی وارد می شود. البته چندی پیش از سوی وزارت صنایع اعلام شد که ریل R60 مخصوص خطوط راه آهن در فولاد اصفهان در حال ساخت است.. در خصوص صدور دانش فنی هم در جایگاهی قرار گرفته ایم که می توانیم تجارب خود را به کشورهای منطقه صادر کنیم چه بسا امروزه دربعضی ازکشورها حضور داشته و اگر تقاضا وجود داشته باشد این توانمندی در شرکت های ایرانی موجود است.

سوال:مطلع شدیم ریل گذاری خط متروی تهران به فرودگاه امام توسط شرکت خط گذار انجام شده است. در خصوص این خط و ویژه گی های آن توضیحاتی بفرمایید؟

جواب:درسال 1391پروژه خط مزبور ازایستگاه شاهد به سمت فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)وپرند درقالب خط 8 مترو به شرکت سپاسد بصورت EPCواگذارگردید که شرکت مزبور اجراء عملیات روسازی این محور را که بصورت بالاستی و دوخطه بطول 100کیلومتر، به این شرکت واگذار که پروژه مزبور ازاوائل سال 92 شروع وباتوجه به اینکه تدارک ریل میبایست ازخارج تهیه میگردید به واسطه مشکلاتی دراین مورد بود پروژه مزبور بطول انجامید ودرنهایت درمردادماه 1396تاایستگاه فرودگاه امام(ره) مورد بهره برداری قرارگرفت این خط بااستاندارد بالایی احداث شده وتوانایی 120کیلومتر سرعت رادارد وشایان ذکر است هم اکنون ازاین خط بصورت شبانه روزی بهره برداری میشود واین امر بیانگر توانمندی درطراحی وساخت روسازی این خط است که بدون وقفه درحال بهره برداری از آن هستند البته تدابیری برای تعمیرونگهداری خط اندیشیده شده است

سوال:تقاضا دارم با توجه به سابقه طولانی در حوزه ریلی کشور بفرمایید در این بخش چه مشکلاتی وجود دارد و چه راهکارهایی برای رفع آن پیشنهاد می کنید؟

جواب:مهندس شعیبی باید بگویم در حوزه ی  اجرا  هیچگونه مشکلی وجود ندارد اما با توجه به شرایط موجود بویژه در انجام تعهدات کارفرمایان به دلیل کمبود منابع مالی شاهد بد قولی های عدیده ایی هستیم. بایستی امنیت سرمایه گذاری ها در این بخش تامین شود زیرا با توجه به هزینه بر بودن بخش ریلی بازگشت سرمایه در این حوزه بسیار زمان بر است. حضور سرمایه گذاران خارجی نیز می تواند در این عرصه بسیار کار ساز باشد و موجبات رونق این بخش را فراهم آورد. هم اکنون در کشور حدود ده هزار کیلومتر راه آهن در دست ساخت است که مطلع شدیم  وزارت راه و شهرسازی به صورت تهاتر با چینی ها وارد مذاکره شده تا هر چه زودتر این پروژه ها احداث شود ، بنابر این اگر فضای مطلوب مهیا باشد شاهد حضور سرمایه گذاران بیشتری خواهیم بود. از سوی دیگر واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی کارآمد و توانمند می تواند نقش مهمی در رونق گرفتن این حوزه ایفا کند چرا که شاهد هستیم بیشتر پروژه ها به شکل دست دوم به بخش خصوصی واگذار می شود که علاوه بر کاهش هزینه ها اشتغالزایی مناسب تری هم ایجاد خواهد شد. به عنوان نمونه خط هایی که شرکت خط گذار در احداث آنها نقش داشته سال هاست  بدون هیج مشکلی در حال بهره برداری است زیرا همکاران ما سال ها در راه آهن کشور فعال بوده اند و به لحاظ تخصص و تعهد دارای تجارب ارزشمندی هستند و همواره به پروژه های کشور نگاه ملی دارند.

سوال:به عنوان آخرین سوال در خصوص پروژه ی متروی شیراز که شهریور ماه افتتاح  و به بهره برداری رسید توضیح بفرمایید؟    للب

جواب:مهندس شعیبی دراواخر سال 1393پروژه متروی شیراز ازایستگاه نمازی ادامه خط موجود که درحال بهره برداری بود بسمت پایانه متروی شیراز بطول 20کیلومتر بصورت تونل تک خطه و پایانه بزرگ قطار شهری شیراز که تقریبا درحدود 15کیلومتر خطوط دارد به شرکت خط گذار واگذار شده که اجراء این خطوط کلا بصورت اسلب تراک بافرش PUبوده وعملیات اجرائی درداخل تونلها کلا باتمام رسید ودرمرداد ماه سال جاری نیز به بهره برداری رسید وعملیات دپو نیز درحدود 85درصد انجام شده است.

 

🎁 به دوستان خود کتاب نفیس هدیه دهید

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره جدید ماهنامه صنعت حمل و نقل

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

نسخه دیجیتالی مجله بین المللی اکسپلور ایران

تازه‌های کسب و کار

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران