تیشه چینی­ها به ریشه صنعت گردشگری ایران

صنعت حمل و نقل آنلاین: چین کشوری است که نامش همواره برای ما در تمام زمینه­های مختلف آشنا بوده است. در حقیقت اگر نگاهی به بخش­های مختلف ایران به خصوص در زمینه­های صنعتی بیاندازیم، متوجه خواهیم شد بسیاری از صنایعی که روزی کشورمان در آن تولید کننده بود در شرایط کنونی در اختیار چینی­ها قرار گرفته است. یکی از مهم­ترین صنایع که چند سالی است چینی­ها در ایران از این صنعت به درآمدهای هنگفتی رسیده­اند، صنعت گردشگری است. در واقع چینی­ها در بازار گردشگری ایران رخنه کرده‌اند و این حضور نه تنها در قالب راهنمایان تور بدون کارت بلکه در قالب فعالیت مراکز اقامتی غیرمجاز و حتی آژانس‌های مسافرتی نیز گسترش یافته و از ایرانی‌ها به طرق مختلف کلاهبرداری می‌کنند. حقیقت ماجرا اینجاست که حضور راهنمایان چینی در حوزه گردشگری سخن جدیدی نیست و شاید بیش از 5 سال از طرح این موضوع می­گذرد اما هنوز مسوولان این مهم را پیگیری نکرده­اند و تنها وعده­های بی­سرانجام می­دهند و عدم پیگیری و جلوگیری از حضور راهنمایان چینی سبب گسترش فعالیت چینی­ها در بازار گردشگری ایران شده است چنانکه از یک سو هتل آپارتمان و مراکز اقامتی می­سازند و از دیگر سو آژانس­های مسافرتی خاص خود را دارند. جولان گسترده چشم بادامی­ها در صنعت گردشگری ایران موجب شده است از یک سو لیدرهای ایرانی بیکار شوند و از سوی دیگر چینی­هایی که برای بازدید از ایران می­آیند دیگر نیازی به اقامتگاه نداشته باشند که وقوع این دو اتفاق موجب شده است تا بازار کار لیدرهای ایرانی و مراکز اقامتی توریست­ها با کسادی بی­سابقه روبرو شود. به جرات می­توان به این نکته مهم اشاره کرد که با توجه به برخورداری ایران از مراکز مهم توریست پذیر همچون بناهای تاریخی و مراکز متعدد تفریحی در آب و هواهای مختلف، خیل عظیمی از توریست­ها به منظور بازدید از این مراکز به کشور ما می­آیند. در واقع درآمدزایی از توریست­های مختلف که از کشورهای متفاوت دنیا به ایران می­آیند یکی از مهم­ترین اهداف گردشگری ایران طی چند سال اخیر بوده که با اقدامات زیرکانه چشم بادامی­ها فعلا درآمدزایی برای لیدرهای ایرانی و آژانس­های مسافرتی را بسیار سخت کرده است. در شرایط کنونی وقتی چینی­ها به ایران می­آیند نه تنها آنها درآمدی برای صنعت گردشگری ایران ندارند بلکه این افراد از طریق کار کردن در ایران درآمدهای بسیار بالایی کسب می­کنند که وقوع این اتفاق موجب افزایش میزان بیکاری در کشور نیز شده است. اما به منظور بررسی آثار منفی حضور چینی­ها در صنعت گردشگری ایران به سراغ فعالان و کارشناسان حوزه گردشگری رفته­ایم تا نظرات آنها را درباره این موضوع مهم جویا شویم.

 

عدم نیاز چینی­ها به ویزا و واچردر ایران

مصطفی شفیعی شکیب عضو هیات مدیره جامعه تورگردانان ایران با اشاره به آثار منفی حضور چشم بادامی­ها در صنعت گردشگری ایران می­گوید: برخی از گردشگران و تجار چینی به جای اقامت در هتل، آپارتمان­هایی را برای اقامت ارزان در تهران اجاره کرده­اند که مجوزی برای این کار ندارند. وی می­افزاید: تعدادی ساختمان در خیابان مطهری، رو به روی پارک ملت، خیابان صابونچی و … وجود دارد که توسط چینی­ها اجاره شده است و آنها یک آشپز و یک مسوول چینی هم در این ساختمان­ها مستقر کرده­اند که توریست­ها و یا تجار را در اتاق­های آن می­پذیرند. معمولا این ساختمان­های ۵ و یا ۶ طبقه دارای آپارتمان­های متعدد است و آنها کل ساختمان را در اختیار دارند. شفیعی شکیب تصریح می­کند: من از وجود ۶ ساختمان برای اقامت چینی­ها در تهران مطلع هستم. اقامت گردشگران چینی در این ساختمان­ها درحالی است که از سفر این افراد به ایران و اقامت آنها در آپارتمان­ها هیچ چیزی عاید آژانس دارها، هتل­دارها و یا فعالان گردشگری در ایران نمی­شود.  حتی اتوبوس­های توریستی را دیده ام که جلوی این خانه­ها منتظر ایستاده و گردشگران را سوار می­کند. همه این اتفاقات در حالی می­افتد که آنها برای اقامت توریست­ها در چنین مکان­هایی هیچ مجوزی ندارند و هیچ یک از متولیان نیز نظارتی بر فعالیت آنها نمی­کنند. عضو هیات مدیره جامعه تورگردانان ایران ادامه می­دهد: آیا اداره اماکن، شهرداری، سازمان میراث فرهنگی و … از اقامت چینی­ها در این آپارتمان­ها مطلع هستند؟ چرا نظارت نمی­کنند؟ در حالی که ما به عنوان فعالان گردشگری و دفاتر مسافرتی می­بایست بابت ورود گردشگران چینی به ایران، همه نوع اطلاعاتی به آنها بدهیم از جمله اقامت آنها در هتل­ها، بازدید از مراکز تاریخی و غیره و حتی بابت ورود آنها نیز به شهرداری مالیات می­دهیم و از طرف نهادهای مختلف نیز فعالیت­های ما کنترل می­شود اما این افراد به راحتی تور گردشگری برگزار می­کنند  و محل اقامت ارزان اجاره

می­کنند بدون اینکه به کسی و یا جایی جواب پس بدهند. وی تاکید می­کند: چینی­ها برای ورود به ایران مشکلی ندارند و ویزای آنها فرودگاهی صادر می­شود و نیازی به واچر هتل هم ندارند. در حالی که ایران همه  تسهیلات را برای چشم بادامی­ها فراهم کرده است، اکنون اگر هر ایرانی بخواهد به چین برود باید حتما واچر هتل داشته باشد و اخیرا نیز اعلام کرده­اند که ویزای انفرادی نمی­دهند و باید افراد در قالب گروه­های ۵ نفره به بالا سفر کنند ضمن اینکه هیچ توری در چین نباید بدون راهنمای گردشگری باشد. این­ها الزامات کشور چین برای گردشگران است. آنها از این طریق به فعالان گردشگری کشور خود اهمیت داده و تلاش می­کنند فعالان این صنعت را به سوددهی برسانند اما چینی­ها هنگام ورود به ایران هیچ یک از این الزامات را ندارند و اتفاقا اگر مانند همین مورد آپارتمانی اجاره کنند کسی مانع فعالیت آنها نمی­شود.

قبضه گردشگری ایران از سوی چشم بادامی­ها

از طرف دیگر ایرج نوروزی فعال گردشگری با بیان اینکه چینی­ها صنعت گردشگردی ایران را تسخیر کرده­اند می­گوید: بازار گردشگری ایران مملو از چینی­های دانشجو یا غیردانشجویی است که نه ویزای اقامت در ایران را دارند و نه ویزای کار، اما در حال قبضه کردن بازار گردشگری هستند. وی می­افزاید: تعداد بسیار کمی از این افراد در اصفهان و عمده آنها در تهران و در بخش­های راهنمای تور، آژانس­های مسافرتی، بخش اقامت و خوراک گردشگران مشغول کار هستند. چینی­هایی که ابتدا به عنوان راهنمای گردشگری و به طور غیرمجاز وارد صنعت گردشگری ایران شدند، خیلی زود کار خود را توسعه دادند و با اجاره آپارتمان و کرایه صندلی در آژانس­های مسافرتی ایرانی،​ علاوه بر اینکه خود به رایزنی با آژانس­های مسافرتی چینی و جذب گردشگران چینی می­پردازند، آنها و سایر گردشگران به همراه مسافران چینی در هنگام  ورود به ایران در همان آپارتمان­های اجاره شده، اسکان داده می­شوند. نوروزی که مشاهده­های زیادی در خصوص انواع فعالیت­های غیرمجاز چینی­ها دارد، از برخورد با یک خانم چینی می­گوید که مدتی پیش در فرودگاه امام خمینی، با پلاکاردی در دست با محتوای معرفی یک رستوران چینی در یک خانه در یوسف ​آباد، گردشگران چینی را جذب و پذیرش می­کرده است. این فعال گردشگری حتی به یک مرد چینی به نام “فی” که تقریبا همه وی را می­شناسند هم اشاره می­کند و می­افزاید: وی بعد از بستن دفتر خدمات گردشگری غیرقانونی خود از ترس قانون، یک صندلی در یک آژانس ایرانی اجاره کرده و به راحتی به کارش ادامه

می­دهد. نوروزی اضافه می­کند: مهم­ترین ضربه­ای که این افراد به ایران وارد می­کنند، بعد از اشغال ظرفیت­های کسب و کار و خروج ارز از کشور، خدشه­ای است که به وجهه و اعتبار ایرانیان وارد می­شود،. زیرا برای جذب مسافران چینی خدماتی با قیمت­های بسیار پایین به ویژه در بحث غذا به آنها می­دهند که البته به دلیل قیمت ارزان، بی­کیفیت هم هست و چهره زشتی از کشورمان را به تصویر خواهد کشید و علاوه بر این­ها باعث شکسته شدن قیمت در بازار داخلی و ضرر و زیان فعالان داخل کشور (از راننده و راهنمای تور و رستوران­دار گرفته تا دفاتر خدمات گردشگری) هم خواهند شد.

تشکیل کارگروه برای چینی­های غیرمجاز

البته ولی تیموری، مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری سازمان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه مسافران چینی از دو طریق گروهی (تور) و انفرادی وارد کشور می­شوند، می­گوید: آن دسته که به صورت گروهی به ایران می­آیند تمام فعالیت و تردد و محل اقامت و خورد و خوراکشان زیر نظارت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است و در این زمینه اگر تخلفی رخ دهد، به محض اطلاع با آن برخورد خواهد شد. وی می­افزاید: امکان نظارت بر رفتار و تردد مسافران انفرادی چینی از سوی سازمان گردشگری وجود ندارد و بهترین ناظر، نیروی انتظامی و وزارت خارجه هستند که طبق قانون باید زمان صدور ویزا اطلاعاتی چون دلیل سفر، محل اسکان و تغذیه و …. را از مسافر بپرسند و وی را رصد کنند.​ بنابراین تمام تخلفاتی که توسط این افراد رخ می­دهد هم باید توسط سازمان­های مذکور پیگیری شده و با آن برخورد شود و یا به سازمان میراث فرهنگی اطلاع داده شود که این امر هم کار سختی نیست و برای نیل به آن هم اکنون این موضوع در کارگروهی در کمیسیون ارتقای امنیت گردشگران خارجی و مقصدهای گردشگری استان تهران درحال پیگیری است. وی اضافه می­کند: برای رسیدگی به موضوع فعالیت غیرمجاز چینی­ها در عرصه گردشگری کشور، کارگروهی به همین منظور در کمیسیون ارتقای امنیت گردشگران خارجی و مقصدهای خارجی استان تهران و با حضور نمایندگان همه نهادهای مربوط از جمله میراث فرهنگی، استانداری تهران، نیروی انتظامی، وزارت خارجه، وزارت علوم و … تشکیل شد تا به همه جوانب این موضوع، اعم از فعالیت غیرمجاز دانشجویان چینی، شرکت­های تجاری و اقتصادی و سایر چینی­ها رسیدگی شود. وی تاکید می­کند: تمام این تخلفات، افراد متخلف، اماکن و آژانس­های اجاره­ای غیرقانونی اکنون در این کارگروه شناسایی و کار به مراحل پایانی نزدیک شده است و در حال تصمیم­گیری برای نحوه برخورد با آنها هستیم و به­زودی شاهد جمع­آوری و برچیده شدن تمام این فعالیت­های غیرمجاز (چه از سوی اتباع چینی و چه اتباع سایر کشورها) خواهیم بود و نتیجه آن نیز اطلاع­رسانی خواهد شد.

 

 

 

بنابراین حضور گسترده و پررنگ چینی­ها در صنعت گردشگری ایران صدمات متعددی را به بخش­های مختلف گردشگری ایران وارد کرده است. درحقیقت با توجه به اینکه بسیاری از چینی­ها دیگر از لیدر ایرانی استفاده نمی­کنند و برای اقامت به هتل­ها و مراکز اقامتگاهی نمی­روند، به نظر می­رسد این رفتار چشم بادامی­ها بازار کسب و کار فعالان صنعت گردشگری ایران را مورد هدف قرار داده است و به نوعی آژانس­های مسافرتی و مراکز خدمات دهنده به گردشگران در ایران در قبال چینی­ها و کسب درآمد از آنها با عجز و ناتوانی روبرو شده­اند. در حقیقت اگر مسوولان هر چه زودتر فکری به حال این اقدامات چینی­ها نکنند به جرات می­توان گفت که در آینده­ای نه چندان دور بسیاری از گردشگران سایر کشورهای دنیا که به ایران می­آیند به نوعی از این اقدام چینی­ها تقلید خواهند کرد که وقوع این اتفاق، صنعت گردشگری ایران در بخش­های مختلف را در ورطه سقوط قرار خواهد داد.

 

 

 

 

 

 

 

 

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره نوروزی ماهنامه صنعت حمل و نقل 👇

🎁 به دوستان خود کتاب نفیس هدیه دهید

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

نسخه دیجیتالی مجله بین المللی اکسپلور ایران

تازه‌های کسب و کار

رازهای پشت پرده قیمت آسانسور در بازار امروز

تا به حال با این صحنه مواجه شده‌اید که دو ساختمان تقریباً مشابه و تعداد طبقات یکسان داشته باشند اما قیمت نصب آسانسور در آن‌ها به‌طرز عجیبی متفاوت باشد؟ این تفاوت به‌قدری قابل‌توجه است که بسیاری از سازندگان و خریداران را سردرگم می‌کند. چرا باید برای یک آسانسور خانگی، در یک پروژه ۵ طبقه، چند ده میلیون بیشتر یا کمتر پرداخت کرد؟ آیا این تفاوت صرفاً به نوسانات بازار و تغییر قیمت ارز مربوط است، یا دلایل عمیق‌تری پشت پرده وجود دارد؟

رازهای پشت پرده قیمت آسانسور در بازار امروز

تا به حال با این صحنه مواجه شده‌اید که دو ساختمان تقریباً مشابه و تعداد طبقات یکسان داشته باشند اما قیمت نصب آسانسور در آن‌ها به‌طرز عجیبی متفاوت باشد؟ این تفاوت به‌قدری قابل‌توجه است که بسیاری از سازندگان و خریداران را سردرگم می‌کند. چرا باید برای یک آسانسور خانگی، در یک پروژه ۵ طبقه، چند ده میلیون بیشتر یا کمتر پرداخت کرد؟ آیا این تفاوت صرفاً به نوسانات بازار و تغییر قیمت ارز مربوط است، یا دلایل عمیق‌تری پشت پرده وجود دارد؟